Doctor Who Christmas Special 2016: The Return of Doctor Mysterio

review doctor who christmas special 2016 the return of doctor mysterio
Stake out? Bring a snack/ BBC

Deze Kerst beleeft de Doctor een superhelden avontuur waarbij hij op een echte superheld kan rekenen om de wereld te redden.

Na zijn 24 jaar durende laatste avond met River Song is de Doctor weer alleen. Nou ja, niet helemaal, want hij heeft Nardole uit het lichaam van Hydroflax gehaald en hem weer in elkaar gezet zodat hij niet meer alleen is. Want zonder companion en na een zwaar afscheid van River, heeft hij niemand meer. En dat is niet goed voor de Doctor. Maar niet alleen Nardole uit de vorige kerstaflevering zien we weer terug, ook de buitenaardse wezens waar River de diamant aan probeerde te verkopen en die aanhangers bleken van Hydroflax, duiken weer op en dat belooft niet veel goeds.

Het verhaal

Het verhaal begint in 1992 wanneer de Doctor op een dak in New York een apparaat in elkaar aan het knutselen is om de energieën die zijn vrijgekomen met de paradoxen uit de aflevering ‘The Angels Take Manhattan’ uit seizoen 7, waarin we afscheid moesten nemen van Amy en Rory, de ouders van River, weer te neutraliseren. Om het apparaat veilig te houden, heeft hij een aantal boobytraps gemaakt, waar hij natuurlijk zelf intrapt en op z’n kop voor het raam van de 8 jarige Grant komt te hangen. Grant helpt de Doctor en brengt hem terug naar het dak, waar de Doctor hem het apparaat laat zien én een speciale steen. Een dwergkristal, die een eigen intuïtie heeft en zijn kracht ontleent aan een dichtstbijzijnde ster. Er zijn er maar 4 van in het universum en de Monniken van de Andorax noemen de steen Hazandra; de geest van liefde en wensen.

Terwijl de Doctor dit allemaal uitlegt aan Grant en hem een glas water geeft tegen zijn verkoudheid, en de steen om het in het apparaat te plaatsen, slikt Grant de steen in. Hij dacht namelijk dat het een medicijn was, omdat de Doctor de dokter heet en hem een glas water met de steen tegen zijn verkoudheid gaf. Dit zorgt ervoor dat zijn innerlijke wensen uitkomen en 20 jaar later is Grant de superheld van New York; The Ghost.

Maar Grant is meer dan een superheld, hij is de nanny van Lucy Fletcher/Lombard en haar dochtertje Jennifer. En hij redt hen wanneer zowel de Doctor met Nardole als Lucy die journaliste is, een pand onderzoeken van Harmony Shoals.

Dit doet de Doctor belanden in een ingewikkelde liefdesrelatie en moet hij een invasie van de levende breinen, de Shoal of the Winter Harmony zien tegen te houden. Dit keer krijgt hij hulp van een echte superheld.

review doctor who christmas special 2016 the return of doctor mysterio
The Ghost/ BBC

Lois en Clark revisited

Het verhaal van Grant, die opgroeit als superheld, die X-Ray vision heeft, kan vliegen en onkwetsbaar is en megasterk en die zijn geheime identiteit als de Ghost geheimhoudt, terwijl hij telkens allerlei mensen redt, speelt vrij op de voorgrond. Hij werkt als nanny bij Lucy Flechter/Lombard. Hij is al vanaf school verliefd op haar, terwijl zij eerst verliefd werd op zijn beste vriend, maar die haar verliet nadat ze zwanger was en nu verliefd is op de mysterieuze Ghost.

Door de jaren heen kwam de Doctor geregeld langs om te kijken bij Grant of alles goed ging met hem en deed hem ook beloven nooit zijn krachten te gebruiken. Lucy en Grant refereren aan Lois en Clark en het hele verhaal en vooral het liefdesverhaal is een ode en pastiche aan Superman. Maar er worden ook referenties gedaan naar andere striphelden, zoals Spiderman en Batman.

Dat verhaal speelt vrij op de voorgrond, terwijl op de achtergrond de Doctor de invasie van de Shoal probeert te stoppen.

De Doctor en Nardole

Ook al speelt de Doctor zelf niet echt de hoofdrol in deze kerstaflevering, zijn acties, opmerkingen en humor en sarcasme zijn wel spot on. Ook de wisselwerking met Nardole is erg leuk en verfrissend. Na Captain Jack Harkness, is dit een echte volbloed alien die de companion van de Doctor is. En net als Jack heeft Nardole dus veel meer verstand van time travel, het universum, en aliens. Dit zorgt ervoor dat de communicatie tussen hem en de Doctor heel anders en een stuk gemakkelijker verloopt. Maar ook weet Nardole de Doctor van repliek te geven en zit hij meer op gelijke hoogte met de Doctor dan menig andere companion (behalve River natuurlijk). Nadole begrijpt de Doctor, heeft respect voor hem, maar bovenal ziet hem als  een persoon met gevoel in plaats van de alwetende redder van de mensheid. Juist aan deze eigenschap heeft de Doctor veel nu hij nog rouwt om het verlies van River. Maar Nardole kan meer, want niet alleen doet hij een hoop zelfstandig onderzoek, maar kan hij ook de TARDIS besturen en is hij eventjes tussendoor de leider van Constantinopel geweest in de twaalfde eeuw. Nardole is intelligent en wijs, maar kan zich soms kinderlijk gedragen en is daarmee een apart figuur, die een erg leuke toevoeging is en erg goed past bij de twaalfde Doctor.

Kerst zonder kerstsfeer

De Doctor en Nardole samen maken dit een leuke aflevering, terwijl het hele verhaal rondom Grant en Lucy, zich soms als een apart segment gedraagt. De superheldenstem van Grant, die aan Batman doet denken, het ambitieuze tot het irritante aan toe met haar knijppoppetje Mr Huffle, doen wat overdreven aan.

De Shoal verwijzen naar de vorige aflevering ‘The Husbands of River Song’, waar deze aflevering een direct vervolg op is, waardoor het mooi aansluit en een tussenaflevering is op weg naar het tiende seizoen waar Nardole ook weer zijn opwachting zal maken. Alhoewel het zich wel tijdens Kerst afspeelt, is de kerstboom het enige dat aan Kerst doet denken. En een invasie die doorgaans altijd tijdens Kerst plaatsvindt. Maar verder heeft deze Special geen enkel kerstgevoel, geen warm en fuzzy gevoel met sneeuw en iets dat op Kerst wijst. En het epische gevoel is vervangen door het superhelden gevoel. Het speelt in op de trend, maar dat maakt dit niet de leukste Kerst Special.

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special 2016: The Return of Doctor Mysterio (60 min)
  • Directed by: Ed Bazalgette
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Peter Capaldi, Matt Lucas, Justin Chatwin, Charity Wakefield, Logan Hoffman, Daniel Lorente, Adetomiwas Edun, Aleksandar Jovanovic
  • Music by: Murray Gold
  • Cinematography: Ashley Rowe
  • Edited by: Adam Green
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC