Favorite Episode: Chapter 9 (Legion S2, ep 1)

legion season 2 chapter 9
FX

Het tweede seizoen van Legion is weer van start gegaan en duikt gelijk in de weirde, bizarre en surrealistische wereld van het brein van David Haller.

Toen aan het einde van het eerste seizoen de mutant Farouk Amahl, oftewel de Shadow King uit het brein van David werd gehaald en zijn toevlucht zocht in Oliver Bird die er (samen) vandoor ging(en), was ik even bang dat we in het tweede seizoen geen surrealistisch of weird kijkje zouden gaan nemen in de bizarre wereld van het brein van David. Dat ik me helemaal nergens zorgen over hoefde te maken, bleek wel gelijk uit deze eerste aflevering van het tweede seizoen. Want wat blijkt? Het kan nog weirder, bizarder, vreemder, surrealistischer en ongrijpbaarder. En ik vind het helemaal fantastisch.

Goed, om bij het begin te beginnen, David was aan het einde van het eerste seizoen ontvoerd door een orb, toen hij na de battle met Division III en Farouk, even stond te relaxen op het balkon met Syd. Het is nu een jaar later, als de leden van Summerland, die nu samenwerken met Division III om Farouk op te sporen, David vinden en hem binnenbrengen. Voor David zelf lijken er maar een paar uur voorbij te zijn gegaan en kan hij zich verder niets herinneren van na zijn ontvoering, zo zegt hij. Nu David op de hoogte is gesteld, dat Summerland samenwerkt met Division III om Farouk op te sporen en hij door iedereen, Ptonomy Wallace, Melanie Bird, Kerry en Cary Loudermilk en natuurlijk Syd Barrett verwelkomd is, wil Divsion III David ondervragen door in zijn onderbewuste te graven, wat er precies met hem is gebeurd. Duidelijk verhaal.

Wederom worden we getrakteerd op mooie beelden, surrealistische cinematografie, prachtig gebruik van kleur, verwarrende shots en prachtige art decoration, waar we al bekend mee werden gemaakt in het eerste seizoen. Maar het kan allemaal nog weirder. Want de baas van Division III, Fukyama, communiceert door middel van vrouwen met snorren en typische jaren 60 kapsels, waarvan je niet direct kan zeggen wat er raarder uitziet. De vrouwen, Vermillion genoemd, zijn een soort robots, die op een zangerige vreemde toon praten waarbij de toonhoogtes zo fluctueren dat het een vreemd effect geeft. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Fukyama die een rieten mand over zijn hoofd draagt…

legion season 2 chapter 9
FX

Weird, maar het kan nog weirder. Want om het onderbewuste van David te stimuleren heeft Cary een soort floating tank gemaakt en wat we dan te zien krijgen, zal voor velen misschien net iets over de top bizar zijn. Want Division III en Ptonomy troffen David aan in een club. Daar gaan nu ook de gedachten van David heen en hij ziet niet alleen Lenny, die nog altijd fungeert als een soort personificatie van Farouk, maar ook de echte geest/mind van Lenny zelf blijkt te zijn, opgenomen door Farouk die nu in Oliver zit, en Oliver zelf. Ingewikkeld, maar nog begrijpelijk en levert bovendien een freaky coole combi van Lenny en Oliver op, dat erg goed werkt.

Wat er dan volgt, is een bizarre dance off waarbij David samen met een paar dansers danst tegen Oliver met zijn dansers en vervolgens Lenny met haar dansers, op een transachtige muziek laten ze vette moves zien, die zo totaal uit de toon van het verhaal lijken te vallen, dat dit surrealisme ten top is en je niet weet of je dit nu cool moet vinden of juist niet. In ieder geval is het alles behalve wat je zou verwachten. En dat zet gelijk de toon van dit nieuwe seizoen.

Wat ook een andere toon neerzet, is de verteller, die in deze eerste aflevering door middel van een ei dat uitkomt, het verschil tussen een idee en een illusie/waanidee uitlegt, wat op een prachtige wijze van cinematografie en vertelling wordt gedaan. Het is een mooie toevoeging die gelijk wat uitleg geeft waarover de aflevering gaat, wat meer houvast biedt.

Ook komen we er in deze aflevering achter dat Syd uit de toekomst degene was die David ontvoerde via de orb om hem te zeggen dat hij Farouk moest helpen zijn lichaam te vinden. Want het lichaam van Farouk ligt ergens begraven en zowel hijzelf als Division III zijn er naar op zoek. De reden dat Syd dit aan David vraagt is omdat in de toekomst de mens ten onder gaat aan een plaag en Farouk hen kan helpen. Het blijft vaag, maar zo valt er dit seizoen nog heel wat te ontdekken.

Toekomst Syd is overigens prachtig weergegeven, met haar gezicht van nu, maar met een soort filter die haar ouder maken door rimpels en oudere huid, die steeds als een waas over haar gezocht verschijnt en verdwijnt, als de zee die heen en weer over het strand glijdt. Omdat zij niet kan praten in de orb communiceert zij door middel van een tekenstok en tekent in de lucht, wat weliswaar wat onlogisch is, want ze kan ook woorden schrijven natuurlijk en dat doet ze aan het einde ook, maar het levert wel een mooi spel op van lijnen fel licht tegen een donkere achtergrond en symbolen zijn sterker dan woorden en maken meer indruk.

Wie net zoals ik, bang was dat we nu niet zoveel meer zouden zien vanuit de crazy geest van David, kan opgelucht ademhalen. Niet alleen is dit onverminderd, maar hebben we er de geest van Oliver/Farouk/Lenny bij, waar David op zijn beurt ook een bezoekje aan kan brengen. Gelukkig blijft er voor Lenny ook een prominente rol aanwezig, die vooral ook in seizoen 1 een echte smaakmaker was. Maar ook buiten dit gegeven, valt er weer veel moois en vervreemdends eng te bewonderen, zoals wanneer Melanie er helemaal doorheen zit nu Oliver weer weg is, na hem net even terug gehad te hebben en zoekt haar heil in narcotica en dat levert ook een freaky tripachtig beeld op. Stijl en verhaal is datgene wat deze serie erg goed kan combineren.

Deze eerste aflevering is een fantastische kick off van het tweede seizoen en smaakt zeker naar meer. Met bijzondere cinematografie, cool camerawerk, prachtig kleurenspel, surrealistische beelden én ideeën, vette muziek, is dit seizoen in lijn met het eerste seizoen, maar pakt door en trekt het naar een nog bizarder niveau van weirdness. Sommige vibes en beelden doen wat denken aan de tweede aflevering van het derde seizoen van Twin Peaks en geven een zelfde soort vervreemdende sfeer en creepyness. Want het engste dit keer is niet de Demon of Angry Boy in de geest van David, maar de mensen die geïnfecteerd zijn met iets, waar Oliver/Farouk iets mee te maken heeft, en zijn bevroren als standbeelden, maar wel enkel heel hard klappertanden. Erg creepy. Dat ze in Division III ook nog eens opgesloten zijn in een donkere kamer en stilstaan en klappertanden, maakt het nog enger. Het tweede seizoen van Legion is goed op dreef en neemt je mee in de surrealistische droomachtige wereld van David Haller. 

Meer lezen van Legion? Klik dan op onderstaande links:

Favorite Episodes: