Verschillen en Overeenkomsten: It boek (1986) vs It mini-serie (1990) vs It film (2017)

it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
looking at It/ Warner Bros. Pictures

Het boek It van Stephen King is nu twee keer verfilmd. In 1990 als mini-serie en in 2017 als het eerste deel van een tweeluik; It Chapter One. Er zijn zowel overeenkomsten als verschillen. In dit artikel zet ik ze op een rijtje. Dit artikel gaat (bijna) alleen over het gedeelte van de kinderen.

Algemene verschillen

De film kan het beste gezien worden als een remake van de mini-serie dat naar het nu is gebracht, met het boek als onderliggende basis. Want opvallend is dat er veel elementen uit de mini-serie zijn overgenomen en iets zijn aangepast, maar dat dit juist elementen zijn die al afweken van het boek. Hierdoor raakt deze film nog verder verwijderd van het originele verhaal. Niet alleen door de tijdsgeest, maar vooral qua thema en idee. Pennywise is zoals gezegd maar een shapeshifter en geen mythisch wezen uit de oude tijd die ooit in Derry terecht is gekomen. Pennywise vertoont zich in vele gedaanten aan de Losers, maar zijn basis lijkt Pennywise te zijn. (athans tot nu toe)

Het grootste merkbare verschil is de tijd en de tijdsgeest. Het boek speelt zich af in 1958 en 1985 en de mini-serie in 1960 en 1990. De film heeft de kinderen in het jaar 1989 geplaatst. In het boek vindt de periode van It elke 27 jaar plaats, in de mini-serie elke 30 jaar en in de film zegt Ben dat het ongeveer elke 27 jaar plaatsvindt. Dus zou It Chapter Two zich in 2016 moeten afspelen. 

it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
The Losers Club 1958/ Warner Bros. Television, ABC

De verschillende gedaanten van It, wat de Losers zien

Bill Denbrough

 • Boek: Bill ziet de geest van Georgie en samen met Richie ziet hij het fotoalbum van Georgie tot leven komen.
 • Mini-serie: Bill ziet het album bloeden.
 • Film: Bill ziet de geest van Georgie.

Beverly Marsh

 • Boek: Beverly krijgt te maken met de gootsteen in de badkamer waaruit bloed spuit en dat samen met Eddie, Stan en Ben opruimt.
 • Mini-serie: Hierin ruimen ze het allemaal samen op, maar nog zonder Mike.
 • Film: Hier is deze scène bloedovergoten en komt er ook haar afgeknipte haar aan te pas, maar wederom maken ze allemaal samen de badkamer schoon, maar nog zonder Mike.

Eddie Kaspbrak

 • Boek: Eddie ziet de lepralijder bij het huis aan Neibolt Street.
 • Mini-serie: Eddie ziet Pennywise in het doucheputje in de kleedruimte op school.
 • Film: Eddie ziet de lepralijder bij het huis aan Neibolt street.

Richie Tozier

 • Boek: Richie ziet samen met Bill ook in het huis aan Neibolt Street de weerwolf die hen achterna zit en waarvan Bill wegfietst met Richie achterop. Maar ook blijkt dat Richie al eerder het standbeeld van Paul Buyan tot leven had zien komen.
 • Mini-serie: Richie ziet de weerwolf in de kelder van de school. Het standbeeld van Paul Buyan komt er niet in voor.
 • Film: Richie zegt niets gezien te hebben, pas wanneer ze allemaal samen naar het huis aan Neibolt Street gaan. Het standbeeld van Paul Buyan komt er niet in voor.

Stan Uris

 • Boek: Stan ziet bij de Standpipe twee geesten van verdronken jongens, die hij afweert met zijn vogelboek en het opzeggen van vogelnamen.
 • Mini-serie: Stan is degene die de mummy ziet in het huis en wegvlucht achterop de fiets bij Bill.
 • Film: Stan ziet een eng schilderij van een surrealistisch vrouw tot leven komen.

Ben Hanscom

 • Boek: Ben ziet bij het Kanaal een mummy.
 • Mini-serie: hij ziet de geest van zijn vader en een skelet uit het water komen.
 • Film: hij ziet in de bibliotheek een onthoofd kind dat is omgekomen bij de ontploffing van de Kitchener Ironworks in 1908.

Mike Hanlon

 • Boek: Mike wordt aangevallen door een enorme vogel op de oude plek van Ironworks fabriek
 • Mini-serie: Mike ziet wanneer hij het fotoalbum meeneemt naar de Losers samen met hen de foto tot leven komen.
 • Film: hij ziet zijn verbrande ouders.
it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
The Losers Club 1989/ Warner Bros. Pictures

De Losers Club

Boek:

In het boek krijgen de kinderen en hun achtergrond vanzelfsprekend veel meer ruimte. We maken niet alleen kennis met hun ouders, maar ook de manier waarop ze met elkaar omgaan, welke rol elk kind precies speelt in het verhaal.

 • Bill wordt ook wel Big Bill, genoemd omdat hij de grootste is en is de natuurlijke leider van de groep. Sinds de dood van Georgie is de sfeer ijzig koud in huis en lijkt het net alsof hij niet meer bestaat. Hij is de leider en heeft alle ideeën.
 • Richie is zijn beste vriend, heeft een grote mond en haalt altijd grapjes uit. Hij is de beste vriend van Bill en redt hem uiteindelijk uit de klauwen van It. Iedereen zegt Beep Beep Richie om hem de mond te snoeren. Hij is de prater.
 • Eddie heeft astma, een overbezorgde dikke moeder en is een goede vriend van Bill. Eddie breekt zijn arm in een confrontatie met Henry, wanneer deze meer en meer onder invloed raakt van It. De apotheker meneer Keene vertelt hem dat zijn medicijn nep is en Eddie weigert dat te geloven. Toch staat hij op tegen zijn moeder vanwege zijn vrienden. Eddie weet altijd feilloos de weg en leidt hen door het labyrint van het riool. Hij is de navigator.
 • Beverly heeft een vader die soms heel lief is en soms fysiek uit kan halen, maar valt haar pas echt aan wanneer ook hij onder invloed raakt van It. Beverly kan het beste schieten en zij is degene die de katapult hanteert om It te doden. Ze is one of the guys, maar ze houden wel allemaal van haar. Zij is de warrior.
 • Stan is een hele nette keurige jongen die zoals de Losers zeggen, liever dood gaat dan smerig wordt, wat van belang is in de strijd tegen It en waarom hij het tweede gevecht niet aangaat. Hij is de intellectueel.
 • Ben is de dikke jongen die wordt gepest en die vaak alleen is, maar kennis maakt met Bill en Eddie en in de groep wordt opgenomen. Hij weet hoe je alles moet maken en komt ook met het Ritueel van Chüd. Hij is de bouwer.
 • Mike is een jongen met sterke lieve ouders, maar wordt geteisterd door Henry, wat erg gevaarlijk wordt. Het heftige stenengevecht is hierin een keerpunt. Hij is degene die onderzoek doet naar Derry. Hij is de historicus.

Mini-serie

De mini-serie volgt dit in grote lijnen. Het verschil is dat Richie geen achtergrond heeft en dat Beverly’s moeder niet in beeld is. Ben is net naar Derry verhuisd en Eddie breekt helemaal zijn arm niet. Dat zorgt er ook voor dat de rol van Henry minder wordt uitgediept. Stan is een padvinder geworden. Ook de rol van Mike is kleiner en zijn onderzoek naar Derry vertelt hij in een spreekbeurt.

Film

 • In de film is de vader van Beverly van nature erg agressief en wordt er gehint dat hij haar misbruikt. Dit wordt benadrukt door het feit dat ze ongesteld wordt en haar vader anders naar haar kijkt en zij zich zo bekeken voelt, seksueel, dat ze haar haren  kort knipt. Haar uiteindelijke gevecht met hem is zeer fysiek en heftig in plaats dat ze voor hem vlucht.
 • Beep Beep Richie wordt niet gezegd. Verder heeft Richie ook geen uitgediepte achtergrond.
 • Eddie breekt wel zijn arm, maar in het huis aan Neibolt Street en hij is zelf ook een hypochonder geworden. Dat hij zijn arm breekt splitst de groep uit angst dat hen ook iets kan overkomen op, in het boek brengt dit hen juist dichter bij elkaar.
 • Beverly wordt door Pennywise ontvoerd en gevangen gehouden, waarop Bill haar wakker kust. In plaats van de stoere zelfstandig meid is zij nu plotseling een damsel in distress geworden.
 • Ook nu is Ben net in Derry komen wonen. Maar nu is hij degene die omdat hij en nieuw is een geen vrienden heeft en van lezen houdt, degene die onderzoek doet naar het verleden van Derry.
 • Mike speelt in de film een nog kleinere rol, doordat hij nu ook niet meer de onderzoeker is in het verhaal. En hij heeft zijn ouders niet meer die juist voor hem heel erg vormend zijn geweest, zowel als sterk persoon, maar ook als degene die al het onderzoek doet naar Derry.
 • Ook de rol van Stan is gereduceerd, maar hij is wel veel geloviger, dan in het boek en de mini-serie, waar ze er bij hem thuis nauwelijks iets mee doen.
it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
Pennywise 1958/ Warner Bros. Television

Ontstaan van de Losers Club

Ben sluit zich als eerste nieuweling aan.

 • Boek: Ben wordt mishandelt door Henry die zijn naam in zijn buik wil kerven. Als hij net de H heeft gedaan weet Ben te vluchten en verstopt zich in de Barrens. Wanneer Henry weg is, ontmoet Ben Bill en Eddie die een dam willen bouwen. Ben weet precies hoe dat moet en besluit hen te helpen. Dit schept een band tussen de kinderen, wanneer de anderen ook komen helpen en is tevens een symbool om een sterke muur samen te maken bestand tegen Henry en It.
 • Mini-serie: Het enige verschil is dat Ben nieuw is in Derry.
 • Film: Ben is net in Derry komen wonen en doet onderzoek in de bibliotheek naar Derry. Hij ziet de kinderen voorbij fietsen. Als hij door Henry wordt belaagd en ook een H in zijn buik gekerfd krijgt vlucht hij en vindt Bill, Eddie, Stan en Richie. Het belangrijke bouwen van de dam wordt overgeslagen.

Dan volgt Beverly.

 • Boek: Wanneer Ben samen met Richie naar de bioscoop gaat, komt Richie Beverly tegen die hem leert jojo-en en zij gaat ook mee, tot groot genoegen van Ben. Zo voegt ook Beverly zich aan bij de Club.
 • Mini-serie: omdat Ben nieuw is en hij een oogje op Beverly heeft en haar een gedicht wil sturen ziet hij haar toevallig huilen en helpt haar en neemt haar mee naar de Barrens.
 • Film: Beverly wordt gepest op school door andere meisjes en uitgemaakt voor slet. Daar loopt ze Ben al tegen het lijf. Wanneer Bill en de anderen spullen voor de verwondingen voor Ben gaan halen in de apotheek, helpt zij hen. 

Mike is de laatste die zich bij hen aansluit.

 • Boek: Omdat hij op de boerderij naast Henry Bowers woont, wordt hij al jaren door hem geterroriseerd en wanneer hij weer eens moet vluchten en het tegen hem opneemt komt hij in de Barrens terecht, waar de anderen hem helpen in het epische stenengevecht. Mike leert hen dan pas kennen omdat hij naar de kerkschool gaat. Zijn ouders en vooral zijn vader speelt een hele belangrijke bijrol en leert hem veel over de geschiedenis van Derry.
 • Mini-serie: Dezelfde verhaallijn wordt gevolgd, al zit Mike nu wel bij hen in de klas.
 • Film: Nu zijn het de andere Losers die Mike in een benarde situatie met Henry en zijn vrienden vinden, maar ook nu helpen ze hem door middel van het stenengevecht dat nu wel iets minder heftig is. Ook woont Mike, omdat zij ouders bij een brand zijn omgekomen, bij zijn opa op de boerderij en krijgt hij thuis les.
it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
Pennywise 1989/ Warner Bros. Pictures

Hun aardse vijand Henry Bowers

 • Boek: Henry Bowers is de bully die het vooral op Mike heeft voorzien. Maar ook pest en terroriseert hij de anderen. Hij is degene die zowel Mike als Ben in de armen van de anderen drijft. Ook is hij de aardse verbeelding van hoe It de mens kan beïnvloeden, net zoals bij de vader van Beverly. Niet alleen voeren de Losers strijd met It, maar ook met Henry. Elke keer als ze een gevecht tegen Henry winnen, maakt dat hen sterker en verbindt hen meer, zelfs en zeker wanneer hij de arm van Eddie breekt. Henry heeft een nare vader, die hij ook uiteindelijk vermoordt. Hij achtervolgt de Losers in het riool, maar vlucht weg voor It.
 • Mini-serie: Henry heeft het ook nu voorzien op Mike en Ben, heeft hij dezelfde functie, maar krijgt hij veel minder ruimte. Ook breekt hij niet Eddie’s arm. Wanneer hij in het riool de Losers achtervolgt, wordt zijn haar wit van angst en lijkt hij krankzinnig te worden.
 • Film: Henry lijkt hier iets milder, maar nog altijd pest hij Ben en Mike op vrij gewelddadige manier en vertoont hij nog steeds psychopathische trekjes. Nu breekt Eddie wel zijn arm, maar niet door toedoen van Henry. Wanneer hij hen achtervolgt de Well in, in het huis aan Neibolt Straat, lijkt hij zijn dood tegemoet te vallen, na een heftig gevecht met Mike.

Derry

 • Boek: In 1741 de verdwijning van de eerste inwoners. In 1905 de schietpartij in de Silver dollar en in 1096 de ontploffing van de Kitcherner Ironworks. In 1929 de schietpartij van de Bradley bende en in 1930 de brand van de Black Spot. Het is ook Mike die hen hier over informeert en het fotoalbum van zijn vader meeneemt.
 • Mini-serie: Mike houdt hij een spreekbeurt over de nare geschiedenis van Derry, neemt ook het album mee naar de Losersclub en doet alle research. Maar dat wordt wel erg minimaal gehouden en slechts kort aangestipt.
 • Film: Er is hier meer aandacht voor, maar is het Ben die deze research doet. Het fotoalbum is vervangen door diabeelden bij Bill thuis. Ook met de jaartallen is gehusseld.

In het boek begint de periode van It met een heftige gebeurtenis en eindigt het ook met een heftige gebeurtenis. Dat is in 1958 met de dood van Georgie, zowel in het boek als in 1960 in de mini-serie. In de film is Georgie vermist en is zijn lichaam nooit gevonden.

De kinderen komen erachter dat het niet pluis is in Derry. Derry is anders. Het is de Derry disease. Volwassenen doen niets tegen het kwaad in Derry, ze accepteren het, wenden hun blik af, doen alsof er niets aan de hand is. Dit is een zeer belangrijk onderdeel in het boek. Dit wordt goed benoemt in de mini-serie, maar in de film krijgt dit nauwelijks aandacht. Het wordt even in beeld gebracht, de ballon achterin de auto wanneer Ben wordt aangevallen door Henry, maar wie zich hier niet van bewust is, zal het misschien niet eens expliciet zo opvatten.

Locaties

Ook de locaties van Derry in het boek komen niet helemaal overeen met het boek en de mini-serie.

Barrens

 • Boek: De belangrijkste locatie voor de kinderen is de Barrens, het is hun plek waar geen volwassene komt en waar ze zich veilig voelen. Daar ontmoeten ze Ben en bouwen ze samen een dam. Dat heeft ook een symbolische waarde, samen bouwen én een bouwwerk maken dat een sterke stroom kan stoppen. Vanaf hier dalen ze ook af in het riool naar It om het eindgevecht aan te gaan.
 • Mini-serie: ook nu wordt het bouwen van de dam en het belang van de Barrens benadrukt, alhoewel hun ondergrondse clubhuis wordt weggelaten en ook het rookritueel.
 • Film: hier heeft de Barrens een hele makeover gekregen en heeft het zelfs een klif en een meer, waar ze vanaf springen en in zwemmen. Het bouwen van de dam is weggelaten.

Neibolt Street en de Standpipe

 • Boek: dit zijn belangrijke locaties. In Neibolt Street ziet Eddie de lepralijder, zien Bill en Richie samen de weerwolf waarvoor ze met Silver op de vlucht slaan. En daar vindt tevens het tussengevecht plaats waar Beverly de zilveren kogels tegen hem moet gebruiken en ze hem weten te verwonden. In de Standpipe ziet Stan de geesten van de twee verdronken jongens.
 • Mini-serie: Het huis aan Neibolt Street en de Standpipe zijn vrijwel weggebleven. Dus ook de eerste echte confrontatie tussen de Losers en It is weggelaten.
 • Film: er is een prominente rol voor het huis aan Neibolt Street. Ook nu ziet Eddie daar de lepralijder, maar is het ook het punt waar It woont of uit zijn schuilplaats kan kruipen. Daar gaan ze hun eerste gevecht aan met It. Dan breekt Eddie zijn arm en doet dit alles de groep uit elkaar gaan. Toch keren ze voor een tweede keer terug en dalen ze af in de Well om de tweede confrontatie met It aan te gaan, terwijl Henry hen achtervolgt en daar zijn dood(?) tegemoet valt. Ook de Standpipe, alhoewel geen actieve rol, komt regelmatig in beeld en staat ook op de ansichtkaart waarop Ben zijn gedicht aan Beverly schrijft.
it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
end battle 1989/ Warner Bros. Pictures

Silver

Silver is de fiets van Bill, die hen meerdere keren uit de klauwen van It heeft weten te blijven. Op Silver rijdt Bill om de duivel te verslaan. Dit belang is ook duidelijk zichtbaar in de mini-serie, al is de achtervolgingsscène nu met Stan achterop in plaats van Richie. In de film is de fiets slechts één keer in beeld met Silver erin gegrafeerd.

Pennywise

 • Boek: It is Pennywise the Dancing Clown en noemt zich ook Bob Gray. Hij vertoont zich in verschillende nachtmerrie gedaantes en duikt overal op waar rampspoed en dood is. Door de eeuwen heen is hij te vinden op foto’s en tekeningen en in de herinneringen van sommige bewoners van Derry. Pennywise is een buitenaards wezen dat eeuwen geleden op de aarde neerstortte op de plek waar eeuwen later Derry gebouwd zou worden. Wat It precies is blijft onbekend, wel heeft hij een tegenstander, de Turtle die Bill helpt en is zijn ‘echte’ vorm of wat voor mensen er het dichts bij in de buurt komt een enorme Spin. Hij vertoont zich in nachtmerrie gedaanten van hun grootse angsten aan de Losers, maar raakt hen niet aan, behalve in de eerste confrontatie wanneer ze hem willen doden in het huis aan Neibolt Street. Hier gebruikt Beverly haar katapult en de zilveren kogels.
 • Mini-serie: hier wordt het buitenaardse weggelaten, behalve de hint van het science fiction achtige beeld van het schild van de schildpad die over hen heen zweeft. Verder speelt de Turlte geen rol. Maar het idee van Pennywise komt wel overeen en net zoals in het boek laat hij zich alleen zien. Behalve zijn outfit, geen zilverkleurig pak, maar een zeer kleurrijk pak. Wel is er aandacht voor zijn vlijmscherpe gele tanden en de Deadlights. Het tussengevecht in het huis aan Neibolt Street is weggelaten.
 • Film: Pennywise heeft wel zijn zilverkleurige grauwwitte pak aan, zijn zijn tanden nu als die van piranha’s geworden en bevinden de Deadlights, alhoewel niet zo benoemd, zich in zijn mond wanneer hij deze enorm wagenwijd openspert. Pennywise is enger in de film, fysiek enger, veel dreigender en raakt de kinderen aan en verwondt hen. Maar Pennywise blijft tot nu toe wel zijn enige ‘eigenlijke’ gedaante, naast de shapeshiftende nachtmerries. Hij is vooral eng wanneer de Losers hem voor de eerste keer willen verslaan in het huis aan Neibolt Street, waar Pennywise ruimschoots de ruimte krijgt. Beverly vecht mee met de jongens, maar zonder katapult en zilveren kogels.
it chapter 1 2017 it mini series 1990 it book 1986
end battle 1958/ Warner Bros. Television

Ritueel van Chüd en eindgevecht

Maar het grootste verschil is het eindgevecht. Zowel in het boek als de mini-serie verslaat de Losers Club It door de Ritual of Chüd, dat inhoudt dat ze met hun onschuld, hoop, optimisme en fantasie als kinderen It weten te verslaan.

 • Boek: het ritueel vindt geheel op geestelijk vlak plaats en is het een gevecht tussen It en Bill, die geholpen wordt door de Turtle. It blijkt trouwens in zijn echte vorm die nog vatbaar is voor mensen, een Spin te zijn.
 • Mini-serie: nu wordt dit enkel verbeeld door de fantasie van de kinderen dat hun gewone voorwerpen in wapens verandert, zoals de inhaleerder van Eddie en de zilveren kogels van Beverly. Stan wordt door Pennywise extra aangepakt. Daar blijft Pennywise nog wel gewoon de clown die verdwijnt in de afvoerput wanneer ze hem hebben verslagen. Er is geen Spin en de Turtle laat zich enkel zien als hij over de kinderen zweeft, maar speelt verder geen rol. 
 • Film: nu verslaan ze hem gewoon met grof geweld, alsof Pennywise een monster van vlees en bloed is in plaats van een idee van het oude kwaad. Ze raken ook gescheiden van elkaar, terwijl in het boek en de serie ze bij elkaar blijven, elkaar zelfs vasthouden, omdat dit hen kracht geeft. Wederom geen Spin, maar ook geen Turtle te bekennen.

Maar wat na dit gevecht komt is het grootste verschil tussen het boek en de mini-serie en de film. Want in het boek om hun weg terug te vinden en hen met elkaar te verbinden heeft Beverly met hen allemaal seks, één voor één. Dat dit niet de films heeft gehaald is wel begrijpelijk, want ze waren pas elf en dat is best heftig. In de mini-serie en in de film maken ze alleen de belofte om terug te keren als It toch weer terug komt. In het boek is het Stan die in hun handen snijdt om de belofte te maken en in de film is dat Bill, in de mini-serie wordt deze stap overgeslagen.

Het eindgevecht in het boek wordt in 1958 synchroon vertelt met het eindgevecht in 1985. Dat wordt verteld door middel van flashbacks in de mini-serie. Het enige verschil is dat Derry nadat It is verslagen door de grootste storm ooit half wordt verwoest en zelfs de Standpipe wegrolt. In de mini-serie is hier geen sprake van. Hoe het in It Chapter 2 zal aflopen, moeten we nog gaan zien.

Waar de film uit 2017 zich vooral richtte op horror en visueel spektakel, zijn zowel het boek als de mini-serie meer gericht op sfeer en het idee van It en de symboliek. Het boek is een episch verhaal van de zomer van 7 Losers, die elkaar vinden, die zowel lief als leed als horrors samen beleven en delen en die als overwinnaars uit de strijd komen. Dat heeft de mini-serie goed weten te vangen en beiden hebben een grotere epische feel good sfeer dan de film.

review book it stephen king 1986

Meer lezen van It? Klik dan op onderstaande links: