Sassy’s Shortlist: week 22 (2018)

In deze rubriek vind je tips van films en series die te zien zijn op bijvoorbeeld de tv, in de bioscoop en via een streamingsdienst zoals Netflix, Videoland, Amazon of Ziggo. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie, aankondigingen, nieuwtjes en updates over de site.

legion season 1
FX/ 20th Century Fox

Vanaf aanstaande donderdag 7 juni is het tweede seizoen van Legion weer te zien op Fox. Dus vandaag even een opfrissertje waar de serie ook al weer over gaat en wat er in het eerste seizoen is gebeurd en hoe het is geëindigd.

Waar ging het eerste seizoen van Legion ook al weer over

In het eerste seizoen van Legion maakten we kennis met David Haller die sinds zijn kindertijd gediagnosticeerd is met schizofrenie. Hij heeft allerlei stemmen in zijn hoofd maar hij heeft ook telekinestische krachten. Per ongeluk raakt hij zowel in contact met een overheidgroep Division III en een groep mutants, Summerland, onder leiding van Melanie Bird, als enige geen mutant. Zij vertelt hem dat hij niet schizofreen is, maar een zeer krachtige mutant. De anderen die hij leert kennen in Summerland zijn ook mutants, waaronder Syd(ney) Barret, een meisje dat van lichaam kan switchen met de persoon die zij aanraakt. Wetenschapper Carey Loudermilk, medeoprichter van Summerland, die zijn lichaam deelt met Kerry, gespecialiseerd in martial arts. Ptonomy Wallace die in de herinneringen kan gaan van anderen. En tenslotte Oliver Bird, met telekinestische gaven en manipulatie van het astrale plane, de man van Melanie en ook medeoprichter die momenteel vastzit op het astrale plane.

Samen proberen ze niet alleen uit handen te blijven van Division III die mutants wil opsporen, gevangen wil nemen en onderzoeken, maar ook proberen ze David te helpen met zijn krachten en uit te vinden waar hij geestelijk zo door wordt geteisterd. Want David ziet namelijk enge monsters in zijn hoofd, zoals Angry Boy een figuur uit een kinderboek dat zijn moeder hem voorlas en een demon-achtig wezen dat hem manipuleert. Hierdoor heeft zijn moeite zijn krachten, waaronder telekinese, astral manipulation, reality warping, telepathie, en teleportatie, onder controle te krijgen.

Waar ze echter achter komen is dat de meeste herinneringen van David niet echt zijn, maar gefabriceerd in zijn eigen hoofd en niet eens door hemzelf. Want de demon in zijn hoofd, blijkt een echt wezen te zijn, een andere mutant, genaamd Amahl Farouk, ook wel de Shadow King genoemd, een parasiet die leeft in het lichaam en geest van een andere mutant. Wanneer ze een poging doen om David van hem te bevrijden, springt Farouk van de ene mutant in de andere, terwijl ze aangevallen worden door Division III, om tenslotte terecht te komen in Oliver die net bevrijd was uit het astral plane.

In de laatste shots van de laatste aflevering zien we Oliver bezeten door Farouk lachend wegrijden en wordt David gevangen genomen in een mini orb…

legion season 1
FX/ 20th Century Fox

Prachtig, origineel, fun, creepy en weird

De serie, een mutant superhelden spektakel met fantasy, actie, avontuur, mystery, spanning en horror, was het eerste seizoen een lust voor het oog. De art decoration, een mengelmoes van retro uit de jaren 60 en een hypermoderne vibe, was creatief en origineel en de prachtige aankleding leende zich er weer uitstekend voor om er betoverende cinematografie op los te gooien. Dit alles zag er onwerkelijk mooi uit.

De cinematografie liet zowel de actie, als de telekinetische gaven van David erg mooi uitkomen op beeld. Maar ook de mix van realiteit, droom, de wereld in het hoofd van David en zijn herinneringen zijn zo goed geïntegreerd in het verhaal, dat je als kijker net zoals David niet meer weet wat nu echt is of niet. Dat zorgde ervoor dat je voor een aantal wtf momentjes kwam te staan, die de serie nog interessanter maakten.

De muziek geheel in dezelfde weirde surrealistische stijl, ongrijpbaar in genre is perfect gekozen en draagt nog meer bij aan de bijzondere ervaring. De interessante personages  van de mutants die een hart hebben, tegenover de slechte lui van Division III, en de weirde ongrijpbare personages, spelen allemaal hun rol met verve. Het verhaal is al even interessant en origineel en zowel voor Marvel liefhebbers als degenen die niets met superhelden hebben, maar wel met een verhaal dat in een bijzondere mix is gegooid, van fantasy, horror en actie.

Deze serie is weliswaar een onderdeel van het X-Men Universe, maar zo compleet anders, dat het bijna niet herkenbaar is als een gewone superhelden serie. Gelukkig is er nu het tweede seizoen, want er is nog het grote mysterie wie de echte vader van David is en met de twee cliffhangers omtrent David en Oliver, wil je natuurlijk weten hoe het verder gaat.

Vanaf 7 juni elke donderdag te zien bij Fox dus. Ga vooral kijken, want deze serie wil je niet missen. Op 7 juni worden de eerste en tweede aflevering van het tweede seizoen achter elkaar uitgezonden vanaf 21:00.

Deze week worden trouwens ook alle afleveringen van het eerste seizoen nog eens herhaald op Fox. In de nacht van zondag op maandag zijn vanaf 2:00 de eerste 4 afleveringen van het eerste seizoen terug te zien. En in de nacht van woensdag op donderdag zijn de laatste 4 afleveringen vanaf 1:40 te zien.

← Lees ook het review van het eerste seizoen van Legion.

← Lees ook de vorige Sassy’s Shortlist van week 21 2018 met leuke tips van horrorfilms die te zien zijn bij Videoland.

Disclaimer: dit artikel is op geen enkele manier gesponsord.