Doctor Who Christmas Special 2015: The Husbands of River Song

review doctor who christmas special 2015 the husbands of river song
River is going to steal a TARDIS/ BBC

In deze avontuurlijke Kerstpecial nemen we afscheid van een bijzonder personage, die een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in het leven van de Doctor: River Song.

In het vierde seizoen maakten we kennis met professor doctor River Song in de afleveringen ‘Silence in the Library’ en ‘Forest of the Dead.’ Zij leek de Doctor wel te kennen, heel goed zelfs, maar dit was de eerste keer dat de Doctor haar ontmoette, net als de kijker. Maar dit was ook tevens het allerlaatste avontuur dat River met de Doctor beleefde.

In de loop van de volgende seizoenen leerden zowel de kijkers als de Doctor River steeds beter kennen. De Doctor en River ontmoetten elkaar door de tijd, dwars door elkaars tijdlijnen en moesten er daarom extra voor waken om geen spoilers te geven. Nu is het moment aangebroken dat de grootste spoiler van Rivers leven haar te wachten staat. Aan alles komt een einde en zo ook aan de belevenissen van River Song, in een prachtig rond verhaal.

In deze Kerstspecial is het nu de beurt aan de Doctor om zijn laatste avontuur met haar te beleven. En in dit avontuur is het River die de Doctor op sleeptouw neemt en hij fungeert als haar sidekick.

Het verhaal

De Doctor is geland op Medorac Dellora, een kolonie van mensen en het is eerste Kerstdag in het jaar 5343. Alhoewel de Doctor zich niets meer kan herinneren van Clara en ook niets meer van hun afscheid, heeft de Doctor toch geen trek in Kerst. De TARDIS doet haar best om hem op te vrolijken door een holografisch gewei op zijn hoofd te zetten.

Zo treft Nardole hem dan ook aan. Hij komt de Doctor halen, van mening dat hij de chirurg is waar zijn werkgever een zakenafspraak mee heeft gemaakt. Wanneer de Doctor zich door nieuwsgierigheid mee laat nemen naar een ruimteschip, dat er echt uit ziet als een vliegende schotel, komt de werkgever van Nardole hen tegemoet. Dat blijkt niemand minder dan River Song te zijn.

De Doctor is blij met deze toevallige ontmoeting, maar zij lijkt hem helemaal niet te herkennen. Zij denkt dat hij de echte chirurg is, die haar moet helpen met haar stervende man King Hydroflax, die een cyborg is, en zijn eigen hoofd op het lichaam van een enorme robot heeft gezet. River doet net alsof zij wil dat de Doctor hem redt, maar in werkelijkheid wil zij de diamant hebben die zich in het hoofd van Hydroflax bevindt en de reden is waarom hij op sterven ligt, zijn hoofd dan.

De Doctor denkt dat zij net doet alsof ze hem niet kent en besluit het spelletje mee te spelen, maar beseft dan dat zij echt niet weet wie hij is. Dit zorgt voor een doldwaas avontuur, waarin ze het hoofd van Hydroflax stelen, het lichaam hen achterna komt, River de Doctor meeneemt naar een ruimteschip, de Harmony & Redemption vol met criminelen om de diamant te verkopen en regelrecht in een val lopen. Maar zowel River als de Doctor zijn niet voor een gat te vangen en lossen hun problemen in stijl op.

review doctor who christmas special 2015 the husbands of river song
the goodbye of River Song/ BBC

River en de Doctor

Nu is het niet de Doctor die de aanzet is voor het avontuur, maar is het River die hem meeneemt op avontuur en hem in bizarre situaties verzeild doet raken. Zij behandelt hem als een groentje die nergens verstand van heeft, iets wat hij zelf gewend is te doen. Nu staat hij eens aan de andere kant. Toch blijft hij hints geven en zelfs als hij een probleem omtrent de TARDIS weet op te lossen en hij vrij ingewikkelde uitspraken doet, heeft zij nog niks door.

Nu staat de Doctor niet alleen aan de andere kant, maar ziet hij River ook hoe ze is ‘zonder’ hem. Nog brutaler, bijdehanter, gevat en slim. Want altijd wanneer de Doctor bij haar is, houdt ze zich in, omdat ze weet dat hij sommige trekjes van haar af zou keuren, zoals het stelen van een diamant en verkopen aan veel geld aan criminelen, maar laat ze hem meer de leiding nemen. Nu is zij volledig in charge, en neemt ze hem letterlijk bij de hand.

Niet alleen komt de Doctor nu te weten wie en hoe ze is, wanneer hij niet bij haar is, maar ook hoe ze over hem denkt. Hij ziet haar lezen in haar dagboek. Een boek dat ze gekregen heeft van iemand, niemand speciaal, zegt ze terwijl haar ogen iets anders zeggen. Een boek dat bijna volgeschreven is. Een boek dat precies dik genoeg is om het vol te schrijven, want degene die het haar heeft gegeven weet precies hoeveel ruimte ze nodig heeft. Het boek is bijna vol en dus zit haar tijd er bijna op.

Wanneer River een speech geeft over de Doctor ten overstaande van hun vijanden, zegt ze dat ze erg van de Doctor houdt, maar dat hij niet van haar houdt en dat hij zeker niet dom, sentimenteel is, of genoeg van haar houdt om haar nu te gaan redden. Terwijl de Doctor zich schaapachtig op de achtergrond stil houdt. Ze zegt dat van de Doctor houden is alsof je de sterren aanbidt en de zonsondergang bewondert, maar niet verwacht dat een zonsondergang ook zelfs maar terug kijkt. Het is een prachtige speech die de Doctor in verlegenheid brengt, maar zich aan haar kenbaar maakt en daarmee het tegendeel bewijst, dat hij wel degelijk van haar houdt. Dit is zowel erg komisch als een mooi eerbetoon aan River.

Deze hele aflevering gaat om de relatie tussen de Doctor en River. Hydroflax en de diamant fungeren eigenlijk alleen maar als achtergrond. Het samenspel en de wisselwerking tussen de Doctor en River is fantastisch. Het is komisch, mooi en romantisch, zelfs wanneer River nog niet weet dat ze de hele tijd de Doctor op sleeptouw heeft genomen. Hun dialogen zijn snel, gevat, slim en cheeky en dat wordt alleen nog maar meer wanneer River ontdekt dat de ‘chirurg’ in werkelijkheid de Doctor is. Het eerste wat zij dan ook zegt is dat hij zijn haar moet verven, maar hij vraagt ook direct aan haar wat ze ervan vindt (zijn nieuwe ik).

Uit de band die de Doctor en River samen hebben, voel je gewoon dat ze elkaar door en door kennen, dat ze aan een half woord genoeg hebben. Terwijl je als kijker aanneemt dat wat je de Doctor ziet beleven met een gewone companion, dat je alles met hen meemaakt, voel je als kijker aan dat de Doctor en River ‘achter de schermen’ zoveel meer avonturen en dates hebben meegemaakt samen. Die chemie en vertrouwen en die sterke band spat van het scherm. Nu met de twaalfde Doctor, maar ook met de elfde Doctor.

← Lees hier meer over River Song

Het afscheid van River Song

Het afscheid valt hen beiden dan ook zwaar. De legende gaat dat de Doctor en River hun laatste avond samen beleefden op Darillum bij de Singing Towers. En dat is precies de plek waar de Harmony & Redemption neerstort. De Doctor geeft de diamant aan een reddingswerker en zegt hem een restaurant te bouwen op deze plek. Terwijl River nog bewusteloos in de TARDIS ligt, verplaatst de Doctor hen door de tijd en heeft een plek gereserveerd voor hen beiden, met uitzicht op de Singing Towers. Hij heeft een cadeau voor River; een sonic screwdriver. En hij zegt over de Singing Towers dat het de wind is die door de torens blaast dat deze prachtige muziek geeft, maar dat niemand weet hoe dat kan. Maar dat wanneer je het nodig hebt er altijd een Song is. Hiermee geeft haar de bevestiging hoe belangrijk zij is voor hem. Het is een prachtig samenzijn, romantisch en droevig tegelijk, hun laatste avond samen. Gelukkig duurt deze op Darillium 24 jaar…

River Song, Alex Kingston, bedankt voor de mooie avonturen en de verrijking van Doctor Who. Dé vrouw in het leven van de Doctor, die hem aanbad, als tegen hem in kon gaan, brutaal, slim, sterk en mooi. Het zal een groot gemis worden, je nooit meer voorbij te zien komen als die brutale energieke wervelwind in een avontuur om de Doctor te redden.

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special 2015: The Husbands of River Song (60 min)
  • Directed by: Douglas Mackinnon
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Peter Capaldi, Alex Kingston, Matt Lucas, Greg Davies, Philip Rhys
  • Music by: Murray Gold
  • Cinematography: Suzie Lavelle
  • Edited by: Adam Green
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC