Serie Review: Charmed Seizoen 3

series review charmed season 3
new adventures for the Charmed Ones, Phoebe, Prue and Piper/ The WB

Het derde seizoen van Charmed is een stuk ambitieuzer dan de voorgaande twee seizoenen. Naast de demons, warlocks en losse afleveringen, is er een grote rode draad te vinden waardoor het universum van Charmed groter en interessanter wordt.

In de eerste twee seizoenen leerden we vooral de drie zussen kennen, terwijl zij hun nieuwe krachten en heksenbestaan moesten zien te combineren met hun privéleven en de alledaagse dingen en problemen. Prue had eindelijk de stap gezet om haar carrière in de kunst op te zeggen en zich te storten op een nieuwe carrière in de fotografie. Piper heeft haar baan opgezegd bij het restaurant en is haar eigen club begonnen P3 en Phoebe is weer begonnen met studeren. Ze voelen zich steeds zekerder als heksen en hun band is erg sterk geworden. Alleen op het liefdesvlak wil het nog niet erg lekker lopen. Daar komt dit derde seizoen verandering is, of beter gezegd, wordt het liefdesleven van zowel Piper als Phoebe een stuk gecompliceerder, terwijl ze de ontdekking doen dat de demonwereld veel groter is dan ze ooit hadden kunnen denken.

Het verhaal

In de laatste aflevering van het tweede seizoen nam Leo Piper mee ‘naar boven’ om zijn thuis als Whitelighter te laten zien. Het is nu al een maand geleden dat ze zijn vertrokken en ze hebben niks van zich laten horen. Prue en Phoebe zijn wat ongerust en wanneer ze getuige zijn bij een poging tot moord van een mens met een demonische beschermer, de demon versie van een Whitelighter, komt Phoebe in contact met de assistent van de officier van justitie, Cole Turner. En ze zijn beiden gecharmeerd van elkaar. Wat Phoebe echter niet weet is dat Cole in werkelijkheid een demon is, genaamd Belthazor die in opdracht van de Triad, de zussen moet infiltreren en de Book of Shadows in handen moet krijgen. Wanneer Piper en Leo dan eindelijk terugkeren, heeft Piper slecht nieuws; zij en Leo mogen elkaar niet meer zien omdat een relatie tussen een heks en Whitelighter hun taak om de innocents te beschermen in de weg kan zitten. Maar Leo bedenkt een oplossing en wil in het geheim gaan trouwen, omdat een huwelijk heilig is en dat zelfs door de Elders niet verbroken kan worden. Maar wanneer zij op het punt staan om te gaan trouwen wordt Leo weggeorbt en laat een gebroken Piper achter. Maar ook de relatie tussen Phoebe en Cole verloopt niet soepel, want wanneer zij erachter komt dat hij in werkelijkheid een demon is, zal hij moeten kiezen aan welke kant hij staat.

review series charmed season 3
When Phoebe met Cole/ The WB

Cole, demons en Phoebe

Door de komst van Cole zet dit niet alleen het leven van Phoebe en haar zussen op zijn kop, maar wordt ook het Charmed universum een stuk groter. We ontdekken dat er een grote hiërarchie bestaat in de demonwereld. De Triad is daar een onderdeel van evenals de Brotherhood of the Thorn waar Cole deel van uitmaakte en die zich bezighoudt met het infiltreren en beïnvloeden van menselijke zaken. En de Soucre of all Evil, de grote baas, die een hele keur aan demons heeft waaronder seers, huurmoordenaars, seekers en bountyhunters en zo de onderwereld regeert.

Tot nu toe hebben de Charmed Ones alleen nog maar te maken gehad met demons, warlocks en anders wezens en monsters terwijl ze innocents moesten beschermen. En alhoewel dat nu nog steeds wel het geval is, ligt de focus nu meer op de aanvallen direct gericht op de Charmed Ones zelf en dat zij zichzelf moeten beschermen. De rol van Cole hierin is heel groot. Als half mens, half demon, heeft hij al die tijd zijn menselijke kant onderdrukt en is hij als Belthazor beroemd en berucht. Daar komt allemaal verandering in wanneer hij Phoebe ontmoet en echt verliefd op haar wordt. Dit zorgt voor een complexe situatie.

Eerst weten de Charmed Ones nog van niets, maar wanneer het uitkomt, staat Phoebe voor een moeilijke keuze. Ze besluit niet alleen om hem niet te doden, omdat ze weet dat er goed in hem schuilt en hij echt van haar houdt, maar ook verzwijgt ze dit voor haar zussen. Dit veroorzaakt wrijving tussen de zussen en zorgt voor een interessantere kijk op goed versus kwaad. Want heel rigide blijken geen van alle zussen te zijn en wanneer blijkt dat Cole nog leeft, krijgt hij een kans om zich te bewijzen en goed te doen, wat erg komische situaties oplevert. Wanneer hij echter bij zijn oude brotherhood infiltreert, worden zowel hij als Phoebe misleid en lijkt de kwade kant het van hem te overwinnen.

Whitelighters en Elders

Maar niet alleen de demonische wereld wordt groter, ook die van de goede kant. Want we maken kennis met nog een andere Whitelighter en oude vriendin van Leo, Natalie. Niet alleen blijkt dat zij er een geheel eigen klik-klak-taal op na houden, wat hilarisch gevonden is, maar dat Piper zich hierdoor realiseert dat ze niks weet van Leo’s werk. Via Natalie leren we ook dat er eigenlijk heel veel regeltjes zijn waar de heksen zich aan moeten houden en dat de manier waarop de Charmed Ones alles hebben aangepakt tot nu toe, in de ogen van Natalie, erg impulsief, emotioneel, ondoordacht en ongedisciplineerd is. Maar daar ligt nu juist de kracht van de Charmed Ones en wat de serie ook zo leuk maakt. Ook krijgen we een klein kijkje in de keuken van de Whitelighters.

review series charmed season 3
The wedding of Piper and Leo/ The WB

Piper en Leo

Terwijl Phoebe worstelt met haar gevoelens omtrent Cole, heeft Piper het er maar moeilijk mee dat ze geen grote bruiloft kan hebben en dat alles in het geheim moet. Wanneer ze eindelijk toestemming hebben gekregen en een echte officiële bruiloft kan hebben, waar niet alleen Darryl en Victor bij aanwezig zijn, en Penny als de hogepriesteres fungeert, maar ook Patty aanwezig mag zijn in een fysieke toestand, loopt dat natuurlijk niet helemaal zoals gepland. Want het gaat niet helemaal vlekkeloos wanneer de astrale zelf van Prue alles verstoort. Niets in het leven van de Charmed Ones lijkt gemakkelijk te gaan, maar wiens leven is dat wel?

Het heksenbestaan en gewone levensproblemen

Want ook nu weer is de balans tussen een normaal leven willen leiden en een goede heks zijn niet altijd gemakkelijk. Toch lijken ze er steeds beter in te worden. Ze raken steeds meer op elkaar ingespeeld en het verslaan van demons en warlocks gaat hen steeds makkelijker af. Prue wordt steeds beter in het astraal projecteren en kan zelfs in deze toestand haar krachten gebruiken. Piper krijgt een nieuwe kracht, en kan nu naast het stilzetten van moleculen, ze ook versnellen en zo iets laten ontploffen. En Phoebe krijgt de kracht van levitatie. Het onder de knie krijgen van die nieuwe krachten levert leuke situaties op.

Piper en Phoebe krijgen door hun liefdesverhalen veel aandacht, maar ook Prue wordt niet vergeten. Alhoewel zij nu doet wat ze leuk vindt, qua werk, heeft zij nog altijd haar leven half on-hold gezet voor Piper en Phoebe en is zij de ware nog niet tegengekomen. Niet dat zij een man nodig heeft, maar het doet haar wel beseffen dat zij als oudste eigenlijk alles als eerste zou moeten meemaken, terwijl ze nu ziet dat zij niks anders heeft dan verantwoordelijkheden. Ook haar verdriet en onmacht inzake de dood van haar moeder Patty heeft zij nog niet verwerkt. Alhoewel zij de sterkste zus is, is zij tevens de meest gecompliceerde qua persoonlijkheid, juist doordat ze alles heeft moeten onderdrukken.

Losse afleveringen

Ondanks de rode draad en het groter worden van het universum van Charmed is er nog steeds veel ruimte voor losse afleveringen met demons of the week, warlocks en monster of the week en innocents of the week afleveringen. Het leuke van de serie is dat er zowel de nadruk ligt op het redden en beschermen van innocents als op het verslaan van demons. Elk onderwerp van de innocent of demon of monster heeft ook weer direct of indirect betrekking op het privéleven van de zussen en kunnen ze een les uit leren voor zichzelf of tot nieuwe inzichten komen. Zo zijn de losse afleveringen goed verbonden met het grotere geheel.

Er is ook dit keer weer veel humor te vinden, niet alleen wat de zussen meemaken, maar ook hun gedrag en hun relaties onderling zorgen voor komische situaties en opmerkingen. Die zussenmomentjes zijn leuk en herkenbaar en houden het speels en echt. Ook hun vader Victor komt weer in hun leven en ze proberen hun banden te versterken en raakt hij zelfs betrokken bij een magisch avontuur. Ook Darryl is weer van de partij en helpt de zussen waar hij kan, al wil hij zo min mogelijk details weten.

We zien fairies en trollen voorbij komen, Piper wordt bezeten, Prue verandert in een hond en Phoebe in een banshee. Er is een heuse academy voor demons en we zien de Phantasm orb! Ze reizen terug in de tijd en ze moeten zich zien te redden met oude heksenmagie. Prue krijgt te maken met een menselijke stalker. Ze worden getroffen door de zeven hoofdzonden en tenslotte worden ze ontmaskerd als heksen wat een spannende, heftige en emotionele laatste aflevering oplevert.

Conclusie

Het derde seizoen van Charmed is een sterk seizoen, waarin de zussen het zwaar te verduren krijgen in de liefde. Het Charmed universum wordt steeds groter en naast de losse afleveringen is er een rode draad en een goede opbouw in het verhaal, waarin de personages steeds verder worden uitgediept. Naast de spanning en soms heftige situaties, is er veel ruimte voor humor en de alledaagse probleempjes waar iedereen wel mee te maken krijgt, waardoor het erg dichtbij en realistisch blijft ondanks al het magische geweld. Na een hele heftige laatste aflevering en een spannende cliffhanger, zal er een hele hoop veranderen in het vierde seizoen.

Meer lezen over Charmed? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • Charmed (2000, 2001)
 • Season: 3
 • No. of episodes: 22
 • Running time episode: 40-45 minutes
 • Created by: Constance M. Burge
 • Starring: Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Dorian Gregory, Brian Krause, Julian MacMahon
 • Opening theme: How Soon Is Now? By Love Spit Love
 • Music by: Jay Gruska
 • Cinematography: Rick F. Gunter
 • Production company: Spelling Television, Northshore Productions, Paramount Pictures, Viacom Productions
 • Original Network: The WB