Serie Review: Z Nation Seizoen 4

review series z natuion season 4
a new mission/ Syfy

We zijn al aanbeland bij het vierde seizoen van Z Nation en nu heeft Roberta Warren een nieuwe mysterieuze missie, waar ze als een mad woman achter aan gaat en de rest van Operation Bitemark, althans wie daar nog van over is, haar ondanks alles blijft volgen.

Wat er in het derde seizoen gebeurde

In het derde seizoen werd Murphy door Roberta Warren en haar Operation Bitemark groep Addy, Doc, 10K netjes afgeleverd aan de CDC. Maar wat bleek, dat waren de mensen van de geheimzinnige organisatie Zona. Murphy wist te ontsnappen samen met 10K die dodelijk was getroffen en gered (lees: gebeten), door Murphy samen naar Spokane trokken om een nieuwe wereldorde te stichten door iedereen te bijten/immuun te maken voor het virus  en zo onder zijn controle te krijgen. Warren ging samen met Doc, 10K, Addy en twee nieuwe bondgenoten, Hector (ex-Escorpion) en Sun Mei (een wetenschapper uit Laos, die een vaccin zou kunnen maken) achter Murphy aan.

Maar ook The Man gestuurd door Zona, wil niet alleen Murphy in handen krijgen, maar ook zijn dochter Lucy. Dus gaan Addy en Doc op hun eigen missie om Lucy te vinden. Ondertussen vindt Citizen Z, Simon, samen met zijn nieuwe liefde Kaya in Nothern Lights uit dat Murphy en Warren samen moeten werken om Lucy te beschermen. Samen met de opa van Kaya vliegt Simon naar hen toe en Warren en Murphy sluiten vrede voor Lucy. Maar Addy heeft het ondertussen zwaar met The Man die Lucy weet te ontvoeren naar Mount Casey.

Wanneer iedereen daar arriveert, inclusief Red en 5K die 10K weer hebben gevonden, komt het tot een heftige confrontatie, bovenop de berg. Terwijl The Man wacht op het vliegtuig dat hem op moet pikken, schiet hij Murphy neer en deze kogel raakt ook Warren. The Man heeft Lucy vast en wil zijn ontsnapping maken, maar dan werpt Addy zich op hem en beiden storten de afgrond in. Hierop springt Lucy hen achterna en ook 5K. Hoe loopt dit af?

Het verhaal

Het is 2 jaar na de heftige confrontatie op Mont Casey en Warren wordt wakker uit een coma. Tot haar verbazing bevindt ze zich op Zona samen met Murphy en is er verder niets meer van de rest vernomen. Murphy is helemaal genezen en niet meer blauw en leidt haar rond en stelt haar voor aan de Founder van Zona. In Zona wonen alle geredde miljonairs die gevaccineerd zijn met een Murphy-goedje. En het gaat er daar nogal vreemd aan toe, beetje Stepford Wives achtig. Terwijl Warren als een held onthaald wordt, omdat zij hen Murphy heeft gebracht, krijgt ze vreemde visioenen van een zwarte regenboog en een wereld die brandt. Dit brengt haar ertoe om te ontsnappen van Zona, en de anderen te vinden, maar Zona blijkt een eiland te zijn. Maar wanneer de bewoners veranderen in vleesetende krankzinnigen, helpt Dr Arnold Teller, zowel Murphy als Warren te ontsnappen. Hij vertelt haar voordat hijzelf ook verandert in een menselijke zombie, dat Zona van plan is om de wereld te resetten en dat Warren naar haar onderbewuste moet luisteren om de wereld te redden.

Ondertussen in de ‘gewone wereld’ leven 10K en Red samen en komt Doc hen bezoeken. Er is namelijk een militaire eenheid die de mensen naar Newmerica gaat brengen een zombievrije zone en hij vraagt hen mee te gaan. In het kamp waar ze wachten op het transport is ook Sun Mei en het is een fijn weerzien.

Ook Addy en Lucy die de val hebben overleefd, doordat Lucy Addy heeft gebeten en nu telepathisch contact hebben, zijn op weg naar Newmerica. Twee kickass meiden die mensen helpen tegen de zombies en Lucy die ook mededogen heeft voor de zombies omdat zij met hen kan communiceren en ook hen helpt. Maar zij worden op de hielen gezeten door de mannen van Zona die nog steeds Lucy in handen willen krijgen. Wanneer ze hen hebben gevangen, weet Lucy te ontsnappen zonder Addy die vechtend achterblijft. Als Lucy voor een tweede keer wordt gevangen wordt ze dit keer gered door haar vader en Warren. Met z’n drieën trekken ze naar het kamp en zien daar Doc en 10K weer terug. Maar niet Sun Mei en Red.

Want er is ook iets vreemds aan de hand. Alle mensen van het transport dat hen naar Newmerica zou brengen zijn verdwenen en nadat Doc, 10K, Lt Mueller en St Lilley (Sarge) die verdwijning ging onderzoeken blijkt in het hele kamp bij terugkomst ook iedereen te zijn verdwenen.

Ondertussen blijft Warren haar visioenen krijgen en ze weet dat ze naar het oosten moet, terwijl Newmerica in het noorden ligt. De groep besluit toch Warren te volgen en dat brengt hen op een nieuwe gevaarlijke missie, waarin ze vele avonturen en dodelijke situaties moeten doorstaan.

review series z nation season 4
Warrens vision of the Black Rainbow/ Syfy

Mysteries

Dit seizoen bevat veel mysteries. Het grootste mysterie is de missie van Warren. Ze weet dat ze het moet doen en dat het van levensbelang is, maar wat ze aan het doen is weet ze niet. De acties die ze onderneemt wanneer ze een visioen heeft, doet ze dan ook in een tranceachtige staat. Terwijl de groep haar eerst blindelings volgt, beginnen ze toch hun twijfels te krijgen. Ook Warren zelf twijfelt of dit geen visioenen zijn van een krankzinnige.

Ondertussen worden ze aangevallen door Enders en Zombies en blijken sommige zombies gemuteerd te zijn in Mad Z’s, zombies die alleen te doden zijn door hun hoofd helemaal tot pulp te slaan, omdat ze anders blijven doorgaan, ook na een headshot. Maar als haar missie een concretere vorm aan gaat nemen als ze in een lab ergens een cilinder uit een kluis haalt, weet ze dat ze op de goede weg zit en blijft de rest haar volgen.

Een ander mysterie is het raadselachtige verdwijnen van Sun Mei en de andere mensen. We weten niet door wie, hoe en waarom. Maar als Warren en 10K, Doc, Murphy en Sarge bevangen worden door een vreemd geluid, bewusteloos raken en wakker worden in een vreemde bunker waar ze allerlei soorten tests moeten doorstaan en zombies moeten killen, lijkt het erop alsof dit ook met Sun Mei en de rest is gebeurd. Maar daar kom je dit seizoen niet achter. Sun Mei zien we niet terug. De vreemde verdwijningen en de vreemde bunker worden niet opgehelderd en het hele gebeuren blijft niet alleen een raadsel, maar voelt ook erg vreemd aan in het seizoen.

Waar we ook niets meer van horen is van Addy. Vlak voordat Lucy kon vluchten zei Addy dat ze elkaar moesten zoeken in Newmerica. Maar of Addy daar is aangekomen of wat er verder met haar is gebeurd, komen we niet te weten en we zien haar niet meer terug.

Droevig nieuws is, is dat Lucy haar ook niet meer terug zal zien. Want na de hele beproeving in de bunker, blijkt Murphy gebeten. Hierop besluit Lucy hem te bijten om hem te genezen. Maar door dit te doen, veroudert zij als een razende en overlijdt in de armen van Murphy. Het is niet alleen een tragische gebeurtenis, maar ook de aanzet voor Murphy om als een vigilante tekeer te gaan. Net zoals 10K na de verdwijning van Red.

Nieuwe dingen

Het eerste wat er nieuw is, is Sarge. Een jonge soldaat van de Marines, erg gedreven en moedig, een aanwinst voor muscle en firepower. Nadat haar Lt Mueller ook een zombie is geworden en verder iedereen is verdwenen, sluit zij zich bij Warren aan. Niet alleen door haar komst, maar ook door die van Lucy, veranderen de relaties binnen de groep. Terwijl Lucy meer naar Warren trekt, probeert Murphy een band met haar te krijgen, wat uiteindelijk lukt en zei hem toch Dad noemt, zeker wanneer hij de kans heeft om haar te redden. 10K en Sarge trekken veel met elkaar op, en zorgen samen voor de firepower van de groep. Terwijl Murphy en Doc samen het komische duo vormen, die voor luchtigheid zorgen. Hun chemie samen is erg leuk, natuurlijk en grappig. De rol van Murphy zelf is ook veranderd, niet alleen door de komst van Lucy, maar ook omdat hij geen controle meer heeft over de zombies en nu een gewoon mens weer is. Hij is minder grumpy, moediger, socialer, flamboyant en meer fun. Nadat Lucy hen is ontvallen wordt Warren nu de einzelgänger van de groep, die hen meeneemt op haar persoonlijke missie.

Een nieuwe missie betekent ook nieuwe wapens en nieuwe outfits. Murphy is genezen en weer een gewone man, in spijkerbroek en sherpa jas. Warren is geheel gekleed in het zwart in een vrij sexy soort superhero outfit en heeft wit lang haar. Haar nieuwe wapen is naast een pistool of iets anders, een schild gemaakt van een wegbord, van Route 66 met een Z in bloed erdoorheen. Het symbool van Z Nation zelf en erg cool bedacht. Murphy heeft een wandelstok gevonden met daarin een vlijmscherpe rapier verborgen en Doc heeft fun met twee hamers. 10K en Sarge zijn zoals gezegd in de weer met elk soort firepower. Ook dit en de verschillende soorten zombies, gemuteerd, sterker, onverslaanbaarder en af en toe een ‘Boss” doet weer erg sterk denken aan een game met verschillende vijanden, levels en missies.

Maar de verschillende ‘levels’ zijn niet altijd even goed geslaagd. Zo is de bunker waarin ze terecht waren gekomen vreemd en onverklaarbaar en daardoor (nog) niet functioneel, maar ook niet erg vermakelijk. Ook komen ze een evil Carnival tegen, wat een bizarre en ook niet erg vermakelijke aflevering oplevert en de vaart eruit haalt. Evenals weer een ontmoeting met Sketchy en Skeezy, die te flauw, goor en cheesy is om echt leuk te zijn en die helemaal de vaart eruit haalt.

review series z nay=tion season 4
weapons of choice/ Syfy

Black Rainbow en Simon en Kaya

De beste afleveringen zijn degenen die direct of directer betrekking hebben op de nieuwe missie van Warren. Dat is niet alleen de rode draad in het verhaal, het grote mysterie, maar ook het belangrijkste dit seizoen. Want wanneer Warren de rest er achter komen wat Black Rainbow is, een Fourth Strike, een biologisch wapen dat iedereen, mens, zombie, ender etc zal verpulveren om een Reset te starten. Zodat de mensen van Zona (of wat daar nog van over is) opnieuw kunnen beginnen.

Ze komen hier achter met behulp van Simon en Kaya. Nadat Simon in het derde seizoen Warren en Murphy weer elkaar heeft gebracht, gaat hij weer op weg naar huis. Maar het blijkt dat hij twee jaar later nog niet thuis is. Hun kind is inmiddels geboren en al twee jaar oud en heet JZ, Junior Z. Kaya heeft al die samen met hem en Nana overleefd. Net op het moment dat Nothern Lights wordt ingevallen door mensen van Zona en Mr Sunshine een wetenschapper die met het wapen van Black Rainbow bezig was, om daar iets op te sporen, komt Simon thuis. Samen weten ze Warren op de hoogte te stellen en beginnen hun onderzoek naar Black Rainbow.

De scènes met Simon en Kaya en JZ en Nana zijn erg leuk, verterend en spannend en hun aandeel is erg welkom in de serie, omdat het net weer een andere vibe en ander perspectief geeft.

Rode draad en chaos

Dit seizoen heeft weer veel humor, maar niet iedere aflevering is even sterk. De balans tussen de nieuwe missie, losse situaties zijn soms wel geslaagd en soms ook helemaal niet en halen vooral het tempo er uit. Het Frankenstein monster is erg leuk bedacht, alsook hun aankomst in Canada, waar ze stuiten op de clichés, van hosers, tot het ijshockeyteam, Mounties en zelfs nonnen die allemaal zombies zijn geworden. Hun ontmoeting met een grafrover die relikwieën verzamelt geeft net iets meer diepgang in het verhaal en symboliek. Ook de aflevering waarin ze een nieuwsstudio binnengaan en we via flashbacks zien wat er met de nieuwsmensen is gebeurd, geeft even een ander perspectief op niet alleen de aanvallen van zombies, maar ook het begin van de uitbraak. Deze aflevering zorgt voor afwisseling in sfeer, maar is ook sterk in humor, spanning, horror en een trieste conclusie.

Maar de afleveringen die eruit springen zijn de eerste twee, en de laatste drie, die eigenlijk allemaal om Black Rainbow draaien. Toch blijven er een hoop vragen open.

review series z nation season 4
loss and doubt/ Syfy

The End en onbeantwoorde vragen (spoilers)

Want wanneer Warren samen met de groep de lancering van de drone met het biologische wapen weet te stoppen en in plaats daarvan de cilinders met het vaccin de wereld in te lanceert, herinnert Warren zich het hele gebeuren. Tijdens haar coma heeft Teller haar geholpen en getraind om Black Rainbow te stoppen, om de cilinders met het vaccin op te sporen en zo de wereld te redden. Maar wat uiteindelijk blijkt is dat Warren al die tijd zelf de Reset is geweest. In plaats van een vaccin stuurt zij nu het wapen de lucht in. Dat geeft de volgende vraag: Wat deed Mr Sunshine daar dan met zijn cilinders? Was Warren het backup plan, voor als hij niet zou slagen? En weet hij daar niets van af? Of staat hij juist aan de goede kant en wilde hij een vaccin de wereld in sturen? En waarom zo ingewikkeld doen met Warren? Het geeft hierdoor wel een extra tragisch tintje aan Warren. De vrouw die een missie nodig heeft, die de wereld wil redden, die nu juist gebruikt en misleid is om de rest van de mensheid te vernietigen.

Maar ook de vraag wat de mysterieuze verdwijningen zijn, waar Sun Mei en Addy zijn gebleven blijven onbeantwoord. Is Lucy echt dood, na zo’n kort optreden? En wat betekent het dat Murphy nu rood is, na zijn gevecht met Mr Sunshine en hij gas uit een van zijn cilinders over zich heen heeft gekregen? Maar ook: wat is er op Zona gebeurd? Is daar nu iedereen dood door dat doorgeslagen vaccin van Murphy of stond dat ook in de planning van de Founder? En dan tenslotte de grote vraag die in de tweede aflevering werd gesteld: is 5K dood? Red en 10K zijn naar beneden geklommen en zagen daar een lichaam liggen bedolven onder de kraaien. Maar was dat van 5K of van The Man? Want waar is hij eigenlijk gebleven?

Conclusie

Het vierde seizoen van Z Nation is er eentje met wat diepere dalen maar ook met hoogtepunten, zowel voor de groep van Warren als de afleveringen zelf. De balans tussen zielig, ontroerend, heftig, mooi, sterk, komisch is op zich goed wanneer je dit seizoen in z’n geheel bekijkt. Er zijn veel mysteries, veel onopgeloste zaken, maar ook een spannende cliffhanger. Hopelijk zien we in het vijfde seizoen Addy en Sun Mei weer terug en worden alle prangende vragen beantwoord. En fingers crosses dat ook Lucy niet dood blijkt te zijn.

Meer lezen over Z Nation? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Z Nation (2017)
  • Season: 4
  • No. of episodes: 13
  • Running time episodes: 44 minutes
  • Created by: Craig Engler, Karl Schaefer
  • Starring: Kellita Smith, Keith Allan, Russell Hodgkinson, Nat Zang, Gracie Gillam, DJ Qualls, Ramona Young, Tara Holt, Anastasia Baranova, Sydney Viengluang
  • Cinematography: Peter N. Green, Alexander Yellen
  • Production company: Go2 Digital Media, The Asylum
  • Distributed by: Syfy