Wie is de moordenaar in Scream 4 (2011)

killer scream 4 2011
here we go again../ Dimension Films

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Dit keer wordt de moordenaar de film Scream 4 onthuld. Nieuwe film, nieuwe regels, andere motieven, andere killer.

Terug naar Woodsboro

Het is nu 15 jaar geleden dat de oorspronkelijke moorden in Woodsboro plaatsvonden. Sid heeft een boek over haar ervaringen geschreven Out of Darkness en keert terug om haar boek te promoten. Maar natuurlijk begint het moorden opnieuw en lijkt het erop alsof het een remake is geworden die het origineel moet overtreffen. Dat betekent bekende scènes met andere personages en andere motieven. Wie is dit keer de moordenaar en waarom?

Het begint allemaal met de moorden op Marnie en Jenny net nadat Sid is gearriveerd. Juist nu ze zegt dat ze geen victim meer is. Betekent dit dat zij nu de killer is, aangezien er ook bewijsmateriaal in haar kofferbak wordt gevonden? Of wil iemand haar erin luizen?

We volgen niet allen Sid, maar ook haar nichtje Jill Roberts en haar vriendinnengroep, bestaande uit Kirby Reed, Olivia Morris, haar ex Trevor Sheldon en twee movie nerds Robbie Mercer die zijn hele leven filmt en Charlie Walker die een oogje heeft op Kirby. Sid is niet alleen naar Woodsboro gekomen, maar samen met haar agent Rebecca Walters.

En natuurlijk niet te vergeten zijn ook Dewey, de nieuwe sheriff en zijn vrouw Gale Weathers-Riley weer van de parij.

Slachtoffers en verdachten

De eerste, of eigenlijk derde die eraan moet geloven is Olivia, die aan de overkant van Jill woont en hierdoor Jill en Kirby getuigen zijn van haar dood. Een zeer verrassende dood, want het zijn Jill en Kirby die op dat moment door de killer gebeld en bedreigd worden. Hij zegt dat hij in de kast zit, dus gaat Kirby kijken, maar hij zit in de kast aan de overkant bij Olivia. Het wordt ook een extreem bloederige dood waarbij haar ingewanden naast haar op het bed liggen. Dat kan gelijk zowel Jill als Kirby van de verdachtenlijst schrappen, tenzij het natuurlijk weer twee killers zijn. Terwijl Sid naar het huis van Olivia rent en met de killer in gevecht raakt, kan deze toch ontsnappen en niet veel later komt Trevor binnenwandelen. Wat heeft hij hier te zoeken en waarom juist nu? Verdacht.

Nu Dewey de sheriff is, kan hij geen informatie meer doorspelen aan Gale, die vervolgens haar heil zoekt bij Robbie en Charlie met wie ze samen gaat werken. Schrapt hen dat van de lijst, of hebben ze nu nog meer inside information?

Met wie Dewey wel informatie deelt is Judy Hicks, de deputy die een oogje heeft op Dewey, koekjes voor hem bakt, en crazy uit haar ogen kijkt en een hekel lijkt te hebben aan Gale wat wederzijds is. Dat maakt Judy ook een verdachte.

We merken al snel dat Rebecca blij is met de moorden die de verkoop van de boeken zal doen stijgen. Is dat een motief voor moord? Zeker wel, ware het niet dat zij de volgende is. Achtervolgd in een parkeergarage, doodgestoken en vervolgens van het gebouw afgegooid zodat ze op een persbus terecht komt, terwijl er net een persconferentie plaatsvindt van Dewey. Het is on!

Dan gebeurt er een hele tijd niets, qua moorden. Gale gaat verder op onderzoek uit, wordt aangevallen door Ghostface en in haar schouder gestoken, maar is buiten levensgevaar.

Ondertussen komt Kate, de moeder van Jill, thuis van boodschappen doen en blijkt Jill verdwenen. Sid en Kate willen de agenten roepen die voor de deur in de auto  de wacht houden, maar ook zij blijken vermoord. Dan duikt Ghostface op en ze lijken hem tegen te houden, maar helaas wordt Kate door de deur heen neergestoken. Echt net daarna duikt Judy plotseling op. Heel verdacht ook weer.

Dit vindt allemaal plaats tijdens de Stab-a-thon en na een grote paniek, verzamelen Robbie, Charlie en Jill zich bij Kirby thuis, terwijl ook Trevor weer langskomt. Het blijft verdacht zoals hij steeds maar lijft opduiken, net zoals Billy Loomis. Zeker als Robbie die buiten een stukje is gaan wandelen wordt vermoord en Trevor verdwenen blijkt te zijn. Terwijl Kirby en Charlie samen een Stab film zitten te kijken.

Hoofdverdachten tot nu toe zijn: Judy Hicks en Trevor Sheldon en hun motieven hebben te maken met hun beoogde liefde. Zou het zo simpel zijn of is er meer aan de hand?

killer scream 4 2011
Sid and her evil cousin Jill/ Dimension Films

Maar de killer is…

Daar komen we achter wanneer Jill en Kirby plotseling helemaal alleen zijn. Robbie is, weg, ja die is neergestoken, maar dat weten zij dan nog niet, dat ontdekken ze even later pas. Charlie is foetsie en Trevor is al een tijd verdwenen. Dan duikt Charlie op en zit hij vastgebonden op een stoel op de patio, terwijl de killer Kirby belt en haar aan vragen over horror films onderwerpt en het lot van Charlie in haar handen ligt. Het is de scène die we kennen van Scream  van Steven en Casey. En dat liep bepaald niet goed af. Maar Kirby blijkt te winnen en rent naar buiten om Charlie los te maken. En dan komt de aap uit de mouw. Want de killer blijkt Charlie te zijn en hij steekt haar neer! Arme Kirby.

Wanneer Sid komt binnenrennen op zoek naar de verdwenen Jill, wordt ze belaagd door Charlie. Ze weet te ontkomen, maar dan duikt de tweede killer op. Want ook nu is er weer sprake van twee killers, net zoals in Scream. En het is…: Jill! Het brave rustige nichtje van Sid.

En net zoals toen spelen ze de scène van Stu en Billy na. Terwijl ze Trevor hebben opgesloten in de kast (zoals Billy en Stu dat met de vader van Sid deden) willen ze hem er in luizen. Het plan is om dit keer wel Sid te vermoorden en zelf de slachtoffers zijn, waar Stu en Billy niet in slaagden door Sid en Gale, maar die laatste ligt nu in het ziekenhuis. Dus nadat Jill Trevor heeft doodgeschoten, begint Jill met het neersteken van Charlie want de roem is zij niet van plan te delen en steekt hem dood en daarna steekt ze Sid neer.

killer scream 4 2011
Charlie watching his own murder spree/ Dimension Films

Het ultieme plan

Jill’s ultieme plan was niet om Sid te doden, alhoewel dat noodzakelijk is, maar om Sid te worden. Zij vindt dat zij nu alle aandacht verdient. In een wereld met social media waarbij je niks hoeft te kunnen om beroemd en rijk te worden, er hoeven alleen maar nare dingen met je te gebeuren, heeft ze dit hele plan met Charlie in werking gezet en het opgenomen op film om het extra kracht hij te zetten. Want wie leest er nu nog tegenwoordig? Mensen willen het zien. Ze heeft zelfs haar eigen vrienden vermoord, want wie heeft vrienden nodig als je fans hebt?

Om dit helemaal perfect tot in de puntjes uit te voeren, gaat Jill tot het uiterste. Wat een over de top hilarische scène oplevert, die de spot drijft met wat mensen willen doen en hoe ver ze willen gaan om beroemd te worden. Hiermee is het niet alleen een parodie geworden op slashers maar vooral op de social media en de mens zelf en hoe verknipt de mens kan zijn.

Ze krabt zichzelf met de nagels van Trevor, trekt met zijn hand haar uit haar hoofd. Gooit zichzelf tegen de muur, steekt zichzelf in de schouder en tenslotte werpt ze zich op de glazen tafel.

En dan is het wachten totdat ze als enige overlevende gevonden wordt…

De allerlaatste finale?

Maarrrr. Ze is niet de enige overlevende, Sid leeft ook nog. Dus eenmaal in het ziekenhuis vindt de echte finale pas plaats. Net zoals in Halloween II (1981) dat zich in het ziekenhuis afspeelt. Het was niet Jill’s bedoeling, maar zo zegt Sid, zie het als een alternatief einde. Een einde waarin Jill niet wint, maar Sid en Gale en Dewey in het eindgevecht er wel levend vanaf komen. Dat is een letterlijke shock voor Jill, wanneer ze door Sid na een heftig gevecht, door de defibrillator tegen haar hoofd wordt uitgeschakeld en tenslotte nog een laatste headshot krijgt.

Waar het allemaal om ging? Om beroemd te worden, die beruchte 15 minutes of fame te hebben. Nadat Sid haar halve leven in de spotlights heeft gestaan, vond Jill dat het haar beurt was. En ze vond in de crazy Charlie een bondgenoot die de ultieme slasher snuf film wilde maken. Maar dan kent Jill het horror genre toch niet zo goed, want remake of niet, andere regels of niet, de hoofdpersoon, de Final Girl zal altijd overleven. Dat is haar lot en de killer zal uiteindelijk altijd aan zijn einde komen.

Meer lezen over de Scream reeks? Klik op onderstaande links:

Of van de serie Scream?

Of meer ‘Wie is de moordenaar’ artikelen?