Film Review: Ringu 0 (2000)

review film ringu 0 2000
the evil Sadako/ Toho

Ringu 0 is het verhaal over Sadako zelf. In deze prequel is te zien wie zij werkelijk was en wat er vooraf is gegaan aan haar gewelddadige dood die haar wraak jaren later tentoon spreidde op een duistere videoband.

In Ringu (1998) en Ringu 2 (1999) volgden we journaliste Reiko Asakawa en haar zoontje Yôichi en haar ex-man Ryūji Takayama, die na de mysterieuze dood van haar nichtje Tomoko een al even mysterieuze videoband op het spoor kwam. Wie deze videoband met vreemde surrealistische beelden zag, ging precies een week later dood. Reiko en Ryūji komen erachter dat de videoband alles te maken heeft met Sadako Yamamura en haar moeder Shizuko.

Haar moeder bleek paranormaal begaafd, wat Dr Heihachirô Ikuma probeerde te bewijzen. Maar met een demonstratie van haar gave, overleed een journalist en gebeurden er vreemde dingen. Hierop werd Shizuko gek en wierp zich van een klif, terwijl Sadako werd meegenomen door Dr Ikuma en tenslotte in een put werd gegooid. Jaren later toen er bungalows op het terrein en over de oude put werden gebouwd, wist Sadako haar energie over te brengen op een videoband en kon zo haar wraak in de wereld verspreiden. Maar dit is niet het hele verhaal…

Het verhaal

Het is dertig jaar voor de gebeurtenissen met Reiko en Ryūji en twaalf jaar na de fatale demonstratie van de gave van Shizuko. Journaliste Miyaji doet nog steeds onderzoek naar de dood van één van die journalisten die haar vriendje was en is vastbesloten om Sadako te ontmaskeren als de schuldige van zijn dood. Sadako zelf is inmiddels 19 jaar oud en woont nu in Tokyo en heeft zich aangesloten bij een toneelgezelschap, waar zij de understudy van de hoofdrolspeelster is. Zij heeft dezelfde gave als haar moeder, ziet hierdoor geesten en heeft andere speciale gaven.

De geluidsman Hiroshi Tôyama voelt zich gelijk tot haar aangetrokken en wanneer Aiko, de hoofdrolspeelster op een vreemde manier tijdens een repetitie sterft, krijgt Sadako haar rol. Ook de regisseur Shigemori is van haar gecharmeerd, maar op een zelfzuchtige manier. Omdat Sadako net nieuw is en een vreemd verlegen meisje is, verdenkt het toneelgezelschap haar van de dood van Aiko. Ook Etsuko het vriendinnetje van Hiroshi.

Terwijl Sadako en Hiroshi voor elkaar vallen en Sadako haar verleden achter zich probeert te laten, komt Miyaji haar op het spoor. Wanneer vlak voor de première Shigemori Sadako bedreigt en uit wil buiten, komt het tot een gevecht tussen hem en Hiroshi, waarbij Hirsoshi gewond raakt en Shigemori overlijdt. Sadako weet Hiroshi te genezen, maar dit heeft grote gevolgen voor hen en hun liefde, dat tot een climax komt tijdens de première, waarbij ook Miyaji aanwezig is die haar eigen plan heeft om wraak te nemen.

review film ringu 0 2000
the good Sadako/ Toho

Sadako

In deze film krijgen we een andere kant van Sadako te zien. Een verlegen meisje dat inderdaad krachten bezit, maar die niets anders zijn dan goedaardig. In het ziekenhuis waar zij onder psychiatrische behandeling is, geneest ze zelfs met haar gave een man in een rolstoel. Hoe het dan komt dat er steeds mensen op een bizarre manier overlijden nadat ze met kwaadaardige bedoelingen in aanraking zijn geweest met Sadako, daar wordt in deze film antwoord op gegeven.

De eerste hint is dat zowel Aiko als een andere actrice, Kaoru, nachtmerries hebben over een put en een huisje en een trap. Ook ziet Akiko een gedaante achter Sadako. Wanneer er telekinetische dingen gebeuren blijft Sadako volhouden dat zij daar niet verantwoordelijk voor is. Miyaji is de eerste die erachter komt; het zijn er twee. Er zijn twee Sadako’s.

Later legt Dr Ikuma het als volgt uit dat opgegeven moment Sadako zich in tweeën splitste, een goede kant, de Sadako met de goede gaven en die mensen kon genezen en de slechte Sadako, die in staat was mensen te doden en die hij al die jaren angstvallig verborgen heeft weten te houden. De goede Sadako lijkt op haar moeder, terwijl de slechte Sadako de eigenschappen heeft van haar vader. Wanneer Sadako aan hem vraagt wie haar echte vader is, geeft hij daar geen antwoord op en we kunnen alleen nog maar gissen dat het wellicht een demonische entiteit was.

Door dit achtergrondverhaal wordt er een heel ander beeld geschetst van de Sadako uit de eerste twee films. In plaats van een monster was zij zowel puur het goede als puur het kwade, en ook al waren zij fysiek gescheiden, bleven zij verbonden aan elkaar. Het is een lot waar de goede Sadako nooit aan had kunnen ontsnappen. En dat maakt dit een tragisch verhaal en een tragisch liefdesverhaal.

Horror en symboliek van Het Masker

Maar de horror wordt niet vergeten. Weliswaar zonder de enge surrealistische beelden van de videoband, maar er zijn genoeg enge shots, van de slechte Sadako zelf. Gehuld in haar bekende lange witte jurk, haar blote voeten en lange zwarte haren die haar gezicht bedekken, doemt zij af en toe op als een voorbode voor de dood. Dit is een goede opbouw naar de verontrustende climax die plaatsvindt tijdens de première.

Het toneelstuk zelf heet “Het Masker,” genoemd naar het masker dat het meisje Anna, gespeeld door Sadako, draagt om haar grote litteken te verbergen. Wanneer zij overlijdt in een ongeluk belt Anna als geest haar geliefde op. Ze zegt dat het haar wens is wanneer ze herboren wordt om altijd aan de zijde van haar geliefde te zijn.

De scène dat zij als geest opbelt is een verwijzing naar de latere telefoontjes die haar slachtoffers na het kijken van de videoband krijgen. En waarin ze zegt dat ze over een week zullen sterven. Aangezien het toneelstuk het laatste is dat zij heeft gedaan voor haar dood. Het feit dat zij een masker draagt dat de helft van haar gezicht verbergt verwijst weer naar de slechte verborgen kant van haar die verborgen wordt gehouden door Dr Ikuma. Dat ze nadat ze herboren is wil samen zijn is tekenend voor de afsplitsing van Sadako, haar goede en haar verborgen slechte kant en de uiteindelijke samensmelting zodat ze altijd bij elkaar blijven. Maar ook lijkt hierin het tragische lot van Anna op dat van Sadako die niets liever wil dan liefde vinden en bij Hiroshi zijn. Tenslotte is het idee dat ze herboren wordt wel gevat in Rasen (1998) het echte vervolg op Ringu (1998) dat de verhaallijn van het originele boek volgt. 

De première wordt echter verstoord door Miyaji en Etsuko die de geluidsband verwisselen met degene die bewaard is gebleven van de fatale demonstratie. Op de band is niet alleen de stem van Dr Ikuma te horen, maar ook een vreemde harde toon. Deze scène is de sterkste uit de hele film, waarbij niet alleen Sadako tot het uiterste wordt gedreven, maar ook de slechte kant van ‘gewone’ mensen naar boven haalt. Het is hiermee zowel de psychologische horror van de mens gemengd met de bovennatuurlijke horror, waarbij de mens zelf misschien wel het meest te verwijten valt. Het leidt tot een heftig einde, dat door de wraakzucht van Miyaji en de waanzin van het toneelgezelschap verder wordt doorgezet, wat uiteindelijk zal leiden tot de gebeurtenissen 30 jaar later.

Maar niet voordat de kijker nog een aantal mooie en enge beelden krijgt in het bos, waar de nu zwaargewonde Sadako door het toneelgezeschap naartoe wordt genomen. Hier woont Dr Ikuma waar hij zich met de slechte Sadako altijd heeft verscholen en nog steeds doet. Het is vlakbij de beruchte put waar Sadako uiteindelijk aan haar fatale einde komt. Ondanks dat Hiroshi en Sadako samen proberen te ontvluchten weet de kijker al dat zij niet aan haar vreselijke lot kan ontsnappen.  

Conclusie

Na het zien van Ringu 0 is het geen wonder dat de Sadako in de eerste twee delen uit was op wraak. Deze prequel is een tragische film met een dramatisch verhaal over een bijzonder meisje met speciale gaven, die niet door anderen begrepen werd. Zelfs de liefde van Hiroshi kon haar niet redden. Het is hiermee een verhaal over goed en kwaad, hoe beiden in één persoon leven, zowel in haar als in de gewone mens. Hoewel Sadako vanaf het begin geen schijn van kans had, was de mens niet in staat om voor het goede te kiezen, en dat levert in deze film nog de meeste horror op. Maar ook de fans van de enge beelden van Sadako zelf, worden niet teleurgesteld. Met een gewonere cinematografie, summiere muziek, is dit een schets geworden van een meisje wiens leven een groot horror verhaal was.

Meer lezen over de Ringu franchise? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

 • Ringu 0 (2000) 99 min
 • Directed by: Norio Tsuruta
 • Produced by: Shinji Ogawa, Masao Nagai, Takasige Ichise
 • Screenplay by: Hiroshi Takahashi
 • Based on: Lemon Heart by Koji Suzuki
 • Starring: Yukie Nakama, Seeiichi Tanabe, Kumiko Asô, Takeshi Wakamatsu, Ryûshi Mizukami, Kaoru Okunuki, Daisuke Ban, Masako, Atsuko Takahata
 • Music by: Shinichiro Ogata
 • Cinematography: Takahide Shibanushi
 • Edited by: Hiroshi Sunaga
 • Production company: Ring 0 Production, Group Production
 • Distributed by: Toho