Wie is de moordenaar in Agatha Christie’s The Pale Horse?

book agatha christie the pale horse

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie uit te kijken of boek uit wil lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Dit keer de onthulling van de moordenaar in Agatha Christie’s boek The Pale Horse, wat een zoektocht naar zwarte magie, het occulte en een gevaarlijk spel oplevert voor de protagonist Mark Easterbrook en zijn sidekick Ginger.

De moord op Father Gorman

Het verhaal begint bij Mark Easterbrook die per ongeluk bij een hele mysterieuze moordzaak wordt betrokken. Het draait allemaal om de moord op Father Gorman die op een mistige avond in een steegje is vermoord. Vlak ervoor is hij bij een stervende vrouw geweest om een biecht af te nemen en het lijkt op een roofmoord, maar dan vinden Inspecteur Lejeune en Dr Corrigan een briefje in zijn schoen, met daarop een lijst met namen. Waaronder al een aantal andere overledenen. Zijn de andere namen potentiele slachtoffers?

Mark en Ginger zijn een duistere occulte organisatie op het spoor

Mark Easterbrook wordt nogal op heel toevallige wijze bij deze moordzaak betrokken. Eerst is hij getuige van een vechtpartij tussen twee jonge vrouwen in een pub, waarvan eentje niet veel later overlijdt en wiens naam op de lijst staat. Vervolgens wordt hij gebeld door Dr Corrigan die onderzoek doet naar de namen op de lijst en hem vraagt naar de naam Lady Hesketh-Dubois, die Marks peetmoeder is en ook onlangs is overleden. Dat klinkt allemaal vrij verdacht.

Als hij naar een dorpsfeest in Much Deeping gaat, samen met zijn vriend en schrijfster Ariadne Oliver georganiseerd door zijn nichtje Rhonda, ontmoet hij onder andere een oudere en zeer rijke man Mr Venables en Ginger Corrigan.

We worden als lezer op het verkeerde magische spoor gezet, wanneer er vanaf het begin al veel hints zijn naar de drie heksen uit MacBeth, de toevallige verspreking van Poppy over de Pale Horse en de toevallige aanwezigheid van een huis dat The Pale Horse heet, waar nu drie vrouwen wonen, Thyrza Grey, Sybil en Bella die een geheime organisatie zouden hebben die door middel van zwarte magie op afstand mensen zouden kunnen vermoorden.

Is Mr Venables, de man met polio de dader?

Terwijl Mark er samen met Ginger induikt op dringend verzoek van de vrouw van de dominee Mrs Dane Calthrop, vindt Lejeune een getuige van de moord op Father Gorman. Het is Zachariah Osborne de apotheker aan de overkant van het steegje, die de moordenaar kan beschrijven. Zijn beschrijving klopt exact met het uiterlijk van Mr Venables, er is alleen één klein probleempje, hij zit in een rolstoel vanwege polio. Maar Osborne is zeker van zijn zaak en meent dat Venables zijn handicap faked.

Het zou natuurlijk kunnen dat Venables hulp heeft gekregen van de drie heksen. Maar nu Mark en Ginger hen op het spoor zijn, blijkt Ginger ook getroffen door een vreemde ziekte en is Mark doodsbang dat zij ook dood zal gaan. Want ze hebben uitgevonden dat via een geheime constructie je geld kan betalen om iemand te laten vermoorden en Mark begint echt te denken aan het occulte.

De duistere constructie onthuld

Het zit echter allemaal wat aardser, hetzij toch ingewikkeld in elkaar. Want het blijkt niemand minder te zijn dan Osborne zelf die achter de moorden zit. De vrouw die op sterven lag en haar biecht aflegde aan Father Gorman, vertelde hem dat zij iets verdachts op het spoor was. Zij werkte namelijk bij een enquête bedrijf dat onderzoek deed naar welke cosmetische en huishoudelijkes producten en medicijnen mensen gebruikten. En haar begonnen een aantal dingen op te vallen. Dat wilde ze bekennen aan Father Gorman om meer doden te voorkomen had zij alvast een lijstje gemaakt van potentiële slachtoffers. Naar dat lijstje was de moordenaar op zoek. Die moordenaar was Osborne, de leider achter de organisatie The Pale Horse. De drie vrouwen voerden een toneelstukje op met zwarte magie, maar in werkelijkheid gooide Osborne tallium in het product dat door het slachtoffer werd gebruikt, en wisselde het echte product om met het vergiftigde product. Dit deed hij zelf door zich als vermomde klusjesman, loodgieter of wat dan ook voor te doen. De informatie over de veelvuldig gebruikte producten verkreeg hij door middel van die enquêtes.

De betaling verliep via een ingewikkelde constructie waarbij een uit zijn ambt gezette advocaat Mr Bradley een rol speelde. Hij legde een weddenschap af met de klant of het slachtoffer in kwestie zou sterven of niet. Vervolgens gaat de klant naar de Pale Horse waar de drie vrouwen een show opvoeren en Osborne doet tenslotte het eigenlijke werk, het originele product omwisselen voor het product met vergif erin, zonder dat het lijkt op een moord.

Niet alleen heeft Mark geholpen om de moordenaar en de hele moordbusiness te ontmaskeren, hij heeft er ook nog eens de liefde van zijn leven aan overgehouden, Ginger.

Wie, hoe, waarom:

  • Dus de moordenaar van alle slachtoffers en ook Father Gorman: Zachariah Osborne.
  • Wapens: Hij heeft Father Gorman doodgeslagen, terwijl hij alle andere slachtoffers met tallium heeft vergiftigd.
  • Motief: de kick om telkens weg te komen met moord en om het geld, niet om uit te geven, maar om het te hebben.

← Lees hier het review van het boek The Pale Horse