Dark seizoen 1: Wie, Wat, Waar, Waarom en Wanneer en Hoe zat het ook al weer?

dark season 1
Dark/ Netflix

Binnenkort is het tweede seizoen van Dark weer op Netflix te zien. Omdat er best veel is gebeurd in het eerste seizoen, er een heleboel mensen een rol speelden in deze gebeurtenissen en er een hoop vragen zijn overgebleven, kan je in dit artikel de uitleg lezen van wat er is gebeurd, met wie en wanneer en hoe het hele tijdreis gebeuren ook al weer in elkaar zat. Dit keer handig op een rijtje.

In Dark gaat het niet alleen om het mysterie van tijdreizen en de geheimzinnige Grotten van Winden, maar ook om een aantal belangrijke families die door de jaren heen bewust of onbewust elkaars leven en de tijd hebben beïnvloed. De serie volgt hierin 4 verschillende families in drie verschillende tijden in het dorpje Winden. In een klein dorpje verandert nooit iets. Alles lijkt zich telkens te herhalen, in zekere zin zit een klein dorp ook vast in een tijdsloop. Maar in Dark is deze herhaling vrij letterlijk en zijn de drie tijden en verschillende generaties wel erg letterlijk met elkaar verbonden.

Films en seriesFilms en series

Personages in 2019

Familie Nielsen

 • Vader: Ulrich (politie agent)
 • Moeder: Katharina (directeur van de school)
 • Dochter: Martha (scholier)
 • Zoon: Magnus (scholier)
 • Zoon: Mikkel (scholier)
 • Vader Ulrich: Tronte (gepensioneerd journalist)
 • Moeder Ulrich: Jana

Familie Kahnwald

 • Vader: Michael (kunstenaar)
 • Moeder: Hannah (masseuse)
 • Zoon: Jonas (scholier)
 • Moeder van Michael: Ines (gepensioneerd verpleegster)

Familie Doppler

 • Vader: Peter (psychiater)
 • Moeder: Charlotte (politie chef)
 • Dochter: Franziska (scholier)
 • Dochter: Elli (Elisabeth) (scholier)
 • Vader Peter: Helge (gepensioneerd bewaker van de kerncentrale en nu dement)

Familie Tiedemann

 • Vader: Aleksander (directeur kerncentrale)
 • Moeder: Regina (eigenaar Waldhotel Winden)
 • Zoon: Bartosz (scholier)
 • Moeder Regina: Claudia (ex-directrice kerncentrale)

De geheimzinnig Noah. (priester)

Gebeurtenissen in 2019

Het verhaal begint met de zelfmoord van Michael op 21 juni 2019. Hij schrijft een brief aan Ines die zij pas op 4 november om 22:13 mag openmaken. Om dit te verwerken gaat Jonas in therapie in een kliniek. Wanneer hij in november weer terugkomt is er een jongen van zijn school Erik Obendorf al 13 dagen spoorloos verdwenen. Wie zien dat hij in een slaapkamer die regelrecht uit de jaren 80 lijkt te komen gevangen wordt gehouden en op een vreemde stoel wordt gezet.

Wanneer ook Mikkel verdwijnt op 4 november wanneer ze ’s avonds laat bij de Grotten van Winden zijn, wordt het dorp Winden pas echt verontrust. Dan verdwijnt ook Yasrin, het vriendje van Elli, terwijl Elli in het bos een man genaamd Noah tegenkomt die haar een zakhorloge geeft dat ze aan haar moeder moet geven. Aan de binnenkant staat de inscriptie: voor Charlotte.

Dan wordt er een lijk van een kind gevonden in het bos. De jongen heeft vreemde brandwonden om zijn ogen en ze kunnen zijn identiteit niet achterhalen. Dat blijkt later het lijk van Mads, het jongere broertje van Ulrich te zijn die in 1986 verdween.

Jonas vindt in de werkkamer van zijn vader allerlei kaarten en mappen van de Grotten van Winden en gaat zelf in de grotten op onderzoek uit.

Ondertussen verdenkt Charlotte Peter die op de avond van de verdwijning van Mikkel geen alibi heeft. Ze gaat kijken bij een boshut die ook toebehoorde aan Helge en vindt daar een kelder/bunker. Maar ook Tronte was die avond niet in zijn bed naast Jana.

Ulrich verdenkt de demente Helge die er iets mee te maken zou hebben. Wanneer Helge ’s nachts al mompelend dat hij Noah moet tegenhouden naar de Grotten trekt, volgt Ulrich hem de grotten in.

Jonas krijgt bezoek van een mysterieuze vreemdeling die uit de Grotten kwam en die hem helpt om de grotten beter te doorzoeken. Hij geeft hem aanwijzingen op de map, een brief van zijn vader (de brief die Michael aan Ines schreef), die hij na het lezen verbrandt, een lamp en een geigerteller.

De vreemdeling zelf huurt een kamer in het Waldhotel en we zien een enorme tatoeage op zijn rug, dat hij een vreemd apparaat bij zich heeft en allerlei onderzoek naar de vermissingen van de jongens en een boek van ene H.G. Tannhaus.

Jonas baant zich een weg door de Grotten en vindt een geheime deur waarop staat Sic Mundus Creatus  Est en het Triquetra symbool. Wanneer hij door de deur gaat vallen de vogels dood uit de hemel en beginnen alle lichten te knipperen.

Bartosz krijgt bezoek van Noah die hem een onbekend aanbod doet. Maar hij krijgt ook bezoek van zijn oma Claudia die hem dingen vertelt.

De onderlinge verhoudingen in 2019

 • Ulrich heeft een verhouding met Hannah.
 • Peter en Charlotte hebben al een tijdje gescheiden slaapkamers, omdat Peter eigenlijk homoseksueel is en daarmee worstelt.
 • Bartosz heeft een relatie met Martha, maar Jonas en Martha voelen iets voor elkaar.
 • Katharina komt achter de verhouding van Ulrich en Hannah en bedreigt haar.
 • Hannah chanteert Aleksander om alles van Ulrich kapot te maken.
dark season 1
Jonas meets the Stranger/ Netflix

Personages in 1986

Familie Nielsen

 • Vader: Tronte (journalist)
 • Moeder: Jana
 • Zoon: Ulrich (scholier)
 • Zoon: Mads (scholier)

Familie Kanhwald

 • Ines (verpleegster)

Familie Doppler

 • Helge (bewaker bij de kerncentrale)

Familie Tiedemann

 • Moeder: Claudia (directeur van de kerncentrale)
 • Dochter: Regina (scholier)
 • Vader Claudia: Egon (politie chef)

Scholieren

 • Charlotte
 • Hannah

MobileMobile

Gebeurtenissen in 1986

Claudia neemt het directeurschap van de kerncentrale over van Bernd Doppler. In een afgesloten deel van de Grotten ontdekt zij een verzameling toxic waste en ziet een vreemde rode deur. Maar ook vindt ze daar haar sinds 1953 vermiste hond Gretchen weer terug. Een paar maanden eerder vond er namelijk een explosie plaats in de kerncentrale. Maar dat moet geheim worden gehouden.

In dit jaar vindt er ook een vermissing plaats van een jongen: Mads. Regina was de laatste die Mads levend heeft gezien. Dat komt omdat hij met haar naar huis liep omdat na de pesterijen van Ulrich en Katharina die haar aan een boom vastbonden bij  de grotten, zij niet alleen naar huis durfde te lopen. Door al dat pesten verwond Regina zichzelf. Mads liep terug door de bossen en is nooit meer gezien.

Egon Tiedemann onderzoekt deze vermissing. Dit weer houdt hem er niet van om Ulrich op te pakken als hij vals wordt beschuldigd van het verkrachten van Katharina, die samen een relatie hebben. Degene die deze leugen aan Egon Tiedemann heeft verteld is Hannah uit jaloezie omdat ze stiekem verliefd is op Ulrich.

Katharina verdenkt Regina, de kleindochter van Egon hier echter van. Ze wil wraak en slaat haar in elkaar, waarop een jongen met een pistool opduikt en Regina beschermt. Die jongen is Aleksander. Maar hij is gewond en op de vlucht. Hij vraagt een baan bij Claudia en zij neemt hem aan om samen de rode deur open te maken. In het bos begraaft hij zijn pistool en andere paspoorten waarop de namen Boris Niewald en Aleksander Kolher staan. Degene die dit ziet is Hannah.

We zien ook wat er met Mikkel is gebeurd. Hij is door de Grotten gelopen en is terecht gekomen in het jaar 1986. Daar wordt hij in het ziekenhuis opgevangen. Ze denken dat hij een trauma heeft en ze kunnen geen familie vinden noch komt iemand hem ophalen. Om te voorkomen dat hij naar een tehuis moet, adopteert Ines Kahnwald hem.

Ook Jonas vindt zijn weg naar 1986 en ziet daar Mikkel. Hij wil hem weer mee terugnemen, ook al beseft hij dat het zijn vader is. Maar de vreemdeling verschijnt en waarschuwt hem dat als hij dat doet, hij niet zal bestaan.

De vreemdeling en H.G. Tannhaus

We zien de vreemdeling een bezoek brengen aan een horlogemaker en toekomstige schrijver van het boek: Reizen door de Tijd. De vreemdeling brengt hem het apparaat en vraagt het hem te repareren, aangezien zijn initialen erop staan, en hij het dus heeft gemaakt.

Ze bespreken de eigenschappen van de tijd en wat dit te maken heeft met de Grotten van Winden. Elke 33 jaar komt alles met de planeten weer gelijk te staan. Dit is de cyclus van 33 jaar. Ze bespreken de Einstein-Rosen-Brug, een passage tussen een zwart gat, de ingang en een wit gat, de uitgang die tijd en ruimte met elkaar verbindt. Tijdreizen. Er is geen dualisme, maar een wormgat verbindt drie dingen (de Triquetra) met elkaar, heden, verleden en toekomst. Alles beïnvloedt elkaar. Maar wat was er eerste de kip of het ei, wat is oorzaak en wat gevolg?

Helge is de ontvoerder

Wat we ook te weten komen is dat Helge de kinderen ontvoerd in opdracht van Noah. Noah heeft een notitieboekje met daarop het symbool van de Triquetra en er in staan allemaal datums en namen. Hij vertelt aan Helge dat hij alles wil veranderen en hij het lot van de wereld wil bepalen. Hiervoor heeft hij een tijdmachine nodig. Die maakt hij samen met Helge in  de bunker bij de boshut. Helge ontvoert kinderen uit de jaren 2019 en 1986 om te fungeren als proefkonijnen.

Maar we zien de oude Helge uit 2019 in 1986 opduiken en hij wil zijn jongere ik waarschuwen, dat Noah leugens verspreidt en dat hij niet moet luisteren. Hij wil wat er gaat komen voorkomen en wanneer Helge niet luistert, rijdt hij hem aan, waarbij Helge gewond raakt en oude Helge omkomt. Dit is de reden dat Peter terugkeert naar Winden.
MobileMobile
/span>

Onderlinge verhoudingen in 1986

 • Hannah is al stiekem verliefd op Ulrich.
 • Tronte heeft een verhouding met Claudia. Is Regina hun dochter?
 • De vrouw van Egon heeft hem verlaten.
 • Martha is dus de tante van Jonas en Magnus zijn oom. Ulrich en Katharina zijn de opa en oma van Jonas.
 • Hannah heeft dus een verhouding met de vader van haar man.
dark season 1
What does the tattoo mean?/ Netflix

Personages 1953

Familie Nielsen

 • Moeder: Agnes
 • Zoon: Tronte (scholier)

Familie Doppler

 • Vader: Bernd (oprichter kerncentrale)
 • Moeder: Greta
 • Zoon: Helge (scholier)

Familie Tiedemann

 • Vader: Egon (politie agent)
 • Moeder: Doris
 • Dochter: Claudia (scholier)
 • Hond: Gretchen

De gebeurtenissen in 1953

In 1953 worden er op de plek waar de kerncentrale van Bern Doppler gebouwd gaat worden, twee dode jongens ontdekt. Zij weten niet wie het zijn, maar het blijken Erik en Yasrin te zijn.

Tronte is net met zijn moeder Agnes naar Winden gekomen en gaan inwonen bij de familie Tiedemann. Agnes zegt dat haar man een priester was, maar geen goed mens en dat ze blij is dat hij dood is. Tronte heeft brandwonden van sigaretten op zijn arm.

De familie Doppler woont in het landhuis dat later het Waldhotel zal zijn en de jonge Helge krijgt van Claudia bijles in wiskunde. Greta biecht op aan Noah dat ze soms wilde dat Helge iets zou overkomen, omdat hij niet het kind is van Bernd. Duidt ze op verkrachting?

Wanneer Claudia Tronte rondleidt in Winden en bij de Grotten, loopt Helge met hen mee, maar Claudia stuurt hem weg. Hierop gooit Helge een stok in de Grotten waar Gretchen achteraan gaat en spoorloos verdwijnt.

Wanneer Ulrich Helge in 2019 achtervolgde in de Grotten en Helge naar 1986 ging, is Ulrich in 1953 terecht gekomen.  Hier ontmoet hij de jonge Helge. Ook gaat hij naar H.G. Tannhaus en daar komt hij erachter dat er twee dode jongens zijn gevonden. In zijn haast laat hij zijn jas achter en gaat naar het politiebureau. Ulrich ziet maar één oplossing om alles te stoppen en te voorkomen zodat hij én zijn broer én zijn zoon weer terug heeft. Hij doodt Helge en legt hem in de kelder/bunker bij de boshut. Maar Helge is niet dood… Ulrich wordt voordat hij via de Grotten terug kan naar 2019 opgepakt door Egon en beschuldigd van de moorden op de jongens.

We zien ook de oude Claudia uit 2019 een bezoek brengen aan H.G. Tannhaus en geeft hem de blauwdruk van het apparaat. Ook vindt hij in de jaszak van Ulrich een vreemd apparaat; zijn mobiel.

Onderlinge verhoudingen in 1953

 • Agnes en Doris voelen zich tot elkaar aangetrokken.
 • Wie is de vader van Tronte?
 • Wie is de vader van Helge?
 • Helge wordt gepest.
 • Claudia en Tronte trekken met elkaar op.
dark season 1
the time portal/ Netflix

Het punt waarop alles bij elkaar komt

Alles komt samen wanneer we terug gaan naar de nacht van 4 op 5 november wanneer Mikkel verdween. Die nacht zat Peter in de bunker te worstelen met zijn homoseksualiteit. Dan plots verschijnt er een scheur in de muur en valt er een jongen uit. Het is Mads. Hij belt Tronte op die er gelijk aankomt. Ook komt de Claudia uit 2019 en geeft hen het notitieboekje met de Triquetra erop en gaat hen dingen uitleggen. Dit verklaart waarom Tronte en Peter iets te verbergen leken te hebben en waarom ze op bepaalde data er tussen uit knepen. Zij wisten ook meer.

Dan in 2019 op 12 november gaat Jonas langs bij Ines en vraagt haar af zij het wist. Zij geeft hem de brief, van zijn vader, die hij eerder heeft verbrand.

In 1986 zien we de vreemdeling weer een bezoek brengen aan H.G. Tannhaus die ook z’n apparaat blijkt te hebben nu, maar net iets anders in elkaar zit. Er zit een vakje in waar een cilinder in past. Daarin stopt de vreemdeling een radioactieve isotoop Cesium, Cs-137, omdat hij een zwart gat wil creëren om zo het wormgat et vernietigen en alles te stoppen. Dit heeft H.G. weten te maken door de blauwdruk van Claudia, en het mobieltje van Ulrich dat op het apparaat reageert.

Noah geeft Helge de opdracht om Jonas te ontvoeren. En wel in het jaar 1986, waar Jonas weer naartoe is gegaan. Jonas wordt wakker in de aangeklede bunker en achter de deur staat de vreemdeling. Die zegt dat hij Jonas zelf is. En dat alles wat nu gaat gebeuren zal leiden tot wat hij nu (later) is. Hij legt uit dat de bunker een tijdmachine is, en dat hier direct onder de passage in de Grotten ligt en hierdoor de energie door de bunker loopt, maar dat het versterkt moet worden. Door het apparaat en wat de jonge Jonas nu overkomt  is de oudere Jonas in staat om het wormgat te vernietigen. Hij laat Jonas achter en kruipt door de Grotten naar de deur met de inscriptie. Hij legt daar het apparaat. Er verschijnt een zwart gat boven de kerncentrale en het is overal in Winden, in 1953, 1986 en 2019 merkbaar. In de bunker ontstaat er oom een wormgat en Jonas ziet de jonge Helge aan de andere kant. Wanneer ze elkaar aanraken belandt Helge in 1986 en Jonas in de toekomst 2052 of 33 jaar later?

Ondertussen zit Bartosz met Noah in de auto en slaat het fenomeen gade. Noah vertelt hem dat het ironische en de paradox is dat de oudere Jonas in plaats van het wormgat denkt te vernietigen, het nu juist creëert. Hij zegt dat Claudia tegen hem heeft gelogen en geeft Bartosz zijn notitieboekje.

Jonas is terecht gekomen in een post apocalyptische wereld en Winden is een rampgebied. Dit zet waarschijnlijk zijn wil om dit alles te voorkomen in werking, waardoor hij het apparaat wil gebruiken om het wormgat te vernietigen, maar het in werkelijkheid juist zo creëert.

dark season 1
everything, everyone and every time is connected/ Netflix

De kip of het ei

 1. Wat is er eerst. Wat is oorzaak en wat het gevolg?
 2. Wanneer begint het allemaal precies?
 3. Begint het bij de verdwijning van Mikkel of Mads?
 4. Bij de explosie van de kerncentrale die de Grotten van Winden, het wormgat en de passage activeerde?
 5. Of was dit het idee, de aanzet en was de explosie van Jonas met zijn apparaat juist de oorzaak van alles?
 6. Als Ulrich niet terug gegaan was in de tijd, had H.G. niet het mobieltje gevonden dat het apparaat deed werken.
 7. Als Ulrich niet terug gegaan was in de tijd en niet Helge zo zwaar had mishandeld, was Helge dan ook de pion van Noah geworden, heeft Ulrich niet een self full filling prophecy gecreëerd en Helge gemaakt tot wat hij is geworden?
 8. In ieder geval lag Helge dan niet zwaar gewond in de bunker toen de time vortex zich opende toen Jonas in 1986 in de bunker gevangen zat en zo Helge in 1986 terecht kwam.
 9. Ulrich was niet terug gegaan in de tijd als Mikkel en Mads niet waren verdwenen.
 10. Mads was misschien niet verdwenen als Ulrich en Katharina Regina niet gepest hadden.
 11. Als Mikkel niet was verdwenen en Michael geen zelfmoord had gepleegd, had Jonas nooit zijn onderzoek gestart naar de Grotten en het tijdreizen en had hij nooit het apparaat gebruikt.
 12. Maar Mikkel en Mads verdwenen doordat het apparaat werd gebruikt en het wormgat ontstond.
  Films en seriesFilms en series

De rol van Noah

 1. Maar welke rol speelt Noah hierin?
 2. Is hij degene die alles manipuleert of er alleen maar gebruik van maakt?
 3. Hoe komt hij aan alle informatie in dat notitieboekje?
 4. Is dat een richtlijn hoe alles is gebeurd en zorgt hij ervoor dat het allemaal weer zo gebeurt, zodat het wormgat echt gaat werken en hij er gebruik van kan maken?
 5. Betekent dit dat hij uit de toekomst komt, dat hij dit allemaal weet?
 6. En hoe lijkt het dat hij zich vrij door de drie tijden heen kan bewegen alsof hij overal thuishoort?
 7. Werkt zijn tijdmachine in de toekomst echt door wat de oudere Jonas in 1986 heeft gedaan met het apparaat en moet hij er telkens voor zorgen dat dit zo blijft gebeuren?
 8. Waarom dan die experimenten op de jongens?
 9. Of werken die experimenten enkel wanneer het wormgat geactiveerd wordt als er iemand gebruik maakt van de passage en dus ook een time vortex ontstaat in de bunker die boven de passage ligt?
 10. Werd Mads (uit 1986) neergelegd/gevonden in 2019 toen Mikkel door de passage ging (van 2019 naar 1986)?
 11. Werden Erik en Yasrin (uit 2019) neergelegd/gevonden in 1953 toen Ulrich door de passage ging (van 2019 naar 1953)? Werkt dat zo?
 12. Maar die experimenten, de verdwijningen zijn ook juist de katalysator waardoor alles op gang wordt gebracht, dus niet direct noodzakelijk voor de tijdmachine, maar wel om deze indirect te laten werken, wederom door de actie van Jonas?
 13. Of zit het toch helemaal anders in elkaar?
 14. En wat is de rol van Claudia hierin?

De cylcus van 33 jaar

Elke 33 jaar staat alles weer gelijk, en begint er een nieuwe cyclus. Dat is ook de reden waarom Charlotte zo’n sterk déja vu gevoel heeft, dat alles al eens is gebeurd. Zij is ook degene die de politiefoto ziet van Ulrich in het jaar 1953 en alles zelf heeft uitgevogeld, wat al begon in haar jeugd met het vinden van de dode vogels.

Dat de jaren 1986, 1953 en 2019 met elkaar verbonden zijn door de passage in de Grotten, komt waarschijnlijk doordat oudere Jonas het wormgat creëerde in 1986, het middelpunt, van waaruit alles is ontstaan en van daaruit telkens 33 jaar verder of terug in de tijd kan. Dat zou ook de reden kunnen zijn voor Noah om een tijdreismachine te bouwen, zodat je verder kan reizen dan alleen de jaartallen 1953, 1986, 2019 etc en zo grip hebt op al de tijd.

Dan blijven er nog wel een heleboel vragen over

 • Wat voor aanbod deed Noah aan Bartosz?
 • Wat zei Claudia tegen Bartosz en Peter en Tronte?
 • Wie is Aleksander Tiedemann. Waar komt hij vandaan? En wanneer komt hij vandaan?
 • Wie heeft alle schapen in 1986 gedood en waarom?
 • Wie is de moeder van Peter?
 • Wie is de vader van Tronte? Noah?
 • Wie is de echte vader van Helge?
 • Waarom geeft Noah het zakhorloge aan Charlotte?
 • Betekent dit horloge dat H.G. Tannhaus de opa van Charlotte is? Ook omdat zij zegt dat haar opa zich bezig hield met de 33 jaar cyclus etc.
 • Waarom heeft Michael/Mikkel zelfmoord gepleegd? Zodat Jonas zijn onderzoek zou starten?
 • Waarom zit Michael in een soort visioen van Jonas onder een zwarte smurrie?
 • Waarom zegt oudere Jonas tegen jonge Jonas dat Micheal in zekere zin zijn leven heeft gered?
 • Wie is Noah?
 • Waarom hebben zowel Noah als de oudere Jonas dezelfde tatoeage op hun rug?
 • Waarom schrijft Noah de datums 5 nov 1953 en 9 nov 1953 op de muur van de bunker?
 • En wanneer schrijft hij dat aangezien de door Ulrich verwonde Helge dat kan zien?
 • Wat is de rol van Claudia?
 • Wat zit er achter de rode deur?

Misschien wordt er meer duidelijk in het tweede seizoen van Dark. Maar misschien wordt het nog ingewikkelder. We zullen het gaan zien, binnenkort in het tweede seizoen op Netflix.

Meer lezen over Dark? Klik dan op onderstaande links: