Sidekick of the Week episode 1: River Song (Doctor Who)

river song doctor who season 5
River Song/ BBC

De Doctor in de serie Doctor Who heeft altijd een companion die samen met hem avonturen beleeft. Maar er is één speciaal persoon in het leven van de Doctor: River Song.

Al vanaf het moment dat zij voor het eerst haar entree maakt in het vierde seizoen van Doctor Who met de Tiende Doctor, komt de Elfde Doctor er pas achter wie zij echt is. Tot het zesde seizoen blijft het dan ook lang de vraag:

Wie is River Song?

Dat is niemand minder dan Melody Pond, de dochter van Amy en Rory, die verwekt is in de TARDIS en dus ook een kind van de TARDIS is, met Time Lord eigenschappen. Zo kan ook zij regenereren en bezit ze veel kennis over tijd en het universum. Als baby is zij opgevoed door de Kovarian Chapter, Madame Kovarian en de Silence. Zij hadden haar moeder Amy, die zwanger van haar was, ontvoerd en baby Melody van haar afgenomen.

Ze dook als klein kind op in het zesde seizoen in de eerste aflevering ‘The Impossible Astronaut’, dat belde met president Nixon om hulp. Aangesloten in een astronautenpak met alien technologie, werd zij gevangen gehouden, maar ontsnapte.

Vervolgens dook ze op als puber Mels, de beste vriendin van Amy en Rory, zonder dat zij wisten dat zij hun dochter was. Terwijl haar training door ging en dicht in de buurt was bij de twee mensen die later de companions van de Doctor zouden worden.

Zo werd Melody gemaakt tot Mels en tenslotte tot River Song, een getrainde moordenaar die alles leerde over de Doctor, maar hierdoor ook een fascinatie voor hem ontwikkelde, niet in het minst door de fascinatie van haar moeder Amy voor de Doctor.

Het leuke aan Melody/Mels/River is dat zij niet chronologisch opduikt in het leven van Amy, Rory en de Doctor. Zo kwam het dat nadat Amy, Rory en de Doctor erachter kwamen dat River, Melody was, de Doctor, na de battle on Demons Run (‘A Good Man Goes to War’) waarin baby Melody door Madame Kovarian werd meegenomen, naar haar op zoek ging. Terwijl Amy en Rory in spanning afwachten dook opeens hun beste vriendin Mels op, toen Amy en Rory contact maakten met de Doctor en zij ook op avontuur wilde. Amy, Rory en de Doctor wisten toen nog niet dat Mels eigenlijk Melody/River was.

Dit gaf Mels de gelegenheid om haar eerste poging op de Doctor te wagen, waarbij zij met Amy, Rory en de Doctor per ongeluk naar het kantoor van Hilter afreizen en Hitler Mels neerschiet (‘Let’s Kill Hitler’). Pas dan regenereert Mels in River en wordt alles duidelijk voor Amy, Rory en de Doctor.

Het is dan River die er in slaagt om de Doctor door middel van een lipstick te vergiftigen. Uitgelaten door haar geslaagde poging, ziet zij gelijk erna in wat voor een belangrijk persoon de Doctor is voor het universum (en voor haarzelf) en offert al haar regeneraties op om hem te redden. 

Vervolgens werd River later toch gedwongen om in het astronautenpak de Doctor dood te schieten, wat de Doctor had voorzien en de Teselecta gebruikte om zijn eigen dood zo in scène te zetten. Een idee opgedaan in de aflevering ‘Let’s Kill Hitler’ van het zesde seizoen.

Zo werd River voor haar daad gevangen gezet in Stormcage en weten we dus nu ook de reden waarom ze vaak geboeid op kwam dagen om de Doctor te helpen, zoals in het vijfde seizoen in de aflevering ‘The Time of Angels’. Haar tijd in Stormcage was echter niet zo heel erg vreselijk aangezien zij herhaaldelijk wist te ontsnappen met haar hallucinogene lipstick, of haar Vortex Manipulator of met de Doctor in de TARDIS en ze steeds samen op date gingen totdat ze daadwerkelijk trouwden in de laatste aflevering van het zesde seizoen ‘The Wedding of River Song’.

Nadat de Doctor alle informatie over zijn bestaan had gewist, werd River vrijgesproken van een moord op een man die niet bestond. 

river song doctor who season 6
the sassy Mels/ BBC

De relatie tussen River en de Doctor

Zo werd River niet alleen een belangrijk persoon in het leven van de Doctor die zich meerdere malen voor hem opofferde, maar werd zij ook uiteindelijk zijn vrouw. River was de enige die de echte naam van de Doctor kende, maar hem liever Sweetie noemde en zelfs haar begroeting voor hem in een berg heeft gekerfd: Hello Sweetie.

Nadat Mels, de beste vriendin van Amy en Rory in hun puberteit, was geregenereerd in de River die wij kennen, en ze de Doctor voor het eerst ontmoette, werd haar fascinatie versterkt. Ze werd archeoloog, en uiteindelijk professor/doctor in de archeologie, met als doel nog meer te weten te komen over de Doctor en reisde met haar Vortex Manipulator door de tijd om hem te ontmoeten, oppassend dat hun tijdlijnen niet verstoord zouden raken. Want: ‘Spoilers’. Elke keer wanneer de Doctor en River elkaar ontmoetten werd er eerst besproken wie wanneer leefde, zodat ze niks aan elkaar konden verklappen, om zo de tijdlijnen en gebeurtenissen niet per ongeluk te kunnen veranderen, of het universum ermee zouden doen instorten. Op deze vreemde en ingewikkelde manier leren ook de kijkers steeds iets meer over River.

Hiermee is River niet alleen een zeer belangrijk persoon voor de Doctor, maar ook als personage voor de hele serie. Ze dook voor het eerst op in seizoen 4 en haar laatste optreden was met de Twaalfde Doctor in de Christmas Special The Husbands of River Song. In zijn eerste ontmoeting met haar in de bibliotheek in ‘Silence in the Library’ en ‘Forest of the Dead’ vertelde zij de Tiende Doctor waar zij hun laatste avond samen hebben doorgebracht, in Darilllium. Hierdoor wist later de Twaalfde Doctor op hun laatste avond samen de Tiende Doctor te helpen om River te redden, nadat zij zich opofferde. Hij loadde haar up in de bibliotheek computer CAL. Zelfs vanuit die positie (feitelijk na haar dood) heeft zij de Elfde Doctor en Clara nog geholpen in de aflevering ‘The Name of the Doctor’, wat een prachtige emotionele reünie opleverde voor de Doctor en River. 

Hun relatie in het Doctor Who universum is wel uniek te noemen. Elkaar nooit chronologisch in de tijd te ontmoeten met geheimen voor elkaar over hun beider toekomst, maar toch kenden ze elkaar als geen ander. Niet alleen wist zij als enige zijn naam, doordat ze zijn vrouw werd, maar ook kon zij als geen ander de TARDIS besturen en naar eigen zeggen, zelfs beter dan de Doctor dat kon. En ‘inparkeren’ kon zij als de beste. Ook is zij de persoon die in de nieuwe serie het langst te zien is, alhoewel ze niet constant met hem meereist als een companion. Maar eerlijk gezegd is zij ook meer dan slechts een companion.

Moeder Amy en vader Rory

Ook is River een sterk verbindende factor, voor een andere belangrijke companion van de Doctor, Amy. Niet alleen was Amy zelf een erg leuke en sterke companion, die de Doctor als haar vriend zag en een heel andere band had met hem dan haar voorgangers en nagangers, maar ook werd ze door River de schoonmoeder van de Doctor. En Rory zijn schoonvader. Dat maakt het vijfde, zesde en zevende seizoen met Amy en Rory en de Doctor anders en bijzonderder dan de andere seizoenen, omdat ze nu samen een familie vormen. Een vrij uitzonderlijke familie, maar wel een waar de Doctor zich erg thuis in voelt.

Alhoewel River niet is opgevoed door Amy en Rory, noemt zij hen wanneer Amy en Rory erachter komen dat River hun dochter is, wel Mother and Father, in plaats van bij hun voornamen zoals ze dat voorheen deed, om toen nog geen spoilers weg te geven. Ook ging ze later geregeld bij hen op bezoek om hun band te versterken. Maar op een vreemde manier was zij toch een beetje door hen opgevoed, doordat zij zich voordeed als Mels, hun beste vriendin in de puberteit, die besties was met Amy en altijd een beetje Rory pestte. Amy en Rory waren altijd degenen die Mels uit de problemen moesten halen. Zo kwamen Amy en Rory ook op de naam Melody, van Mels.

river song doctor who season 6
the wedding of River and the Doctor/ BBC

Bijzonder karakter

Net zoals haar moeder is River een sterke vrouw, die niet zo makkelijk haar emoties laat zien. Ze kan moeilijke beslissingen nemen, is sterk en dapper en slim en bijdehand en net zo cheeky en sassy als Amy en beiden kunnen ze de Doctor goed op zijn plek zetten, zeker als ze dat samen doen. Net als Rory is River erg liefdevol, verantwoordelijk en koppig. Uitgegroeid van een klein bang meisje dat gevangen zat in een astronautenpak veranderde ze naar de bijdehandte en impulsieve overmoedige Mels, naar uiteindelijk de wijze en compassievolle River die weliswaar gehersenspoeld was om de Doctor te vermoorden, maar uiteindelijk sterk genoeg was om haar eerste poging ongedaan te maken.

De Kovarian Chapter

River is de tweede paradox of self full filling prophecy die de Kovarian Chapter voor elkaar heeft gekregen. Eerst doordat zij teruggegaan waren in de tijd om de Doctor te vernietigen in de TARDIS om te voorkomen dat Gallifrey terug kon komen in het universum, maar hierdoor juist de scheur in de tijd en ruimte creëerden waardoor Gallifrey terug kon komen. Maar ook zat niet de Doctor in de TARDIS, maar River, waardoor hij haar eruit kon redden en ook met een geweldig plan het universum wist te redden. River was juist degene die in de TARDIS zat omdat zij de TARDIS niet alleen wist te besturen, maar ook omdat zij inmiddels een innige relatie met de Doctor had opgebouwd, eigenlijk door toedoen van de Kovarian Chapter die haar alles over hem leerden om hem te doden, maar het tegendeel ermee bereikten.

Lees hier meer over in De uitleg van Doctor Who seizoen 5.

River Song the woman you love to love

Het is dan ook geen wonder dat de Doctor ook als een blok voor haar viel. Mysterieus, sexy, stoer, een beetje fout, slim, sterk en daadkrachtig. Ze doet wat dat betreft een beetje denken aan Lady Christina de Souza, net zo bijdehand en een meesterdief. Een sexy vrouw waar de Doctor ook een innige kus mee heeft gedeeld. De Doctor valt voor vrouwen die aan hem gewaagd zijn. En ook al vond River dat het liefhebben van de Doctor, net was alsof je verwachtte dat de zonsondergang je terug zou aanbidden, doet ze zichzelf hiermee wel tekort. Want zij is de enige die zich nooit heeft laten verblinden door deze zonsondergang. River Song is een van de meest uitzonderlijke en uitgesproken karakters in Doctor Who. Ze heeft niet alleen een hele belangrijke rol gespeeld in de serie, maar ook in het leven van de Doctor. Bedankt Alex Kingston en River Song voor deze prachtige bijdrage.

Lees hier meer over het avontuurlijke en emotionele afscheid tussen de Doctor en River in de Kerst Special The Husbands of River Song