Serie Review: Charmed Seizoen 7

review series charmed season 7
the Charmed Ones/ The WB

In het zevende seizoen van Charmed krijgen de Charmed Ones maar liefst twee keer de kans om hun heksenleven achter zich te laten en eindelijk een normaal leven te gaan leiden. Maar niets in het universum van Charmed is zo simpel en Piper, Phoebe en Paige staat nog een gevaarlijke strijd te wachten.

Na het verraad van Elder Gideon, het hoofd van Magic School en mentor van Leo, zijn de zussen niet zo’n fan meer van de Elders. Maar Leo is er nog het meest kapot van. Alhoewel ze Gideon hebben verslagen en hiermee het kwaad hebben afgewend waardoor Wyatt slecht zou worden (juist doordat Gideon Wyatt probeerde te doden omdat hij te machtig zou zijn, werd Wyatt slecht), zit Leo achter de demon Barbas aan die samenwerkte met Gideon. Ondertussen doodt Leo zoveel mogelijk demons, om zijn behoefte aan wraak te stillen.

Chris uit de toekomst is gestorven in deze strijd, maar werd geboren in een wereld die hij samen met zijn ouders en tantes veilig heeft gesteld voor de toekomst. Je zou zeggen dat ondanks dat het nu eventjes niet zo goed gaat met Leo, de zussen een rustiger leven kunnen leiden, nu ze vrijwel al het grote kwaad wel zo’n beetje hebben verslagen. Niets is minder waar, zoals we zullen zien in het zevende seizoen.

Het verhaal

Leo zit niet alleen achter allerlei demons aan en met name achter Barbas, maar hij hallucineert ook zwevende hoofden die tegen hem praten. Hij zegt hier echter niets over tegen Piper en de zussen, maar doodt wel in zijn woede bijna een Elder genaamd Zola die naar de zussen toe gaat om hen te waarschuwen dat het verkeerd af gaat lopen met Leo.

Chris is nu twee maanden en Wyatt is niet altijd even blij met zijn broertje, waardoor hij hem op magische wijze een beetje treitert. Ondertussen heeft Paige de taak opgenomen om Magic School te leiden, waar nu chaos heerst nu Gideon er niet meer is en Phoebe heeft zoveel stress van haar werk dat ze een korte sabbatical neemt. Een man neemt tijdelijk haar column over, dat Phoebe eerst niet kan waarderen, maar toch even een korte relatie met hem krijgt. Ook Piper en Leo beginnen weer langzaam naar elkaar toe te trekken.

Terwijl Leo lastig gevallen blijft worden door de vreemde zwevende hoofden, krijgen de zussen ook inspecteur Sheridan op hun dak, die alle mysterieuze verdwijningen en sterfgevallen rondom de zussen wel erg verdacht vindt, met name de dood van Chris. Darryl heeft zijn handen van de zussen afgetrokken omdat het te gevaarlijk is, maar waarschuwt hen nog wel voor Sheridan. Ondertussen duikt er ook een FBI agent op, Kyle Brody die zich met de zaak van de zussen begint te bemoeien en hij weet verdacht veel van heksen. Dit seizoen komt het gevaar van verschillende kanten, van de FBI en Sheridan, van de zwevende hoofden en er duikt nog een demon op, Zankou die eeuwenlang gevangen heeft gezeten. Dit alles heeft met elkaar te maken in een leuk seizoen met een episch slotstuk.

review series charmed season 7
Piper as the ultimate mother/ The WB

Vrouwenpower

Dit seizoen draait het meer en meer over de zussen als mensen en vrouwen dan als heksen. Er wordt aandacht geschonken aan de verschillen en overeenkomsten tussen mannen en vrouwen,  en dat feminisme niet het afwijzen van mannen betekent. Maar ook strijden ze voor vrouwenrechten zoals borstvoeding geven in het openbaar, (wel netjes met een denkentje eroverheen).

Phoebe is nog steeds op zoek naar de ware liefde en merkt aan haar columns dat haar inspiratie rondom advies geven aan vrouwen en haar eigen zoektocht naar de liefde, vrijwel op is. Ze beseft dat werk ook niet alles is. Ze neemt dan ook tijd voor zichzelf om uit te vinden wat ze werkelijk wil. Ondertussen krijgt ze haar kracht van het krijgen van visioenen weer terug. Die zoektocht wordt een beetje verstoord door de komst van een nieuwe kracht: ze wordt een Empaat.  

Nadat Paige een tijdje fulltime tante is geweest en op Wyatt en Chirs heeft gepast is ze de vieze luiers wel zat en zoekt naar een doel. Dat vindt ze op Magic School. Paige is uiterst geschikt om de school in goede banen te leiden, maar ze heeft het werk wel wat overschat. Wanneer haar krachten als Whitelighter groeien, draagt ze de School dan ook graag over aan Leo, zodat zij zich op haar charges kan richten. De rol die Magic School speelt, levert een aantal avonturen op, veroorzaakt door leerlingen, magische objecten en is hiermee een hele nieuwe dimensie waarin van alles kan gebeuren.

Piper probeert ondertussen P3 te runnen, een goede moeder te zijn en haar verwarde echtgenoot te helpen. Dat er iets met hem aan de hand is en iets voor haar achter houdt, is voor haar al snel duidelijk. Maar pas als de zwevende hoofden hun identiteit en plan aan Leo hebben bekend gemaakt, durft Leo dit met haar te delen.

Piper, Phoebe en Paige laten zien dat zij net zoals Penny, sterke vrouwen zijn en feministen, zonder extreem te zijn en mannen af te wijzen of slechts als het domme geslacht te zien. Ondanks alle tegenslagen, privé, werk, en op liefdesgebied, zijn ze niet bitter geworden, maar blijven hoopvol, en streven naar een betere toekomst. En daar willen ze zelf voor zorgen, met steun van elkaar, hun familie. Door slim te zijn, maar ook moedig en door hun kwetsbaarheden te erkennen, om er voor elkaar te zijn en om zichzelf niet te vergeten. En dat alles terwijl ze er altijd even mooi uitzien en pittige kleding dragen. Het schetst misschien soms net even een te perfect plaatje, maar door deze drie vrouwen worden heel veel dingen waar echte vrouwen mee worstelen duidelijk gemaakt, zonder daar een oordeel over te vellen, wat goed is of fout. Dat maakt de serie nog steeds van deze tijd, want al die struggles zijn nog steeds hetzelfde.

De Avatars

In seizoen 5 zagen we de Avatars al voorbij komen. Krachtige wezens die boven en buiten goed en kwaad staan. Zij vroegen Cole, toen met al zijn krachten om bij hen aan te sluiten. Hij accepteerde, maar alleen zodat hij genoeg macht had om de tijd terug te draaien en zo een laatste poging deed om Phoebe voor zich te winnen. Gelukkig kon Paige dit allemaal voorkomen en werd Cole voorgoed verslagen. Tenminste…

Nu duiken de Avatars weer op en dit keer willen ze dat Leo zich bij hen aansluit. Eerst vertonen ze zich aan hem als de zwevende hoofden, maar al gauw laten ze hun echte vorm aan hem zien en maken hem hun ultieme plan bekend. Dat plan bestaat uit het creëren van een Utopia, waarin geen goed of kwaad meer is en iedereen in vrede kan leven. Leo stemt toe en wordt een Avatar omdat hij met zijn gezin in vrede en rust wil leven.

De reden dat de Avatars opduiken, is ook de reden waarom FBI agent Kyle Brody in beeld komt. Hij weet veel van heksen omdat zijn ouders, toen hij nog jong was, door Avatars werden vermoord. Hij is uit op wraak en wil via de zussen dicht bij de Avatars komen zodat hij hen kan vernietigen. Paige is gelijk gecharmeerd van hem en de twee krijgen een relatie. Wanneer de zussen dan ook horen dat Leo een Avatar is en wat hun plannen zijn, is Paige de enige die sceptisch is, niet in het minst door de overtuiging van Kyle. Phoebe heeft het visioen gezien van de Seer over Utopia en wil heel graag deze nieuwe wereld. Ook Piper is na enige overdenking om. Als ook blijkt dat de Avatras niet degenen zijn die Kyles ouders hebben vermoord, doet ook Paige mee.

Maar Utopia heeft een prijs… Iedereen die conflict veroorzaakt wordt door de Avatars verwijderd, naar ‘een betere plek’, en daar heeft iedereen op een heel creepy manier vrede mee. Pijn, verdriet en rouw bestaan niet meer in Utopia en Leo ziet in dat dit verkeerd is omdat het de vrije wil wegneemt. Hij laat dit de zussen ook inzien. Met een anticlimax zien de Avatars in dat de wereld niet toe is aan hun Utopia en draaien alles terug en vertrekken.

review series charmed season 7
Paige and Kyle in a detective noir/ The WB

Zankou

Omdat de zussen samenwerken met de Avatars om Utopia te creëren en eerst zoveel mogelijk demons willen vernietigen, trekken de demons hun eigen plan en verlossen Zankou een van de gevaarlijkste en slimste demons uit zijn gevangenschap om de Avatars te stoppen. Na een korte samenwerking met Leo om een einde te maken aan het creepy Utopia, is er nu dus wel een demon on the loose die het voorzien heeft op de zussen, de book of shadows, de nexus en de shadow van de Nexus. En ook Zankou speelt het slim, zoals ook Cole dat in het vijfde seizoen heeft gedaan. Hij valt de zussen aan op hun menselijkheid, op hun vrouwzijn en hun emoties in plaats van dat hij het opneemt tegen hen als heksen. Alhoewel zijn komst voor weer een hoop ellende zorgt, komt er wel iets goeds uit voort.

Leo

Leo wacht nu een straf van de Elders, nadat hij acher hun rug om een Avatar is geworden. Hij krijgt een test. Hij wordt ergens op aarde gezet, zonder krachten en zonder geheugen en waar hij uitkomt, bij Piper of het pad van de Elders volgt zal bepalen wie of wat hij zal worden. Terwijl een Elder vals speelt, krijgt Piper hulp uit een verrassende hoek. Cole, de geest van Cole die door zijn daden vastzit, helpt Piper om Leo terug te krijgen, Waardoor Leo zich Piper herinnert en falls from grace, zodat hij weer een sterfelijk mens wordt en een normaal leven kan leiden met Piper. Maar Cole dook al eerder op, toen hij een ex demon en heel charmante man op Phoebe om haar weer te laten geloven in de liefde.

De afleveringen

Alhoewel dit seizoen gaat over de zussen als vrouwen en het één groot lang verhaal is, beleven ze nog best een aantal leuke avonturen die soms wel en soms niet met het groter geheel te maken hebben. Zo krijgen ze te maken met Lady Godiva. Komt Grams lang om een wiccaning te doen voor Chris, een doet een spreuk om de jongens niet meer te laten ruziën, wat overslaat op de zussen. Dat levert grappige situaties op, waarbij ze zich weer als kinderen gedragen en uiteindelijk Patty en Victor er aan te pas moeten komen, tot ongenoegen van Penny. Ze krijgen te maken met spookpiraten die met de mist komen en op zoek zijn naar de bron van de eeuwige jeugd. Piper moet een dag in de schoenen van Death lopen. En verrassend genoeg veranderen de zussen bij een blauwe maan in monsters. Paige en Kyle komen terecht in de detective noir boek in Magic School dat Phoebe tot een goed einde moet schrijven. Phoebe wordt verliefd op een ex demon de charmante Drake en nieuwe leraar van Magic School waardoor je weer romantiek beleeft. Samen met hem komt ze in het verleden terecht in de bruisende jaren 1890 in een nachtclub. Wyatt krimpt Piper en Leo in het poppenhuis om hen te beschermen tegen Zankou. Paige krijgt meer krachten als Whitelighter en ook nieuwe charges, waaronder Hope, de nieuwe bewaker van Pandora’s Box. Wyatt wordt beïnvloed door een denkbeeldig vriendje dat een demon blijkt te zijn en Piper doet een spreuk om met Wyatt te comminiceren waardoor de 25 jarige Wyatt uit de toekomst verschijnt.

review series charmed season 7
Phoebe and Drake as Robin Hood/ The WB

Het einde

Dit alles leidt naar een epische climax. Terwijl Zankou uiteindelijk het huis, het boek en de Shadow heeft bemachtigd en de krachten van Phoebe en Piper, lijkt het erop alsof de zussen een drastisch besluit moeten nemen. Zij kunnen zowel de Nexus als Zankou vernietigen met een spreuk, maar alleen als ze erbij zijn en ze zeker weten dat de Shadow in Zankou zit. Dus na alle voorzorgsmaatregelen te hebben genomen, een testament hebben gemaakt dat alles nalaat aan Victor hun vader die op de kinderen past, en Leo Darryl hebben gewaarschuwd dat niemand naar het huis mag gaan, binden de zussen hun laatste strijd aan. Terwijl ze de spreuk zeggen, Sheridan net in hun huis is gedood door Zankou, de hele politiemacht bij het huis aankomt, ontploft de kelder en zijn er geen overlevenden.

Maarrr. De zussen zouden de Charmed Ones niet zijn als ze geen slim plan hadden. Alles uitgevoerd via astrale projectie en inmiddels een andere uiterlijk te hebben aangenomen, denkt nu iedereen dat ze dood zijn. Ze worden niet meer gezocht door de demon, lastig gevallen door de politie en zelfs de Elders weten er niets van af. Piper, Phoebe, Paige en Leo zijn eindelijk vrij om een normaal leven te leiden. Dat dit toch allemaal net even anders loopt zien we in het achtste en laatste seizoen.

Conclusie

Het zevende seizoen van Charmed was één groot verhaal, dat hen bracht op een pad naar een beter leven. Met allerlei verschillende avonturen en twee belangrijke lijnen, is dit een erg afwisselend seizoen met spanning, humor, sociale kwesties en avontuur. Na alle verliezen en aanvallen en moeilijke beslissingen, hebben de zussen eindelijk een kans om een normaal leven te leiden. Maar ze leren wel dat ze dit willen doen op hun eigen voorwaarden en op hun eigen manier en niet van de Avatars. Ook hierin bewijzen de zussen dat je moet gaan voor waar je voor staat en je eigen wensen vervullen, maar dat je wel altijd je gezonder verstand moet gebruiken en dat er niets gaat boven vrijheid en een vrije wil.

Meer lezen over Charmed? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • Charmed (2004, 2005)
 • Season: 7
 • No. of episodes: 22
 • Running time episodes: 40-45 minutes
 • Created by: Constance M. Burge
 • Starring: Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Rose McGowan, Brian Krause, Dorian Gregory, Jennifer Rhodes, James Read, Finola Hughes, Kerr Smith, Jenya Lano
 • Opening theme: “How Soon Is Now?” by Love Spirit Love
 • Music by: Jay Gruska, J. Peter Robinson
 • Cinematography: Jonathan West
 • Production company: Spelling Television, Northshore Productions, Paramount Pictures, Viacom Productions
 • Distributed by: The WB