The Nun en Annabelle in het Conjuring Universum: Hoe alle films in de tijdlijn te plaatsen zijn

the conjuring 2013
Ed and Lorraine Warren/ Warner Bros. Pictures

Aangepast op 28 juni 2019.

De Conjuring reeks heeft inmiddels zeven films die allemaal op een of andere manier met elkaar zijn verbonden. In dit artikel kan je lezen hoe.

Annabelle Comes Home is de nieuwste film van The Conjuring reeks die het licht zag in dit jaar, 2019. Inmiddels zijn we dus 6 jaar verder, sinds 2013 en zijn er zeven films binnen dit universum gemaakt, waarvan Annabelle en The Nun spin-offs zijn en The Curse of La Llorona een zijweg is.

Ed en Lorraine Warren het hart van de franchise

The Conjuring en The Conjuring 2 vormen de spil van de franchise. Het zijn de beste en succesvolste films uit de reeks, niet in het minst door de hoofdpersonages Ed en Lorraine Warren die goed vertolkt worden door Patrick Wilson en Vera Farmiga, die het hart aan de films geven. Gebaseerd op de real life Ed en Lorraine, die zich bezig hielden met paranormale zaken, samenwerkten met de kerk en Ed een demonoloog was en Lorraine een medium met visioenen, komen ook de personages echt tot leven. Het brengt emotie en een goed gevoel in de films, waarbij met liefde, hoop en geloof het kwade wordt overwonnen.

Met beide films als basis op waargebeurde ervaringen, werd eerst vanuit The Conjuring spin-off Annabelle in het leven geroepen en vervolgens de prequel van Annabelle in Annabelle Creation dat het oorsprong verhaal vertelt van de demonisch bezeten pop. Maar ook in het huis van de Warrens zelf weet Annabelle nog voor narigheid te zorgen in Annabelle Comes Home.

Ook krijgt The Nun, de demon Valak die de vorm aan heeft genomen van een demonische non, een oorsprong verhaal en is hiermee een spin-off van The Conjuring 2.

→ Lees hier alles over de demons en ghosts in het Conjuring Universum
Films en seriesFilms en series

Het Conjuring Universum

The Conjuring (2013)

the conjuring universe
a possessed Carolyn/ Warner Bros. Pictures

Het begon allemaal met The Conjuring in 2013 waarin het grote publiek werd voorgesteld aan Ed en Lorriane Warren, paranormaal onderzoekers en officiële demonologen, die echt (hebben) bestaan. Zij onderzoeken de paranormale gebeurtenissen bij de familie Perron in 1971, die te maken kregen met een kwaadaardige entiteit, genaamd Bathsheba Sherman, die bezit wilde nemen van moeder Carolyn en het hele gezin teisterde. Het lukt Ed en Lorraine om het gezin te helpen en de demon uit te drijven. Ze nemen een speeldoosje mee van de familie Perron, dat ze in de kelder bij hun collectie zetten van bezeten objecten.

The Conjuring begint echter met een bezeten pop Annabelle en is de eerste zaak waarin Ed en Lorraine geïntroduceerd worden aan het publiek in The Conjuring, voordat Carolyn Perron hen om hulp vroeg. In 1968 vragen twee verpleegsters Camilla en Debbie Ed en Lorraine om hulp na een aantal enge en vreemde gebeurtenissen met een pop die Debbie van haar moeder had gekregen uit een tweedehands winkel. Ze schakelden eerst de hulp in van een medium die hen vertelde dat de pop werd bezeten door een meisje Annabelle Higgins dat in dat appartement was doodgegaan. Omdat de twee vrouwen medelijden met het meisje hadden gaven ze haar toestemming om in de pop te blijven. Maar Ed en Lorraine leggen uit dat de pop als een geleider diende voor een demonische entiteit. Ze nemen de pop mee naar huis en zetten het veilig in een kabinet in hun gezegende kelder. Dit is de aanzet tot de spin-off Annabelle.

De kennismaking van moeder Perron, Carolyn met Ed en Lorraine begint met haar bijwoning aan één van hun college’s. In dat college leggen Ed en Lorraine de drie staten van bezetenheid uit: Infestation, Oppression en Possession. Dat laten ze zien door middel van een filmpje over een Frans-Canadese boer genaamd Maurice die bezeten werd, Latijn sprak, waarbij hij bloed uit zijn ogen traande en een kruis in zijn lichaam verscheen. Hij had een zwaar leven, gemarteld en misbruikt door zijn vader en schoot uiteindelijk zijn vrouw in haar arm en pleegde daarna zelfmoord. Tijdens die exorcisme zag Lorraine iets in een visioen dat zo verschrikkelijk was dat ze zich een aantal dagen opsloot in de slaapkamer. 

Deze Maurice blijkt later in de film The Nun, de Maurice, met de bijnaam Frenchie te zijn die Father Burke en Sister Irene niet alleen naar de Abdij brengt, maar hen ook helpt en zelfs het leven redt van Sister Irene. Zo staat The Conjuring in verband met The Nun.

Lees hier het uitgebreide review van The Conjuring (2013)

Annabelle (2014)

the conjuring universe
Mia Form/ Warner Bros. Pictures

In 2014 werd de eerste spin-off geïntroduceerd Annabelle en zagen we hoe het John en Mia Form verging in 1967 toen ze te maken kregen met de bezeten pop en hun buurmeisje Annabelle die zich had aangesloten bij een satanische sekte.

In Annabelle zien we waar de pop zich bevond voordat het in een tweedehands winkel terecht kwam. In 1967 maken kennis met het echtpaar John en Mia Form die in Santa Monica wonen en hun eerste kindje verwachten. Mia spaart antieke poppen en als cadeau geeft John haar een antieke porseleinen pop en zij zet de pop in de kinderkamer. Die nacht echter worden hun buren Pete en Sharon Higgins vermoord door hun dochter Annabelle en haar vriendje die leden zijn van een satanische sekte. Ze dringen ook het huis van John en Mia binnen, maar het echtpaar weet het tweetal van zich af te slaan, waarbij Annabelle sterft met de antieke pop in haar handen. Dus had het medium toch ergens gelijk dat de pop een binding had met Annabelle Higgins.

Wanneer John en Mia na deze vreselijke gebeurtenis verhuizen naar een mooi appartement krijgen zij  te maken met kwaadaardige paranormale gebeurtenissen en is het hun buurvrouw Evelyn die hen weet te helpen en zich opoffert om Mia te redden.

Lees hier het uitgebreide review van Annabelle (2014)

The Conjuring 2 (2016)

the conjuring universe
from a vision of the nun/ Warner Bros. Pictures

Hierop volgde The Conjuring 2 in 2016 waarin we Ed en Lorraine volgen wanneer ze in 1977 de familie Hodgson in Londen helpen die te maken heeft met een poltergeist possession en een demonische entiteit die de dochter Janet wil bezitten. Maar vlak hiervoor had Lorraine tijdens een seance bij de zaak het Amityville House bij de familie Lutz in 1976, een visioen over een demonische non die de dood van Ed veroorzaakt.

Dat blijkt later de entiteit te zijn die de familie Hodgson teistert. Want al lijkt het er eerst op dat de overleden oud bewoner Bill Wilkins de oorzaak is van de paranormale gebeurtenissen, blijkt het een demonische entiteit te zijn die aan zijn touwtjes trekt en zelfs zo krachtig is dat het zichzelf van de visioenen en helderziendheid van Lorraine weet te blokken. Pas later komt zij erachter dat het in werkelijkheid gaat om de demon Valak die zich aan haar heeft getoond als een demonische non. Lorraine weet met succes Valak terug naar de hel te sturen en het leven van Ed en Janet te redden.

Lees hier het uitgebreide review van The Conjuring 2 (2016)

Annabelle Creation (2017)

the conjuring universe
Janice and Annabelle/ Warner Bros. Pictures

In 2017 kwam het vervolg van de spin-off Annabelle Creation uit en zagen we hoe Annabelle werd gemaakt door poppenmaker Samuel Mullins in 1943 vlak voordat zijn dochtertje Annabelle stierf door een auto ongeluk. Hij en zijn vrouw Esther baden tot alles om hun dochter terug te brengen en riepen zo ongewild een demon op die zich hechtte aan de pop. Nadat de demon Eshter had aangevallen wisten zij echter de pop op te sluiten en bleef de demon in ruste.

Later in 1955 stelde Samuel zijn huis open aan een zestal weeskinderen met hun verzorgster, Sister Charlotte. Onder die weeskinderen bevonden zich Linda en Janice, twee vriendinnen die elkaar als zusjes zagen. Janice is kreupel door polio. Janice  is degene die geroepen wordt door de demonische entiteit, de pop vindt en de demon zo een nieuw lichaam kan bezitten ondanks de vele pogingen van Linda om haar te redden. Nadat de bezeten Janice en de demon een slachtpartij hebben aangericht, weet Janice te ontsnappen en komt terecht in een weeshuis in Santa Monica waar ze door Pete en Sharon Higgins wordt geadopteerd en noemt zichzelf Annabelle. Dit leidde twaalf jaar later tot de gebeurtenissen in Annabelle.

The Nun heeft tenslotte een kleine cameo op een foto van Sister Charlotte samen met een paar andere nonnen, waarop The Nun verschijnt en is op deze manier de ene spin-off weer met de andere verbonden. En niet te vergeten, de non, die niet Sister Charlotte kan zijn, en wiens gezicht we door de felle zon nooit te zien krijgen, zou wel eens heel goed Valak kunnen zijn, die mede-demon Annabelle helpt om Janie te bezitten…

Lees hier het uitgebreide review van Annabelle Creation (2017)

The Nun (2018)

the conjuring universe
Sister Irene/ Warner Bros. Pictures

The Nun werd in The Conjuring 2 geïntroduceerd als de verborgen demonische entiteit waar Ed en Lorraine Warren het tegen op moesten nemen, wat Ed bijna fataal werd. Lorraine hem wist te redden en Valak terug te sturen naar de hel.

In The Nun gaan we terug naar 1952, waar in Roemenië in de Abdij van Carta een non zelfmoord pleegt. Father Burke, een Miracle Hunter en Sister Irene die van kinds af aan al visioenen heeft, worden door het Vaticaan gestuurd om deze mysterieuze dood te onderzoeken. Ze worden door Maurice Theriault, met de bijnaam Frenchie omdat hij Frans-Canadees is, naar de Abdij gebracht.

Hier krijgen Father Burke en Sister Irene te maken met de demonische entiteit Valak die ooit in de Middeleeuwen door de Hertog die het kasteel liet bouwen, werd opgeroepen. Maar op dat moment stormde de katholieke kruisvaarders binnen en sloten het portaal naar de hel met een relikwie dat het bloed van Jezus Christus bevat. Maar in de WOII werd het portaal kwetsbaar door bombardementen en zag Valak kans om de Abdij dat nu een nonnenklooster was geworden te teisteren, totdat alleen de Abdis en Sister Victoria nog over waren. Terwijl de Abdis werd gegrepen, pleegde Sister Victoria zelfmoord zodat Valak niet bezit van haar kon nemen en kon ontsnappen uit het klooster.

Alhoewel het plan van Valak is om Sister Irene te bezitten, weet Frenchie dat te voorkomen, maar moet daarvoor een hele hoge prijs betalen. Want we zien dat Valak bezit van hem weet te nemen, voordat Sister Irene Valak terug naar de hel kan sturen en het portaal weet te sluiten. Deze Frenchie zien we dus 19 jaar later terug op beeld bij het college van Ed en Lorraine, waar het erop lijkt dat hij Lorraine iets influistert tijdens de exorcisme. Apart van dat Frenchie nu door een andere acteur wordt gespeeld dan de korte versie van Maurice in The Conjuring, is het opmerkelijk dat het verhaal achter Maurice totaal niet strookt met het beeld dat we van hem in The Nun krijgen. Ondanks dat is hij dus de verbinding waardoor Ed en Lorraine het 25 jaar na de gebeurtenissen in de Abdij van Carta, in 1977 het op moeten nemen tegen Valak. Dit geeft tevens ruimte om een tweede film van The Nun te kunnen maken dat zich afspeelt ergens in die tussentijd van 25 jaar, hoe Valak van Roemenië in Londen terecht is gekomen.

Lees hier het uitgebreide review van The Nun (2018)

The Curse of La LLorona (2019)

the curse of la llorona 2019
Anna and Chris and Sam/ Warner Bros.

The Curse of La LLorona is een film die wel in het Conjuring Universum hoort, maar waarin Ed en Lorraine Warren geen rol spelen en waarin ook geen eerder genoemde demons of bezeten objecten een rol spelen. Maar wel wordt het verbonden door Father Perez die eerder door Mia en John Form werd benaderd vanwege de pop Annabelle die een geleider was voor een demon. Deze film speelt zich ook af net na de gebeurtenissen uit Annabelle in 1967.

We maken namelijk kennis met weduwe Anna Tate-Garcia en haar twee kinderen Chris en Sam in het jaar 1973. Anna is een maatschappelijk werkster en komt in aanraking met een moeder die haar twee kinderen heeft opgesloten uit angst voor La Llorona. La Llorona is namelijk een urban legend over een vrouw die ooit haar kinderen verdronk en daar spijt van kreeg en zichzelf verdronk. Nu is haar geest op zoek naar andere kinderen om hen te verdrinken. Ook de kinderen van Anna worden nu haar nieuwe beoogde slachtoffers en net zoals zij de vrouw niet geloofde wordt ook zij niet geloofd. Zij roept de hulp in van Father Perez die al ervaring heeft met het paranormale en hij stuurt haar door naar een Curandero, Rafael Olvera die gebruik maakt van Mexicaanse heidense en Katholieke riten.

Lees hier het uitgebreide review van The Curse of La Llorona (2019)

Annabelle Comes Home (2019)

annabelle comes home 2019
Judy Warren and Annabelle/ Warner Bros.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Er is iets vreemds aan de hand met de tijdlijn. Volgens The Conjuring werkten Ed en Lorraine in 1968 aan de Annabelle zaak en namen haar mee naar huis om veilig op te bergen. Daar begint Annabelle Comes Home ook mee en wordt Annabelle gezegend door een priester en in een vitrine met kerkelijk glas achter slot en grendel gezet. Dan springt de film een jaar verder. Maar we zien duidelijk in de kelder van de Warrens het speeldoosje dat de Warrens van de Perrons meenamen, in 1971, waar een geest aan vast zat van een jongetje. Tevens is hun dochter Judy, die we toen ook al een nare ervaring zagen hebben met Annabelle in The Conjuring, terwijl haar ouders bij de Perrons waren, nu in deze film een paar jaar ouder. Annabelle Comes Home zou volgens The Conjuring film tijdlijn zich in 1969 afspelen, terwijl Annabelle Comes Home zelf suggereert dat het na 1971 is en zelfs misschien nog wel een paar jaar later, afgaande op de leeftijd van Judy. Als het ‘One Year Later’ wordt weggelaten is het probleem wel opgelost. In ieder geval vinden de gebeurtenissen met Annabelle en Judy en de anderen plaats tussen The Conjuring en The Conjuring 2, tussen 1971 en 1977.

Judy en haar oppasser Mary Ellen en diens vriendin Daniela komen echter wel behoorlijk in de problemen als Daniela stiekem de kelder opent, waar alle bezeten en occulte objecten worden bewaard, en zij alles bekijkt en aanraakt. En als dan ook Annabelle weet te ontsnappen, krijgen ze vervolgens met de demon van Annabelle en een aantal nieuwe demons en geesten te maken, zoals The Ferryman, The Bride, Black Shuck en een magische tv. Want Annabelle blijkt een baken te zijn voor geesten en demons en trekt hen aan. Een nacht vol nachtmerries begint en de strijd van de drie meiden tegen deze duistere entiteiten levert een spannende nacht op en ook nog een klein beetje een komische en romantische als Bob, de beoogde liefde van Mary Ellen, opduikt.

Lees hier het uitgebreide review van Annabelle Comes Home (2019)
Films en seriesFilms en series

Chronologische volgorde van de gebeurtenissen

  • In 1943 maakte Samuel Mullins de pop voor zijn dochter Annabelle. (Annabelle Creation, 2017)
  • In 1952 doen Father Burke en Sister Irene onderzoek in de Abdij van Carta in Roemenië waar ze te maken krijgen met de demon Valak en Maurice, Frenchie, door Valak wordt bezeten waardoor deze kan ontsnappen. (The Nun, 2018)
  • In 1955 zette Samuel zijn huis open voor een aantal weeskinderen, waarvan Janice bezeten werd door de demon die de pop voor Annabelle als geleider gebruikte. Janice wist te ontsnappen, noemde zichzelf Annabelle en werd geadopteerd door Pete en Sharon Higgins. (Annabelle Creation, 2017)
  • In 1967 worden Pete en Sharon door hun dochter Annabelle vermoord en worden John en Mia Form door de demonische entiteit geteisterd. (Annabelle, 2014)
  • In 1968 roepen verpleegster Debbie en Camilla de hulp in van Ed en Lorraine Warren die de pop mee naar huis nemen en veilig stellen in een gesloten en gezegend kabinet. (The Conjuring, 2013)
  • In 1971 vraagt Carolyn Perron de hulp van Ed en Lorraine en ziet tevens tijdens een college de zaak van Maurice Theriault. (The Conjuring, 2013)
  • Ergens tussen 1971 en 1973? weet Annabelle te ontsnappen uit haar gevangenis in de kelder van de Warrens en is het dit keer dochter Judy Warren die de strijd moet aangaan. (Annabelle Comes Home, 2019)
  • In 1973 maken we kennis met Anna Tate-Garcia die te maken krijgt met La Llorona. (The Curse of La Llorona, 2019)
  • In 1976 onderzoeken Ed en Lorraine het Amityville House van de familie Lutz en krijgt Lorraine een visioen van een demonische non en de dood van Ed. (The Conjuring 2, 2016)
  • In 1977 onderzoeken Ed en Lorraine de zaak van de Enfield Haunting van de familie Hodgson, die geteisterd bleken door die demonische non, Valak. (The Conjuring 2, 2016)

Overeenkomsten en verschillen

Alhoewel de demon die zich heeft verbonden aan Annabelle en Janice wist te bezitten en andere demon is dan Valak en verder geen naam heeft, delen ze de overeenkomst dat ze beiden bezit wilden nemen van een jong meisje dat in het geval van Janice is gelukt en in het geval van Janet door tussenkomst van Ed en Lorraine, niet.

Een groot verschil is echter dat de Conjuring films, 1 en 2, alsook Annabelle en Annabelle Comes Home een hoopvol einde hebben, waarbij het gezin waar het om gaat wordt gered, door Ed en Lorraine of door een opoffering in het geval van Annabelle. Annabelle Creation is hiermee de enige die in wanhoop eindigt. Dat kan ook niet anders, want het is een film die de gebeurtenissen in Annabelle verklaart en had daarom nooit goed kunnen aflopen. Dat maakt het niet minder wrang, want het ging immers om twee goede, sterke en lieve meisjes die beter verdienden. Dit brengt echter wel meer realisme in de reeks, want niet alles loopt altijd maar goed af.

Ook in The Nun zien we dat het voor de arme Frenchie die een held was, dapper en grappig en zeker ook dat lot niet verdiende, niet goed afliep, en zo verbinding maakte met de eerste Conjuring film. Dat laatste had niet per se gehoeven, aangezien zijn personage dat wordt geschetst in The Conjuring niet helemaal overeenkomt met het personage uit The Nun. En daarbij Valak zelf al de grote verbinding was met The Conjuring 2 en daarmee met Ed en Lorraine. Om het ook nog met The Conjuring zelf te verbinden is misschien wel een leuk idee, maar niet goed neergezet qua consistentie.

Wat zit er in het vat voor het Conjuring Universum?

The Nun 2

Er zit 25 jaar tussen het moment waarop Frenchie bezeten wordt in 1952 en de strijd van Ed en Lorraine met Valak in 1977 en daarin kan nog een heleboel gebeurd zijn, wat mogelijkheden biedt voor een sequel van The Nun. Die film gaat er ook komen volgens producer Peter Safran. Echter wanneer deze zal verschijnen en waar het over zal gaan is nu nog een raadsel.

Aangezien Father Burke en Sister Irene het beiden hebben overleefd zouden zij hierin eventueel ook nog een rol kunnen spelen. Als een soort Father Dowling en Sister Stephanie “Steve” (wie kent ze nog?).

The Conjuring 3

Maar ook zitten we met smart te wachten totdat Ed en Lorraine zelf weer in actie komen in The Conjuring 3. Het zal weer gebaseerd worden op een ware case file van de Warrens. Hoogstwaarschijnlijk zal dit verhaal gaan over een ter dood veroordeelde die beweerde de moorden te hebben gepleegd terwijl hij bezeten was door een demon.

Persoonlijk ben ik ook wel benieuwd naar de familie Lutz en de James Wan en consorten versie van de Amityville Horror. Maar een geheel nieuw verhaal kan natuurlijk ook, met een nieuwe demon, wat weer ruimte geeft aan nieuwe spin-offs.

The Crooked Man

Maar waar ik vooral erg benieuwd naar ben is de spin-off van The Conjuring 2: The Crooked Man, die nog steeds in de pijplijn zit. In The Conjuring 2 dook de Crooked Man heel eventjes op en teisterde Billy het jongste zoontje van Peggy Hodgson. The Crooked Man is een rijmpje dat hij moest oefenen tegen het stotteren en daarbij had hij een hulpmiddel, een zoötroop, die Ed en Lorraine ook mee terug naar hun huis namen om op te sluiten in de kelder.

“There was a crooked man, and he walked a crooked mile./ He found a crooked sixpence upon an crooked stile./ He bought a crooked cat, which cauht a crooked mouse,/ And they all lived together in a crooked little house.”

Meer lezen over het Conjuring Universum? Klik dan op onderstaande links: