Wie is de moordenaar in Dead of Summer (S1)

killer dead of summer season 1
Final Girl of Killer?/ Freeform

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Deze keer de ontmaskering van de killer in Dead of Summer seizoen 1.

Dead of Summer is een serie uit 2016 die eigenlijk een anthologie horror serie zou worden, maar helaas bleef steken op maar één seizoen. Het is een bovennatuurlijke horror serie met een mysterieuze killer.

Camp Lake Stillwater

In de zomer van 1989 keren een paar jong volwassenen terug naar hun oude zomerkamp, Camp Stillwater, waar ze als kinderen veel lol beleefden. Nadat het kamp een tijdje gesloten is geweest wordt het nu heropend door Deb Carpenter. Nu keren Blair, Drew, Jessica, Joel, Alex, Cricket en Blotter weer terug als kampleiders om andere kinderen de beste zomer van hun leven te laten beleven. Amy is een nieuwkomer. En Sykes, de jongen van het dorpje aldaar is nu hulpsheriff.

Natuurlijk wordt het een zomer om nooit te vergeten, maar dan een killer zomer. Want niet lang nadat ze zijn aangekomen, vinden ze al zwemmend in het meer, Lake Stillwater, conciërge Dave, dood, vermoord.

Sekte en Holyoke

Geruchten gaan dat er een sekte ronddwaalt in de bossen die een demon op willen roepen. Eerder in 1871 vond er al een massazelfdoding plaats van een sekte onder leiding van Holyoke en zijn geest dwaalt daar nog altijd rond. De sekteleden verdronken zichzelf in het meer, aangezien het meer een magische werking zou hebben.

Al gauw komen we te weten wie de sekteleden zijn, de vroegere vrienden van Sykes waaronder zijn beste vriend Damon, maar niet wie hun leider is. En het blijft het, zo lijkt het, bij die ene moord op Dave, en op een hert waar het hart van uitgesneden is.

Wat ze echter niet weten is dat de arme Blotter die door toedoen van Alex wordt weggestuurd van het kamp, onderweg door het bos naar huis, is neergehakt door een onbekende killer. Is het een van de sekteleden? Dat zou je wel denken.

Dan wordt ook de arme Cricket op een bizarre manier door een berenklem half onthoofd en komt ook zij aan haar einde.

Puur van hart?

Ondertussen gaan Amy, Jessie en Sykes op zoek naar het mysterie rondom Holyoke en zijn sekte en ze komen erachter dat de sekte de demon Malphas wil oproepen en daarvoor hebben ze een puur lichaam nodig waar Malphas zich in kan vestigen. Daar gebruiken ze Amy voor, maar Sykes weet haar nog net op tijd te redden. Hij ontdekt dat hun leider zijn eigen sheriff was, Boyd Heelan. Zou dit het einde zijn van alle ellende?

Nog niet helemaal, want het is de sekte gelukt om Amy te laten bezitten door Malphas. En dan komt ook de echte aap uit de mouw. Want Jessie en Joel ontdekken dat Holyoke juist een good guy is die wilde voorkomen dat de sekte Malphas zou oproepen. Zelf was hij de leider van een goede spirituele groep die vermoord werd door de evil sekte.

Het ziet er naar uit dat Amy de Final Girl is van deze serie. Met alle karakteristieke eigenschappen, onschuldig, puur, onderzoekend, dapper, aardig, blond en de nieuwkomer. En dus is het zaak om haar te bevrijden van Malphas zodat ze hem kan verslaan. Maar er kleeft bloed aan haar handen als ze in bezeten toestand Joel vermoordt.

Samen met de geest van Holyoke, proberen Sykes, Jessie en Alex de demon uit Amy te krijgen.

Maar dan komt de tweede twist. Malphas was helemaal niet op zoek naar een puur lichaam, maar naar een slecht iemand. En dat is niemand minder dan Amy zelf.

killer dead of summer season 1
Killer Amy Hughes/ Freeform

Of pure evil?

En nu begint het gevecht tegen het kwaad pas echt. Want we leren dat Amy al van kinds af aan een klein psychopaatje was. Ze wilde de hamster van haar broer de vrijheid geven en stuurde hem door de gootsteenvermaler. Vervolgens liet ze haar familie stikken door koolmonoxide in hun huis. En toen Margot, haar beste vriendin naar Camp Stillwater wilde en haar meevroeg, en er nog maar één plek over bleek te zijn, maakte ze een plan om Margot een enkeltje hiernamaals te geven. Op een feestje belde ze de politie waarop ze samen naar boven vluchtten en Margot uit het raam naar beneden donderde, met een zetje van Amy. En zo kon Amy gezellig naar het kamp.

Dus voordat Amy al naar Camp Stilwater ging, had zij al vier doden op haar naam staan. Vervolgens zette zij het plan inwerking om samen te kunnen smelten met Malphas en doodde ze achtereenvolgens, Dave, Blotter en Cricket en Joel.

Bloody massacre

Amy doet net alsof de exorcisme gelukt is, maar doodt dan Holyoke. Maar niet voordat hij het laatste restje zuiverheid van hem over kan laten gaan in Jessie. Amy is ontmaskerd en the beast is loose. Ze gaat op een rampage om haar eigen massacre te veroorzaken. Haar weapon of choice is een bijl. Ook roept ze al haar eerdere kills op die ze tot leven wekt als een soort zombies en de overgebleven helden aanvallen. Ondertussen worden Drew, Blair en Deb en de kinderen in de bus aangevallen, terwijl ze Camp Stillwater proberen te ontvluchten om de kinderen in veiligheid te brengen, waarbij de chauffeur op het nippertje het loodje legt.

Amy loopt als een razende krankzinnige door het kamp om Jessie, Alex en Sykes te doden, want doordat Jessie het pure van Holyoke in zich heeft, kunnen zowel zij als Amy het kamp niet verlaten. Eerst doodt ze Deb, die is teruggekeerd en ook Krissy de vriendin van Margot die naar haar opzoek ging en naar het kamp was gekomen.

De Final Girl

Dan blijven er nog maar drie over: Jessie, Sykes en Alex. Wanneer de jongens beseffen dat de enige die Amy kan stoppen, Jessie is omdat zij het enige pure van Holyoke in zich heeft gekregen, offeren beiden jongens zich één voor één op.

Jessie is de Final Girl en zij weet Amy, met behulp van Drew en Blair die zijn teruggekomen, en de geest van Sykes, te verslaan. Ze gebruiken hiervoor een melodie gespeeld door Holyoke die Amy/Malphas verzwakt, terwijl ze Amy hebben opgesloten in een cirkel getrokken met het zuivere water van Lake Stillwater. Als Amy/Malphas zodanig verzwakt is, grijpt Jessie naar de bijl en geeft haar de genade klap.

Dus…

Dus de echte killer was niet de geest van Holyoke. Ook niet Damon en de sekteleden onder leiding van sheriff Boyd Heelan.

De echte killer was Amy Hughes, die gewapend met een bijl bijna iedereen afslachtte. Waarom? Omdat ze eindelijk zichzelf wilde zijn, en dat betekende voor haar bezeten worden door Malphas en zo het pure kwaad te worden. Mensen kunnen soms vreemde wensen hebben. Ook Amy was zichzelf, maar het kwade wordt nooit beloond.

De overlevenden? Jessie, Blair en Drew. Ook de drie die echt zichzelf waren. Jessie: Slim en moedig, eerlijk en rechtvaardig. Blair: Openlijk gay en loyaal, een echte vriend. Drew: zichzelf accepterend als jongen terwijl hij geboren was als meisje, moedig, zachtaardig en begripvol. Het heeft hen geloond om tegen de massa in te gaan en zichzelf te blijven, om niet te doen wat anderen van je verwachten, maar doen waardoor jezelf gelukkig wordt (niet te verwarren met yolo of hedonisme of egoïsme). Terwijl de rest zichzelf anders voordeed dan ze eigenlijk waren. Het is eens een keer een andere insteek waarom je een slasher zou overleven.

Meer lezen over Dead of Summer? Klik dan op onderstaande links: