Doctor Who Christmas Special 2008: The Next Doctor

review doctor who christmas special 2008 the next doctor
Doctors Who?/ BBC

Na de epische strijd met de Daleks aan het einde van het vierde seizoen is de Doctor weer helemaal alleen in deze Kerst Special van Doctor Who.

Rose is met haar eigen nieuwe Doctor terug naar haar dimensie. Captain Jack Harkness is teruggekeerd naar zijn Torchwood team. Mickey is een nieuw team geworden met Martha. En de arme Donna weet niets meer af van hem en al hun avonturen samen. In zijn eentje arriveert de Doctor in 1851, in Victoriaans Londen, tijdens een Dickensiaanse Kerstavond. En na de kerst sfeer opgesnoven te hebben is het eerste wat hij vervolgens hoort: “Doctor!!”

Het verhaal

Als de Doctor afrent op de plek waar hij zijn naam heeft horen roepen, stuit hij op Rosita, maar bij aankomst blijkt hij niet degene te zijn om wie ze riep. Een andere Doctor snelt ter plaatse, net op tijd voor beide Doctors om een vreemd wezen, een beest met een soort hoofd van een cyberman op hen af zien te stormen. De Doctor vermoedt daarom al snel dat dit een volgende Doctor is na een regeneratie, maar de nieuwe Doctor lijkt hem helemaal niet te herkennen. Hij zegt dat hij aan geheugenverlies lijdt, maar er is meer aan de hand en dat heeft alles te maken met de Cybermen die terug door de tijd zijn gevallen, nadat de Daleks de realiteit wilden vernietigen en hierdoor de void waar de Cybermen in zaten opgesloten, uiteen viel. Zij zijn van plan om de Cyber King te doen herrijzen en krijgen hierbij steun van een vrouw Miss Mercy Hartigan.

Victoriaanse, Dickensiaanse Steampunk Kerst

Deze Kerst Special heeft een echte Victoriaanse Dickensiaanse Kerst sfeer. Compleet met kleine kinderen die als arbeiders worden gebruikt en een intelligente vrouw die niet naar waarde wordt geschat en wraak wil en Cybermen waardoor het ook een steampunk aflevering wordt. En natuurlijk de Doctor en dit keer niet één, maar twee. De ‘nieuwe’ Doctor wordt bijgestaan door zijn companion Rosita die hij heeft ontmoet toen hij haar leven redde en hij heeft zijn eigen TARDIS, die tot grote verbazing van de Doctor een luchtballon blijkt te zijn. De ‘nieuwe’ Doctor is een raadsel voor onze Doctor. Hij kan zijn geheugen kwijt zijn nadat hij is geregenereerd, maar hij draagt ook een fob watch bij zich, wat de Doctor aan het denken zet. Maar het raadsel van de ‘nieuwe’ Doctor is veel zieliger en erger dan de Doctor zich wilde voorstellen.

Jackson Lake en Rosita

Het is een aflevering met humor en spanning, maar gaat ook over verlies en rouw. Alhoewel het echter verhaal van de ‘nieuwe’ Doctor erg zielig is, wordt het sentiment niet uitgebuit, maar dient het tevens als spiegel voor het verlies dat de Doctor zelf zojuist heeft geleden. Hij zegt dan ook zelf dat het hebben van een companion en het telkens afscheid moeten nemen, zijn hart breekt. Het is daarom dat hij nu alleen reist, wat eigenlijk niet goed is voor de Doctor.

Gelukkig krijgt hij deze aflevering hulp van de ‘nieuwe’ Doctor die in werkelijkheid Jackson Lake heet en Rosita. Dit zorgt in eerste instantie voor grappige situaties, wanneer beide Doctors met elkaar samen werken. Als kijker ben je net als de Doctor lang van mening dat dit weleens de volgende Doctor zou kunnen zijn in het nieuwe vijfde seizoen. Totdat de Doctor en de kijker erachter komt dat hij Jackson Lake is, een man die zowel zijn vrouw en zoontje is kwijtgeraakt aan de Cybermen en per ongeluk alle kennis over de Doctor in zijn hoofd heeft gekregen, waardoor hij van mening was dat hij de Doctor was, en aldus handelde, maar met de menselijke beperkingen. Dat is leuk en origineel verzonnen en zorgt voor een verrassende twist.

review doctor who christmas special 2008 the next doctor
the villain Miss Hartigan and her Cybermen/ BBC

De Cybermen, Miss Hartigan en de Doctor

Ook de Cybermen zelf zijn weliswaar zichzelf gebleven, maar door toevoeging van Cyberbeasts, de Shades en Miss Hartigan, krijgen ze een nieuwe draai. Het is dan ook Miss Hartigan die de grootste villain is in deze aflevering en spelen de Cybermen meer op de achtergrond. De Cyber King ziet er fantastisch en indrukwekkend uit en zorgt voor een hoop commotie in het oude Londen.

Zoals altijd bestrijdt de Doctor zijn vijanden op een rechtvaardige manier en laat hij de keuze aan hen; terugtrekken of … Dat is in de aflopen seizoenen al meerdere malen voorgekomen, maar alhoewel hij deze intenties heeft, is er altijd iemand die het karwei afmaakt. Zoals bijvoorbeeld wonderboy Luke die de Sontarans vernietigde en de plek innam van de Doctor. Dit is geheel in lijn met de woorden die Davros in de laatste aflevering van het vierde seizoen sprak, dat de Doctor soldaten had gemaakt van iedereen die op zijn pad kwam.

Dit keer echter stelt de Doctor Miss Hartigan voor een keuze en zij weigert op te geven. De Doctor is daardoor genoodzaakt om haar en de Cybermen te vernietigen, een taak die hij dus eigenlijk nooit zelf op zich neemt. Zelfs de vernietiging van de hele Dalek vloot is uitgevoerd door zijn andere ik, de nieuw half mens half Time Lord Doctor. Dit brengt de Doctor op een duister pad waar hij al langer onbewust naar op weg was. En dat geeft eens te meer te kennen dat hij een companion nodig heeft. De volgende specials, waarin hij nog altijd alleen reist, zullen dan ook zijn consequenties hebben.

Het vrouwbeeld

Het is een vrij patriarchale aflevering. De donkere Rosita kent haar plek en ook de ‘nieuwe’ Doctor, die haar weliswaar goed behandelt, maar toch een typische kijk heeft op vrouwen, die wel behulpzaam kunnen zijn maar toch het zwakke geslacht blijven. Ook sijpelt de ontevredenheid over de patriarchale maatschappij door via Miss Hartigan, die het zat is om niet te worden gezien voor wie ze werkelijk is en de Cybermen zijn voor haar een middel om vrij te kunnen zijn van de banden die de vrouw toen had. Een sterke en intelligente vrouw, die haar krachten helaas verkeerd aanwendt.

Dat maakt dit een wat dubieuze aflevering ten opzichte van de vrouw, iets dat de Doctor zelf ook opmerkt. De manier waarop de ‘nieuwe’ Doctor Rosita behandelt is waarschijnlijk een eerste hint is dat de ‘nieuwe’ Doctor eigenlijk geen Doctor is. Toch is deze aflevering allesbehalve een goed standpunt voor vrouwen. Rosita krijgt nauwelijks aandacht en hangt er een beetje bij en de vrouwelijk villain is evenmin een goed voorbeeld voor jonge meiden. Het is een minpunt van deze aflevering die verder wel erg leuk is.

‘The Next Doctor’ is een leuke, spannende kerstaflevering met de Cybermen en verrassende eenmalige companions. Tegen een achtergrond van een Victoriaans Londen en een Dickensiaanse sfeer is dit een geslaagde kerstaflevering die veel in zich heeft.

Meer lezen van Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • The Next Doctor (2008) 60 min
  • Created by: Russel T. Davies
  • Directed by: Andy Goddard
  • Written by: Russel T. Davies
  • Starring: David Tennant, David Morrissey, Velile Tshabalala, Dervla Kirwan
  • Music by: Murray Gold
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One