Verwacht: The Nun vanaf donderdag 6 september in de bioscoop [en hoe de film in het Conjuring universum past]

the nun 2018
Warner Bros

Het is eindelijk zover, de vijfde telg van de Conjuring franchise kunnen we vanaf donderdag in de bioscoop gaan bewonderen.

De film is geregisseerd door Corin Hardy, die zijn regiedebuut maakte met The Hallow (2015). Geproduceerd door James Wan, dé man achter deze franchise en Peter Safran.

In de hoofdrol zien we Taissa Farmiga (American Horror Story Murder House en Coven en de aankomende Apocalypse), die grappig genoeg het jongere zusje is van Vera Farmiga, die Lorraine Warren speelt in het Conjuring universum en naast Patrick Wilson de hoofdrol en kern van dit universum vormt.

Ook dit keer blijft de film dicht bij huis qua cast en dat heeft de voorgaande films zeker veel  goeds gedaan.

Elke film uit deze reeks staat op een bepaalde manier verband met de andere films, waarin Ed en Lorraine Warren de spil en het hart vormen. Hoe kan The Nun in deze reeks geplaatst worden? Maar allereerst waar gaat de film over?

“In 1952 worden een priester met een getergd verleden en een novice die op het punt staat om haar geloften af te leggen, door het Vaticaan naar Roemenië gestuurd om onderzoek te doen naar de mysterieuze dood van een non in het klooster van Carta. Father Burke en Novice Irene worden geconfronteerd met een kwade entiteit die de vorm heeft genomen van een demonische non.”

The Nun in het Conjuring Universum

Eventjes een kleine opfrisser om goed beslagen ten ijs te komen in de bios.

Het begon allemaal met The Conjuring in 2013 waarin het grote publiek werd voorgesteld aan Ed en Lorriane Warren, paranormaal onderzoekers en officiële demonologen, die echt (hebben) bestaan. Zij onderzoeken de paranormale gebeurtenissen bij de familie Perron in 1971, nadat ze vlak daarvoor een zaak hadden met de pop waar een demonische entiteit zich aan had gebonden en die ze veilig mee naar huis namen en opsloten in een kabinet in hun kelder naast alle andere bezeten objecten.

In 2014 werd de eerste spin-off geïntroduceerd Annabelle en zagen we hoe het John en Mia Form verging in 1967 toen ze te maken kregen met de bezeten pop en hun buurmeisje Annabelle die zich had aangesloten bij een satanische sekte.

Hierop volgde The Conjuring 2 in 2016 waarin we Ed en Lorraine volgen wanneer ze de familie Hodgson in Londen helpen die te maken heeft met een poltergeist possession en een demonische entiteit die de dochter wil bezitten. Maar vlak hiervoor had Lorraine tijdens een seance bij de zaak het Amityville House bij de familie Lutz een visioen over een demonische non die de dood van Ed veroorzaakt. Dat blijkt later de entiteit te zijn die de familie Hodgson teistert. In een ander visioen krijgt Lorraine de naam van de demon te horen, Valak en door zijn naam weet zij de demon terug naar de hel te sturen.

In 2017 kwam het vervolg van de spin-off Annabelle Creation uit en zagen we hoe Annabelle werd gemaakt door poppenmaker Samuel Mullins in 1943 vlak voordat zijn dochtertje Annabelle stierf. Hij en zijn vrouw Esther baden tot alles om hun dochter terug te brengen en riepen zo ongewild een demon op die zich hechtte aan de pop. Later in 1955 stelde Samuel zijn huis open aan een aantal weeskinderen met hun Sister Charlotte en zo vond de demon een nieuw lichaam om te bezitten en leidde dat tot de gebeurtenissen in Annabelle. The Nun heeft tenslotte een kleine cameo op een foto van Sister Charlotte samen met een paar andere nonnen, waarop The Nun verschijnt.

De nieuwste spin-off The Nun

We hebben al gezien hoe Annabelle de pop werd waar een demon zich aan hechtte en anderen wilde bezitten. De films over Annabelle werden een succesvolle spin-off van The Conjuring.

The Nun is de spin-off van The Conjuring 2, maar wel met een leuke knipoog (of misschien wel meer..?) verbonden aan ook de Annabelle films. Het doet door de eindscène in Annabelle Creation en door de hele mythologie van het Conjuring universum dat door alle films is verweven ook een beetje denken aan de opzet van de Marvel films.

The Nun speelt zich dus af voor de gebeurtenissen in Annabelle Creation. Dit keer gaan we het oorsprong verhaal van de demonische non, Valak te zien krijgen. De demon waar Lorraine en Ed het in The Conjuring 2 succesvol tegen opnamen. 

Het is natuurlijk het leukst om al deze films op volgorde te bekijken, maar kunnen ook zeker afzonderlijk van elkaar worden bekeken. Wie nog niets heeft gezien van bovenstaande films, kan dus met een gerust hart wel The Nun gaan kijken.

We zullen het allemaal heel binnenkort gaan zien, hoe het Conjuring universum zich uitbreidt en verder ontwikkelt. De trailers beloven in ieder geval een lekker enge sfeer met lekkere jumpscares.

→ Lees hier het uitgebreide review van The Nun

→ Lees hier hoe alle films van Annabelle en The Conjuring en The Nun in het Conjuring Universum passen