Wie is de moordenaar in de Scream Halloween Special van 2016?

scream halloween special 2016
MTV

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Dit keer de ontmaskering van de moordenaar in de Halloween special van Scream.

Na alle heftige gebeurtenissen in Lakewood lijkt het Maggie een goed idee voor Emma om er even tussenuit te gaan met Halloween. Dat komt goed uit, want de graphic novels die Gustavo en Noah samen maken over de Lakewood Murders zijn een succes, maar Noah heeft een writersblock. Jeremy Blair de redacteur heeft echter een idee om een verhaal te schrijven over de legende van Anna Hobbs, dat zich in de jaren 30 afspeelde op Shallow Island. Ze vragen de hele groep mee, Emma, Brooke en Audrey en ook haar nieuwe vriendin Gina, maar die wil niet mee. Eenmaal op Murder Island breekt natuurlijk weer de hel los voor onze Lakewood Five.

Maar het gaat dit keer niet om 1 murder mystery, niet om 2, maar om 3 whodunnits!

Death of Kieran

Want de special begint met de veroordeling van Kieran Wilcox die al snel na het horen van 10x levenslang in zijn cel wordt vermoord door iemand met een Brandon James masker. Dat is whodunnit nummer 1.

The legend of Anna Hobbs

De tweede verhaallijn, whodunnit nummer 2, gaat over de legende van Anna Hobbs. Zij zou al een vrij hysterische gestoorde tiener zijn geweest die eerst haar lerares in brand wilde steken en vervolgens een kind in een put wilde verdrinken, voordat ze doordraaide en een murderspree begon. De aanzet was dat zij haar moeder Lily hoorde praten met Mr Reginald Whitten, de big chief van het eiland om Anna op te laten sluiten in een gesticht. Hierop vermoordde Anna haar moeder, haar broertje en Reginald Whitten. Dit deed ze met een heggenschaar terwijl ze een jutemasker droeg. Maar Noah is nogal sceptisch en gelooft het hele verhaal niet. Dus wat is er dan echt gebeurd?

Emma is Never safe

Maar het hoofdverhaal gaat natuurlijk om Emma en de anderen van de Lakewood Five die bij aankomst weer geconfronteerd worden met een crazy killer. Allereerst wordt Sid, de beheerder van het Anna Hobbs museum met een heggenschaar een kopje kleiner gemaakt. Vervolgens wordt ook Bille, de caretaker van het Whittenhuis bruut vermoord, nadat zij aan de Lakewood Five de legende van Anna Hobbs heeft verteld. En vlak nadat zij haar verhaal heeft gedaan springt Jeremy verkleed met een jutezak over zijn hoofd uit de bosjes. Wanneer ze de volgde dag het lijk van Billie ontdekken met sheriff Carpenter, hij het lijk van Sid vindt en vervolgens zelf ook wordt vermoord en er een storm over het eiland raast, zoeken ze bescherming bij Alex Whitten nazaat van de Whittens, die een boot heeft waarmee ze van het eiland weg kunnen, ware het niet dat deze onklaar is gemaakt.

The usual suspects

Dus met drie doden tot nu toe, een op de koop toe vermiste Jeremy en Gina die toch plotseling onaangekondigd op het eiland opduikt, is het niet vreemd dat zij al gauw de hoofdverdachten worden.

Maar Jeremy en Gina zijn de red herrings, alhoewel ze als een goed dwaalspoor zijn neergezet. Het is natuurlijk ook verdacht dat Jeremy zomaar met een jutezak over zijn hoofd uit de bosjes springt. Daarnaast was hij degene die voorstelde om naar het eiland te gaan en blijkt hij al snel vermist, waardoor hij wel erg gemakkelijk zijn gang kan gaan. Ook is het verdacht dat Gina zomaar opduikt, terwijl ze expliciet had gezegd niet mee te willen gaan. En op de koop toe heeft ze ook nog stiekem foto’s gemaakt van Audrey en Emma op het eiland zonder dat ze toen al wisten dat ze er was. Maar wat pas echt verdacht is, is dat Alex Whitten op geen enkele manier door de Lakewood Five wordt verdacht of op beeld verdacht wordt gemaakt, en dan moeten er juist belletjes gaan rinkelen.

Het grote alarm gaat af, als we zien dat Jeremy een foto vindt van Billie en Alex, en dat deze Alex helemaal niet de Alex is op de foto. Dus wie is Alex en is hij de moordenaar? Daar komen direct te weten. Want achter Jeremy staat Alex die hem vermoordt terwijl de rest nog denkt dat de arme Jeremy de killer is.

scream halloween special 2016
MTV

Dus wie is Alex?

Alex is in werkelijkheid Tom Martin. Als vierjarige was hij getuige van de moord op zijn ouders en heeft drie dagen bij hun lijken opgesloten gezeten voordat ze hem vonden. Met een enorm trauma en mediacircus eromheen, voelt hij zich gelijk tot Emma aangetrokken als hij op tv het verhaal van Emma ziet. Dus lokt hij hen via de site van Jeremy en de legende van Anna Hobbs naar het eiland en doodt de echte Alex en verder iedereen die zijn ware identiteit kan ontmaskeren en wil Emma voor zich winnen. As if.

Alex aka Tom komt aan zijn einde nadat Emma hem van het balkon afgooit. Maar niet nadat hij ontkent Kieran te hebben vermoord…

Anna Hobbs de Final Girl

Dus that’s that. Maar ondertussen heeft Noah terwijl hij samen met Brooke, Gustavo en Audrey,  de killer Alex ontmaskert, ook nog tijd om de werkelijke gebeurtenissen omtrent de legende van Anna Hobbs uit de doeken te doen. Ze vinden namelijk een ondergrondse tunnel van het Whittenhuis naar het caretakershuis waar Anna en haar gezin woonde en ook vinden ze een hoop pikante foto’s van vrouwen waaronder Lily en Anna. Dus zo redeneert Noah, misbruikte Reginald Lily die niet kon weigeren, totdat zijn oog op Anna viel. Dat ging Lily te ver en viel ze hem aan waarop hij haar doodde en ook het broertje dat getuige was en vervolgens stak hij Anna neer, maar die beet van zich af en doodde hem. Anna ontsnapte naar de steiger waar ze stierf aan haar verwondingen. Mrs Whitten droeg het lijk van haar man terug mee naar huis, verzon de hele legende om de ware toedracht te verdoezelen. Dus Anna was ook een Final Girl, net zoals Emma.

Who killed Kieran?

Dus twee whodunnits opgelost. Dan de laatste nog: Wie vermoordde Kieran Wilcox? Helaas blijft die vraag onbeantwoord. Net als de vraag wat de moordenaar hem beloofd had en welke connectie zij hadden. Kende Kieran zijn moordenaar? Kennen wij de moordenaar? Waarom staat de vader van Emma in een van de laatste shots aan het graf van Kieran? En wie checkt er in het Lakewood motel in onder de naam Mr James?

Hoogstwaarschijnlijk zullen we het nooit weten. Want het derde seizoen, gaat over een nieuwe groep mensen, een heel nieuw verhaal maar wel met een oud bekend masker. Want als het goed is keert Ghostface weer terug. Hopelijk krijgen we nog een kleine opheldering te zien over de moordenaar van Kieran…

De Lakewood Five

Wat happens met de Lakewood Five? Emma schrijft zich in op Lakewood University. Audrey en Gina maken het goed samen. Gustavo gaat met Brooke mee naar New York en Noah blijft op zijn podcast de verhalen vertellen van de slachtoffers.

Dus there you have it:

  • De killer op het eiland: Tom Martin die zich voordeed als Alex Whitten.
  • Motief: Om Emma voor zich te winnen.
  • De Anna Hobbs killer: Reginald Whitten.
  • Motief: een perverseling
  • De killer van Kieran: blijft onbekend net als zijn/haar motief. Was het wraak of een overname van killerschap?

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van het verhaal van Emma Duval en de muderspree in Lakewood. We maken ons op voor een spannend nieuw seizoen!

Meer van de serie Scream en de Whodunnits lezen? Klik dan op onderstaande links:

Of van de Scream films?

Meer ‘wie is de moordenaar’ artikelen lezen?