Doctor Who Christmas Special 2012: The Snowmen

review doctor who christmas special 2012 the snowmen
Clara Oswald and the Doctor/ BBC

We zijn halverwege het zevende seizoen van Doctor Who en hebben net afscheid moeten nemen van Amy en Rory. Na een heftige finale van dit epische duo is er een einde gekomen aan een hun fantastische tijd met de Doctor. Het is werkelijk the end of an era.

Daar heeft de Doctor het zelf ook zwaar mee. Boos op het hele universum, dat hij altijd iedereen wil redden en daar zelf verschrikkelijke opofferingen voor moet doen. Dus is hij er helemaal klaar mee. Dus houdt hij zich schuil, afgezonderd van alles en iedereen, boos en verdrietig, in zijn TARDIS hoog in de wolken boven het Victoriaanse Londen in 1892. In Londen beneden wonen Madame Vastra met haar kickass sidekick en echtgenote Jenny Flint, en de Sontaran Strax die zij na de battle bij Demons Run weer ‘tot leven hebben gewekt’ al scheen hij niet echt dood te zijn gegaan daar. Alhoewel zijn enige vrienden zich zorgen over hem maken, laten ze hem veelal met rust, wetende dat hij toch niet naar hen luistert. Totdat er een heel speciaal iemand opduikt: Clara.

Het verhaal

De aflevering begint in 1842 waar een eenzaam jongetje met een sneeuwpop praat. 50 Jaar later is het jongetje Dr Simeon geworden met een onderzoeksinstituut genaamd The Great Intelligence.

We gaan terug naar Clara die werkt als een barmeid in een café en een vreemde sneeuwpop ontdekt. Die ontdekking van de schijnbaar levende sneeuwpop gaat ook niet aan de Doctor onopgemerkt voorbij en na een korte ontmoeting, achtervolgt Clara hem. Ze wil weten wie hij is, wat de sneeuwpoppen zijn en schijnt niet onder de indruk van hem te zijn. De Doctor is eerst van plan om haar geheugen van het laatste uur te wissen met een speciale worm, maar wanneer Strax bij het pakken van de worm deze steeds aanraakt en zelf zijn geheugen weer kwijtraakt en Clara het eerder vermakelijk vindt dan vreemd, heef zij zo de interesse van de Doctor gewekt. Toch weigert hij zich te bemoeien met de vreemde sneeuwpoppen en gaat terug naar de TARDIS.

Clara gaat terug naar het café, maar alleen om haar spullen te pakken en zien we haar per koets arriveren als de gouvernante van de twee kinderen van Captain Latimer, Francesca en Digby. Alhoewel zij al eventjes hun gouvernante is, blijkt dat hun vorige gouvernante is verdronken in de vijver die gelijk bevroor en zij zo in het ijs vast kwam te zitten. Francesca heeft enge dromen over haar en is bang dat ze terugkomt.

Clara zoekt de hulp van de Doctor en komt terecht bij Jenny en Madame Vastra die haar een aantal vragen stelt waarop ze met slecht één woord antwoord mag geven. Op vraag wat het gevaar precies is en waarom de Doctor juist háár zou moeten helpen, beantwoordt ze deze met: “Pond”. Dit doet de Doctor eindelijk bewegen tot actie, en vindt hij uit hoe de sneeuwpoppen, de bevroren gouvernante en Dr Simeon met elkaar verband houden, en doet hij een vreemde ontdekking over Clara.

review doctor who christmas special 2012 the snowmen
The Paternoster Gang: Madame Vastra, Strax, Jenny Flint/ BBC

Clara Oswin Oswald

Alhoewel de Doctor haar al gelijk een aparte dame vindt, is de kijker waarschijnlijk nog verbaasder. Want we zijn haar al eerder tegen gekomen in de eerste aflevering van dit zevende seizoen, ‘Asylum of the Daleks’, waarin zij zichzelf Oswin Oswald noemde en veranderd bleek in een Dalek, zonder dat ze dit zelf doorhad en de Doctor en Amy en Rory hielp. De Doctor heeft haar nooit las persoon gezien, maar alleen als de Dalek. Het vreemde is dat dit zich in een heel andere tijd en plaats afspeelde, maar het vreemdste is, dat Oswin stierf. Nog vreemder wordt het dat Clara die de kinderen wil helpen en de Doctor assisteert op wel heel eigenzinnige wijze en zij hém bij de hand neemt en hem rennend met zich mee trekt, een rol die hij normaal aanneemt. Maar het allervreemdste is nog na een hartverscheurende scène waarin Clara vanuit de TARDIS uit de hemel tot haar dood valt en ze als laatste tegen de Doctor weet te zeggen: “Run you clever boy and remember…” Exact dé zin die Oswin als de Dalek tegen hem zei.

Dit is een keerpunt voor de Doctor, want nadat ze is gevallen brengt hij haar bij zijn vrienden en weet Strax met apparaat dat ook Madame Vastra en Jenny hebben gebruikt om hem weer tot leven te wekken, haar nog even weer levend te maken, maar niet voor lang. Het is een situatie waarin de Doctor wederom op de proef wordt gesteld. Weer heeft hij iemand verloren, terwijl hij de mensen wilde helpen en zij zijn verantwoordelijkheid was. Toch geeft hij niet op en wil een deal sluiten met het universum. Onderhandelen is overigens één van de stadia van rouw. Als hij Dr Simeon en The Great Intelligence weet te verslaan, hoopt hij dat Clara terug komt. En ondanks dat zij toch overlijdt, geeft het universum hem een kleine opening. Door haar laatste woorden en door haar volledige naam op haar graftsteen te lezen, gaat er bij hem een belletje rinkelen en is hij vastbesloten wie deze geheimzinnig Clara is. The impossible Girl.

Het verhaal van de villain deze aflevering is eigenlijk meer op de achtergrond aanwezig en vormt de basis waarin de Doctor Clara voor het eerst ontmoet. Een bijna te toevallige ontmoeting. Het werpt niet alleen een paar vragen op voor de Doctor, maar ook voor de kijkers. Want waarom achtervolgde zij de Doctor? Waarom duikt zij telkens in zijn tijdlijn op? Is het wel dezelfde vrouw? En leek het niet alsof zij hem al kende? Opmerkelijk is ook dat zij de enige is die ooit heeft gezegd: “It’s smaller on the outside” in plaats van “It’s bigger on the inside”, dé zin die iedereen zegt wanneer ze voor het eerst de TARDIS van binnen zien. Dat geeft al een hint, want het lijkt net alsof ze dat expres op die manier zegt. Het is het grote raadsel van dit zevende seizoen, wat al in de eerste aflevering werd aangezet en in de laatste aflevering van dit seizoen ‘The Name of the Doctor’ onthuld zal worden. Het is hiermee een mysterieus seizoen en schept al gelijk een hele andere band tussen de Doctor en Clara en dat is erg interessant en nieuw.

Madame Vastra, Jenny en Strax

Nu Amy en Rory die de Doctor eigenlijk een beetje als zijn familie beschouwde en ze dat ook waren in zekere zin, zijn verdwenen uit zijn leven, zijn Madame Vastra, Jenny en Strax de enige trouwe vrienden die hij over heeft gehouden uit voorgaande seizoenen. De enigmatische Madame Vastra is een Silurian. Afkomstig van een heel oud Lizardras dat we voor het eerst zagen in ‘The Hungry Earth’ in seizoen 5, aflevering 8. Zij is erg intelligent, strikt, loyaal en standvastig. Samen met haar echtgenote Jenny Flint en vriend Strax vormen zijn de Paternoster Gang.

Jenny is net zo goed in vechten als haar vrouw en erg stoer. En Strax is vooral heel erg komisch. Hij is niet erg slim, wel trouw, beziet mensen als apen en ziet het verschil niet tussen en man en een vrouw. Zijn opmerkingen zijn hilarisch. Zoals wanneer hij voorstelt iemands hersenen te frituren met acid en hem daarna te ondervragen. Of vergeet om met handschoenen de geheugen worm te pakken. Of telkens een granaat als dé oplossing op te werpen. Hij kan alleen maar denken in gevechtsstrategieën waarbij eerst schieten dan vragen stellen zijn eerste instinct is. Zijn samenwerking met de Doctor levert ook een aantal komische momenten op. Want alhoewel de Doctor hem telkens uitscheldt als een aardappel op pootjes, weet ook Strax hem beet te nemen. De Paternoster Gang is een hele leuke toevoeging aan de club van Doctor Who, die grotendeels een keer uit aliens bestaat, wat verfrissend is en een ander perspectief op situaties kan geven.

Wordt vervolgd…

Deze aflevering is hiermee een tweede introductie van Clara, die wel erg leuk en spannend is geworden. Met een nieuwe vijand, Dr Simeon waar we nog niet helemaal van af zijn, zo zal verderop in het seizoen blijken. Een grotere rol voor de Paternoster Gang die een frisse wind brengt en meer op de voorgrond treden en zo ook voor veel humor zorgen.

Nu de Doctor iets nieuws om handen heeft, de zoektocht naar de raadselachtige Clara Oswin Oswald, krijgen we de komende seizoenen een nieuwe companion die zich erg onderscheidt van alle andere voorgaande companions. En daar hoort ook een nieuw interieur van de TARDIS bij. Voor het eerst zien we een killere, futuristische, strakke inrichting.

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • The Snowmen (2012) 60 min
  • Created by: Steven Moffat
  • Directed by: Saul Metzstein
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Matt Smith, Jenna-Louise Coleman, Rcihard E. Grant, Dan Starkey, Catrin Stewart, Neve McIntosh
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One