Serie Review: Charmed Seizoen 5

review series charmed season 5
The Charmed Ones as superheroes/ The WB

Het vijfde seizoen van Charmed is een relatief rustig seizoen voor de zussen, met als extra leuk nieuws de zwangerschap van Piper.

In het vierde seizoen hebben Piper, Phoebe en Paige voorgoed afgerekend met de Source of all evil. Hiermoest Phoebe wel haar geliefde Cole voor opofferen. Dat hij toch niet helemaal voorgoed verdwenen bleek te zijn, kwamen we al snel achter. Cole belandde nadat de Charmed Ones hem versloegen in de Wastelands en stal elke kracht van de demons die daar terecht kwamen en kon zo weer terugkeren naar de echte wereld, nu sterker dan ooit. En hij geeft de liefde nog niet op en wil Phoebe voor zich terugwinnen.

Paige de newbe Charmed One en half Whitelighter moest haar plek nog zien te vinden, maar haar intuïtie blijkt zeer sterk en de band met haar zussen is in een korte tijd flink gegroeid. Piper werd nadat haar eerst werd verteld dat ze moeilijk zwanger zou raken, gelukkig toch zwanger en zo eindigde het vierde seizoen in blijdschap. Dus in het vijfde seizoen zullen we de baby van Piper en Leo verwachten en zullen we zien hoe het afloopt met Phoebe en Cole.

Het verhaal

Piper is dus zwanger en samen met Leo maken ze de babykamer in orde. Phoebe heeft het ondertussen flink druk gekregen met haar baan bij de krant met haar adviescolumn en is megapopulair. Paige struggelt met haar baan als assistent sociaal werker en wanneer ze promotie krijgt is ze wel dolblij met die erkenning maar kiest ze er toch voor om full time heks te zijn, aangezien zij een aantal jaartjes heeft in te halen.

Tenslotte is er ook nog Cole die per se aan Phoebe wil bewijzen dat hij goed is en haar zo terug wil winnen. Dat loopt gelijk al niet goed in de eerste twee afleveringen van het seizoen wanneer de zussen net zoals in het sprookje De Kleine Zeermeermin een zeemeermin moeten helpen en de zeeheks moeten verslaan. Tijdens dit proces verandert Phoebe in een zeemeermin en wil niet meer terugkeren maar in de zee blijven. Paige denkt eerst dat het komt omdat Cole haar hart heeft gebroken en zij van hem wil vluchten, maar beseft al snel dat Phoebe juist nog van hem houdt en wanneer ze dat uit kan spreken aan Cole en hem vertelt dat het nooit meer iets tussen hen kan worden, valt er een last van haar af.

Ondertussen worstelt Piper met hele andere problemen. Zij krijgt last van paniekaanvallen en is bang haar baby niet te kunnen beschermen en voelt zich dubbel onzeker over het moederschap en haar magische baby. Dit seizoen gaat dan ook voornamelijk over de gewone dingen waar vrouwen mee te maken krijgen met daarbij de heksendingen van de zussen.

Piper en Leo

Piper heeft zoals gezegd last van haar onzekerheden over het moederschap. En ook haar zwangerschap komt op een leuke manier aan bod. Het feit dat ze pastelkleurige zwangerschapskleding moet dragen omdat er niks te vinden is in zwart of grijs, dat haar dikke buik nu ineens gemeengoed is geworden waar iedereen maar ongestoord aan mag zitten en de ochtendmisselijkheid, schetsen een fijn realistisch en niet zo zoetsappig  beeld van een zwangerschap. De reactie van Piper als ze een bevalling op video gaan kijken is helemaal goud waard.

Maar het heeft ook voordelen dat Piper zwanger is van een magische baby, want zo blijkt zij onkwetsbaar, kan de baby vanuit de baarmoeder haar genezen, maar blijkt de baby ook een pacifist en wanneer Piper een demon op wil blazen komt er alleen maar vuurwerk uit haar handen. Het geeft ook conflicten tussen Piper en Leo, en beiden menen dat de ander niet beseft hoe hij/zij zich voelt, dus lost de baby dit op door hen van krachten en emoties te wisselen, zodat ze zich in elkaars situatie kunnen verplaatsen. Een ander punt van conflict is dat Piper heel graag naar een normale arts wil, maar dit is vrij riskant aangezien dit geen normale zwangerschap is en de baby al magische krachten heeft.

review series charmed season 5
as a family/ The WB

Phoebe en Cole

Cole blijft maar zijn best doen, maar de vele krachten die hij nu heeft maken hem onverslaanbaar en telkens wanneer hij zijn krachten gebruikt voor het goede, wordt toch zijn slechte kant aangesproken. Phoebe worstelt nog steeds met haar gevoelens omtrent Cole, maar beseft uiteindelijk dat ze vrij wil zijn en bereikt op gegeven moment het punt waarop ze niets meer voor hem voelt.

Maar toch laat Cole het er niet bij zitten, hij blijft het maar proberen, totdat hij in een depressie raakt, wanneer hij als laatste poging de Nexus onder het huis van de zussen in handen wil krijgen, zodat deze slecht wordt en hierdoor ook Phoebe. Zijn allerlaatste poging is wanneer een nieuw soort wezen opduikt, de Avatars, erg krachtige en machtige wezens die hun krachten boven het goede en kwade uit laten stijgen om zo uiteindelijk hun wereld te creëren. Iets dat later in de serie weer terugkomt. Cole accepteert zijn nieuwe rol als Avatar, maar alleen zodat hij de macht heeft om het verleden te veranderen en te voorkomen dat Paige de Power of Three herstelt en dus Phoebe zijn Queen van de onderwereld blijft. Maar eenmaal in de veranderende wereld, blijkt dat Phoebe een hekel aan hem heeft en is hun relatie slecht en heeft hun liefde geen stand gehouden. Het is ook de aflevering waarin Paige zich kan bewijzen.

Paige

Paige voelt zich altijd nog best onzeker en wil zich bewijzen, als heks en als zus. Het eerste doet ze door de promotie af te slaan en zich te concentreren op haar hekszijn. Ze wordt al snel erg goed in het maken van potions en ook krijgt ze haar eerste pupil als Whitelighter. Dat blijkt haar vader Sam te zijn. Op deze manier kan ze hem helpen het juiste pad weer te vinden en hem ook gelijk beter leren kennen.

Paige blijkt ook over een uitstekende intuitie te beschikken die verder op in dit seizoen zeer duidelijk naar voren komt. Als zus wil ze zich bewijzen door in haar eentje Cole te verslaan, ook al vindt Leo dat niet verstandig, maar ze is vastbesloten om Phoebe rust te geven. Ze krijg die kans wanneer Cole de realiteit verandert, waarin Paige dood is gegaan, Piper als wraakzuchtige heks op oorlogspad is en Phoebe slecht is geworden. Gelukkig voor Paige was zij verkouden en telkens wanneer ze nieste orbte ze eventjes weg. Precies op het moment waarop Cole de realiteit verandert, moet Paige niezen en komt als zichzelf terecht in deze veranderde realiteit, waardoor zij Piper en Phoebe kan helpen hen te herinneren aan wie ze ooit waren en zorgt Paige ervoor dat Cole voor een en voor altijd vernietigd is. Tenminste… In ieder geval bewijst Paige voor zichzelf dat zij waardig en waardevol is zowel als heks en als zus.

Wyatt

Dan in het tweede deel van dit seizoen is het eindelijk zover en wordt de baby geboren. En het is een jongetje, geen meisje zoals Piper in de toekomst had voorzien. Wie ook iets in de toekomst heeft voorzien is de Crone, een oude heks die een visioen had omtrent de magische en meest krachtige en machtige baby ooit.

En niet alleen zij, maar ook anderen zijn uit op de baby en dat begint al wanneer Piper moet bevallen. Arme Piper, een bevalling is al geen pretje, en al helemaal niet wanneer in plaats van je man en zussen, er een demon is om je te helpen en die de baby wil kidnappen.

Gelukkig loopt het goed af en wordt Wyatt Matthew Halliwell geboren. Wyatt naar de achternaam van Leo en Matthew naar de achternaam van Paige. En Wyatt is inderdaad een bijzondere baby, hij heeft al gelijk heel veel krachten, zoals een forcefield, kan hij orben en heeft hij telekinetische krachten waarmee hij het demonalarm steeds af laat gaan zodat Piper aan komt rennen en hem optilt, Hij is dus ook nog heel slim.

Maar de functie van Charmed One vervullen wordt voor Piper nog zwaarder, nu zij naast het runnen van P3 ook nog Wyatt heeft. Om Piper te ondersteunen, neemt Leo zwangerschapsverlof en legt een aantal Whitelighter taken neer. Goed dat hier aandacht aan is besteed. Ook gaan ze samen naar een relatietherapeut, wat ook goed is dat hier aandacht aan is besteed, zowel serieus als met humor.

Liefde in tijden van demons en innocents

Dat de gezonde relatie tussen Piper en Leo niet altijd even gemakkelijk verloopt moge duidelijk zijn. Dat Phoebe heeft geworsteld met de relatie met demon Cole is ook niet verwonderlijk. Maar hierdoor heeft ze wel moeite gekregen om anderen te vertrouwen. Wanneer ze haar nieuwe baas Jason ontmoet, verloopt hun eerste kennismaking dan ook niet soepeltjes, maar hij weet haar hart te veroveren. Maar ook deze liefde krijgt te zwaar te verduren als hij voor zijn werk naar Hong Kong moet voor een lange periode. Ook Paige is niet zo gelukkig in de liefde. Haar beste vriend Gwen die we al eerder voorbij zagen komen, gaat trouwen en daar is ze op zijn zachts gezegd nogal jaloers over. Wanneer ze dan een andere man ontmoet Nathan en zij een stapje verder wil gaan en dezelfde spreuk uitspreekt als Prue bij Andy deed, zodat Paige erachter kan komen of hij open staat voor het heksengebeuren, komt ze erachter dat hij getrouwd is. Arme Paige.

Al deze perikelen en ook de babyperikelen, worden natuurlijk weer mooi geïntegreerd met de innocents die ze moeten helpen en de demons die ze moeten bestrijden. Op deze manier is de rode draad, hun privéleven en de heksendingen altijd mooi met elkaar verweven en vormt het een goed geheel, waarbij het één zijn uitwerking heeft op het ander.

Zo krijgen ze te maken met de zeemeermin en de zeeheks, maar worden ze ook blootgesteld aan andere sprookjes zoals Cinderella, Sneeuwwitje en Roodkapje wat ze zelf beleven. Ze moeten een Siren verslaan. Ze worden superhelden. Ze krijgen last van poltergeists, residuen van verslagen demons in het huis en een witch doctor met zijn eigen agenda die hen wil helpen. Ze ontmoeten het zandmannetje en hun dromen en nachtmerries worden werkelijkheid. Ze helpen Leprechauns en Bosnimfen, waarvan Paige er tijdelijk eentje wordt. En tenslotte worden ze Goden om de Titans te verslaan.

review series charmed season 5
as Gods/ The WB

Oh My Goddess

De twee laatste afleveringen worden Piper, Phoebe en Paige omgetoverd in Goden, doordat de Titans ontwaken en een grote bedreiging vormen die alleen door Goden gestopt kunnen worden. Piper wordt de Godin van de Aarde, wijs en verstandig. Phoebe wordt de Godin van de liefde, en Paige wordt de Godin van de oorlog.

De Titans hebben alle Elders gedood, behalve degenen die net op tijd konden vluchten en onderduiken. Om de zussen te redden, duikt er een Whitelighter op uit de toekomst, Chris Perry om het verleden te kunnen veranderen en zijn toekomst. Dit houdt echter in dat om de wereld te redden, Leo de zussen in Goden moet veranderen en door dit te doen, redt hij met de zussen/godinnen de wereld en wordt hij beloond door een Elder te worden. Piper raakt hiervan zo overstuur dat zij weigert om haar Godenkrachten op te geven en veroorzaakt stormen, hagel en onweer. Leo weet haar echter te kalmeren en neemt de pijn van haar weg, zodat zij verder kan.

Dit schept een hele nieuwe veranderde situatie voor de zussen en net nu baby Wyatt is geboren. Chris wordt door de Elders aangesteld als de nieuwe Whitelighter van de zussen, omdat zijn toekomst nu veranderd is en hij moeilijk terug kan gaan naar een andere realiteit. Nadat Leo hem dit nieuws brengt zien we Chris, terwijl Leo wegorbt hem op magische manier doen verdwijnen. Wat heeft Chris met Leo gedaan, en waarom en is hij wel te vertrouwen? We zullen het zien in het zesde seizoen.

Feminisme

Er is duidelijk aandacht voor feminisme dat op een leuke positieve manier wordt gebracht. Grams is helemaal niet blij dat Wyatt een jongetje is want Halliwells krijgen altijd meisjes en de lijn bestaat uit matriarchen. Piper is een feministe die geen mannen haat, maar juist benadrukt dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn en zo behandeld moeten worden. Ook de aflevering waarin de bosnimfen een nieuwe Sater zoeken wordt hen geleerd dat ze geen Sater (man) nodig hebben om voor het bos te zorgen, maar dat ze dit prima zelf kunnen doen. Ook het feit dat Leo minder gaat werken met de komst van de baby, in plaats van dat het altijd vanzelfsprekend een vrouw moet zijn. Phoebe laat zien dat een carrière belangrijk is en Paige laat juist zien, dat dit niet altijd zo hoeft te zijn, maar dat je als vrouw je eigen prioriteiten kan en mag stellen en gaat juist voor een andere carrière, als heks, terwijl Piper dit allemaal combineert.

Wat de serie ook goed laat zien is dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Je hebt elkaar nodig, als je tenminste mensen om je heen hebt. Dat het belangrijk is om zonder te oordelen elkaar te steunen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is, zonder dat je hiermee zwak bent. Ook laat dit seizoen zien dat het heel normaal is om onzeker te zijn. Dat je dit kan aanpakken, maar ook weer niet hoeft te overdrijven, zoals Paige. Maar dat die onzekerheden er ook gewoon mogen zijn. Phoebe heeft een goede baan, een carrière, lieve familie, maar ondanks dat is ze onzeker over de liefde, bang dat ze nooit de ware zal vinden, geen kinderen zal krijgen en zit er soms mee dat ze nog thuis woont. Zonder hier een oordeel over te vellen. Dus zelfs zulke sterke vrouwen hebben hun onzekerheden, laat staan wij gewone stervelingen.

Conclusie

Dit vijfde seizoen van Charmed is in vergelijking met het voorgaande seizoen een stuk luchtiger. Er is meer aandacht voor de gewone problemen, die goed verweven worden met hun heksentaken. We zien veel meer van het privéleven van de zussen, hun liefdesleven en hun werk en alle problemen waar vrouwen tegenaan lopen. De serie heeft veel humor, er is ruimte voor serieuze zaken, maar daar wordt luchtig mee om gegaan. De serie is dit seizoen een groot stuk gegroeid en echt volwassen geworden, met inzichten, zelfspot en wijsheid, terwijl het ook nog altijd een leuke fantasy serie blijft. De actrices zijn ook meer en meer gegroeid in hun rollen en voelen zich duidelijk comfortabel en net als de zussen erg op elkaar ingespeeld en dat maakt het nog leuker om naar te kijken.

Meer lezen over Charmed? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Charmed (2002-2003)
  • Season: 5
  • No. of episodes: 23
  • Running time episodes: 42 minutes
  • Created by: Contance M. Burge
  • Starring: Alyssa Milano, Holly Marie Coms, Rose McGowan, Brian Krause, Dorian Gregory, Julian McMahon
  • Music by: Jay Gruska, J. Peter Robinson
  • Cinematography: Rick F. Gunter, Jonathan West
  • Production company: Spelling Television, Northsshore Productions, Paramount Pictues, Viacom Productions
  • Original network: The WB