Doctor Who Special 2009: Planet of the Dead

review doctor who special 2009 planet of the dead
The Doctor and Christina/ BBC

Tussen 2008 en 2010 zijn er een aantal Doctor Who Specials verschenen, waar ‘Planet of the Dead’ de tweede van is.

Tussen het vierde en vijfde seizoen van Doctor Who zit een behoorlijk gat van twee jaar. Nadat het vierde seizoen in juli 2008 klaar was met uitzenden en een kerstaflevering had in datzelfde jaar The Next Doctor’, begon het vijfde seizoen pas weer in april 2010. Gelukkig werden er in die tussentijd een aantal Specials uitgezonden, waar The Next Doctor’ de eerste van is en Planet of the Dead’ die met Pasen 2009 werd uitgezonden de tweede. Er volgden nog twee specials The Waters of Mars’ in november 2009 en The End of Time’, bestaande uit twee afleveringen uitgezonden met Kerst 2009 en op 1 januari 2010 en wat het slotstuk zal betekenen voor David Tennant als de tiende Doctor. Het zal ook de laatste aflevering zijn van Russell T. Davies als showrunner/headwriter.

Het verhaal

Lady Christina de Souza steelt een gouden kelk van koning Aethelstan uit het Londense museum en om aan de politie te ontsnappen neemt ze stadsbus 200 waar toevalligerwijs ook de Doctor instapt. Al is dat natuurlijk niet geheel toevallig want hij is op zoek naar een gat in het weefsel van het universum. En wanneer ze door een tunnel rijden, heeft hij niet alleen dat gat gevonden, maar gaat de hele bus met een aantal passagiers door het wormgat en belanden ze op een hele andere planeet die geheel lijkt te bestaan uit woestijn. Het wormgat is daar niet zomaar verschenen en samen met de passagiers moet de Doctor uitvinden waarom het wormgat er is en hoe ze weer terugkomen. Hij krijgt daarbij vooral hulp van Christina die dit hele avontuur maar al te opwindend vindt.

De passagiers

Aan boord van de bus bevinden zich Carmen en Lou, een lief ouder echtpaar. Carmen is tevens een helderziende vrouw en dat komt goed van pas op deze planeet waar ze blind zijn van alle informatie. Nathan een jonge man die net zijn baan kwijt is, Barclay een jonge man die net op weg was naar Tina zijn hopelijk toekomstige vriendinnetje en Angela Whittaker die op weg was naar huis, naar haar man Mike en haar dochter Suzanna. Alhoewel Christina degene is die gelijk het heft in handen neemt, doet de Doctor waar hij goed in is, namelijk analyseren waar en waarom ze hier zijn en hoe ze weer terug kunnen komen en tegelijkertijd de mensen die behoorlijk in paniek zijn geraakt te kalmeren en gerust te stellen. Een kwaliteit van leiderschap die Christina niet bezit.

De buschauffeur is de enige ongelukkige van het stel. Zodra de Doctor hen heeft laten zien door welk portaal ze op deze planeet zijn gekomen, bedenkt de chauffeur zich geen moment ondanks de waarschuwingen van de Doctor en loopt er dwars doorheen wat hij met zijn leven moet bekopen. Aan de andere kant van het portaal is inmiddels naast de politie ook UNIT gearriveerd onder leiding van Captain Erisa Magambo die de verstoring had opgemerkt en Dr Malcolm Taylor heeft meegebracht om het wormgat te analyseren en dicht te maken. Malcolm is tevens de grootste fan van de Doctor en wanneer de Doctor UNIT opbelt en hem ook vervolgens aan de lijn krijgt om uit te vogelen hoe ze precies weer terug kunnen, kan hij zijn geluk niet op. Deze aflevering heeft een zeer gemêleerde groep personages, mannen, vrouwen, jong, oud, donker en blank in allerlei verschillende posities. Wie daar op let valt dat op, maar in de afleveringen van Doctor Who lijkt dit niet opzettelijk zo gekozen, zodat het niet meer dan een vanzelfsprekendheid is, in plaats van bewust deze grote verscheidenheid te kiezen.

review doctor who special 2009 planet of the dead
stranded with a bus in a desert/ BBC

Buitenaardse vijanden en bondgenoten

Ze zijn echter niet alleen op de planeet die San Helios blijkt te zijn. Ook een alien ras genaamd de Tritovores die lijken op vliegen, zijn daar met hun schip gestrand. De Doctor en Christina komen erachter dat het zand waarop ze staan, ooit een stad was vol mensen, flora en fauna en gebouwen, nu gereduceerd tot zand. Verorberd door een ras die er uit zien als metalen pijlstaartroggen, genaamd Chelonians. Zij zijn ook degenen die het wormgat creëren om zo van planeet tot planeet te gaan om ze op te eten. Next stop: Aarde.

De Doctor en Christina zijn companion voor de dag

De chemie tussen Christina en de Doctor is er al gelijk vanaf het begin. Zij is niet alleen een Lady en een meesterdievegge, maar ook wereldwijs, slim en belezen, dapper en een echte avonturier. Dat maakt haar aantrekkelijk voor de Doctor en beiden zeggen meerdere malen dat ze voor elkaar gemaakt zijn, wat zij nog eens extra bevestigd door hem een flinke kus te geven. Zij zou ook een goede companion geweest kunnen zijn, ware het niet dat de Doctor klaar is met mensen waar hij om geeft in gevaar te brengen. Hoe zijn avontuur met Donna ten einde is gekomen, heeft hem een flinke deuk gegeven en hij wil niemand meer verdriet doen of hun leven op het spel zetten. Maar dat dat niet helemaal verstandig is, gaan we zien in de volgende Special The Waters of Mars’.

De profetie van de Ood en Carmen

Wanneer de Doctor iedereen weer veilig heeft thuisgebracht en Christina laat ontsnappen met de vliegende bus, heeft Carmen nog een boodschap voor hem: ‘You be careful, because your song is ending, Sir. It is returning, it is returning through the dark. And then Doctor… oh, but then… he will knock four times.’

Het is eenzelfde soort voorspellende boodschap die de Ood al aan de Doctor gaven. De zin your song is ending had toen ook betrekking kunnen hebben/of had, op zijn ontmoeting met Dr River Song die ‘overleed’ in de aflevering The Forest of the Dead’ van het vierde seizoen, maar de boodschap omvat dus meer. Want wie kan zich het ritme van de Master nog herinneren? Het ritme van de drums die hij steeds hoorde…(tiktiktiktik)

Meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Planet of the Dead (2009) 60 min
  • Created by: Russel T. Davies
  • Directed by: James Strong
  • Written by: Russel T. Davies, Gareth Roberts
  • Starring: David Tennant, Michelle Ryan, Lee Evans, Noma Dumezweni, Victoria Alcock, David Ames, Ellen Thomas, Reginald Tsiboe, Daniel Kaluuya, Keith Parry
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One