Doctor Who Christmas Special 2013: The Time of the Doctor

review series doctor who the time of the doctor 2013
arriving in Christmas/ BBC

Aan alles komt een einde en zo ook is de tijd van de elfde Doctor bijna voorbij, maar niet voordat hij nog een laatste epische daad verricht in de Doctor Who Kerst Special van 2013: The Time of the Doctor.

De herstart van de nieuwe serie van Doctor Who begon in 2005 met een Doctor die een zware last met zich meedroeg door de Time War en hij als laatste Time Lord is overgebleven. In de vorige aflevering, de Special om het 50 jarige bestaan van Doctor Who te vieren, ‘The Day of the Doctor’, krijgen we niet alleen te zien dat ook de Doctor zijn eigen geschiedenis en die van Gallifrey heeft kunnen veranderen, maar startte ook een heel nieuw begin, dat Gallifrey waarschijnlijk gered is en verstopt zit in een parallel universum, zoals de drie Doctors, de War Doctor, de 10e Doctor en de 11e Doctor dat samen met alle andere Doctors uit het verleden en één nog uit de toekomst hebben klaargespeeld.

In deze Kerstspecial wordt er verder gegaan met deze ontwikkeling en zien we hoe de mythologie van The Silence, wat een hele belangrijke rol speelde in het verhaal van de 11e Doctor, in seizoen 5 en 6 is ontstaan.. in de toekomst.

Het verhaal

Het is Kerst en Clara heeft een kerstdiner gemaakt en ze heeft haar oma, haar vader en zijn nieuwe vriendin uitgenodigd. Ze heeft per ongeluk gezegd dat ze een vriendje heeft en nu vraagt ze aan de Doctor of hij tijdens het diner door wil gaan voor dat verzonnen vriendje. Maar de Doctor heeft andere dingen aan zijn hoofd. Want vanaf een onbekende planeet wordt een mysterieus signaal uitgezonden, waar allerlei buitenaardse rassen op af komen, waaronder de Slitheen, maar ook de Cybermen en de Daleks.

Gelukkig kan de Doctor met behulp van de TARDIS op twee plaatsen tegelijk zijn en verschijnt hij op het diner om zich voor te stellen, wat een hilarische scène oplevert (twee woorden: naakt en hologram) en neemt hij Clara mee naar de onbekende planeet. Door een beschermingsveld kan niemand er op landen ook de TARDIS niet, maar ze worden uitgenodigd op het Papal Mainframe Ship van de Church, waar Tasha de moederoverste is. De Papal Mainframe is verantwoordelijk voor het beschermingsveld en zo kan de Doctor met Clara er wel veilig naar toe transporteren om uit te vinden wat het signaal is, en wat het zegt.

Ze komen aan in het dorpje genaamd Christmas en daar blijkt een truth field van kracht te zijn, waarop ze niet alleen de grappigste dingen uitkramen, maar Clara er ook uit flapt dat ze eigenlijk een beetje verliefd is op de Doctor. Het truth field zit rondom een toren en in die toren zit een scheur, een scheur in het weefsel van tijd en ruimte. Dezelfde scheur als in de slaapkamer van kleine Amy Pond. En uit die scheur komt het signaal. De handheld robot van de Doctor, een omgebouwd hoofd van een Cyberman en nu een goedaardige computer genaamd Handles, weet het signaal te vertalen. Het luidt: Doctor Who?

Gallifrey

Het signaal blijkt te komen uit de scheur, vanuit een andere dimensie. De dimensie waar de Doctors Gallifrey hebben verstopt. Nu probeert Gallifrey door de scheur naar hun eigen realiteit terug te keren. Om te weten of het echt veilig is om terug te komen en of het hun dimensie is, stellen ze de vraag die maar één iemand kan beantwoorden, nog eens extra beveiligd door het truth field. Ze vragen naar de echte naam van de Doctor.

Maar nu staat een hele oorlogsvloot op hen te wachten, om de Time War af te maken en Gallifrey echt te vernietigen. Het is dus de Doctors gelukt om Gallifrey te redden, maar in deze bevestiging heeft de Doctor een nieuwe missie. Namelijk het beschermen van de planeet. Want zolang het beschermingsveld houdt, en de Doctor niet zijn naam zegt, blijft het een patstelling en de Doctor doet er alles aan om zowel Gallifrey als de planeet te beschermen.

review series doctor who the time of the doctor 2013
a new crack in the wall/ BBC

Trenzalore

Een planeet die overigens Trenzalore heet. Wanneer de Doctor daar achter komt, vallen zowel voor hem als voor de kijkers de stukjes op hun plek. In de laatste aflevering van het zevende seizoen, ‘The Name of the Doctor’ zagen we dat de Great Intelligence de Doctor en zijn vrienden naar Trenzalore lokte, de plek waar zijn graf staat en waar zijn tijdstroom zich bevindt. The Great Intelligence sprong in de tijdstroom om de Doctor op elk mogelijk moment te vernietigen. Clara sprong erachteraan om de Doctor op ieder moment te redden. Hierdoor werd zij The Impossible Girl en een van de belangrijkste figuren in zijn leven.

Trenzalore werd dus de gevreesde plek van de Doctor en nu is hij daar gestrand, als the man who stayed for Christmas. Met een list weet hij Clara met de TARDIS terug naar huis te sturen, maar zij weet wederom om met de TARDIS terug naar Trenzalore te keren, zij het 300 jaar later. Al 300 jaar heeft de Doctor zowel Trenzalore als Gallifrey weten te beschermen, samen met The Silence. De enge aliens uit het zevende seizoen. In werkelijkheid blijken zij biechtvaders te zijn. Ideaal aangezien je bent vergeten dat je hebt gebiecht en zo makkelijker kan biechten. Zij aan zij vecht de Doctor met hen, terwijl het beschermingsveld begint af te brokkelen.

De oorsprong van The Church of the Silence

Want om totale oorlog te voorkomen, splitst het Papal Mainframe zich af van de kerk met een nieuw doel: Silence. En noemt zichzelf The Church of the Silence. Duidend op het feit dat de Doctor zijn naam niet mag uitspreken. Echter een groep van hen heeft zich geradicaliseerd en is onder de naam Kovarian Chapter terug gegaan in de tijd om te voorkomen dat de Doctor ooit Trenzalore bereikt. Ze hebben zelf de profetie in leven gewekt: “Silence wil fall when the Question is asked.” En nu weten we eindelijk wat dit precies betekent. Hiervoor zijn de Silence (de biechtvaders) en de monniken onder leiding van Madame Kovarian (de vrouw met het ooglapje) tot het uiterste gegaan om de Doctor te vernietigen en hebben zelfs een moordenaar geschapen, River Song en we weten allemaal dat dit eindigde; in een nogal ingewikkeld huwelijk.

Het ironische echter is dat door het terug gaan in de tijd om de Doctor te stoppen, het toen al bleek dat zij de oorzaak waren van de ontploffing van de TARDIS waardoor de scheur in tijd en ruimte is ontstaan en dat een litteken heeft achtergelaten waardoor nu Gallifrey doorheen wil komen, de reden waarom de Kovarian Chapter door de tijd terug zijn gereisd. Hiermee zijn zij en deze gebeurtenissen verantwoordelijk voor de gebeurtenissen in het verleden in het zesde en zevende seizoen en wat de Doctor uiteindelijk naar Trenzalore leidde. Ik ben echt gek op tijdreizen!

Het twaalfde uur is aangebroken

Wanneer de Doctor Clara voor de tweede keer met een list terug naar huis stuurt, is Clara kapot van verdriet. Hoe blij is ze dan ook als ze buiten de TARDIS hoort. Maar in de TARDIS zit Tasha die haar vraagt mee te komen. De Doctor is stervende en ze wil niet dat hij alleen sterft. Clara treft de Doctor oud en versleten aan. Hij vertelt haar dat hij al zijn twaalf regeneraties heeft opgebruikt. Want de War Doctor telt ook mee, net als de regeneratie van de 10e Doctor waarbij hij zichzelf bleef. De tijd van de Doctor zit erop. En wanneer hij eenmaal dood is, is het gevaar ook geweken.

Maar Clara geeft niet zomaar op. Als de Doctor zich gaat overgeven aan de Daleks, wanneer het beschermingsveld het heeft begeven, en een enorm Daleksschip boven Christmas hangt, vraagt Clara door de scheur om hulp aan de Time Lords. Ze vertelt hen hoe goed en belangrijk de Doctor is, hoe hij hen heeft geholpen of zij niet nu hem kunnen helpen. De Time Lords geven gehoor aan haar noodkreet. De scheur in de muur verdwijnt en in de lucht verschijnt een grote scheur, waardoor ze een hele nieuwe regeneratiecyclus schenken aan de Doctor. De Doctor regenereert gelijk, waarop hij met deze kracht de Daleks en hun schip kan vernietigen. Al het gevaar is geweken. De Daleks zijn vernietigd en Gallifrey zit weer verstopt in een parallel universum.

In dit artikel kan je nog meer lezen over de uitleg van de scheur uit het vijfde seizoen.

review series doctor who the time of the doctor 2013
Goodbye Eleventh Doctor/ BBC

Please don’t change

Maar met haar noodkreet om de Doctor te redden offert Clara zelf ook iets op. Verliefd op de 11e Doctor wil ze niet dat hij verandert in een andere man. De Doctor begon als de 11e Doctor met Amy en de scheur in haar kamer. En zo eindigt hij, met de scheur die gedicht is en met de interface van de TARDIS, de volwassen Amy Pond die hem troost biedt. Het verhaal van de 11e Doctor is rond, hij heeft Gallifrey gered, het hele epische avontuur met de ontploffende TARDIS, The Silence, zijn nep-dood, en tenslotte Trenzalore zijn allemaal uitgespeeld. Het enige dat rest is het bestaan van Gallifrey ergens in een universum. En nu heeft de Doctor weer 12 nieuwe regeneraties om Gallifrey te vinden en om nieuwe avonturen te beleven.

Met een mooie speech waarin hij zegt dat iedereen bestaat uit verschillende mensen tijdens zijn/haar leven, maar dat het belangrijk is om al die verschillende personen te herinneren, neemt hij afscheid. Zowel de 11e Doctor als Matt Smith zeggen deze tijd als deze Doctor nooit te zullen vergeten.

Doctor, Matt Smith bedankt voor de prachtige en bijzondere vertolking van Doctor Who waarmee je een hele nieuwe dimensie van de persoonlijkheid van de Doctor hebt aangeboord. De humor, de speelsheid, het joie de vivre, je charmante en imponerende kant en clowneske humor en ook je vastberaden kant heeft een prachtige bijdrage geleverd aan de rijke geschiedenis van Doctor Who. Voor een laatste maal: Geronimo!

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special 2013: The Time of the Doctor (2013), 60 min
  • Directed by: Jamie Payne
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Matt Smith, Jenna Colema, Orla Brady, Sheila Reid, james Buller, Elizabeth Rider
  • Music composer: Murray Gold
  • Cinematography: Neville Kidd
  • Edited by: St John O’Rorke
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One