Doctor Who Christmas Special 2011: The Doctor, the Widow and the Wardrobe

doctor who christmas sepcial 2011 the doctor the widow the wardrobe
when the Doctor gives Christmas presents/ BBC

Deze Kerst wordt een Kerst om nooit meer te vergeten.

Nadat de Doctor niet kon ontkomen aan zijn lot bij Lake Silencio en door de impossible astronaut, die River bleek te zijn, is doodgeschoten en niet meer kon regenereren, rouwen Amy en Rory om zijn dood. Totdat River hen komt vertellen wat er werkelijk is gebeurd. Want de Doctor zou de Doctor niet zijn als hij niet een briljant plan achter de hand heeft. Wie kent de humanoid robots nog uit Let’s Kill Hitler, de Teselecta, bestuurd door verkleinde mensen die time agents waren? Juist. Maar nu het hele universum denkt dat de Doctor dood is, is hij vrij om te doen wat hij wil en zijn ook zijn vrienden veilig. Dat betekent wel dat hij in zijn eentje op avontuur is en dat begint al vrij onstuimig op zijn zachts gezegd.

Het verhaal

Wie weet wat de Doctor net heeft uitgespookt, maar hij hangt aan een draadje aan een ontploft ruimteschip en stort door de ruimte naar de aarde, maar hij kan nog net een ruimtepak aantrekken in zijn val. Op de plek waar hij neerstort op aarde, fietst net Madge Arwell langs. Het is vlak voor de tweede wereldoorlog. Zij helpt hem uit de enorme krater die hij heeft geslagen en vraagt zich af waar hij in hemelsnaam vandaan komt. Terwijl het ruimtepak hem aan het genezen is van zijn val en hij het dus niet uit kan trekken, blijkt dat hij zijn helm verkeerd om op heeft. Madge helpt hem zijn TARDIS terug te vinden, na eerst een paar mislukte pogingen, want toen bestonden die police boxes nog echt. In ruil voor haar hulp zegt hij dat ze maar iets hoeft te wensen en hij komt.

Dan is de tweede wereldoorlog aangebroken en is haar man als piloot boven het kanaal verongelukt. Het is bijna Kerst en het nieuws verzwijgt ze voor haar kinderen Lily en Cyril om hun Kerst niet voor altijd te verpesten. Cyril wenst voor Kerst dat hun vader thuis komt en in stilte doet Madge zelf ook een wens. Om de gevaarlijke omgeving van Londen te ontvluchten gaan ze naar het landhuis van een oom en blijkt de Doctor de nieuwe Caretaker. En hij heeft het huis veranderd in een kinderdroom. Door de kamer bewegende stoelen, want wat heb je anders aan stoelen zonder televisie. Een kraantap met limonade. Een kinderslaapkamer met al het moois en wonderlijks dat je kan bedenken en hangmatten als bedden. En het kroonstuk de enorme kerstboom met een groot cadeau eronder, dat ze pas met Kerst mogen open maken. Madge weet niet goed hoe ze hierop moet reageren, maar de kinderen zijn dolblij.

Stiekem in de nacht zoekt Lily de Doctor op, of the Caretaker zoals ze hem de hele aflevering blijven noemen, op zolder, terwijl Cyril stiekem de doos openmaakt. Nieuwsgierig geworden naar de fluisterende stemmen die eruit kwamen, ontdekt hij nu een wonderlijke winterwereld via de doos. Een magisch sprookjesachtig landschap. De Doctor en Lily komen erachter dat hij is verdwenen en gaan hem achterna, evenals ietsje later ook Madge. Wat als een kerstcadeau was bedoeld, verandert nu in een spannend avontuur. Want er klopt iets niet aan het altijd zo vredige bos. En niemand is veilig.

Madge Arwell

De allerbelangrijkste persoon in dit verhaal is Madge. Zij is een sterke, dappere vrouw die niet voor één gat te vangen is en door het vuur gaat voor haar kinderen. Maar haar personage zorgt ook voor heel veel humor. Ze is daadkrachtig en onbevangen en lijkt op sommige momenten erg op het gedrag van de Doctor. Ze beleeft net zulke epische momenten door haar eigen kunnen en doet dat op zeer grappige wijze. Dit keer zijn zowel de Doctor en Madge beiden de komische noot. Maar dit keer is het niet de Doctor die alles en iedereen redt, maar zij. Doordat ze de Doctor een keer heeft geholpen, doet hij haar en haar kinderen een plezier, niet wetende dat hij hen het allermooiste kerstcadeau ooit gaat geven.

Het bos waar ze in terecht zijn gekomen is niet zomaar een bos, maar een bos dat geoogst gaat worden voor brandstof. Om de zure regen te ontvluchten, hebben alle life forces van het bos een lichaam nodig, een mothership. Deze Kerst wordt een ode aan de sterke liefdevolle moeders die tot heel veel en meer in staat zijn. Want door niet alleen de life forces van het bos te redden en met hun ruimteschip door de Time Vortex te vliegen, redt ze op deze manier ook haar man en fungeert zij als een baken voor hem in de duistere nacht. Niet alleen prachtig symbolisch, maar ook erg mooi, episch en ontroerend gefilmd.

rdoctor who christmas special 2011 the doctor the widow the wardrobe
Magde saves them all/ BBC

De beste epische momenten van Madge

Dat ze veinst dat ze huilt wanneer ze door de drie militaire oogsters onder schot wordt gehouden en hen zo om de tuin kan leiden en zelf haar pistool trekt en hen gevangen houdt. Dat ze zelf de enorme robot harvest machine gaat besturen en Cyril om zijn moeder huilt en zegt dat ze altijd komt en ze dus ook daadwerkelijk met die enorme machine door het bos naar hen toe komt lopen. Dat de enorme robot vlak voor de deur van het ruimteschip van de boskoning en koningin omvalt is hilarisch. Haar opmerkingen over dat er een compleet bos in haar zit is al even droogkomisch.

Maar dat moment vervalt al snel in een zeer dramatisch moment waarop ze aan thuis moet denken om hen ook werkelijk thuis te kunnen brengen. Dat betekent ook dat ze aan haar man moet denken. Haar gedachten worden geprojecteerd op de muur en het enige dat ze kan doen is hulpeloos blijven vragen of ze alsjeblieft niet dát moment hoeft te zien. Het moment waarop haar man dood gaat. Het is een hartverscheurende scène die erg voelbaar is. Maar juist door haar enorme gevoel voor hem, verschijnt ze juist op dát moment waardoor hij met het vliegtuig achter haar aan kan vliegen. Dwars door de Time Vortex! Regelrecht naar huis. Een episch, ontroerend en prachtig moment.

Best Christmas Ever!

Persoonlijk vind ik dit de mooiste Kerst Special van Doctor Who ooit. Het is wonderlijk, magisch, hoopvol, ontroerend, liefdevol, krachtig, moedig, fantastisch en een magisch avontuur. Het focust zowel op de onschuld en vreugde van de kinderen met Kerst, maar ook op de sterkte van Madge en de kracht die zij heeft om haar kinderen, het bos en haar man te redden, ondanks dat ze veel pijn en verdriet heeft. Dat het ook nog een maatschappelijke verwijzing is, naar hoe schadelijk het is om maar bossen te blijven kappen, sijpelt door, alhoewel dit niet het hoofdthema is. Deze Kerst is zoals wat Madge altijd moet zeggen van Cyril; It’s going to be the best Christmas ever! En dat werd het zeker.

Wees gewaarschuwd bij deze aflevering, want hoe vaak ik deze al heb gekeken (kerst tradities) ik blijf een doos tissues nodig hebben. Het is zoals de Doctor zegt Happy Crying en erg humany-wumany.

De Ponds

Maar dit is nog niet alles, want na hun hele avontuur nodigt Madge de Doctor uit voor het kerstdiner, maar de Doctor zegt dat hij moet gaan. Als Madge veronderstelt dat hij naar familie gaat, bekent de Doctor dat ze denken dat hij dood is. Hierop spreekt Madge hem toe als een echte moeder, wat zelfs de Doctor niet kan weerstaan en gaat hierop naar Amy en Rory. Amy is verbaasd dat hij voor de deur staat, maar stiekem had River hen al gezegd dat hij nog leefde. Toch vindt ze het niet leuk dat hij twee jaar lang niets van zich heeft laten horen. Maar wanneer ze niet anders kan dan hem uitnodigen en hem maar al te graag binnen laat, laat de Doctor nu ook een traantje. De Ponds is sinds lange tijd de enige plek waar hij zich thuis voelt.

Wil je meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • The Doctor, the Widow and the Wardrobe (2011) 60 min
  • Created by: Steven Moffat
  • Directed by: Farren Blackburn
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Matt Smith, Karen Gillan, Claire Skinenr, Maurice Cole, Holly Earl, Alexander Armstrong
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One