Wie is de moordenaar in Scream 3 (2000)

killer scream 3 2000
Dimension Films

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Deze keer de ontmaskering van de killer in Scream 3.

Wanneer het aankomt op een derde deel, en de slasher reeks dus een trilogie wordt, dan is het oppassen geblazen volgens Randy Meeks. Via een videoboodschap laat hij in dit deel weten aan Sid, Gale en Dewey, dat het derde deel bloederiger wordt, alle regels veranderen en dat niets is zoals het in de eerste twee delen altijd leek. Tijd dus om alles op z’n kop te zetten.

We zijn nu drie jaar verder na deel twee en ondertussen wordt Stab 3 opgenomen. Sid heeft zich ergens in de bergen afgesloten van de rest van de wereld om telefonisch anderen anoniem te helpen. Cotton Weary heeft zijn eigen tv programma, want een survivor zijn brengt heel wat geld in het laadje, 100% Cotton. Maar zijn succes duurt niet lang als hij en zijn vriendin Christine de eerste twee slachtoffers worden.

Maar dan verplaatsen de moorden zich naar de set van Stab 3. Want actrice Sarah Darling (kill your darlings) wordt vermoord. Detective Mark Kincaid neemt contact op met Gale Weathers om hem te helpen, terwijl ondertussen Dewey de persoonlijke bodyguard is geworden van één van de actrices, Jennifer Jolie, die de rol speelt van Gale. Wat een vreemde reünie oplevert, nadat blijkbaar de relatie tussen Gale en Dewey op de klippen is gelopen na Scream 2. Gelukkig zijn er weer een hoop moorden waardoor ze weer samen moeten werken en opnieuw verliefd worden.

Ook Sid komt naar L.A. nadat zij toch een telefoontje heeft gehad van de killer en beseft dat ze nergens veilig is en de eikel wil pakken. Dat levert een aantal enge flashbacks voor haar op in een studio die geheel lijkt op Woodsboro en haar ouderlijk huis.

Niet alleen zijn de regels verandert, maar worden er nog meer moorden gepleegd. Dat betekent dus meer personages als potentiële slachtoffers en killers.

Laten we even alle personages op een rijtje zetten:

We hebben de oudgedienden:

Sid, Gale en Dewey.

De Stab 3 acteurs:

 • Angelina Tyler als Sid.
 • Tom Prinze als Dewey.
 • Jennifer Jolie als Gale.
 • Tyson Fox als Ricky Wafford.
 • Sarah Darling als Candy Brooks.
 • Cotton Weary als zichzelf.

Overige personages:

 • De regisseur: Roman Bridger
 • De Producer John Milton
 • De detective: Mark Kincaid
 • De oude bodyguard van Jennifer: Steven Stone

Dan de moorden op chronologische volgorde: 

 • Christine en Cotton Weary (Ghostface speelt hen tegen elkaar uit).
 • Sarah Darling (tussen de kostuums van Ghostface).
 • Steven Stone (neergestoken en geslagen met een pan in de trailer van Dewey).
 • Tom Prinze (in een gasexplosie).
 • Angelina Tyler (ze rent al vluchtend in het mes van Ghostface).
 • Tyson Fox (gestoken, tegen een glazen kast gegooid en vanaf het balkon gesmeten).
 • Jennifer Jolie (neergestoken in een geheime gang achter een doorkijkspiegel).
 • John Milton (keel doorgesneden).

Wie is dan de killer?

Wie blijven er dan nog over als eventuele killer? Mark Kincaid, de knappe sexy detective? Of Roman Bridger? Eventjes twijfelt Sid zelf nog aan Kincaid, waarbij een vonkje eerder al oversloeg. Maar dan maakt de killer het haar makkelijk en maakt zich bekend.

Wie is het? De killer is Roman. En hij is niet zomaar de regisseur van Stab 3, maar ook van alle gebeurtenissen vanaf Scream 1 tot nu.

killer scream 3 2000
Dimension Films

De oorsprong

Want wat blijkt? Maureen Prescott is een tijdje verdwenen geweest uit Woodsboro. In die korte periode is zij niet alleen onder de valse naam Rina Reynolds naar Hollywood gegaan om het te willen maken als actrice, maar is ze ook zwanger geraakt door een wrede groepsverkrachting. Daaruit voortgekomen is Roman. Roman is dus de halfbroer van Sidney. Toen hij Maureen later als volwassen man opzocht, ontkende zij dat zij ooit Rina is geweest en wees hem af. Hierop filmde hij haar stiekeme affaire met de vader van Billy. Roman liet de film aan Billy zien en zette hem aan om Maureen te vermoorden. En zo zette hij alles wat er tot nu toe gebeurd is in werking.

Hierdoor krijgt de slutshaming van Maureen nog een heftigere lading met de nieuwe wetenschap dat zij ooit verkracht is. De hele opzet van de film krijgt door de introductie van Roman ook een nieuwe lading en eigenlijk is het hele verhaal van de Prescott familie vrij zielig.

Het einde

Na zijn hele bekentenis schiet Roman haar neer, maar Sid draagt een kogelvrij vest. Sid is dus nu genoodzaakt om haar halfbroer dood te steken om zichzelf en haar vrienden te redden. Maar de slimme Roman draagt ook een kogelvrij vest en is dus niet voor één gat te vangen. Maar Dewey is zo wijs om een kogel door zijn hoofd te sturen. Nu lijkt alles echt helemaal voorbij.

Sid heeft een nieuwe liefde gevonden in Kincaid. Gale en Dewey zijn weer samen en iedereen leefde nog lang en gelukkig. Behalve degenen die deze film het loodje hebben gelegd. En ook maar tot het begin van het vierde deel, want dan begint de hele ellende weer opnieuw.

Met 9 bloederige en originele kills, waaronder een gasexplosie, staat de totale teller van de Scream reeks nu op een bodycount van 23! Hoeveel zullen er in het vierde deel nog bijkomen?

Meer lezen over de Scream reeks? Klik op onderstaande links:

Of van de serie Scream?

Of meer ‘Wie is de moordenaar’ artikelen?