Uitleg van de gebeurtenissen in Murder House van American Horror Story Seizoen 1

review series american horror story season 1 murder house
The Murder House/ FX

In het eerste seizoen van American Horror Story: Murder House, gebeurt heel veel. In dit artikel kan je alles op chronologische volgorde lezen over wat er met wie en wanneer is gebeurd en waarom. Een korte uitleg van Murder House.

Uitleg van de gebeurtenissen op volgorde in het Murder House

Via een Murder Tour, die geregeld langs het huis rijdt, (heel erg leuk en komisch verzonnen) komt Vivien Harmon erachter wat er zo ongeveer gebeurd is in het huis. Om het allemaal wat duidelijker te maken zijn dit de gebeurtenissen in chronologische volgorde op een rijtje.

1929

Het huis werd in 1929 door Dr Charles Montgomery gebouwd voor zijn vrouw Nora. Wanneer Charles en hun financiën ten onder gaan aan zijn drugsgebruik, verzint Nora een lucratieve bijbaan voor hem door meisjes te helpen bij abortus. Wanneer een van de vaders zo kwaad wordt en hun zoontje Thaddeus ontvoert en in stukken snijdt en in een doos op de stoep bij hen achterlaat, wordt Charles krankzinnig waardoor zijn Frankenstein complex een hoogtepunt neemt als hij Thaddeus weer in elkaar zet en hij zo een monster creëert, de Infantata. Hierop doodt Nora Thaddeus, schiet Charles dood en vervolgens zichzelf.

1947

In 1947 woont er een tandarts Dr David Curan die zowel zijn patiënten bedwelmd en verkracht en zogenaamd vrouwen kan helpen om het te maken als actrice. Bij een vrouw, Elizabeth Short, gaat hij te ver en doodt haar per ongeluk. Hij maakt een permanente joker smile op haar gezicht, hakt haar in tweeën en dumpt haar op een braakliggend terrein.

1968

In 1968 wonen een aantal studentes in het huis. Wanneer er twee studentes verpleegkunde, Maria en Gladys, thuis blijven om te studeren in plaats van naar een concert te gaan, worden ze overvallen en op brute wijze vermoord door een psychopaat, R. Franklin.

1978

In 1978 worden de brutale vervelende tweelingbroers, Troy en Bryan, die het vervallen huis binnen gaan, in de kelder aangevallen en vermoord door een vreemd monster (de Infantata).

review series american horror story season 1 murder house
Tate, Constance, Moira/ FX

1983

In 1983 woont Constance Langdon met haar man, Hugo en drie kinderen, Beauregard, Adelaide en Tate in het huis. Ze betrapt haar man met de huishoudster, Moira O’Hara die na één avontuurtje met hem, dit keer door hem wordt aangerand. Constance schiet daarop eerst Moira dood en daarna haar man. Moira begraaft ze in de tuin, terwijl ze haar man in stukken hakt en laat opeten door de honden.

1984

In 1984 speelt kleine Tate in de kelder en komt in aanraking met de Infantata. Nora redt hem en Tate wilde dat Nora zijn moeder was. Na de dood van haar man, is Constance alcoholverslaafd en stapelen de rekeningen zich op, waardoor ze niet veel later het huis uit moeten.

1994

In 1994 woont Larry Harvey met zijn vrouw, Lorraine en twee dochters, Margaret en Angela in het huis. Larry bekent aan zijn vrouw dat hij verliefd is op Constance. Hij wil daarom zijn vrouw en kinderen uit huis zetten met alimentatie en hij wil dat Constance bij hem intrekt. Hierop steekt zijn vrouw zichzelf en de twee kinderen in brand en overlijden.

In dat jaar trekt Constance met haar kinderen weer terug in het huis om met Larry samen te wonen. Zij vraagt Larry tevens om haar zoon Beauregard te doden omdat hij anders naar een inrichting zou moeten omdat ze beschuldigd wordt van verwaarlozing. Beauregrad is een misvormde jongen, lief, maar achterlijk.

Later in 1994 vindt er een high school shooting plaats. De dader is Tate, die een psychopaat blijkt te zijn. Maar eerst gaat hij naar Larry en steekt hem in de fik. Eenmaal thuis in het Murder House, wordt hij daar door de politie eenheid doodgeschoten

2010

In 2010 wonen Chad Warwick en Patrick in het huis. Terwijl ze eerst nog samen een kindje wilden, blijkt Patrick vreemd te gaan en verslechtert hun relatie. Omdat de hoop op een baby in huis voor Nora weer in stukken wordt geslagen, trekt Tate het rubberen SM pak aan, dat Chad had gekocht omdat hij dacht dat het hun relatie weer een boost zou geven. Tate doodt als de Rubber Man  beide mannen, zodat het op moord-zelfmoord lijkt. In de hoop dat er een nieuw stel komt dat Nora wel een baby kan geven.

review series american horror story season 1 murder house
Vivien, Ben, Violet Harmon and dog Hallie/ FX

2011

Nu zijn Ben, Vivien en Violet Harmon in het huis komen wonen. Als ze er net wonen komt Constance langs en als zij ontdekt dat Ben een psychiater is, stuurt ze Tate naar hem toe, omdat hij in de war is en niet zou weten dat hij een geest is of wat hij heeft gedaan. Ook haar dochter Adelaide weet steeds het huis binnen te komen en speelt met de geesten. Dan duikt Moira op en biedt haar diensten als huishoudster aan. Terwijl Vivien haar als een oudere vrouw ziet, ziet Ben haar als een wulpse jonge vrouw. Ook duikt Larry op om Ben te waarschuwen voor het huis. Violet maakt kennis met Tate en raakt bevriend met hem.

Om Nora te helpen aan een kind, trekt Tate weer het Rubber SM Suit aan en verkracht Vivien, terwijl zij denkt dat het Ben is. Door de gemeenschap van een geest en een mens, zou hierdoor de Antichrist kunnen ontstaan en dat wat er in de buik van Vivien groeit blijkt ook pure evil te zijn.

Violet wordt verliefd op Tate zonder te weten wat hij heeft gedaan of dat hij een geest is. Maar ook Tate wordt verliefd op Violet, maar kan niet meer terugdraaien wat hij haar moeder heeft aangedaan. 

In Boston is Ben vreemd gegaan met een studente van hem, Hayden McClaine, die hem belt om te zeggen dat ze zwanger is. Hij keert hierop terug naar Boston zonder medeweten van Vivien, om samen met Hayden abortus te laten plegen. 

Ondertussen hebben Vivien en Violet te maken gekregen met een Home Invasion van drie psychopaten, Fiona, Bianca en Dallas, die het gebeuren uit 1968 wilden naspelen. Waarna Vivien gelijk wil verhuizen en het huis weer in de verkoop staat.

Als Hayden vervolgens voor de deur staat en zegt dat ze geen abortus heeft laten plegen, vermoordt Larry haar met een schop en samen met Ben begraaft hij haar in hetzelfde graf van Moira.

Tijdens Halloween duiken Chad en Patrick op als interior decorators om het huis beter verkoopbaar te maken. Ook degenen die Tate met de shooting heeft neergeschoten duiken met Halloween op, terwijl Tate niet meer weet wat hij heeft gedaan.

review series american horror story season 1 murder house
Chad and Pat/ FX

Violet duikt in de geschiedenis van de high school en ontdekt wie Tate is en wat hij heeft gedaan. Ze slikt hierop te veel pillen en het lijkt erop alsof Tate haar heeft weten te redden, maar als ze vervolgens drie weken niet op school is geweest, Ben vleesvliegen in huis aantreft en Violet het huis niet meer kan verlaten, blijkt dat zij toch is gestorven en nu ook een geest is in het huis.

Nu Vivien zwanger blijkt te zijn, zitten zowel Hayden als Chad en Patrick als Nora achter de baby aan. Als blijkt dat er twee baby’s zijn van twee verschillende vaders, Ben en Tate, wil Constance haar kleinkind. Telkens als Vivien het huis verlaat wordt ze ziek en thuis wordt ze gek gemaakt door Hayden, zodat ze uiteindelijk in een inrichting belandt.

Wanneer Ben er uiteindelijk achter komt wat er in werkelijkheid gaande is in het huis, dat Vivien echt verkracht is, haalt hij Vivien uit de inrichting om vervolgens te vluchten van het huis. Eenmaal terug bij het huis om Violet op te halen, beseft hij dat Violet drie weken geleden is gestorven.

Terwijl Vivien weeën krijgt en op het punt staat te bevallen, krijgt  Ben een zenuwinzinking en dan pas ziet hij het huis en alle inwoners voor wie en wat ze werkelijk zijn. Zonder bereik en met spoed, helpt Charles bij de bevalling, samen met de twee verpleegkundigen, Maria en Gladys en ook Constance is aanwezig. Maar de baby van Ben wordt dood geboren en wordt meegenomen door Nora en het andere kind zorgt voor zulke hevige bloedingen dat Vivien overlijdt.

Nu is Vivien ook een geest en samen met Violet probeert ze er voor te zorgen dat Ben met de baby het huis verlaat. Maar daar steken de home invaders een stokje voor en hangen Ben op. De baby blijft ongedeerd, eerst gestolen door Hayden, maar teruggenomen door Constance die hem meeneemt naar huis om op te voeden.

Ben, Vivien en Violet kunnen nu samen leven in het huis en vreemd genoeg zijn ze gelukkig, zeker als blijkt dat ook het kind van Ben, toch enkele seconden heeft geleefd en een spookbaby is geworden. Vivien vraagt Moira als peetmoeder en met z’n vijven vormen ze een gelukkig gezin.

Een gezin dat het als taak ziet om iedere volgende bewoner het huis uit te jagen, geholpen door de vriendelijke geesten. Het volgende gezin wordt dan ook op een hilarische manier de stuipen op het lijf gejaagd en vluchten voor hun leven.

Drie jaar later zien we Constance bij de kapper, die al die tijd voor het kind heeft gezorgd en vertelt dat zij nu beseft dat al haar ontberingen en tegenslag haar hebben voorbereid op deze belangrijke taak. Als ze weer thuiskomt, treft ze een vermoorde oppas aan en een lachende peuter, Jeffrey (Harmon) met bloed aan zijn handen.

review series american horror story season 1 murder house
Infantata/ FX

Het Huis

Dit zijn echter niet zomaar losse gebeurtenissen in een willekeurig huis dat een Murder House is geworden. Want Het Huis zelf is het grootste personage van het verhaal. Want het huis gebruikt zijn bewoners, niet alleen drijft het hen tot waanzin, moord en de dood, maar het lijkt een sinister plan te hebben, dat al begint met degene die het huis liet bouwen, Dr Charles Montgomery en zijn vrouw Nora. Wanneer hun kind wordt vermoord, gaat Charles tot het uiterste om het kind als een Frankenstein baby weer tot leven te wekken, met monsterlijk resultaat. Nora, als geest blijft echter verlangen naar een baby, en dit thema komt telkens terug bij iedere nieuwe bewoner, alsof het huis een kind verlangt en dat door middel van de bewoners, op welke manier dan ook wil verwezenlijken. Met een duivels resulaat.

To be continued? We gaan het zien in American Horror Story seizoen 8, Dé crossover van Murder House en Coven.

← Lees ook het review van American Horror Story seizoen 1: Murder House

Meer lezen over American Horror Story? Klik dan op onderstaande links: