Let’s (not) go to: Camp Stillwater (Dead of Summer S1)

dead of summer season 1 camp stillwater
Kitsis&Horowitz/ ABC Signature Studios/ Freeform

Heerlijk op zomervakantie. Lekker ontspannen, leuke dingen doen. Wie heeft zijn koffer al gepakt? In Camp Stillwater kan iedereen zichzelf zijn, of wie hij/zij wil zijn. De zomer in Camp Stillwater, wordt een zomer om nooit te vergeten. Je weet hoe dat afloopt in horrors…

Er zijn een heleboel fijne plekken om je zomervakantie te besteden, maar Camp Stillwater gelegen aan Lake Stillwater is daar niet een van.

In eerste instantie lijkt Camp Stillwater natuurlijk behoorlijk veel op Camp Crystal Lake uit Friday the 13th (1980). Ook speelt het zich in de jaren 80 af, hetzij in de late jaren 80, 1989 om precies te zijn. Maar waar Mrs Voorhees eventjes alle kampleiders één voor één afslacht om wraak te nemen op de dood van haar zoontje Jason dat verdronk in het meer, hebben ze in Camp Stillwater te maken met nog sinistere personen en duivelse gebeurtenissen.

Moord en satanische rituelen in Camp Stillwater

Alhoewel de zeven oud kampkinderen er in hun jeugd de beste tijd van hun leven hebben gehad, wordt het, nu ze zijn teruggekeerd om kampleiders te zijn, een zware zomer. Ze krijgen niet alleen nachtmerries, vinden de conciërge Dave dood in het meer en krijgen te maken met spookverschijningen, maar ook met een stelletje satanisten die een demon op willen roepen.

Camp Stillwater opgericht in 1924 en gelegen in het midwesten van Amerika, in Wisconsin, was altijd een fijne rustige plek. Een plek die spiritueel leider Holyoke in 1871 had uitgekozen om zijn groep te settelen en het water van Lake Stillwater hen te laten reinigen. Maar een Satanssekte dacht daar anders over en verstoorde de zuivering van de groep in het meer door hen te verdrinken, om zo het meer onrein te maken en te gebruiken voor hun eigen doeleinden.

Nu de acht kampleiders, Alex, Cricket, Blair, Blotter, Jessie, Joel en Drew en nieuwkomer Amy, nadat het kamp weer heropend is door Deb Carpenter, weer terugkeren, begint alles weer opnieuw. De sekte is nooit weggeweest en telkens andere leden hebben al die tijd vanaf 1871 geprobeerd de demon Malphas op te roepen, wat iedere keer mislukte omdat er geen goede host werd gevonden, wiens lichaam Malphas in bezit kon nemen. Nu is dat echter een ander geval. Want de sekte gekleed in zwarte mantels en met rieten doodshoofden op, komt hun leuke zomer even flink op zijn kop zetten. Dat begint al op de moord op de conciërge Dave en vervolgens een paar rituele slachtingen.

Terwijl ondertussen Holyoke, wiens geest nooit Stillwater heeft verlaten, komt spoken, waardoor iedereen denkt dat hij de bad guy is, terwijl hij hen alleen maar probeert te waarschuwen. Op zich niet erg handig aangepakt en Holyoke lijkt eerder het tegenovergestelde te bereiken. Dat hij daar ooit woonde in een hutje waar hij spirituele bijeenkomsten gaf, en dat er nu verlaten en vervallen bijligt en waar ze in een geheime kamer allemaal informatie en knipsels vinden over satanische rituelen, helpt zijn zaak natuurlijk ook niet echt.

Maar wanneer de overgebleven zes kampleiders (Cricket en Blotter hebben ondertussen al het loodje gelegd, wat beiden te maken had met een gruwelijke onthoofding, waar respectievelijk een berenklem en een bijl aan te pas kwamen), met behulp van hulpsheriff Sykes de rituelen proberen te stoppen, is het misschien al te laat. Want nadat ze hebben uitgepuzzeld dat er na de drie rituelen, het op verschillende plekken begraven van het hart van een hert, een schedel en een haarlok, een menselijk offer zal plaatsvinden, denken ze slim te zijn door Amy als lokaas te gebruiken. Wat de groep echter nog niet weet is dat Amy vrijwillig Malphas tot zich toe wil laten, dat dit altijd al haar plan was en dat Malphas een slecht mens wil als host en geen goed onschuldig persoon.

dead of summer season 1 camp stillwater
Kitsis&Horowitz/ABC Signature Studios/ Freeform

De twists en de ontknoping

Dat zorgt wel voor twee coole twists. Want zowel Holyoke als Amy hebben de groepen respectievelijk niet en wel opzettelijk op het verkeerde spoor gezet. Want het lijkt erop vanaf het begin dat Amy de Final Girl zal zijn. Blond, onschuldig met bambi ogen, zoals ze er tegenwoordig  bijna allemaal uitzien (denk Grace uit Scream Queens en Emma uit Scream), heel schattig, maar ondertussen kickass. Nou Amy, lijkt ook heel schattig, maar blijkt meer dan kickass, want ze blijkt gewoon een psychopaat te zijn. Nadat ze eerst als klein meisje haar ouders en broertje had vermoord door de gaskraan open te zetten en vervolgens haar ‘beste vriendin’ van een dak naar beneden heeft laten kletteren, heeft ze zich nu gericht op de arme kampleiders die er met open ogen ingetuind zijn terwijl ze hen één voor één een kopje kleiner maakt. Maar ook Holyoke die haar wil redden door haar te zuiveren met het laatst overgebleven zuivere, pure water van Lake Stillwater, trapt er in. Dat dit niet goed uitpakt, laat zich raden.

Gelukkig wordt Amy/Malphas verslagen door de dappere Jessie, de werkelijke Final Girl. En slechts zij en Blair en Drew zijn de enige overlevenden. Niet geheel toevallig zijn deze drie de enigen die echt puur zichzelf zijn, wat tussen neus en lippen door ook een goede boodschap uitdraagt. Jessie is slim, lief en ambitieus. Blair is openlijk en vrolijk gay. En Drew voelt zich een jongen in plaats van het meisje Andrea zoals ze/hij is geboren. Ze hebben zichzelf geaccepteerd. Dat kunnen ze alvast in hun zak steken, naast het feit dat je een massacre hebt overleefd. Dus deze supernatural slasher leert ons iets nieuws om het te overleven: jezelf zijn, eerlijk en goed en niet liegen en vooral niet tegen jezelf. Sowieso geen slecht advies. Dus gelukkig toch nog iets geleerd op zomerkamp, waar ze ook voor bedoeld zijn.

Come back soon (or not)

Dat het een onvergetelijke zomer voor hen is geworden, dat is wel duidelijk. Dat iedereen zichzelf kon zijn en kon zijn wie hij/zij wilde zijn, dat bleek ook te zijn uitgekomen. Dat het een leuke zomer was, nou Jessie, Blair en Drew zullen er vast nooit meer naar terugkeren. Na zoveel doden, lijken in het meer en een demon die uit het meer opstaat en in het magische/occulte water schijnt te wonen, fysiek of overdrachtelijk, zal ik het wel uit mijn hoofd halen om een frisse duik te nemen in het meer, en waarschijnlijk in razende vaart langs de poort van Camp Stillwater zal rijden.

Camp Stillwater, gelegen in een bos, dat overigens ook nog vol ligt met berenklemmen, ver van de bewoonde wereld, zonder mobieltjes, nabij een dorpje met een paar creepy satanisten, aan een occult meer dat ooit puur en zuiver was, maar nu onrein, is dit een locatie om door te strepen van je lijstje van eventuele vakantiebestemmingen. Camp Stillwater leek zo idyllisch, maar helaas is het ook hier te mooi om waar te zijn.

Weetje: De echte filmlocatie van Camp Stillwater was Minaty Bay, British Columbia, Canada.

Meer lezen over Dead of Summer? Klik dan op onderstaande links: