Doctor Who Christmas Special 2014: Last Christmas

revies series doctor who last christmas 2014
A Christmas Dream/ BBC

Bereid je voor op de nieuwe Kerst Special Last Christmas. Deze Kerstmis worden dromen waargemaakt.

Na de heftige gebeurtenissen aan het einde van het achtste seizoen waarbij Clara’s geliefde Danny Pink om het leven kwam, de Doctor ontdekte dat de Master nog leefde en geregenereerd is in Missy. En ze haar plan om de doden op aarde te converteren naar Cybermen hebben ondermijnd, maar nadat Missy de coördinaten van Gallifrey aan de Doctor onthulde, spreken de Doctor en Clara nog voor een laatste keer met elkaar af.

Clara laat de Doctor denken dat zijn plannetje om Danny weer terug te halen naar de aarde is gelukt en zij gelukkig is met hem en daardoor niet meer met de Doctor wil reizen en de Doctor laat Clara denken dat hij inderdaad Gallifrey heeft gevonden, terwijl Missy had gelogen over de coördinaten. Ze liegen tegen elkaar om elkaar het geluk te laten vinden, maar juist hierdoor bereiken ze het tegenovergestelde en gaan ze ieder hun eigen weg.

Het verhaal

Maar daar komt allemaal verandering in wanneer Clara tijdens de Kerst midden in de nacht wakker wordt en ze stemmen op het dak hoort. Als ze gaat kijken, treft ze daar Santa aan met twee kerstelven. Ze kan haar ogen niet geloven en haar verbijstering wordt groter als ook de TARDIS op het dak verschijnt en de Doctor haar aanspoort om in te stappen.

Ze reizen samen naar de Noordpool, naar een onderzoekscentrum. Daar treffen ze vier onderzoekers aan die doodsbenauwd zijn. Want in de ziekenboeg liggen de vier andere onderzoekers met vreemde krabachtige wezens om hun hoofd. De Doctor noemt hen Dreamcrabs, maar een onderzoeker noemt hen Facehuggers. De onderzoekers met de Dreamcrabs komen pas in actie wanneer je aan ze denkt, wanneer jij hen opmerkt, merken ze jou ook op door middel van een telepathische link, uitgezonden vanuit jouw brein, dat werkt als een soort spiegel. Dus wat je ook doet, denk vooral niet aan hen. Dat blijkt bijna een onmogelijke opgave en net op het moment dat ze door Dreamcrabs worden aangevallen, stormt Santa binnen om hen te redden. Zien doet geloven, maar is dat wel zo verstandig met al die Dreamcrabs om hen heen die dromen werkelijkheid doen laten lijken.

Dromen, nachtmerries en de pijnlijke waarheid

Deze spannende, enge en mysterieuze aflevering van Doctor Who is een combinatie van Alien (1979) en Inception (2010) waarbij het dit keer niet gaat om het reizen door de tijd of door de ruimte, maar door dromen en nachtmerries. Dit avontuur is een droom in een droom in een droom en werkelijkheid en droom worden zo met elkaar gemixt dat op gegeven moment ook de Doctor van zijn à propos raakt. En net zoals in een echte droom of nachtmerrie gebeuren zowel de engste, raarste als wonderlijkste dingen.

En misschien nog wel het wonderlijkste van alles is dat we de Doctor zien en horen lachen. We zien hem gelukkig als een kind, enthousiast en vrolijk. Na zijn grumpy vertoning in het achtste seizoen is dit wel even een verademing en komt ook zijn andere kant, die wel gewend waren bij eerdere Doctors weer even terug. Sowieso heeft deze aflevering veel humor, vanuit het verhaal, de andere personages, maar ook van de Doctor zelf, die milder en aardiger is, maar wel zijn botte, alhoewel onbedoeld, opmerkingen blijft houden.

Het vergaat Clara echter heel anders. Wanneer zij samen met de Doctor in dit nieuwe avontuur belandt is dit voor het eerst dat de Doctor er achter komt dat Danny niet meer leeft. Om haar af te leiden van de Dreamcrabs vraagt hij haar naar Danny, hoe het saaie mensenleven haar bevalt, waarop zij hem een klap in het gezicht geeft. Maar de Doctor gunde haar oprecht geluk met Danny en is dan ook verbaasd en verdrietig voor haar als blijkt dat Danny er niet meer is. Ook Clara komt erachter dat de Doctor over Gallifrey heeft gelogen. Zo komen ze er tevens beiden achter dat ze erg veel om elkaar geven en daardoor hun eigen verdriet verbergen. Tijdens deze aflevering blijft Clara dat verdriet wel inhouden, wat uiteindelijk tot een spannende slotscène leidt, waarbij je even denkt dat het toch allemaal niet meer goed komt.

review series doctor who last christmas 2014
Dreamcrabs

Avontuur, humor, horror, science fiction en een euforisch einde

De aflevering zit erg leuk in elkaar, waarbij het niet leuk is om veel te verraden. De vier personages op de noordpoolbasis zijn goed neergezet, vooral Shona is een erg leuk karakter, speels en moedig. Maar ook de andere personages Ashley en Bellows zijn goed neergezet, sterk, moedig en slim. De enige man professor Albert komt er wat bekaaid vanaf qua goede sterke menselijke eigenschappen. De focus ligt voornamelijk op de vrouwen, die vragen stellen, nadenken en actie ondernemen, al zij het ieder op hun eigen typische wijze. Wat echter wel bij hen allemaal overeenkomt is dat iedereen zegt dat het een lang verhaal is, als de Doctor iets specifieks over de basis of het onderzoek vraagt. Dan gaat er bij hem een belletje rinkelen.

De basis is mooi vormgegeven, erg science fiction achtig en doet inderdaad een beetje aan Alien (1979) denken, net zoals dat de Dreamcrabs wel erg op Facehuggers lijken. Het verhaal, het idee, is erg Inception en hebben ze tot het uiterste gedreven, zodat het ook inderdaad erg moeilijk wordt om bij te houden wanneer het een droom is of niet meer. Het is een mooi vormgeven verhaal, met sterke personages en een leuk idee, waarbij horror, monsters, science fiction, fantasy en humor heel goed gecombineerd worden met Santa en Kerst. Waarbij aan Santa een moderne symbolische waarde wordt toegekend.

De aflevering eindigt natuurlijk met een euforisch einde, zowel voor de onderzoekers als de Doctor en Clara. Beiden zijn tenslotte toch tot de conclusie gekomen dat samen reizen niet alleen beter is, maar ook veel leuker en dat ze elkaar nog lang niet willen missen.

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special 2014: Last Christmas (2014),
  • Directed by: Paul Wilmhurst
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Peter Capaldi, Jenna Coleman, Nick Frost, Samuel Anderson, Dan Starkey, Nathan McMullen, Faye Marsay, Matalie Gumede, Maureen Beattie, Michael Troughton
  • Music by: Murray Gold
  • Cinematography: Neville Kidd
  • Edited by: Adam Trotman
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One