Film Review: Marrowbone (2017)

review film marrowbone 2017
Jack, Jane, Billy and Sam Marrowbone/ Universal Pictures

Marrowbone is een slow burn mystery horror drama met een twist, die je niet onberoerd zal laten.

Marrowbone is geschreven en geregisseerd door Sergio G. Sánchez die ook het script schreef voor het horror drama The Orphanage (2007). Net zoals die film is dit ook een film waar de nadruk op sfeer ligt, met een onderliggend trauma op de achtergrond, maar waarbij positieve emoties en voornamelijk liefde het altijd overwinnen. Het gaat niet alleen om menselijk drama, maar ook om menselijke horror, met een hint naar het bovennatuurlijke. Zowel The Orphanage als Marrowbone zijn daarom echte ghost stories te noemen, zoals de klassieke ghost stories uit de vorige eeuw(en), waarbij het niet om een werkelijk spook draait, maar om het feit dat een persoon of personages haunted zijn door bepaalde gebeurtenissen in hun leven.

Het verhaal

Het is eind jaren 60 wanneer moeder Rose Fairbairn terugkeert naar America met haar vier kinderen. Jack van 20, Jane van 19, Billy van 18 en kleine Sam van 5. Wanneer ze weer in haar ouderlijk huis trekken op een afgelegen plek nabij een klein stadje, zegt ze hen dat vanaf nu hun naam Marrowbone is, haar meisjesnaam. Het gezin is op de vlucht en hoopt hier een nieuw leven te beginnen. Dat nieuwe leven lijkt voorspoedig te gaan. Ze ontmoeten het buurmeisje dat op de heuvel woont, Allie, en zij is al gelijk een van hen en Jack en Allie voelen al gelijk meer voor elkaar.

Maar dan slaat het noodlot toe. Rose wordt ziek. Vlak voor haar dood laat ze Jack haar beloven dat ze zich schuilhouden totdat hij 21 is geworden zodat hij de voogd kan worden van de andere drie kinderen. Jane kan dan de moeder van Sam worden, zoals het altijd al bedoeld was en Jack moet zorgen dat het huis op haar naam komt te staan. Als Rose sterft staan de kinderen er alleen voor. Ze redden het met hun viertjes, maar de angst dat degene waar voor ze op de vlucht zijn gegaan, blijft bestaan. Jack besluit hun hele levensverhaal op te tekenen. Dan als Jack hun verhaal optekent en Jane in haar kamer zit, klinkt er een schot en wordt er een kogel door haar raam geschoten. Ze ziet iemand buiten staan met een geweer en roept in paniek Jack.

Dan is het 6 maanden later. Jack is de enige die naar het stadje gaat om voedsel te halen en cake te verkopen. Jane geeft Sam thuis les en Billy voelt zich gevangen. Dit leidt soms tot confrontaties tussen de kinderen, aangezien Jack ook met Allie afspreekt. Toch weten de kinderen zich te vermaken met spelletjes. Maar er hangt nog steeds angst in het huis. Alle spiegels zijn afgedekt en Sam is bang voor een geest die hij in de muren hoort en hij is bang dat de geest door de spiegel naar buiten kan komen. Jack heeft echter een fort van lakens gebouwd om hen tegen de geest te beschermen.

Maar er dreigt ook gevaar van een andere kant. Hun advocaat, Tom, heeft de handtekening van Rose nodig en 200 dollar zodat het huis op naam van Rose komt te staan. Wanhopig proberen Jane en Jack de handtekening van Rose te vervalsen. Wanneer dit lukt zijn ze helaas nog niet van Tom af die vermoedt dat er iets vreemds aan de hand is. Extra gemotiveerd omdat ook hij een oogje heeft op Allie, wil hij de kinderen ontmaskeren.

review film maarowbone 2017
secrets and mystery/ Universal Pictures

Ghost story van Jack, Jane, Billy en Sam

Alhoewel dit een echte ghost story is, die draait om een haunting, krijg je als kijker geen enkele geest te zien. Er zijn een paar kleine schrikmomenten, waarbij de scène met kleine Sam die bang is voor een spiegel en er enge dingen in ziet, wel het hoogtepunt is qua eng beeld.

De film richt zich eerder op sfeer. Zowel het onbezorgde vrije leven van de kinderen met Allie word goed gevangen op beeld, maar ook hun kleine ruzies en fijne momenten samen wanneer Rose is gestorven. Als Jack naar de stad fietst hebben de kinderen een map getekend, waarop Jane en Sam hem kunnen volgen en ook al zijn de kinderen al bijna volwassen, het kinderlijke in hen speelt nog steeds een grote rol. De manier waarop zij speels omgaan met elkaar en de situatie is niet alleen om Sam te beschermen, maar ook zichzelf. Het verhaal van de geest in de spiegel is bedacht voor Sam om hem te beschermen voor de vreselijke waarheid, die hij als kind niet aankan. Net zoals het fort van lakens niet alleen Sam, maar ook hen allemaal beschermt. Het acteerwerk van de ‘kinderen’ en zeker ook van Sam is erg sterk, wat bijdraagt aan niet alleen de sfeer, maar ook aan de geloofwaardigheid en de mate waarin je als kijker met hen mee kan leven.

Hun leven in de nieuwe idyllische omgeving, met een nieuw groot huis, komt in de loop van de film in schril contrast te staan met de staat waarin het huis zich gaat bevinden. Niet alleen zijn alle spiegels weggehaald en de grote spiegels bedekt met lakens, maar ook ontstaat er een grote schimmelplek op het plafond en hebben ze de deur naar de zolder dichtgemetseld.

De kern van het mysterie ligt dan ook bij de vraag wat er spookt in het huis. En met name de vraag wat er is gebeurd vlak na het schot, 6 maanden terug. Want daar lijkt het net alsof de editing tekort schiet. Maar dat is juist het moment waarop alles is veranderd. Een moment gehuld in mysteries dat aan het einde van de film onthuld zal worden.

Het eerste mysterie ontrafeld (spoilers)

Samen met Allie komt de kijker erachter waarom de Marrowbone’s uit Engeland gevlucht zijn. De krantenknipsels en documenten die Tom over de familie heeft verzameld laat hij aan haar zien. Hun vader Simon blijkt een gewelddadige overvaller en moordenaar te zijn. Na jaren moorden en het mishandelen van zijn kinderen en het misbruiken van Jane, is hij eindelijk veroordeeld en zijn zij gevlucht. Dit zou kunnen beteken dat Sam eigenlijk het kind is van Jane en haar vader. Maar Tom zelf ontdekt ook dat er 10.00 Pond wordt vermist, en wil dat geld door middel van chantage van de vervalsing van de handtekening van Rose in handen krijgen zodat hij zich als partner in kan kopen bij een New Yorks advocatenkantoor.

review film marrowbone 2017
scared and not safe/ Universal Pictures

Het tweede mysterie ontrafeld (spoilers + Uitleg verhaal)

Maar Allie komt pas echt achter de complete waarheid wanneer ze afspreekt om Jack te ontmoeten en hij het boek waarin hij hun verhaal in heeft opgetekend ‘Our Story’ aan haar laat lezen. Dit is niet alleen een hartverscheurende ontdekking voor Allie, maar ook voor de kijker. Nu lezen we verder waar Jack gestopt was met schrijven toen het geweerschot klonk.

Het blijkt dat hun vader is teruggekeerd. Terwijl Jane, Billy en Sam zich verstopten op de zolder, ging Jack naar zijn vader om het blikje met het geld aan hem te geven, het verdwenen geld. Maar Simon wil meer, hij wil wraak en omdat het een monster is, weet hij Jack bijna te doden en gooit hem van een klif. Simon baant zich een weg naar het huis en klimt via de schoorsteen de zolder binnen. Jack komt te laat en het enige dat hij kan doen is de deur naar de zolder dichtmetselen en de schoorsteen afsluiten.

6 maanden zit Simon gevangen op de zolder. 6 maanden lang denkt Sam dat het er spookt en zijn Jane en Billy bang dat hij nog leeft. En 6 maanden lang is Jack de enige overlevende die zijn broers en zus in zijn hoofd heeft laten doorleven. Om met dit trauma te kunnen leven, te overleven, heeft hij Dissociative Identity Disorder ontwikkeld, waarbij hij de persoonlijkheden van Jane, Billy en Sam heeft aangenomen. Niet in het minst om zijn belofte aan zijn moeder na te komen, dat ze allemaal bij elkaar zullen blijven. Zijn eerste reactie echter was om direct zelfmoord te plegen, maar juist op dat moment begon de bandrecorder van hun moeder uit zichzelf te spelen. Dat geeft er een klein bovennatuurlijk tintje aan.

Het is hartverscheurend als Allie naar het huis toe gaat en de verwarde Jack met zijn drie andere broers en zus in zich aantreft. Billy is gebleven om hen met kracht en moed te beschermen, Jane om moederlijk voor hen te zorgen en Sam is ook het bange kind in Jack zelf. Naast zichzelf heeft hij hen alle drie nodig om te overleven. Achteraf gezien zijn de scènes na het geweerschot erg schrijnend. Kleine Sam is in werkelijkheid het kind in Jack dat bang is. De scène waarin hij voor de spiegel zich onder een laken verschuilt en hij opstaat en in de spiegel een groot wezen onder dat laken ziet, is dat dus in werkelijk Jack die opstaat en zichzelf als groot ziet, vanuit de ogen van kleine Sam. Dat is ook de reden waarom de spiegels zijn afgedekt, omdat Jack daar anders alleen zichzelf in ziet en niet ook de anderen. Daaromheen heeft hij het spookverhaaltje voor ‘Sam’ verzonnen. De dappere impulsieve ‘Billy’ klimt de schoorsteen in om het geld op te halen. Dit verklaart ook gelijk de hevige hoofdpijnen van Jack en de fysieke pijn die hij voelt als één van de anderen gewond raakt.

Alhoewel dit en het einde niet helemaal representatief zijn voor DID, maar meer een symbolische representatie, want over een trauma kom je niet zo snel en gemakkelijk heen. Maar de boodschap is duidelijk. Nu eens een keer in een horror is niet degene met een stoornis de bad guy of de moordenaar, maar is het juist zijn ziekte die niet alleen hem heeft gered en op de been heeft gehouden, maar ook uiteindelijk Allie weet te redden.

review film marrowbone 2017
real love between Jack and Allie/ Universal Pictures

Want voordat Allie naar het huis ging, was Tom al naar het huis gegaan om zijn geld op te halen. Wat hij niet weet is dat ‘Billy’ zwaar gewond is geraakt toen hij het geld via de schoorsteen uit de zolder wilde pakken en daar nog een levende Simon aantrof, maar wist te ontsnappen. Wanneer Tom de dichtgemetselde deur vindt, breekt hij deze open, wat niet alleen hem, maar ook Allie en Jack in gevaar brengt. Als Allie namelijk ontdekt dat Tom ook in het huis is en zij naar zolder gaat, ontdekt ze niet alleen de dode lichamen van Billy, Jane en Sam, maar ook een gewonde Tom en een levensgevaarlijke Simon die nu in een echt onmenselijk monster is veranderd. Jack is mede door zijn gewonde ribben, maar ook zijn verwarde geestestoestand niet in staat om Allie te helpen. Maar wanneer zij Billy om hulp roept, komt Billy haar redden en schiet hij Simon neer.

Niet alleen weet Allie om het copingsmechanisme van Jack ten goede te gebruiken, maar wanneer hij is opgenomen geweest, blijft zij voor hem zorgen. De arts waarschuwt haar dat Jack zijn medicijnen moet blijven nemen en vraagt hij haar tevens waarom zij op zo’n afgelegen plek wil gaan wonen met iemand die haar geen normaal gezin kan geven, terwijl ze een mooie slimme meid is die haar hele toekomst nog voor zich heeft.

Allie slaat alle adviezen van de arts in de wind. Ze is niet alleen gelukkig met Jack, maar ook met Jane, Billy en Sam. Zonder al te sentimenteel te worden of een erg moralistische boodschap te willen geven, laat de film ons zien dat elke vorm van liefde mogelijk is. Dat niet iedereen met een geestesziekte een gevaar is, dat het ook een manier is om te overleven en zelfs iets is dat bij hem hoort. Nogmaals is dit geen hele realistische afspiegeling van de werkelijkheid, maar het gaat om het idee en de boodschap dat geestelijke gezondheid een ruimer begrip is en dat acceptatie vaak belangrijker is dan genezing, aangezien dat laatste niet altijd mogelijk is.

Conclusie

Marrowbone is een erg mooi en ontroerend drama met horror elementen met een hint naar het bovennatuurlijke. Het is een film met een verfrissende kijk op een geestesziekte, waarin iemand met een stoornis nu eens niet de crazy killer is. Met een slow burn, mooie shots, die erg sterk gericht zijn op sfeer, het goed neerzetten van de personages in een tijdsbeeld van 1969. Met erg sterk acteerwerk, van slechts 6 acteurs, is dit een intieme film, met een groot mysterie dat voor een hartverscheurende climax zal zorgen.

Praktische info

  • Marrowbone (2017) 110 min
  • Directed by: Sergio G. Sánchez
  • Produced by: Belén Atienza, Álvaro Augustín, Ghislain Barrios
  • Wriiten by: Serigio G. Sánchez
  • Starring: George MacKay, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton, Mia Goth, Matthew Stagg, Kyle Soller, Nicoala Harrison, Tom Fisher
  • Music by: Fernando Velásquez
  • Cinematography: Xavi Giménez
  • Edited by: Elena Ruiz
  • Production company: Lions Gate International
  • Distributed by: Universal Pictures