Monster of the Week episode 8: Graboids (Tremors, 1990)

tremors 1990 graboids
Graboid beak/ Universal Pictures

Het rustige stadje Perfection, Nevada, met 14 inwoners wordt ruw verstoord door een viertal vreemde zandwormen die plotseling opduiken en in de inwoners een heerlijk maaltje zien.

Jachtterrein

Voordat wij of de bewoners weten waar ze mee te maken hebben, worden eerst een kudde schapen gedood, samen met hun boer Fred en blijkt een oude zuiplap Edgar, in een elektriciteitsmast geklommen en is daar gestorven van de dorst. Alleen maar om te kunnen ontkomen aan de geheimzinnige zandwormen. Wanneer deze ook de twee wegwerkers opeten en zo de toegangsweg naar Perfection blokkeren, zijn de helden Earl en Valentine genoodzaakt om met de andere overgebleven inwoners van Perfection zich staande te houden tegen de monsters en een uitweg uit hun benarde positie te vinden.

Waar komen ze vandaan?

Terwijl Walter de winkeleigenaar met de naam Graboids op de proppen komt. Op de naam gekomen omdat ze uit de grond opduiken en je grijpen, bedenken Rhonda, Val en Earl waar ze vandaan zouden kunnen komen. Mutaties door nucleaire straling, volgens Earl. Experimenten als wapen tegen de Russen, volgens Val. Of van ver voor het fossiele tijdperk en miljarden jaren oud, volgens Rhonda. Of aliens voegt Earl er nog aan toen. Maar eigenlijk maakt het niet uit waar ze vandaan komen.

Hun uiterlijk

Wat wel uitmaakt is hoe ze er uit zien, hoe ze zich voortbewegen en hoe ze jagen. Want alleen door dit uit te vinden, kunnen de inwoners van Perfection misschien aan hen ontsnappen. De Graboids zijn bijna 10 meter lang en hebben een leerachtige huid, waaraan stekels zitten die helpen met het voortbewegen onder de grond. Hun bek, die er een beetje uitziet als een vogelbek is keihard en baant zich een weg door de grond. De onderkaak is langer dan de bovenkaak en bestaat uit twee grote haken. De bek vouwt open als een bloem en dan worden de drie sterke tentakels zichtbaar die wel tot drie meter grijpruimte hebben. Het einde van de tentakels zien er uit als een soort kopjes, die open kunnen en waarin zich allemaal scherpe tanden bevinden. Op het ’kopje’ van de tentakel zitten twee ‘hoorntjes’.

Alhoewel de huid en de bek erg stevig zijn en ze moeilijk te doden zijn, klapt de eerste tegen een betonnen muur, waardoor hij in één klap dood is en de laatste valt van een ravijn naar beneden, waarop zijn lichaam gemakkelijk uit elkaar spat.

tremors 1990 graboids
the whole Graboid/ Universal Pictures

Manier van jagen

De Graboids hebben geen ogen en jagen met hun gehoor en via de trillingen van de grond. Ze stinken enorm. Maar ondanks hun lelijkheid, ranzigheid en enkele tekortkomingen, zijn ze erg slim. Ze maken gebruik van aanvals tactieken, jagen hun prooi op en isoleren hun prooi om hen uit te hongeren. Met hun tentakels speuren ze hun omgeving af en leren zo meer over deze omgeving, maar ook gebruiken ze hun vlijm scherpe tanden om de banden van de auto’s lek te prikken, zodat hun prooi niet kan ontsnappen.

Wanneer de derde Graboid in de val gelokt wordt en een staaf dynamiet eet, kijkt de vierde en laatste wel uit om een staaf dynamiet in zijn mond te stoppen, een goede leercurve dus. Maar daarvoor hadden de twee overgebleven Graboids zelfs een valkuil gegraven voor de bulldozer waarop de inwoners wilden ontsnappen. De Graboids waren slim genoeg na enkele aanvallen op de bulldozer dat ze hier niets tegen konden beginnen, dus groeven ze een gat waarin de bulldozer viel en ze zo alsnog de inwoners zouden kunnen verslinden.

Toch blijven het dieren die hun instinct volgen

De Graboids zijn de haaien van de vlakte, een soort Jaws. Maar dat maakt hen ook gewoon dieren. Slimme, jagers en carnivoren die alles opeten, maar dieren desalniettemin. Het is weliswaar wij of zij, maar toch is het wel een beetje zielig hoe de arme dieren aan hun einde komen. Zij volgen immers ook maar hun instinct en honger, net zoals Jaws, en kunnen er ook weinig aan doen.

Alle slachtoffers; van mens tot Graboid

Dat neemt echter niet weg dat ze de goede inwoners verslinden, wat evenmin een leuk gezicht is. Dronkenlap Edgar moet er als eerste aangeloven. Dan Fred de schapenboer met al zijn schapen. Ook dokter Jim en zijn vrouw Megan kunnen niet op tijd ontsnappen met de auto en wordt Megan zelfs met auto en al verslonden. Ook de twee wegwerkers zijn Graboid voer. Als laatste wordt de arme Walter in zijn eigen winkel opgepeuzeld.

De eerste Graboid wordt per ongeluk gedood door Earl en Val en een betonnen muur. De tweede wordt door Survivalists Burt en Heather Gummer neergeschoten met hun  zwaarste geschut. De derde eet een staaf dynamiet en de vierde stort zich van een ravijn.

Niewe cyclus

Dat betekent echter niet het einde van de Graboids. Want na het maken van 7 slachtoffers in de eerste film Tremors (1990), zullen ze in een geëvolueerde volgende vorm, de Shriekers nog meer slachtoffers maken. Dat is te zien in Tremors II: Aftershocks (1996). En dat levert weer een spannend avontuur op en nieuwe monsters die nog gevaarlijker zijn.

Meer lezen over Tremors? Klik dan op onderstaande links:

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 7: Tooth Child (Channel Zero: Candle Cove)