De leukste Detectives die geregeld voorbij komen op BBC First

five best detectives bbc first

Aangepast op 16 september 2019. De nieuwste aanwinst: Agatha Raisin!

BBC First is een van mijn favoriete tv zenders, waar bijna altijd wel wat leuks op te zien is. Vooral de detectives kijk ik graag, die allemaal zowel vermakelijk zijn als met de nodige moord en doodslag. Dit zijn mijn favorieten die geregeld voorbij komen.

Agatha Raisin

agatha raisin
Agatha Raisin/ Sky Vision

Het eerste seizoen van Agatha Raisin is nu te zien op BBC First, maar de serie is al weer verlengd voor een derde seizoen en er belooft heel wat spannends, komisch en romantisch aan te komen in de toekomst.

Waar gaat het over: Agatha Raisin is een echte carrière tijger uit London die het helemaal gemaakt heeft als PR vrouw, maar eigenlijk maar voor een doel. Zo snel mogelijk met pensioen kunnen gaan en een leuk huisje kopen in de Cotswolds, waar ze van kinds af aan al van gedroomd heeft. Maar of het nu zo idyllisch is, is nog maar de vraag, want al snel na haar verhuizing wordt er een moord gepleegd en wel door vergif in haar quiche! Agatha werpt zichzelf op als detective om haar onschuld te bewijzen, krijgt steun van plaatselijke Constable Bill die een oogje op haar heeft en zo wordt Agatha de nieuwe heldin en amateur sleuth van het dorp. 

Wat kan je verwachten: Naast alle dorpse gebeurtenissen, van de mooiste tuin van het dorp verkiezing, de lekkerste quiche verkiezing, kerkklokken luiden, een rondscheurende auto, liefdesperikelen en een hoop typische dorpelingen, valt er iedere week een dode. Ze krijgt hulp van de sexy buurman James, Bill de politieagent, Gemma haar schoonmaakster en oud collega Roy. Iedere keer een originele moord met een origineel motief dat op de vreemdste en leukste wijze wordt opgelost door Agatha en consorten. Komisch, soms spannend en soms ook tragisch. 

Voor wie: voor wie van hele leuke creatieve moordzaken houden, waarbij je mee kan raden en een heerlijke stadse dame die wonderwel in het dorp blijkt te passen, met mantelpakje en hakken en strakke pony die al snel je hart weet te winnen. 

Midsomer Murders

midzomer murders
Midsomer Murders/ ITV

Deze serie die gestart is in 1997, kan je al bijna een klassieker noemen, maar loopt nog steeds en is inmiddels zijn 20ste!! seizoen ingegaan.

Waar gaat het over: Het begon allemaal met Detective Chief Inspector Tom Barnaby en zijn Detective Sergeant Gavin Troy die de meest vreemde moorden in het fictieve Graafschap Midsomer moest oplossen met een keur aan bonte personages als verdachten en potentiele slachtoffers. Ook speelden zijn vrouw Joyce die bij meerdere moorden per ongeluk betrokken was door haar vele hobby’s, en zijn dochter Cully een belangrijke rol. Inmiddels zijn we een aantal DS’s verder en is Tom met pensioen en heeft zijn neef John Barnaby het stokje overgenomen en is met zijn vrouw Sarah die directrice van de middelbare school wordt en hond Sykes naar Causton verhuisd.

Wat kan je verwachten: Een echte detective, waarbij je als kijker actief mee kan raden naar de moordenaar en het motief. Terwijl ondertussen je kan genieten van alle vreemde figuren uit de kleine dorpjes in Midsomer. Iedere aflevering staat garant voor humor, moord en doodslag en de meest bonte personages die hun opwachting maken, uit allerlei kleine subculturen, van kerkklokkenluiders tot sekten, van braderieën tot de adel. Alles komt voorbij en zorgt voor leuke afwisseling. Het leven op het plattenland was nog nooit zo enerverend.

Voor wie: Voor degenen die niet van de sombere duistere detectives houden, maar humor en excentriciteit in een detective wel kunnen waarderen. En wanneer je van het oplossen van raadsels houdt. De serie is niet al te bloederig, maar het aantal lijken kan zich behoorlijk opstapelen in een aflevering.

New Tricks

5 best detectives bbc first
New Tricks/ BBC

Deze detective serie pakt het iets serieuzer aan, maar daarentegen zorgden de personages en hun samenwerking ervoor dat ook deze serie erg leuk is om naar te kijken. Deze serie is inmiddels geëindigd, maar heeft wel 12 seizoenen lang gelopen, en startte in 2003.

Waar gaat het over: New tricks gaat over de afdeling UCOS, de Cold Case afdeling van Londen, onder leiding van Sandra Pullman. Haar team bestaat uit drie oude knarren die al gepensioneerd zijn, maar en goed zijn in hun werk en het niet los kunnen laten. Hun bevoegdheden zijn dan ook beperkt. Brian Lane is een bijzondere man, zeer intelligent, oog voor details, goed geheugen, maar met een aantal psychische stoornissen, zoals OCD en een alcoholverslaving. Gelukkig wordt hij erg geholpen door zijn vrouw Esther. Jack Halford heeft nog met de vader van Sandra gewerkt. Hij is zelfs de baas van Sandra geweest. Hij is weduwnaar en heeft een somberder en serieuzer karakter. Gerry Standing is de ladiesman van het stel, bijdehand, man van de straat en heeft een eigen manier van werken en heeft geen goede band met zijn familie.

Wat kan je verwachten: Serieuzer, maar wel met een humoristische ondertoon door de personages is dit een leuke politieserie die weliswaar minder bonte verdachten en slachtoffers heeft, maar wel voldoende afwisseling biedt, in de verschillende subculturen en mensen in Londen. De leuke hoofdpersonen van het UCOS team krijgen volop de aandacht.

Voor wie: Voor degenen die iets serieuzer detectivewerk willen zien, maar wel met een humoristisch randje en die vindt dat ouderen zeker nog lang niet zijn afgeschreven, zowel in het echte leven als hoofdrollen op tv.

Death in Paradise

5 best detectives bbc first
Death in Paradise/ BBC

Van het Engelse platteland, naar Londen, naar het Caribisch gebied. Je zou denken dat het leven in de zon op een tropisch eiland alleen maar paradijselijk is zonder al te veel problemen, maar niets is minder waar in deze serie die nu al weer zeven seizoenen heeft en startte in 2011.

Waar gaat het over: Op het fictieve eiland Saint Marie is net de stijve DI Richard Poole aangekomen om de moord op de vorige DI op te lossen. Hij doet dit samen met zijn nieuwe team de intelligente DS Camille Bordey, de ambitieuze Officer Fidel Best en de ladiesman en beetje bad boy Officer Dwayne Myers. Het is een bijzonder club en hij besluit dan ook om te blijven, niet wetende dat er zoveel moorden gepleegd worden op het eiland.

Wat kan je verwachten: Een hoop zon en iedere aflevering één moord die opgelost moet worden. Het samenspel van het team zorgt voor de nodige humor. Dat team is wel door de jaren heen veranderd, maar dat is de serie wel steeds ten goede gekomen. Het privéleven van het team krijgt dan ook steeds meer aandacht en er is dan ook ruimte voor romantiek. De wat stijve Engelsmannen, van DI Richard Poole tot de iets lossere maar klunzige DI Humphrey Goodman tot de flamboyante Ier DI Jack Mooney, steken leuk af tegen de losse en ongedwongen sfeer op het eiland. 

Voor wie: Voor degenen die van tropische moorden houdt, luchtige humor en ook nog wat romantiek op het bordje wil. De serie is speels, vermakelijk en lekker luchtig om te kijken, maar altijd met een origineel moordmysterie.

Father Brown

5 best detectives bbc first
Father Brown/ BBC

Van het paradijs naar het verleden naar de jaren 50 in Kembleford, waar de plaatselijke priester beter moorden kan oplossen dan de DCI. En daarbij hulp krijgt van zijn criminele vriend, zijn secretaresse en een dame van adel. Deze serie startte in 2013 en loopt al weer 6 seizoenen.

Waar gaat het over: Father Brown heeft vaak meer oog voor het oplossen van moorden dan voor zijn preek op zondag. Maar dit doet hij niet om de dader te pakken, maar om hun ziel te redden en hen tot berouw te laten komen. Hij wordt hierin bijgestaan door kruimeldief Sid Carter die ook de chauffeur is van Lady Felicia Montague, die een goede vriendin is van Father Brown, veel lijken vindt, maar hem ook helpt. Mrs Bridgitte McCarthy is de vriendin/”aartsvijand” van Lady Felicia, wat hilarische samenwerkingen oplevert. Mrs C is de roddelqueen van Kembleford, de secreterasse van Father Brown, vrij bevooroordeeld, maar met het hart op de goede plek.

Wat je kan verwachten: Father Brown bevindt zich altijd in de moordsituaties, of het nu tijdens dansles is, of bij een familie die hij bezoekt, tot groot ongenoegen van de elkaar opvolgende DI’s Valentine, Sullivan en tenslotte DI Mallory. Met humor, mysterie en een vleugje drama, is dit een serie met een hart met aandacht voor de personages en hun motieven die vaak tragisch zijn. Het team van Father Brown is erg komisch, evenals hijzelf die zelfs vriendschap op na houdt met Flambeau, de grootste meesterdief.

Voor wie: Voor degenen die eens een ander personage de moorden op wil zien lossen, a la Agatha Christie’s Miss Marple. Onschuldige humor, luchtig, met de juiste toon in drama met leuke personages is dit een heerlijke wegkijker.

Shakespeare and Hathaway: Private Investigators

5 best detectives bbc first
Shakespeare and Hathaway/ BBC

Tenslotte de nieuwkomer die net zijn eerste seizoen heeft beleefd. Net zoals Midsomer Muders speelt het zich af op het platteland en krijgen we bijzondere personages voorgeschoteld.

Waar gaat het over: Luella Shakespeare staat op het punt om te trouwen, maar verdenkt haar verloofde ervan dat hij vreemd gaat en huurt privédetective Frank Hathaway in, een corpulente ex-DI die nogal grumpy kan zijn. Maar in plaats van dat hij vreemdgaat wordt hij vermoord en is Luella de hoofdverdachte. Wanneer zij Frank helpt om zichzelf vrij te pleiten en de echte moordenaar weet te ontmaskeren, koopt zij zich in bij het bijna failliete bedrijfje van Frank.

Wat kan je verwachten: De samenwerking tussen de twee heel verschillende types zorgt voor veel humor, terwijl hun assistent Sebastian Brudenell telkens undercover gaat. De serie heeft veel humor, legt de nadruk op een leuke manier op de hoofdpersonages, terwijl iedere zaak lekker apart is en niet eens begint met moord, maar dat altijd wel eindigt in moord. Lu met haar goede geheugen en oog voor detail en Frank met zijn ouderwetse speurtechnieken en de undercover acties van Sebastian zorgen er wel altijd voor dat deze aparte zaken wel altijd worden opgelost.

Voor wie: Voor als je niet al te serieus tv wilt kijken, maar gewoon leuke personages wil zien, niet al te ingewikkeld, wel erg vermakelijk, met nadruk op humor. En je ook actief mee wil kunnen denken.