Monster of the Week episode 7: Tooth Child (Channel Zero: Candle Cove)

channel zero candle cove tooth child
Tooth Child/ Syfy

In het eerste seizoen van de creepypasta serie Channel Zero, genaamd Candle Cove is de Tooth Child de verbeelding van de grote antagonist in de serie. In dit artikel kan je een kort uitleg lezen over het verhaal van Candle Cove als de Tooth Child en andere monsterlijke personages.

Waar ging het eerste seizoen van Channel Zero: Candle Cove ook al weer over?

Het verhaal volgt Mike Painter die na 30 jaar weer terugkeert naar het dorp Iron Hill waar hij is opgegroeid. Hij heeft er slechte herinneringen aan, want in zijn jeugd, 1988, werden er een aantal kinderen vermoord en één kind verdween; zijn tweelingbroer Eddie. Een aantal van die vermoorde kinderen waren bullies die het vooral op Eddie hadden voorzien. Toentertijd was er een televisieprogramma op tv, genaamd Candle Cove, waar alle kinderen naar keken en ook Mike en Eddie samen. Nu Mike weer terug is, blijkt ook Candle Cove weer terug op tv en het duurt niet lang voordat het eerste kind vermist wordt. Mike legt de connectie tussen de verdwijningen, de moorden en Candle Cove en gaat op onderzoek uit, met een vermoeden in zijn achterhoofd, dat maar al te waar blijkt te zijn. De tijd dringt nu een van de kinderen van zijn beste vriendin van vroeger vermist wordt.

Uitleg verhaal van Candle Cove

In 1988 komt Mike erachter dat Eddie de moorden heeft gepleegd en om zijn broer te stoppen, doodt hij hem en begraaft hem. Hierdoor is Eddie het enige kind dat vermist blijft. Wat Mike echter nog niet weet, maar waar hij pas achter komt als hij weer is terug gekeerd naar Iron Hill, is dat Eddie degene was die het tv programma Candle Cove creëerde. Eddie bezat namelijk verschillende krachten, waaronder reality warping, brainwashing, creating worlds en psychic powers. Hiermee was hij in staat om de wereld van Candle Cove te creëren en te gebruiken om kinderen ermee te hersenspoelen, waardoor hij in staat was om hen te vermoorden. Maar om zijn krachten in stand te houden, heeft hij het bloed van de kinderen nodig. Hij vermoordde dus niet alleen zijn bullies uit wraak, maar ook om zo krachtig te worden.

Zijn lerares Frances Booth merkt dat hij speciaal is. Zij heeft een kind dat mentaal achterloopt en zijzelf heeft last van toevallen. Eddie geneest haar in ruil voor het leven van haar zoon. Hiermee is zowel een pact als een band gesmeed. De eerst zo uiterst religieuze Frances Booth richt zich nu tot Eddie als haar god, die ook god-achtige eigenschappen bezit. Wanneer Mike Eddie (per ongeluk) heeft gedood, blijft zij Eddie helpen. Vanuit de plek die Eddie voor zichzelf gecreëerd heeft na zijn dood, kan hij met Frances blijven communiceren en zij blijft voor hem kinderen lokken en laat hen kijken naar Candle Cove waardoor Eddie hen kan hersenspoelen en zij de kinderen als offergaven gebruikt voor Eddie, zodat hij steeds krachtiger kan worden. 

Tooth Child

Zonder dat dit genoemd wordt, gebruikt zij hoogstwaarschijnlijk de tanden van de vermoorde kinderen om een lichaam, de Tooth Child, voor Eddie te creëren, waardoor hij zich in de fysieke wereld kan bewegen. De Tooth Child is prachtig gemaakt, heel gedetailleerd, zodat het net lijkt alsof het wezen uit alleen maar tanden bestaat. Het is een uniek wezen, zeer creepy en het is niet direct duidelijk dat je naar een wezen gemaakt van enkel tanden zit te kijken. Wanneer je dat beseft, wordt het wezen nog naargeestiger. In deze fysieke vorm ontvoert hij kinderen, lokt hij hen naar Candle Cove, en moeten ze hem een tand betalen voor de oversteek, niet wetende dat ze hun dood tegemoet gaan. De Tooth Child laat zich ook zien aan Mike, wat een zeer vreemde ontmoeting is, en een erg enge en vervreemdende scène oplevert, waarbij niemand nog weet wat de Tooth Child precies is. Als Mike vraagt wat het wil, stopt de Tooth Child zijn hand en arm in de mond van Mike, om aan te duiden dat het in zijn lichaam wil.

channel zero candle cove skin taker
Skin Taker/ Syfy

Jawbone/ Skin Taker

Maar de Tooth Child is niet de enige vorm waarin Eddie zich manifesteert. In de tv serie Candle Cove is dat de marionette pop Jawbone, het skelet dat de huiden van kinderen afneemt. Jawbone is de antagonist in het verhaal, waarbij Percy de piraat de protagonist is die naar Candle Cove vaart om daar schatten te zoeken. In de echte wereld manifesteert de slechte kant van Eddie zich als de Skin Taker (een vorm van Jawbone), waarschijnlijk in een niet fysieke toestand, maar wel zichtbaar. Dat levert een prachtig creepy gemaakt monster op, dat weer een heel andere sfeer neerzet dan de Tooth Child. Waar deze laatste eerst nog sprookjesachtig aandoet, al zij het een dark fairy tale, is de Skin Taker een echte horror verschijning met een lichaam van uitgedroogde huid. 

Frances Booth, daarentegen kleedt zich als Jawbone als de leider van de gehersenspoelde kinderen die zij controleert en laat moorden voor haar. Ze laat de kinderen zich op hun beurt ook kleden als personages uit Candle Cove.

Eddie’s plan

Het ultieme plan van Eddie is om weer terug te keren naar de echte wereld. Hij wil dat doen door het lichaam van Mike te gebruiken. Hij ontvoert, het dochtertje van Mike, Lily en in ruil voor haar leven, dwingt hij Mike om naar zijn wereld te komen. Daar weet Mike tijd te rekken, zodat Eddie geen kans ziet om de echte wereld te betreden. Mike heeft alles verteld aan zijn moeder Marla en haar de opdracht gegeven dat als hij buiten bewustzijn is en in de wereld van Eddie, zij hem moet doden, zodat Eddie nooit de kans heeft om weer terug te keren omdat hij te gevaarlijk is.

Met Eddie Painter als de psychopathische en psychic moordenaar in Candle Cove die zich fysiek manifesteert als de Tooth Child, om kinderen te doden om meer kracht te vergaren, is hij de ultieme villain. Tot het uiterste gedreven door zijn bullies en gecorrumpeerd door al zijn krachten en gaven, zag hij zichzelf ook als een god. De tweede antagonist Frances Booth was zijn trouwe aanbidder die hem offers gaf in de vorm van kinderen zodat hij sterk kon blijven en nog sterker kon worden, om zo uiteindelijk terug te kunnen keren in de echte wereld in het lichaam van zijn tweelingbroer Mike. Maar net zoals de eerste keer door hem te doden, weet Mike hem ook nu weer te stoppen, terwijl Marla Frances weet te overmeesteren en haar doodt. Wat er nu van Mike en Eddie is geworden, wat er geworden is van de Tooth Child en de verschijningen van de Skin Taker, is niet bekend.

Meer lezen van Channel Zero? Klik dan op onderstaande links:

Monster of the Week van Channel Zero:

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 6: “It”  uit It Comes at Night (2017).

→ Lees ook de volgende Monster of the Week episode 8: Graboids (Tremors, 1990)