Doctor Who Special 2009: The Waters of Mars

review doctor who special 2009 the waters of mars
The Doctor, Adelaide and Gadget Gadget/ BBC

Tussen 2008 en 2010 zijn er een aantal Doctor Who Specials verschenen, waar The Waters of Mars’ de derde van is.

Tussen het vierde en vijfde seizoen van Doctor Who zit een behoorlijk gat van twee jaar. Nadat het vierde seizoen in juli 2008 klaar was met uitzenden en een kerstaflevering had in datzelfde jaar The Next Doctor’, begon het vijfde seizoen pas weer in april 2010. Gelukkig werden er in die tussentijd een aantal Specials uitgezonden, waar The Next Doctor’ de eerste van is en The Waters of Mars’ die in november 2009 werd uitgezonden de derde. De tweede special was Planet of the Dead’ die uitgezonden werd met Pasen 2009 en er volgden nog een Special The End of Time’, bestaande uit twee afleveringen, uitgezonden met Kerst 2009 en op 1 januari 2010 en wat het slotstuk zal betekenen voor David Tennant als de tiende Doctor. Het zal ook de laatste aflevering zijn van Russell T. Davies als showrunner/headwriter.

Het verhaal

De Doctor is nu alleen, zonder companion en besluit Mars te bezoeken. Daar aangekomen blijkt dat hij bij de allereerste buitenwereldse kolonie van de mens terecht is gekomen Bowie Base One. Ook nog eens precies op de datum 21 november 2059, de dag waarop de nederzetting zal exploderen en iedereen om zal komen. Volgens de Doctor is dit een fixed point in time, dus hij kan er niks aan veranderen. Hij wil dan ook eigenlijk zo snel mogelijk weer weg, nadat hij de crew heeft ontmoet, maar er is iets vreemds aan de hand met twee van de crewleden. Wanneer Captain Adelaide Brooke een kijkje gaat nemen in de Bio-Dome om er achter te komen wat er met deze twee crewleden precies aan de hand is, beveelt ze de Doctor met haar mee te gaan aangezien de vreemde dingen begonnen toen hij arriveerde. Ze treffen de twee crewleden in een vreemde toestand aan, waarbij water uit hun mond blijft stromen en langs hun armen. Ze lijken bezeten of geïnfecteerd door een soort waterwezens. Alhoewel de Doctor weet dat hij niks aan de gebeurtenissen kan veranderen en al helemaal niks aan hun aankomende dood, brengt hij zichzelf in een zeer moeilijke en gevaarlijke situatie.

De Doctor en Adelaide

De crewleden bestaan uit Captain Adelaide Brooke, Deputy Edward Gold, Tark Ital MD, Nurse Yuri Kerenski, Senior Technician Steffi Ehrlich, Junior Technician Roman Groom, Geoloog Mia Bennett en de telers Margaret Cain en Andrew Stone. Adelaide fungeert dit keer als companion, niet omdat zij het eens is met de Doctor, of hem als autoriteit accepteert, onder de indruk van hem is of van avontuur houdt, integendeel.

Zij fungeert als zijn geweten, een functie die eerder door Donna werd vervuld. Het was Donna die tegen hem zei in Pompeii (‘The Fires of Pompeii’ seizoen 4) dat hij in ieder geval iemand moest redden, ook al kon hij de ramp niet voorkomen. Sterker nog in deze aflevering refereert de Doctor zelf aan dat moment, door te zeggen dat toen hij het juist wilde voorkomen, hij de vulkaanuitbarsting in werking heeft gezet. Het schuldgevoel, het gevoel van machteloosheid, dat hij de mensen kwetst en in gevaar brengt waar hij om geeft, gaat hem steeds meer parten spelen.

Op het moment dat de basis door toedoen van de geïnfecteerden wordt aangevallen en de waterwezens naar de aarde willen en de crewleden zelf ook terug willen keren naar de aarde, moet de Doctor hen de rug toekeren. De reden legt hij uit aan Adelaide. Op deze dag drukt Adelaide op de knop om de hele basis te vernietigen om te voorkomen dat de waterwezens naar de aarde kunnen komen. Door een solar flare echter is er geen communicatie met de aarde mogelijk en weet niemand op aarde wat zich daar afspeelt en waarom ze de basis heeft vernietigd. Maar juist deze gebeurtenis dient als inspiratiebron voor de kleindochter van Adelaide die de eerste zal zijn die met een lightspeedship de ruimte doorkruist en vele anderen zullen haar volgen en zo zal de mensheid het universum gaan ontdekken en uiteindelijk bewonen. Deze fixed point in time is dus een heel belangrijk moment voor de mensheid.

review doctor who special 2009 the waters of mars
infected Margaret/ BBC

De Doctor gaat te ver

Terwijl de Doctor terug loopt naar de TARDIS, er steeds meer crewleden geïnfecteerd raken en de basis ineenstort, hoort de Doctor via de intercom hun wanhoop. Hierop besluit hij hen toch te gaan helpen. We zien een uitzinnige losgeslagen Doctor die koste wat kost hen wil redden. Hij is volgens hemzelf namelijk de enige overgebleven Time Lord, personen die de wetten van de tijd in toom hielden. Nu is hij de enige heerser van de tijd en hij beslist wat er gebeurt. En hij wil altijd winnen. Vol overgave en grootheidswaanzin doet hij er alles aan om de overgebleven crewleden te redden en met behulp van de robot Gadget Gadget lukt hem dat ook. Hij noemt zichzelf Time Lord Victorious. En is vol van zichzelf.

Zo niet Adelaide. Zodra ze terug zijn op aarde confronteert ze hem. Ze vraagt of hij alleen is, of niemand hem in toom kan houden. Dat het onverantwoord is om zoveel macht te hebben, dat niemand dat zou mogen hebben. Maar hij antwoordt in arrogantie dat hij wel eerder kleine onbelangrijke mensen heeft gered, maar nog nooit zo’n groots iemand als zij die zoveel zal betekenen voor de mensheid. Zij is echter boos en bang dat dit nu op het spel is komen te staan dat misschien wel de hele geschiedenis hierdoor is veranderd. Maar hij wil daar niet aan denken. Totdat Adelaide haar huis binnen gaat en hij een pistoolschot hoort…

Pas dan beseft de Doctor dat hij in al zijn grootheidswaanzin te ver is gegaan. Dit is een Doctor die zich langzaam op een verkeerd pad is gaan begeven en hij wordt steeds minder aangenaam. En dat terwijl zijn einde nabij is.

Heftig maar goed gemaakte aflevering

Deze aflevering is spannend, maar ook heel heftig. De crewleden die één voor één ten prooi vallen aan de infectie is heel intens in beeld gebracht en heftig en zielig. De aflevering bestaat hierdoor niet alleen uit de laatste wanhoopdaden van de crew, maar ook van de Doctor zelf.

De makeup, grime en practical effects zijn erg mooi gedaan. De crewleden zien er geïnfecteerd erg creepy uit. De manier waarop het water uit hun mond stroomt en uit hun gezicht ziet er indrukwekkend uit en geeft een extra spannende dimensie aan deze aflevering, ook al wordt nooit verteld wie deze wezens zijn. De basis heeft een mooie vormgeving en de grootheid zorgt voor een paar grappen evenals de robot Gadget Gadget, die door de Doctor, ook al is het een robot, ook gered wordt.

De crewleden krijgen wel echt een eigen gezicht. Met de kleine simpelste gebaren, worden hun personages levend gemaakt en daarom is het erg pijnlijk om te zien wanneer ze geïnfecteerd raken. Deze aflevering is hierdoor geen leuke gezellige aflevering te noemen. Wel spannend, heftig en vooral confronterend, niet alleen voor Adelaide en haar crew, maar voornamelijk voor de Doctor zelf. Dit is door middel van bepaalde scènes erg goed in beeld gebracht.

De scène waarin de Doctor terug loopt naar de TARDIS terwijl hij hen hoort, is erg indrukwekkend en hartverscheurend. Het moet verschrikkelijk zijn om dit te voelen en mee te maken terwijl je er niks aan mag en kan doen. Dat hij er voor kiest om de wetten van de tijd aan zijn laars te lappen, mondt uit in een sterke confrontatie tussen hem en Adelaide wat wederom erg indrukwekkend is weergegeven.

Nog heftiger is de beslissing die Adelaide zelf neemt, waar de Doctor zelf te arrogant voor is. Altijd redt de Doctor mensen uit empathie, maar dit keer is dat tevens door egoïsme en een gevoel van macht. Macht die Adelaide terugneemt door het fixe point in time te herstellen door zichzelf dood te schieten. Deze kant van de Doctor gaan we later nog terug zien en dan nog intenser, wanneer we in het achtste seizoen bij de twaalfde Doctor zijn aangekomen…

In de laatste aflevering bestaande uit twee delen The End of Time’, zien we waar dit duistere pad van de Doctor toe leidt. Het zal zijn ondergang betekenen, maar uiteindelijk ook zijn redding.

Meer lezen van Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • The Waters of Mars (2009) 60 min
  • Created by: Russel T. Davies
  • Directed by: Greame Harper
  • Written by: Russel T. Davies, Phil Ford
  • Starring: David Tennant, Lindsey Duncan, peter O’Brien, Aleksander Mikic, Gemma Chan, Sharon Duncan Brewster, Chook Sibtain, Alan Ruscoe, Cosima Shaw, Micael Goldsmith
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One