Serie Review: Charmed Seizoen 8

review series charmed season 8
The Charmed Ones and Bille/ The WB

Het achtste seizoen van Charmed is niet alleen een bonus seizoen, maar ook een seizoen met een epische finale en een prachtig afgerond einde.

Alhoewel de titel van de laatste aflevering van het zevende seizoen ‘Something Wicca This Way Goes’, aansluit op de titel van de allereerste aflevering van het eerste seizoen ‘Something Wicca This Way Comes’ en tevens deed vermoeden dat dit de laatste aflevering ooit zou worden, bleek dit niet het geval. Seizoen acht, weliswaar met een andere begintune, pakt gewoon de draad weer op.

Het zevende seizoen eindigde met niet alleen de vernietiging van de demon Zankou, de Nexus en de Shadow uit de Nexus, maar ook met het einde van de Charmed Ones. Althans dat hebben de zussen Piper, Phoebe en Paige iedereen doen laten geloven. Met iedereen achter hen aan, zowel de demons, de FBI en Homeland Security, vonden ze het tijd om hun magische bestaan achter zich te laten en te verdwijnen door hun eigen dood in scène te zetten. Met een spell waardoor ze hun uiterlijk konden veranderen, een compleet testament geregeld voor Victor en Wyatt en Chris, zouden Piper, Phoebe, Paige en Leo eindelijk een normaal leven kunnen leiden.

Dat hebben ze ook wel verdiend, nadat ze de Source, de Triade, Zankou, en de Nexus hebben verslagen en het Utopia van de Avatars hebben afgewend, en ervoor gezorgd hebben dat Wyatt niet slecht wordt in de toekomst, blijven er enkel nog een paar demons over, die niet voor al te grote problemen zouden kunnen zorgen en het evenwicht tussen goed en kwaad in het voordeel is bij het goede. Althans dat zou je denken. Want er komt nog één laatste battle aan, één die de Charmed Ones niet zien aankomen en misschien niet zullen overleven.

Het verhaal

Het achtste seizoen begint bij de begrafenis van Piper, Phoebe en Paige, waar ze zelf vermomd bij aanwezig zijn. Nu zij hen oude zelf achter zich hebben gelaten, moeten ze zichzelf opnieuw proberen uit te vinden. Dat blijkt niet zo heel gemakkelijk. Allereerst moeten ze voor een vast nieuw uiterlijk kiezen, zodat het voor hen niet al te verwarrend wordt. Terwijl Phoebe gelijk wil shoppen en nu eindelijk tijd heeft om haar ware liefde te vinden, ontkomt Paige niet aan haar Whitelighter krachten en blijft ze het geklingel van haar charges horen die haar om hulp roepen. Piper, krijgt haar eigen problemen wanneer ze een uiterlijk heeft gekozen van een model dat gezocht wordt voor moord, maar een onschuldige blijkt te zijn. Ondanks dat ze niets liever willen dan een normaal leven leiden, ontkomen ze niet aan het feit dat hun lot om mensen te helpen hen blijft achtervolgen. Maar er zijn ook problemen ontstaan omtrent Wyatt en Chris die de Elders wille opvoeden en Victor daar niet geschikt voor vinden, niet wetende natuurlijk dat Piper en Leo nog gewoon leven. Ondertussen blijkt het nogal makkelijker om een nieuwe identiteit te verzinnen dan jezelf opnieuw uit te moeten vinden en hun oude ik laat hen niet los.

Ze zien echter een nieuwe kans in de komst van Billie Jenkins een jonge nieuwe en krachtig heks, die de gave van telekinese heeft en vrij roekeloos achter allerlei demons aanzit. Billie is tevens de nieuwe charge van Paige en de zussen besluiten om Billie alles te leren over het heks-zijn zodat zij hun taak op zich kan nemen. Maar of dat zo’n goed idee is.

Dit seizoen maken we niet alleen kennis met de nieuwe heks Billie, maar ook met allerlei nieuwe demons. Dat zorgt voor een hoop leuke afleveringen met grappige avonturen, comic relief van Billie’s kant. Maar ook de relatie tussen de zussen leveren af en toe komische momenten op. De zussen zijn inmiddels zo vertrouwd met elkaar en op elkaar ingespeeld, dat de vrijheid hoe ze met elkaar omgaan tot volwassen hoogte is gekomen en dat kan erg grappig zijn, juist omdat ze alles tegen elkaar kunnen zeggen. Dat gemak waarmee zij met elkaar omgaan en met hun problemen, botst soms met Billie, dat zowel een heftige uitkomst heeft, maar in het begin nog tot leuke situaties leidt. Er is ook veel ruimte gemaakt voor de persoonlijke dingen buiten het heks-zijn van de zussen om, maar heeft altijd min of meer te maken met hun magische leven.

review series charmed season 8
The wedding of Paige and Henry/ The WB

Piper, Phoebe en Paige

De eerste helft van het seizoen gaat niet alleen over de komst van Billie, maar ook om de nieuwe identiteiten van Piper, Phoebe en Paige. Want zo gemakkelijk is het niet om hun oude ik achter zich te laten, zeker niet wanneer ze er telkens op verschillende manieren mee geconfronteerd worden. Ze blijven niet alleen onschuldigen op hun pad tegen komen die ze helpen, maar zeker Paige kan haar charges niet zomaar negeren. Maar het blijft riskant om hen te helpen, want een misstap en ze zijn ontmaskerd en is alles voor niets geweest. Ook Phoebe wordt teruggetrokken naar haar oude leven. Piper, Phoebe en Paige en Leo doen zich nu voor als nichtjes Jenny, Julie en Jo en Louis. Als de baas van Phoebe, Ellen erachter komt dat Julie net zulk talent heeft als Phoebe, neemt Phoebe haar eigen column over, wat vrij vreemd voor haar is. Ook raakt ze verliefd op Dex, een man die op haar begrafenis was en die zij nu voor zich wil winnen als Julie.

Paige zoekt een nieuwe roeping en probeert het eventjes als agente, maar wanneer ze Billie ontmoet kan ze niet blijven ontkennen dat dat haar echte roeping is. Ook pakt ze haar oude werk als sociaal werker weer op. Ondertussen probeert Piper haar eigen club te runnen zonder dat het personeel erachter mag komen dat zij Piper is en dat levert een paar akward situaties op.

Billie Jenkins

Met de kennismaking van Billie die zich eerst als een stoere chick voordoet en zich kleedt in zwart latex met een zwarte pruik, blijkt ze een gewone studente, blond, slim, eigenwijs en net nieuwbakken heks, maakt ze gebruikt van moderne middelen zoals haar kristal aan te sluiten op de computer, digitaal scryen. Maar zowel Piper, Phoebe, Paige en Leo kunnen haar nog heel wat bijbrengen. Hiermee is Billie een nieuw nichtje geworden die de plek van de jongste inneemt. Zoals eerst Phoebe dat was en later Paige, maar beiden zijn nu volwassen en niet meer zo roekeloos of impulsief of eager en ongeduldig zoals Billie dat nu nog wel is.

Dat verergert alleen maar wanneer Billie erachter komt dat haar zus Christy, die vroeger ontvoerd werd en verdween, door een demon is ontvoerd. Billie is daarom vastbesloten om Christy te vinden. Haar personage levert niet alleen een nieuwe verhaallijn op en een rode draad die uitmondt in een grote climax, maar ook zorgt haar personage voor de nodige grappige avonturen die alleen een naïeve heks kan overkomen, zoals ook Piper en Phoebe en Paige dat hebben ervaren. Billie zorgt daarom ook voor comic relief en de serieuze kant.

review series charmed season 8
The weddig of Phoebe and Coop/ The WB

Opnieuw Charmed

Ook al hebben de zussen nu Billie en lukt het hen aardig om een nieuw leven op te bouwen, ze blijven voor dilemma’s staan. Ze willen de onschuldigen helpen, maar willen ook niet ontmaskerd worden. Hier komt agent Murphy om de hoek kijken, een FBI agent die de hulp van de zussen wil. In ruil daarvoor zorgt hij dat ze als zichzelf terug kunnen keren en dat hun dood in scène was gezet om de nationale veiligheid te bewaren in een top secret mission. Dat plan werkt en de zussen zijn weer zichzelf. Dat betekent automatisch ook dat ze weer demons moeten bestrijden, maar nu hebben ze hulp van Billie.

Ondertussen blijkt Magic School helemaal verwoest te zijn en hebben de demons het ingenomen. Terwijl de zussen af en toe ook wat opdrachten krijgen van Murphy, vinden ze toch een manier om hun onbezorgde leventje, dat ze eventjes hadden, weer op te pakken. Ze hadden deze break even nodig om erachter te komen dat niet alles draait om de Charmed Ones, maar dat het wel onlosmakelijk met hen is verbonden. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook op zoek kunnen gaan naar hun eigen leven. Paige is op zoek naar een soort verlichting, Phoebe naar haar toekomstige man die haar de dochter kan geven die ze in haar visioen had gezien en gaat tevens ook op zichzelf wonen in een leuk appartement. Piper wil nu eindelijk een gelukkig bestaan opbouwen met de nu menselijke Leo.

Ulitmate Power

Daar komt allemaal verandering in, wanneer de Angel of Death opduikt om Piper te waarschuwen dat het Leo’s lot is om te sterven, zodat ze afscheid kan nemen. Piper doet echter meer dan dat er probeert erachter te komen waarom Leo moet sterven en of ze hem kan redden. Ze vraagt een Elder en een Avatar om hulp, maar de enige die haar kan helpen is de Angel of Destiny. Die vertelt haar dat er een final battle aankomt, een strijd die zo zwaar is dat ze het misschien niet zullen overleven en een strijd van een kant die ze niet zien aankomen. De dood van Leo zou haar kracht moeten geven om te overwinnen. Piper doet een ander voorstel, ze bevriezen Leo totdat de final battle voorbij is en dan pas zal Piper Leo weer terugkrijgen.

Vanaf dan is alle focus gericht op deze final battle en komen ze erachter dat het komt van de Ulitmate Power, maar wie of wat dat is weten de zussen niet.

Dat wordt onthuld wanneer Billie na een lange zoektocht Christy weet te vinden door middel van haar andere kracht, Projectie, waardoor ze Christy mee naar huis kan nemen. Ook Christy blijkt krachten te hebben, zoals Pyrokinese en Piper vertrouwt haar niet helemaal. Daar heeft ze volkomen gelijk in, want Christy blijkt haar leven lang geïndoctrineerd te zijn door de demons en niets minder dan de Triad zelf. Hun plan is door Christy met Billie te herenigen, waardoor de Ulitmate Power ontstaat die de Charmed Ones kunnen vernietigen, en ze hopen tevens dat alle vijf de heksen in de strijd omkomen, zodat zij de kracht hebben om weer terug te komen en de balans naar het kwaad overslaat.

Terwijl Piper verblind lijkt door de wil om Leo terug te halen, is Billie juist te voorzichtig met Christy en laat zich door haar manipuleren, Christy weet haar te overtuigen dat de Charmed Ones slecht zijn, egoïstisch en alles doen voor hun eigen gewin. Op deze manier weet de Traid niet alleen de moralititeit bij Christy om te draaien, maar ook bij Billie, waardoor ook zij overtuigd raakt om de Charmed Ones te vernietigen voordat ze te sterk worden en gevaarlijk worden. Om dit te bewerkstelligen maken beide zussenteams gebruik van The Hollow om elkaar te vernietigen. Maar hun krachten zijn zo sterk dat het hen en de Manor vernietigt. De enigen die het overleven zijn Piper en Billie. Nu de eindstrijd is gestreden brengt de Angel of Destiny Leo weer bij Piper terug, die nu kapot is van verdriet. Maar ze is niet voor niets een Charmed One…

review series charmed season 8
the ultimate power/ The WB

Liefde

In dit seizoen draait het allemaal om liefde. De liefde die Piper voor Leo heeft die zo sterk is dat het verlies haar motiveert om de grootste strijd ooit te leveren. De liefde van Billie voor Christy die haar uiteindelijk doet vinden, maar waardoor ze ook verblind wordt.

Maar ook Paige vindt de ware liefde in Henry, een parole officer, zelf ook een wees die in verschillende pleeggezinnen is opgegroeid. Hij en Paige lijken erg op elkaar, niet alleen wat hun achtergrond betreft, maar ook zijn ze allebei koppig en eigenwijs, dapper en sterk. Dat botst in het begin, wat een hoop geruzie oplevert wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten en ze zich beiden over een jongen ontfermen. Het lijkt erop dat Paige hem helemaal niet mag, maar natuurlijk is het tegenovergestelde waar. Wanneer het serieus wordt tussen hen besluit ze hem alles te vertellen en hij neemt het vrij goed op. Zo goed zelfs, dat hij alleen maar vragen heeft, waarom ze dan geen einde maken aan oorlog, armoede, hongersnood. Paige laat hem zien hoe het echt werkt en niet alleen heeft Henry er dan vrede mee, hij vindt het ook nog eens erg cool. Het duurt dan ook niet lang voordat hij haar ten huwelijk vraagt en ze een mooie bruiloft hebben. Haar liefde voor hem is zo sterk dat het haar krachten om te genezen triggert.

Ondertussen is Phoebe nog niet zo gelukkig in de liefde, waarop de Elders besluiten om een Cupid, Coop te sturen om haar te helpen met de ware liefde. Maar in plaats van dat Phoebe verliefd wordt op de man die Coop heeft uitgezocht, wordt ze verliefd op Coop zelf ook al wil ze dat niet toegeven. En Coop was al lang verliefd op haar. Dit was echter ook juist het plan van de Elders, om Phoebe te belonen en haar liefde te geven, waardoor het ook geen verboden liefde is.

Piper heeft na de final battle Leo weer terug, maar is haar zussen kwijt. Maar met de hulp van de ring van Coop en haar hele familie zowel uit de toekomst als het verleden, weet ze niet alleen Phoebe en Paige te redden, maar de final battle tot het juiste einde te brengen.

review series charmed season 8
family and love/ The WB

Forever Charmed

Dat levert niet alleen leuk tijdreizen op, verraste gezichten, maar ook alle oude bekende personages. Grams Penny, moeder Patty, maar ook oudere Chris en Wyatt, allemaal werken ze samen om niet alleen erachter te komen wat er mis is gegaan, wat ze moeten veranderen en wat ze nu moeten doen. Het is voor iedereen een leuk weerzien, al zijn de omstandigheden triest. Maar dat wordt al snel verholpen wanneer Penny, Patty en Piper als een surrogaat Charmed Ones bij zussenteams weten te stoppen en de Holow uit hen te halen. De weer herenigde Charmed Ones vernietigen de Triad, terwijl Billie erachter komt dat ze al die tijd is gemanipuleerd en dat Chrsity slecht is. Billie sluit zich aan bij de zussen en wanneer Christy hen uit woede wil vernietigen, kaatst Billie haar vuurbal terug, waardoor Christy zelf wordt gedood. Nu is al het grote gevaar echt geweken en kunnen de zussen eindelijk aan hun nieuwe leven beginnen. Maar niet voordat ze al hun belevenissen en bevindingen hebben opgeschreven in de Book of Shadows.

We zien Paige met Henry en hun zoontje en de tweeling meisjes. Phoebe heeft samen met Coop drie meisjes gekregen en Piper en Leo hebben samen ook nog een dochter gekregen. Ver, ver in de toekomst, wonen de oude Piper en Leo nog in de Manor, terwijl Piper haar kleindochter voorleest uit de Book of Shadows. Wanneer de andere kleinkinderen het huis binnenstormen, sluit de kleindochter de deur net zoals Prue dat deed in de allereerste aflevering.

Het is een mooi slotstuk van een hele mooie en krachtige serie, over zussen, vrouwen, moeders, carrièrevrouwen en heksen. Acht seizoen hebben we lief en leed met hen gedeeld en spannende en epische avonturen meegemaakt. Het is dan ook niet meer dan passend dat het einde een gelukkig einde is waarin het goede wordt beloond. Dat de weg hiernaartoe niet makkelijk is, en dat niet iedereen is beloond (Prue), dat de weg naar geluk vol ligt met pijn, verdriet en afscheid, maar wanneer je, zoals de zussen elkaar hadden, anderen om je heen hebt waar je om geeft en die om jou geven, het allemaal de moeite waard kan zijn.

review series charmed season 8
The WB
review series charmed season 8
The WB
review series charmed season 8
The WB
review series charmed season 8
The WB

Meer lezen over Charmed? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • Charmed (2005, 2006)
 • Season: 8
 • No. of episodes: 22
 • Running time episodes: 40-45 minutes
 • Created by: Constance M. Burge
 • Starring: Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Rose McGowan, Kaley Cuoco, Brian Krause, Dorian Gregory, Jennifer Rhodes, James Read, Finola Hughes, Drew Fuller, Wes Ramsey, Ivan Sergei, Victor Webster
 • Opening theme: “How Soon Is Now?” by Love Spirit Love
 • Music by: Jay Gruska, J. Peter Robinson
 • Cinematography: Jonathan West
 • Production company: Spelling Television, Northshore Productions, Paramount Pictures, Viacom Productions
 • Distributed by: The WB