Wie is de moordenaar in Scream 2 (1997)

killer scream 2 1997
Who is Ghostface?/ Dimension Films

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Deze keer de ontmaskering van de killer in Scream 2.

Het is twee jaar na de Woodsboro moorden, gepleegd door Billy Loomis en Stuart Macher. Inmiddels heeft het aantal lijken zich opgestapeld tot een totale som van zes. Sidney Prescott en Randy Meeks de overgeblevenen van hun vriendengroepje studeren nu op de universiteit, Windsor College, maar ook daar kan Sid niet aan haar lot als Final Girl ontsnappen.

Stab

Terwijl Sid en Randy het hele gebeuren achter zich proberen te laten, heeft de commercie er flink gebruik van gemaakt en een horror slasher franchise over de moorden gemaakt, genaamd Stab. Het is dan ook niet meer dan passend dat de eerste moorden in de film, plaatsvinden in de bioscoop tijdens de vertoning van Stab. De eerste twee slachtoffers zijn Maureen Evans en Phil Stevens. Gale ontdekt dat hun namen overeenkomen met die van de eerste twee slachtoffers waar het allemaal mee begon. Namelijk Maureen Prescott en Steven Orth. Hebben we te maken met een copycat killer, of is er meer aan de hand?

Friend of Foe?

Inmiddels heeft Sid ook nieuwe vrienden gemaakt. Haar nieuwe beste vriendin is Hallie McDaniel. Haar nieuwe vriendje heet Derek Feldman en er gratis bij krijgt ze Mickey Altieri, vriendje van Hallie en vriend van Derek. Maar ze krijgt ook weer hulp van Gale Weathers en Dewey Riley. Terwijl ze handen vol heeft aan de pers, waaronder de irritante Debbie Salt, omdat ook Cotton Weary is vrijgesproken na de onthullingen in Scream (1996), na eerst vals te zijn beschuldigd door Sid.

Copycat killer?

Ondertussen gaat het moorden natuurlijk op een lekker tempo voort. Net als in de eerste film, waarin het begon met de moorden op Casey en Steven, wordt ook nu weer een meisje, een sorority meisje, de thuisblijvende BOB, opgebeld met de vraag: “What is your favorite scary movie?” Die met de scène waarin ze zelf vermoord wordt natuurlijk. Haar naam blijkt Cici (Casey) te zijn en het gaat er inderdaad op lijken dat we te maken hebben met een copycat killer. Dat kan iedereen zijn…

Bye bye Randy

Totdat de moorden van het patroon af gaan wijken. Randy komt iets op het spoor en wordt daarom vermoord, in het nieuwsbusje van Gale nota bene, waar het bloed tussen de kieren door naar buiten druipt. Arme Randy, en hij heeft weer het meisje niet gekregen (Sid) en hij heeft het derde deel net niet gehaald. Maar niet nadat hij nog een goede video heeft kunnen maken, voor het geval dat ze inderdaad met een trilogie te maken zouden krijgen, waarin weer andere regels gelden en die we te zien krijgen in Scream 3 (2000). En hij zit erg op het goede spoor wanneer hij het heeft over Friday the 13th (1980). Normaal gesproken is de moordenaar een blanke man, maar in Friday the 13th is het Mrs Voorhees die als een maniak tekeer gaat.

Nadat Randy aan Dewey het principe van een sequel heeft uitgelegd, bespreken ze samen mogelijke killers. De eerste die Randy noemt is Derek, dat zou een Billy de tweede zijn. Maar dat ligt te voor de hand. Dan Mickey, de geflipte filmstudent. Maar als hij verdacht is, dan is Randy het zelf ook. Evenals Dewey. Dan is er nog Hallie over, die geheel tegen de regels in de killer zou zijn, want donker en vrouw. Maar zo zegt Randy, Mrs Voorhees was een killer en Hallie zou een goede dochter van de Candyman (1992) kunnen zijn. Dan blijft er nog Gale over, een opportunist die zo haar eigen tweede boek kan creëren.

Het moorden gaat door

Vervolgens worden de agenten die Sid moeten beschermen vermoord, evenals Hallie. Die net nog in een bloedstollende scène met een hele heldhaftige actie door over de bewusteloze Ghostface heen te klimmen door het raampje van de gecrashte auto, zichzelf heeft gered. Om dus toch nog, eenmaal veilig uit de auto, gepakt te worden door Ghostface. Het is nooit een goede positie om de beste vriendin van een Final Girl te zijn.

Sid wordt vreselijk paranoia en vertrouwt Derek niet meer. Onterecht helaas, want door haar wantrouwen en de acties van een gestoorde gek, moet ook hij er aan geloven, terwijl hij machteloos vasgebonden hangt aan het kruis van het toneelstuk. Arme Derek, nu hij zo’n mooi liedje voor Sid had gezongen in de mensa.

Nadat Gale en Dewey wederom net op het nippertje aan de killer en de dood zijn ontsnapt, is Gale weer van de partij om Sid in haar laatste scènes bij te staan, om de moordenaar te ontmaskeren en een kopje kleiner te maken. Want nu is het ook voor Gale iets persoonlijker.

killer scream 2 1997
Debbie Salt aka Mrs Loomis/ Dimension Films

And the killer is…

Door de hele film heen zijn er al een aantal hints weggeven. Randy die het over Mrs Voorhees heeft. De scène van Stab tussen Sid en Billy die in beeld wordt gebracht en ze het over hun moeders hebben. De ki, ki, ki, die, die, die, van de vriendin van Cici die ze aan de telefoon heeft, wat een verwijzing is naar Friday the 13th. Mickey die met een videocamera in de rondte loopt.

Want de moordenaar, of beter gezegd het brein achter de moorden is niemand minder dan de irritante reporter die Gale overal achtervolgde, Debbie Salt. Maar wie in hemelsnaam is deze Debbie Salt? Zij blijkt niemand minder dan de moeder te zijn van Billy Loomis. En zij is uit op wraak! Met behulp van wat brute kracht van Mickey die ze heeft beloofd om zijn studie te betalen, kon zij haar plan om Sid kapot te maken en tenslotte te doden verwezenlijken. Die gekke Deb. Iedereen weet toch dat je het nooit op moet nemen tegen een Final Girl en al helemaal niet als ook zij met z’n tweeën zijn. Want Gale mag zichzelf zo onderhand ook een Final Girl noemen en Dewey eigenlijk ook een Final Boy.

Debbie Salt wiens echte naam Mrs Loomis is delft samen met Mickey het onderspit tegen het geweld en kracht van Sid en Gale. Sid en Gale schieten samen Mickey door zijn hoofd en Sid schiet Mrs Loomis door het hoofd, nadat de twijfelachtige Cotton haar eerst had neergeschoten. Zo doe je dat. Door het hoofd. Wat je niet wilt is dat ze voor een tweede keer opstaan om je nog eventjes te stuipen op het lijf te jagen. Ook niet doen: je pistool of ander wapen gelijk weggooien. Je weet nooit wie of wat er nog op de loer ligt.

killer scream 2 1997
executive killer Mickey/ Dimension Films

Hoe staat het er voor in de Screams?

De bodycount in Scream 2 is uiteindelijk 8 geworden. Namelijk, Maureen Evans, Phil Stevens, Cici, Randy, de twee agenten, Hallie, en Derek. Twee doden meer dan in deel 1. En bruter ook. Meer bloed en heftiger. Dat belooft wat voor het derde deel.

In totaal staat het aantal lijken dus nu op 14. (exclusief de killers).

So, that’s it. Dus de moordenaar was dit keer Mrs Loomis. Haar partner in crime Mickey die alle moorden, behalve die op Randy, op zijn naam heeft staan. Het motief was wederom wraak en het motief van Mickey geld en omdat hij gewoon een crazy psychopaat is, die Mrs Loomis online ontmoette vanwege zijn obsessie met slasher films. Op de koop toe wilde hij nog gepakt worden ook om die eeuwige roem te vergaren als killer. Een thema dat in het vierde deel weer terug zal komen. 

Meer lezen over de Scream reeks? Klik dan op onderstaande links:

Of over de serie Scream?

Ook andere slasher moordenaars ontmaskeren?