Doctor Who Christmas/New Year Special 2009/2010: The End of Time

review doctor who special 2009 2010 the end of time
The Doctor and Wilf/ BBC

Tussen 2008 en 2010 zijn er een aantal Doctor Who Specials verschenen, waarThe End of Time’ de laatste van is.

Tussen het vierde en vijfde seizoen van Doctor Who zit een behoorlijk gat van twee jaar. Nadat het vierde seizoen in juli 2008 klaar was met uitzenden en een kerstaflevering had in datzelfde jaar The Next Doctor’, begon het vijfde seizoen pas weer in april 2010. Gelukkig werden er in die tussentijd een aantal specials uitgezonden, waar The Next Doctor’ de eerste van is, Planet of the Dead’ die met Pasen in 2009 werd uitgezonden de tweede. En The Waters of Mars’ die in november 2009 werd uitgezonden de derde. De laatste special is The End of Time’, bestaande uit twee afleveringen uitgezonden met Kerst 2009 en op 1 januari 2010 en wat het slotstuk zal betekenen voor David Tennant als de tiende Doctor. Het zal ook de laatste aflevering zijn van Russel T. Davies als showrunner/headwriter.

Het verhaal

Dit is de grote finale van niet alleen de tiende Doctor, David Tennant, Russell T. Davies als headwriter, maar is tevens het afscheid van alle companions van de negende en tiende Doctor. Maar het is ook een opzet naar Gallifrey, de Time War en welke rol de Doctor hier precies in heeft gespeeld.

Het is Kerst 2009 en iedereen op aarde heeft vreemde dromen. Ook Wilfred, Wilf, de opa van Donna. Met zijn ouderenclubje gaat hij op zoek naar de enige man die hen zou kunnen helpen; de Doctor. Vreemd genoeg hoeven zij hier niet veel moeite voor te doen en is de Doctor al snel gevonden, wat ook de Doctor zelf opmerkelijk vindt. Zou het misschien iets te maken hebben met de Ood die de Doctor even hiervoor hadden opgeroepen vanwege een belangrijke voorspelling? Al eerder in het vierde seizoen hebben ze een voorspelling gedaan; dat de song van de Doctor ten einde zal komen. En nu de voorspelling dat de Doctor zal sterven wanneer hij vier keer klopt en dat er iets terug zal keren wat het einde van de tijd zal betekenen. Iets dat als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd hangt. Want zo vertelt de Doctor, wil hij helemaal niet gaan. Ook al gaat hij niet echt dood, maar regenereert hij, het voelt wel aan als sterven. Alles wie en wat hij nu is verdwijnt en verandert in een andere man (of vrouw zoals we straks in het elfde seizoen gaan beleven) met enkel zijn herinneringen.

Maar eerst is er nog het probleem dat de aarde te wachten staat en dat heeft te maken met de terugkeer van de Master. Een geheime sekte heeft de Master weer tot leven weten te brengen, en nu zint de Master op wraak op het hele universum eigenlijk. Met een heel apart plan, met behulp van alien technologie van de Vinvocci, zorgt hij ervoor dat elk mens in hem verandert en op deze manier heeft hij niet alleen controle over de Aarde en kan hij het als een oorlogsplaneet gebruiken, maar heeft hij ook het geliefde ras van de Doctor uitgewist. Zijn ultieme plan is om de drums in zijn hoofd, het ritme, op te sporen, dat al sinds zijn kindertijd in zijn hoofd zit, sinds hij in de Untempered Schism moest kijken en zo in de Time Vortex keek, en voor eens en voor altijd te stoppen. Maar hij noch de Doctor weet welk een gevaar daar achter schuilt, een gevaar dat de Aarde zal bedreigen.

De Doctor en Wilfred Mott

In deze twee afleveringen is Wilf de companion van de Doctor. Na alle belevenissen van Donna te hebben aangehoord, kan hij het nu eindelijk zelf ervaren hoe het is om samen met de Doctor op avontuur te gaan. Hij ontmoet aliens, is in de ruimte in een ruimteschip en hij beziet de Aarde van een afstandje. Voor het eerst is een ouder persoon de companion van de Doctor. Ook spelen zijn leuke oudere vrienden een belangrijke rol.

De rol van Wilf is echter wel uit noodzaak geboren. In The Runaway Bride’, was Wilf niet aanwezig doordat, zo zegt Sylvia de moeder van Donna later in het vierde seizoen, hij toen geveld was door een griepje en er toen niet bij kon zijn. De echte reden achter de schermen is echter dat de acteur die de vader van Donna speelde, Howard Attfield, overleed voordat ze klaar waren met het vierde seizoen, waardoor ze de vader van Donna ook hebben laten overlijden. Wilf was al te zien in de kerstaflevering na The Runaway Bride’, genaamd The Voyage of the Damned’, alleen niet in de rol als de grootvader van Donna, maar als een kraampjesverkoper die de Doctor ontmoet. Dus werd er besloten dat hij de rol van de opa van Donna op zich zou nemen. Niet alleen een zeer goede keuze, want de man is zeer innemend, maar hij heeft uiteindelijk ook erg bijgedragen aan een episch einde.

Want het is voor de Doctor een raadsel waarom ze elkaar steeds blijven ontmoeten. In een immens groot universum, waarbij hij door tijd en ruimte kan reizen en voor altijd onvindbaar kan zijn, best te toevallig. Een idee dat later ook gebruikt is voor het personage Clara (seizoen 7 tot 9) dat op een bijzondere en bijna onmogelijke manier steeds weer in zijn tijdlijn opduikt. Alhoewel haar aanwezigheid een andere betekenis heeft, geeft het wel iets belangrijks te kennen. Dit keer betekent het dat Wilf degene die is voor de ondergang van de Doctor zal zorgen, niet opzettelijk, maar wel zoals de Ood dat hebben voorspeld.

Wilf is een prachtig figuur waar we van hebben kunnen genieten. Oprecht, moedig, liefdevol en daadkrachtig, een personage dat perfect past in de laatste dagen van de tiende Doctor.

review doctor who special 2009 2010 the end of time
The Master/ BBC

The Master

Alhoewel de Master ook nu, na een heftig derde seizoen, weer de macht over de Aarde wil grijpen, leren we ook waar zijn gekte vandaan komt. Al sinds zijn kindertijd heeft hij het ritme van drums in zijn hoofd, een ritme van vier, zoals de hartslag van een Time Lord. Om deze reden denken de Doctor en Wilf dat de Master het einde van de Doctor zal betekenen. Ondanks dat, of misschien ook wel juist daarom, wil de Doctor de Master nog altijd redden. Hij vertelt hem dat hij niet alleen briljant is, maar als hij zich beter zou gedragen hij ook prachtig zou zijn. Maar het ritme van de drum heeft te veel macht over hem. En we zien nu dan ook eindelijk waarom dat zo is.

Gallifrey

Want we zien voor het eerst in deze nieuwe serie, Gallifrey en de counsil en Rassilon de Lord President. We zien hen als ze bijeenkomen op de laatste dag van Gallifrey, opgesloten in een Time Lock, waarop, zo luidt de voorspelling, de Doctor The Moment (een wapen dat we te zien zullen krijgen in The Day of the Doctor’ in een Special in 2013) zal gebruiken om Gallifrey ten val te brengen. Maar Rassilon is niet van plan te sterven en dankzij het laatste deel van de voorspelling van The Visionary waaruit blijkt dat twee Time Lords de Time War zullen overleven, de Doctor en de Master, en hij een uitweg ziet. Terug door de tijd reizend plant hij de drums in het hoofd van de Master en nu in het heden zendt hij een Five Point Star Diamond die alleen te vinden is op Gallifrey naar de Aarde, alwaar ze de Master hebben opgespoord. De diamant fungeert als een link, een signaal tussen de Master en Gallifrey zodat via die link de Time Lords heel Gallifrey naar de Aarde kunnen verplaatsen. Dat betekent niet alleen dat de Time Lords terugkeren, maar ook de Daleks en al het andere slechte dat de Time War heeft voortgebracht. Wat niet alleen het einde van de mensheid en de Aarde zou betekenen, maar voor alles. Want Rassilon is van plan de Final Sanction in te laten gaan en alles tot een einde te maken inclusief de Time Lords die dan niet meer lichamelijk, maar slechts geestelijk zullen voortbestaan. De Time War heeft er niet alleen voor gezorgd met terugwerkende kracht en door middel van deze paradox, dat de Master gek is geworden, maar alle Time Lords zijn tot waanzin gedreven door al het geweld.

De Doctor

Alhoewel de Doctor het tot een goed einde heeft weten te brengen, zit het venijn in de staart. En blijkt het vier keer kloppen iets geheel anders te zijn. Het is een mooie conclusie, een ironisch einde, maar wel waar de Doctor voor staat. Al vindt hij zichzelf nog zo belangrijk, hij weet altijd het leven van een ander, hoe nietig ook, voorop te stellen. Dat is toch uiteindelijk wat de Doctor groots maakt, al vier seizoenen lang.

Dus wordt het tijd voor een afscheid. Nog een laatste maal, gaat hij bij al zijn companions van de vier seizoenen langs. Hij redt nog een keer het leven van Martha en Mickey die nu getrouwd zijn met elkaar en samen freelance aliens bestrijden. Hij redt het leven van Luke en neemt afscheid van Sarah Jane. Hij zoekt Captain Jack Harkness op in een alien bar en koppelt hem aan de eerste stuurman van de Titanic, Alonso (uit Voyage of the Damned’). Dan is hij op een afstandje aanwezig op de bruiloft van Donna en geeft hij Wilf en Sylvia een (winnend) lot dat hij een tijd geleden gekocht heeft van geld dat hij van Donna’s vader heeft geleend. Een hele lieve en mooie referentie naar zowel haar vader als de acteur. En tenslotte gaat hij langs bij Rose. En zien we haar en haar moeder Jackie elkaar gelukkig nieuwjaar wensen. Het is het jaar waarin ze de negende Doctor zal ontmoeten en vanuit de schaduw zegt hij tegen haar dat ze een fantastisch jaar tegemoet zal gaan.

Dan verschijnt de Ood, die hem vaarwel zegt en op de achtergrond zingen de Ood het lied Vale Decem (vaarwel tien), prachtig gecomponeerd door Murray Gold, waarop de Doctor eindelijk regenereert.

review doctor who special 2009 2010 teh end of time
thank you tenth Doctor and David Tennant/BBC

Meer dan een complete aflevering

Deze hele lange aflevering heeft alles in zich wat je kon vinden in de afgelopen 4 seizoenen. Niet alleen alle companions komen weer even voorbij, maar in de bar waar Captain Jack Harkness zit, zie je een aantal aliens uit de voorgaande seizoenen een drankje doen. Er zijn een aantal referenties naar voorgaande afleveringen, zoals bijvoorbeeld wanneer de Doctor de achterachter etc kleindochter van Joan uit ‘Human Nature’ (seizoen 3) gaat opzoeken en kleine referenties, zoals de overleden vader van Donna. Maar ook zijn er twee nieuwe aliens De Vinvocci’s die de Doctor en Wilf helpen en wat een paar leuke scènes oplevert. Maar naast humor, zit er ook een spectaculaire ruimteschip battle in vol actie, veel science fiction technologieën en een sterk plot. Er is ruimte voor genoeg serieuze zaken, zoals wanneer we de Doctor zich voor het eerst horen uitspreken wat het betekent voor hem om te regenereren. Maar ook hoe het komt dat de Master zo krankzinnig is geworden, wat weer een mooie link legt naar Gallifrey, zowel in heden, verleden en de toekomst. Hiermee is het zeer zeker een waardig slot geworden.

Van Allons-y naar Geronimo

Bedankt David Tennant voor de prachtige, humorvolle, stijdvaardige, intense en soms donkere vertolking van de Doctor. Bedankt Russell T. Davies voor het in 2005 nieuw leven blazen in deze fantastische serie. Ik heb genoten van de spannende, leuke en interessante en waardevolle avonturen.

Het is een prachtig slot, waarin alles wordt afgesloten, van iedereen vaarwel is gezegd. Het is tijd voor een nieuw begin. Een nieuwe Doctor en nieuwe verhalen met nieuwe companions. En er is alvast een kleine opening gemaakt naar Gallifrey. Want ook dat zien we weer terug. Ben je net zo klaar voor nieuwe avonturen als de elfde Doctor? Geronimo!

Meer lezen van Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • The End of Time (2009, 2010)
  • No. of episodes: 2
  • Running time episodes: 60-77 minutes
  • Created by: Russell T. Davies
  • Directed by: Euros Lyn
  • Written by: Russell T. Davies
  • Starring: David Tennant, Bernard Cribbins, Catherine Tate, John Simms, Jacqueline King, Timothy Dalton
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One