Serie Review: Charmed Seizoen 4

review series charmed season 4
meeting Paige/ The WB

Het vierde seizoen van Charmed heeft een grote schokkende verandering te verwerken voor zowel de kijker als de Charmed Ones.

En dat heeft alles te maken met de dood van Prue. Aan het einde van het derde seizoen kregen de Charmed Ones te maken met Shax de gevaarlijke huurmoordenaar van de Source die alleen door de Power of Three verslagen kon worden. De laatste aflevering was een heftige aflevering waarin de zussen een arts moesten beschermen die het doelwit was van Shax. Maar Shax achtervolgde hen naar huis, waar Piper en Prue en de arts werden aangevallen. Gelukkig was Phoebe in de buurt om Leo te roepen die hen genas.

Maar een volgende aanval van Shax op Piper en Prue werd vastgelegd door een nieuwscamera, waardoor de zussen werden ontmaskerd. De situatie loopt volledig uit de hand, waarbij zowel tegenstanders als fans hen belagen. Zo erg dat Piper wordt neergeschoten en zelfs Leo haar niet meer kan redden.

Een zeer heftig en goed in beeld gebracht moment en een situatie die haaks staat op wat de zussen normaal gesproken moeten doorstaan en ook de manier waarop ze dat doen. Om Piper te redden, gaan Leo, Phoebe en Cole naar de onderwereld om aan de Source te vragen Tempus te bevelen de tijd terug te draaien. In ruil hiervoor moet Phoebe met Cole achterblijven in de onderwereld. Wanneer de deal is gemaakt, en de tijd is teruggedraaid, komen we weer aan op het punt dat Shax hen in het huis aanvalt. Maar dit keer zijn Phoebe en Leo er niet om de arts, Piper en Prue te helpen…

Het verhaal

Al gelijk blijkt dat door al deze acties, niet alleen de arts is gedood, maar dat ook Prue is omgekomen. Vreemd genoeg is Phoebe wel gewoon weer terug uit de onderwereld en samen bereiden ze zich voor op de begrafenis van Prue. Terwijl Piper zowel erg verdrietig als woedend is op de Elders, probeert Phoebe zich staande te houden. Ondertussen zien we ergens anders in de stad een jonge vrouw aan het werk bij een sociale instelling en die het overlijdensbericht van Prue in de krant ziet. Wanneer ze naar de begrafenis gaat en Phoebe condoleert, krijgt Phoebe een visioen van haar dat ze wordt aangevallen door Shax. Samen met Cole richt ze zich op het beschermen van de innocent, maar in plaats van dat het meisje een innocent blijkt te zijn, is zij het halfzusje van Piper en Phoebe, genaamd Paige, ontstaan uit de verboden relatie tussen Patty, hun moeder en haar Whitelighter, Sam en door hen werd afgestaan. Dat maakt haar niet alleen een Charmed One, maar ook een halve Whitelighter. Terwijl Piper en Phoebe haar inwijden in het gevaarlijke heksenbestaan en er een nieuwe wereld voor Paige opengaat, wordt de strijd tegen de Source alleen maar heviger en krijgt dit in de loop van dit seizoen een nare twist.

review series charmed season 4
Paige discovers her new powers/ The WB

Paige Matthews

Het eerste deel van dit seizoen draait om het verlies van Prue dat Piper en Phoebe ieder op hun eigen manier verwerken, maar ook vooral om de introductie van Paige. Paige is geadopteerd en haar adoptieouders zijn een tijdje geleden omgekomen bij een auto ongeluk, waar Paige zich nog al schuldig over voelt. Paige is een erg sociale, frisse, eigenwijze jonge vrouw die zoveel mogelijk anderen wil helpen. Ze is dapper, heeft mensenkennis en heeft een gezond gevoel voor humor. Maar ze is ook ongeduldig, koppig en luistert slecht naar autoriteit en heeft daarom in het begin veel confrontaties met Piper, terwijl Phoebe nu de middelste zus is en tussen hen moet bemiddelen.

Phoebe is sneller bereid om Paige te accepteren, terwijl Piper daar meer moeite mee heeft. Paige voelt dat aan en haar bewijsdrift wordt daardoor alleen nog maar groter, waardoor ze haast heeft om een goede heks te worden, wat leidt tot een paar grappige situaties. Paige kan orben en met die kracht ook dingen verplaatsen of naar zich toe roepen en heeft hiermee het grote raakvlak van de telekinetische kracht van Prue. Maar het onder de knie krijgen van haar krachten gaat niet altijd makkelijk.

Haar drang om anderen te helpen is zo groot dat ze zelfs de Book of Shadows steelt om spells te gebruiken voor anderen, wat personal gain is en altijd op een of andere manier backfired. Paige ruilt ook per ongeluk van lichaam met Phoebe omdat ze te ongeduldig is en Paige krijgt al gelijk te maken met een warlock. Paige heeft wel een uitstekende intuïtie, maar Phoebe en voornamelijk Piper nemen haar in het begin niet serieus, waardoor Paige zichzelf weer in de problemen werkt. Ook komt ze erachter dat een verzonnen sprookje over een evil enchantress in werkelijkheid een past life van haar was en die in het heden opduikt.

Ondertussen willen Piper en Phoebe graag dat ze bij hen intrekt, vooral omdat dat praktisch is en ze zo altijd de Power of Three bij de hand hebben. Maar Paige wil dat ze dit vragen uit een zussengevoel en daarbij heeft ze het gevoel dat ze niet kan tippen aan de overleden Prue, wiens slaapkamer een altaar is geworden. Maar wanneer Paige om de juiste redenen daadwerkelijk bij hen intrekt, zijn ze allemaal al snel aan elkaar gewend. Ook voor de kijker voelt het al snel als vertrouwd en de manier waarop Paige is neergezet en in het leven van de Charmed Ones komt is erg leuk en natuurlijk gedaan. Het gemis van Prue is er wel, maar Paige is een zeer goede vervanger.

review series charmed season 4
the Dark Wedding of Phoebe and Cole/ The WB

Phoebe en Cole

Ondertussen is Cole in het derde seizoen van de slechte Belthazor nu verandert in de ex-demon die vanwege Phoebe nu het goede wil doen. Samen vormen ze een echt power koppel, dat hun krachten erg goed weten te bundelen. De manier echter waarop Cole het goede wil doen, is vaak wel vrij akward en zijn oplossingen zijn niet allemaal even ethisch verantwoord. Maar dat maakt het wel een stuk leuker.

De relatie tussen Phoebe en Cole wordt steeds serieuzer, maar wanneer Cole haar een aanzoek doet, twijfelt Phoebe, hij is immers nog altijd een half-demon. Daar komt verandering in wanneer een heks wraak wil op Belthazor en zij zijn demonkant wegneemt. Nu hij een gewoon mens is en geen krachten meer heeft, voelt hij zich nutteloos, maar voor Phoebe is nu de weg vrij om met hem te kunnen trouwen. Maar zoals dat gaat in Charmed gaat geen enkele privé aangelegenheid van een leien dakje. En dat heeft alles te maken met de Source.

The Source en the Seer

Alhoewel hij al in het derde seizoen werd genoemd, krijgt de Source (of all evil) nu een grotere rol. Hij stuurde al eerder Shax, zijn huurmoordenaar op de zussen af, wat leidde tot de dood van Prue en nu is het zijn missie om de Charmed Ones voor altijd te verslaan. Hij begint met Paige. Elke nieuwe heks heeft een window of opportunity van 48 uur, waarin de heks zowel goed als slecht kan worden al naar gelang ze haar krachten voor het goede of kwade gebruikt. Als zijn plan met Paige is mislukt, wat nog even spannend was, voorziet de Seer de ondergang van de Source.

Vastbesloten om het verslaan van de Charmed Ones tot zijn enige doel te maken, maakt de Source gebruik van the Hollow een gevaarlijke kracht dat alle magie, goed of slecht zich opneemt en uiteindelijk het einde kan betekenen voor alle magie, en zelfs voor de hele wereld. Zijn plan wordt gedwarsboomd door de Seer die zelf geen deathwish heeft en voorziet dat zij en Cole grootse dingen gaan doen samen. Zij zorgt ervoor dat Cole de Hollow in zich krijgt waardoor hij alle kracht van de Source kan absorberen en hem kan vernietigen, wat lukt. Een verzwegen complicatie echter is dat de Seer ervoor zorgt dat de krachten van de Source in Cole blijven en zij wil hem de nieuwe Source maken.

Evil Phoebe en Evil Cole

Daar gaat het tweede deel van het seizoen over. Terwijl de zussen denken eventjes rust te hebben nu ze de Source hebben vernietigd, blijkt het tegendeel waar. Er staan niet alleen allerlei fracties op die de macht willen overnemen in de onderwereld, maar ook wordt Cole, hoezeer hij zich er tegen verzet, langzaamaan de Source. De enige die Cole niet vertrouwt, is Paige, maar Phoebe wil niet luisteren en Piper wil graag geloven dat alles nu eens een keer normaal is. Dit alles leidt er uiteindelijk toe dat er een conflict ontstaat tussen Paige en Phoebe, wat een hoogtepunt heeft op de trouwdag van Phoebe.

Alhoewel Phoebe ook een naar gevoel heeft over Cole, en zij zelfs haar oudere en jongere zelf met een spell om hulp vraagt, besluit ze toch met hem te trouwen. Door manipulatie van de Seer en Cole valt de officiële bruiloft in het water en trouwen ze uiteindelijk in een klein kapelletje op de begraafplaats, een in scène gezette zogenaamde Dark Wedding.

Wanneer de Seer ook voorziet dat Cole en Phoebe samen een machtig kind krijgen en Phoebe zwanger is, verleidt Cole Phoebe om samen in een penthouse te gaan wonen, weg van haar zussen. Phoebe stemt toe, maar wil niet het huisvrouwtje zijn en een echte baan hebben. Die krijgt ze in de vorm van een adviescolumn bij de krant. Ondertussen raakt Phoebe echt zwanger en neemt de evil baby in haar het steeds meer over en wordt ze zelf ook steeds slechter, zelfs tot het punt dat Cole officieel wordt ingewijd als de Source en Phoebe bewust zijn zijde kiest en hiermee officieel evil is geworden. Maar de Seer heeft andere plannen voor het ongeboren kind en Phoebe twijfelt nog altijd om definitief de keuze te maken tussen het slechte en Cole of het goede en haar zussen.

review series charmed season 4
Evil Phoebe/ The WB

Piper

Piper is dit seizoen wat op de achtergrond. Zij heeft het erg moeilijk met de dood van Prue en verandert zelfs in een Furie omdat zij kwaad is op Prue dat zij haar door dood te gaan in de steek heeft gelaten. Prue was er altijd voor Piper, de oudere zus en een soort surrogaat moeder waar Piper altijd op kon vertrouwen en op kon rekenen. Nu zij is weggevallen, voelt dat niet alleen als een leegte, maar ook is haar afwezigheid ook een gat dat zij nu voor Phoebe en Paige moet opvullen.

De acceptatie van Paige verloopt dan ook moeizaam, maar wanneer ze haar eenmaal in de familie opneemt, gedraagt ze zich echt als een oudere strenge zus voor Paige. Die verandering in dynamiek is erg interssant en doet veel goed voor de serie.

Ondertussen krijgt Piper het nog zwaarder te verduren wanneer het haar niet lukt om zwanger te worden, te wijten aan littekenweefsel door trauma’s in haar buikgebied, door het vechten tegen de demons. Piper voelt zich het meest benadeeld door het heksenbestaan. Het heeft er voor gezorgd dat ze hun moeder Patty op jonge leeftijd zijn kwijtgeraakt en nu Prue en als ze dan waarschijnlijk zelf geen kinderen kan krijgen is dit nog een grote klap erbij. Dat zij het meest kwetsbaar is in het opgeven van haar krachten, blijkt eerst uit een aanval van de Source waarin hij haar door middel van een hallucinatie terecht laat komen in een gekkenhuis en ze hier alleen uit kan komen als ze haar krachten opgeeft, wat ze bijna bereid was om te doen.

En in de laatste aflevering wanneer de Angel of Destiny langs komt om hen een beloning aan te bieden voor het vervullen van hun lotsbestemming, het verslaan van de Source, mogen ze kiezen of ze hun krachten opgeven en een normaal bestaan kunnen leiden zonder ook nog te maken te hebben met evil krachten of doorgaan zoals ze dat nu doen. Paige wil absoluut haar krachten niet opgeven, maar Piper is maar al te gewillig. Piper mist haar normale vrienden, de gewone dingetjes in het leven. Ze wilde een normale bruiloft, ze wil zonder demon-onderbrekingen een babyshower geven en ze wil haar kinderen in een veilige omgeving laten opgroeien. Alhoewel Piper dus weinig echt centraal staat in de afleveringen, spelen deze kwesties een belangrijke rol op de achtergrond. En gelukkig wordt ze aan het einde beloond door de mededeling dat ze zwanger is!

Conclusie

Dit vierde seizoen van Charmed bracht ons Paige die een enorme aanwinst is, en een nieuwe dynamiek tussen de Charmed Ones brengt, samen met een hoop avonturen en een veel groter Charmed universum, waarin de demons en hun kant veel meer in beeld kwamen. De stijd tussen goed en kwaad was niet alleen extern tegen de Source en de demons gericht, maar ook de interne strijd van Phoebe en haar liefde voor Cole. Dat maakt dit seizoen interessanter en minder eendimensionaal. Het is een verboden en gevaarlijke liefdesrelatie die nog niet helemaal is afgelopen, want Cole leeft voort in de Wastelands, het limbo voor demons. En ook het verhaal van Piper en Leo zal zich voortzetten en uitbreiden met een baby op komst. En voor Paige ligt de hele wereld nog open.

Meer lezen over Charmed? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • Charmed (2001, 2002)
 • Season: 4
 • No. of episodes: 22
 • Running time episodes: 42 minutes
 • Created by: Constance M. Burge
  Starring: Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Rose McGowan, Brian Krause, Julian McMahon, Dorian Gregory
 • Music by: Jay Gruska, J. Peter Robinson
 • Cinematography: Rick F. Gunter
 • Production company: Spelling Television, Northshore Productions, Paramount Pictures, Viacom Productions
 • Original network: The WB