Uitleg van de gebeurtenissen met de Crack in the Wall en de Pandorica in Doctor Who Seizoen 5

doctor who season 5
The Pandorica/ BBC

De laatste afleveringen van het vijfde seizoen van Doctor Who; ‘The Pandorica Opens’ en The Big Bang’ zijn best ingewikkeld met alle tijdreisparadoxen en self fulfilling prophecies. Daarom een korte uitleg.

Dat nu nog niet alles helemaal duidelijk wordt, komt doordat dit pas na het zevende seizoen helemaal duidelijk wordt. In de speciale afleveringen The Day of the Doctor’ en The Time of the Doctor’. Want daar begint het eigenlijk allemaal, alle avonturen van het vijfde en zesde seizoen met Amy Pond en de Doctor

The Crack in the Wall

Het begint voor de Doctor zelf allemaal met de ontmoeting met de zevenjarige Amy Pond in 1996, die een vreemde scheur in de muur heeft van haar slaapkamer. Een scheur in de tijd en ruimte, die veroorzaakt wordt door een enorme ontploffing (in de toekomst). De ontploffing van de TARDIS, die het hele universum zal vernietigen alsof het nooit heeft bestaan.

The Alliance

Ten eerste heeft The Alliance, alle vijanden van de Doctor, een self fulfilling prophecy gecreëerd door de Doctor in de Pandorica op te sluiten. Hiermee wilden ze voorkomen dat de TARDIS kon ontploffen, aangezien de Doctor de enige is die de TARDIS kan besturen en hij ook de enige kan zijn die verantwoordelijk is voor de ontploffing ervan. Echter, op dat moment (in een alternatieve tijdlijn, zie verderop) waarop de TARDIS zal ontploffen, bestuurt River de TARDIS. En de TARDIS neemt haar mee naar het huis van Amy, waar River een belangrijke ontdekking doet inzake de realiteit, de scheur en Amy. Want de Alliance heeft allerlei informatie van Amy, een kinderboek over Romeinse soldaten, een boek over de Doos van Pandora, allemaal gebruikt om deze val voor de Doctor te zetten. Door deze actie, het opsluiten van de Doctor, heeft de Alliance bewerkstelligd waar ze bang voor waren.

Church of Silence en de Kovarian Chapter

Het is een Alliance zoals we die ook zullen gaan zien in The Time of the Doctor’, de plek waar het voor de elfde Doctor allemaal zal eindigen, maar waar alle avonturen vanaf het vijfde seizoen mee zullen beginnen. De oplossing ligt in een paradox. Want in de aflevering The Day of the Doctor’ weet de Doctor Gallifrey te redden in plaats van de te vernietigen en verplaatst hij de planeet naar een pocket dimension. In de toekomst probeert Gallifrey door een scheur weer naar dit universum te komen. Een scheur gelijkend op degene die de Doctor vanaf het vijfde seizoen achtervolgt, maar nu een litteken weefsel is van het opnieuw opstarten van het universum.

Een scheur die komt door de Kovarian Chapter een extremistische afsplitsing van de Church of Silence, die terug reisde door de tijd, die tot het uiterste wil gaan om te voorkomen dat Gallifrey terugkeert om zo een oorlog te voorkomen. Ze zijn zelfs bereid om de Doctor te vernietigen als dat moet. En dat doen ze dan ook door de TARDIS op te blazen, met niet wetende, alleen River er in en niet wetende dat zij zo de scheur in de tijd creëren die verschijnt in de muur van de slaapkamer van Amy. Een scheur die later als litteken weefsel verschijnt waardoor in de toekomst Gallifrey probeert terug te keren.

doctor who season 5
River, the Doctor, and a Fez/ BBC

River Song

Zowel de Alliance nu als de Kovarian Chapter toen die naar het nu zijn gereisd, hebben een paradox gecreëerd en voor hun eigen self fulfilling prophecy gezorgd. Want nu hebben ze zich nog meer problemen op de hals gehaald door de scheur te hebben gemaakt, die de Doctor uiteindelijk weet te stoppen. Maar de Kovarian Chapter wil nog steeds de Doctor vernietigen. Dit doen ze in het zesde seizoen door een assassin te maken om de Doctor te doden. Wat we in het zesde seizoen allemaal zullen gaan zien. En die assassin is niemand minder dan River Song. Wie River Song precies is, wordt dan ook duidelijk.

→ Lees hier meer over River Song

Silence will fall

Het motto van de Kovarian Chapter is: Silence wil fall when the question is asked (Doctor Who?, de vraag die letterijk wordt gesteld in The Time of the Doctor’). De Silence is dus bang dat de Doctor hun ondergang zal worden en besluiten hem daardoor eerst uit te schakelen. Dat doen zij in seizoen 6 door River Song te gebruiken en haar als de assassin van de Doctor te programmeren als een sleeper agent. Ook dit heeft weer te maken met een self fulfilling prophecy aangezien River in de TARDIS zat, River die geworden is wat ze is, juist door de Kovarian Chapter en haar omgang met de Doctor.

De Pandorica

De Pandorica is gemaakt door de Alliance om de Doctor er in gevangen te nemen. Ingebouwd zit een restoration field, waardoor hij nooit zou sterven. Dat wordt heel slim gebruikt door de Doctor wanneer Amy in het jaar 102 door de Romeinse soldaat een Auton replica van Rory (van de Nestene consciousness) wordt neergeschoten. Een Rory, die zowel het geheugen heeft van de echte Rory, als een echte Romein is. Op dat moment wordt de Doctor in de Pandorica opgesloten, terwijl hij juist de enige is die de ontploffing van de TARDIS kan stoppen. Ondertussen zit River vast in de TARDIS in één moment, vlak voordat de TARDIS ontploft, zoals aan de Event Horizon van een zwart gat. Hoe komt hij daar weer uit?

1996, alternatieve tijdlijn

Daarvoor gaan we eerst weer terug naar 1996, in een tijdlijn waarin de TARDIS aan het ontploffen is en de Aarde de enige planeet nog over is, er zijn geen sterren meer, niks. Dan krijgt jonge Amy een uitnodiging via de brievenbus (van de Doctor) om de Pandorica te gaan bezoeken in het museum. Wanneer ze de Pandorica aanraakt, gaat deze open en er in zit: Amy. De Pandorica is opengegaan door haar eigen DNA sample.

Vanaf het jaar 102 wordt het universum vernietigd en krimpt

In het jaar 102 duikt de Doctor op bij een rouwende Rory met de (bijna) dode Amy in zijn armen. Waar komt hij in hemelsnaam vandaan? Hij zat toch opgesloten in de Pandorica?Uit de toekomst, vanuit de alternatieve tijdlijn in 1996, maar hoe dat kan? Geen idee, dat wordt niet verklaard. Want hij kan er niet uit worden gehaald door zijn toekomstige zelf die zichzelf bevrijdt, zodat hij zichzelf kan bevrijden… Hij geeft Rory de sonic screwdriver zodat hij de Pandorica kan openen en zo kan de Doctor er uit. Dat is dus eigenlijk niet mogelijk. Ze stoppen Amy er in, zodat zij in de Pandorica hersteld kan worden door middel van het restoration field.

Terwijl ze al die tijd in de Pandorica zit en telkens verplaatst wordt, wordt er altijd een Romeinse soldaat gezien in de buurt van de Pandorica, een soldaat die de wacht houdt. Hiermee werd hij de man die op Amy wachtte totdat ze bevrijd zou worden en werd hij de Last Centurion genoemd.

doctor who season 5
Amy rembembers them all/ BBC

De tweede Big Bang

De Doctor gaat weer terug naar 1996 met de vortexmanipulator van River en gebruikt dit ook om naar de TARDIS te gaan, die aan de hemel staat als de zon en haalt River eruit.

Maar de Pandorica heeft niet alleen een sample van Amy, maar ook van het universum in zich en door de Pandorica in de exploderende TARDIS te sturen, werkt het als een blueprint, waardoor het universum als het ware gekloond kan worden en weer wordt hersteld, maar nu met één groot verschil: dat Amy in het oog van de storm zich kan focussen op Rory en haar ouders zodat ook zij weer hersteld zullen worden.

Het plan is dus om de Pandorica in de exploderende TARDIS te sturen, zodat het een tweede Big Bang veroorzaakt waardoor alles weer wordt gereboot. Want alle atomen van het universum, opgeslagen in de Pandorica, worden dan overal in het universum door de hele tijd heen tegelijk verspreid.

Ondertussen is de Doctor neergeschoten door de Dalek/bewaker in het museum en is in de Pandorica gekropen, zodat hij de Pandorica in de TARDIS kan sturen.  Dit zou het einde betekenen voor de Doctor, aangezien hij in het hart van de explosie zal zijn en nooit zal hebben bestaan en dit alles nooit gebeurd zou zijn.

De Doctor wil Amy nog een laatste keer spreken en zegt haar dat haar ouders waarschijnlijk slachtoffer zijn geworden van de scheur in de muur van haar slaapkamer. Dus zegt hij haar hen te herinneren alsook de echte Rory. Want niet alleen absorbeert de scheur de realiteit, maar heeft ook al die tijd de realiteit in haar geest gelekt. Dus dat doet ze en meer want ook denkt Amy de Doctor natuurlijk ook weer terug in het universum. Geronimo!

Mr en Mrs Pond

Amy wordt vervolgens wakker gemaakt door haar ouders op de dag voordat ze zou gaan trouwen. Al haar avonturen met de Doctor hebben eigenlijk nooit plaatsgevonden in dit nieuwe herstelde universum en tijdlijn. Maar omdat Amy en Rory en River én de Doctor in het oog van de storm waren kunnen zij zich wel alles herinneren. En zijn ze klaar voor nieuwe avonturen. Dit keer als Mr en Mrs Pond.

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links: