Doctor Who Christmas Special 2010: A Christmas Carol

review series doctor who a christmas carol 2010
A Christmas Carol/ BBC

In deze eerste Kerst Special van de elfde Doctor, beleven we de echte Christmas Carol in een geheel nieuw jasje.

Deze Kerst Special volgt na de laatste aflevering van het vijfde seizoen, The Big Bang’. In die epische aflevering hebben Amy, Rory, River en de Doctor wederom de aarde, maar ook het hele bestaan van het universum gered. Maar veel belangrijker nog is dat Amy en Rory getrouwd zijn! Mr en Mrs Pond. En wat doe je na een trouwdag? Dan ga je op huwelijksreis. Wanneer je praktisch familie en beste vrienden bent met de Doctor is dat geen gewone huwelijksreis, maar een cruise op een ruimtecruiseship in de toekomst, maar wel in de honeymoon suite. Maar zoals dat gaat wanneer je eenmaal op avontuur bent met de Doctor, verloopt ook dat niet vlekkeloos.

Het verhaal

We vallen midden in de huwelijksreis van Amy en Rory Pond-Williams. Letterlijk. Want het cruiseschip dreigt door onbekende reden op een onbekende planeet te crashen. Amy zendt een noodsignaal uit naar de Doctor die hen gelijk te hulp schiet. Het enige probleem is dat hij de situatie niet met zijn TARDIS op kan lossen, dus besluit hij op de planeet te onderzoeken wat hij kan doen.

Al gauw ontdekt hij dat het ruimteschip de controle kwijt is door de elektrische wolken in de lucht en dat deze atmosfeer alleen beheersd kan worden door één persoon, Karzan Sardick. Helaas is Sardick net zoals Scrooge een oude bittere, nare man die nergens om geeft, ook niet om de 4003 mensen aan boord die op het punt staan te crashen. Dus verzint de Doctor een list. Hij komt erachter dat de vader van Sardick de reden is dat hij niet van Kerst houdt en geworden is als de man die hij ooit als kind verafschuwde.

Terwijl hij een oude film op de muur van Sardick projecteert zodat hij kan zien hoe hij als jongetje, aardig en onschuldig was, reist de Doctor door de tijd en probeert zo te voorkomen dat Sardick in een oude nare man verandert. Zijn plan lukt, terwijl hij een band krijgt met de jonge twaalf jarige Karzan, zien we de nieuwe herinneringen in de oude Sardick ontstaan en lijkt hij een beter mens te worden. Maar het plan van de Doctor werkt té goed.

Want in de kelder heeft Sardick allemaal mensen bevroren in speciale vrieskisten als onderpand voor het lenen van geld. Wanneer ze een kist openen, ontmoeten ze Abigail die prachtig kan zingen. Dus elke Kerstavond komt de Doctor terug. Ze beleven met z’n drieën allemaal wonderlijke avonturen, reizen door het universum met de TARDIS en zijn één dag per jaar gelukkig. Elke keer als de deur van haar vrieskist open gaat roept Abigail blij: Doctor! Totdat de kleine Karzan een jonge volwassen man is geworden. En is het Karzan waarnaar ze uit zag. De twee worden verliefd, maar er hangt een donkere wolk boven hun hoofd. Terwijl de Doctor zich elke Kerstavond telkens enorm vermaakt, slaat Karzan op een dag als een blad om. Alhoewel de oude Sardick, nu beladen is met mooie oude nieuwe herinneringen, blijft hij toch diezelfde bittere man. En lijkt het cruiseschip alsnog te crashen. Net zoals met het echte Scrooge verhaal, zijn er drie Christmas Spirits nodig om hem te overtuigen. Christmas Past, Christmas Present en Christmas Future.

review series doctor who a christmas carol 2010
a shark in the bedroom/ BBC

Dickensiaanse Steampunk stijl

De nieuwe planeet ziet er uit als een Dickensiaans steampunk verhaal. De stijl is prachtig gemaakt en geeft een echte kerstsfeer. De vissen die kunnen vliegen/zwemmen door de mist met behulp van de kleine elektrische lading in de atmosfeer is prachtig verzonnen en vormgegeven. Met een enorme haai als hoogtepunt. Niet alleen is de haai het begin van een bijzonder avontuur van een klein jongetje, maar ook de aanzet tot een ontmoeting die uiteindelijk zal uitmonden in een liefdesverhaal. En tenslotte ook de sleutel tot het veilig laten landen van het cruiseschip.

De Doctor speelt de belangrijkste rol als de Ghost of Christmas Past, waaruit een prachtig verhaal over een klein eenzaam jongetje uitvloeit en later een mooi liefdesverhaal dat groeit tussen Karzan en Abigail. Maar het is ook deze liefde waarom Karzan nu voor een nieuwe keer zo bitter is geworden, want Abigail is dodelijk ziek en heeft niet lang meer te leven. Zonder het te weten hebben ze al haar dagen met al die wonderlijke Kerstavonden opgebruikt op één na. Dat maakt dit kerstverhaal niet alleen een mooi, maar ook een triest verhaal.

Amy is de Ghost of Christmas Present waarin ze als hologram vanaf het schip Sardick alle mensen toont die op het punt staan dood te gaan als hij hen niet helpt. Maar nog altijd weigert hij. Totdat de Doctor als de Ghost of Christmas Future de jonge Karzan met de TARDIS naar het heden brengt en zo de oude Sardick door zijn jonge ogen kan zien. Karzan denkt dat hij zijn vader ziet en dat doet Sardick uiteindelijk breken. Nu zal hij de moeilijkste beslissing in zijn leven moeten maken.

Een wonderlijke Kerst

Het verhaal is prachtig verteld. Het is vrolijk, vol hoop, maar zoals gezegd ook erg triest en zielig. Het spannende element van het crashende cruiseschip is een perfecte aanvulling en geeft een goede balans. Het is de katalysator van het hele verhaal. Gelukkig is er ook nog voldoende ruimte voor humor, met dank aan de Doctor zelf. Zijn reacties op de verliefdheid van Karzan zijn geweldig en zijn altijd komische opmerkingen vind je volop terug. En niet te vergeten zijn slapstick-achtige gedrag, waarbij hij onder andere (bijna) is getrouwd met Marilyn Monroe, tijdens een feestje van Frank Sinatra. Het werd een wonderlijke Kerst. Van eeuwig durende Kerstavonden tot een mooi einde op Kerstdag. Een echte Cristmas Carol in een nieuw jasje.

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • A Christmas Carol (2010) 60 min
  • Headwriter: Steven Moffat
  • Directed by: Toby Haynes
  • Written by: Steven Moffat
  • Starring: Matt Smith, Karen Gillan, Arthur Darvill, Michael Gambon, Laurence Belchner, Danny Horn, Katherine Jenkins
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One