Sassy’s Shortlist: week 21 (2018)

In deze rubriek vind je tips van films en series die te zien zijn op bijvoorbeeld de tv, in de bioscoop en via een streamingsdienst zoals Netflix, Videoland, Amazon of Ziggo. Af en toe plaats ik een eerste indruk van een serie, aankondigingen, nieuwtjes en updates over de site.

Vandaag een zestal coole horrorfilms op Videoland die zeer de moeite waard zijn om te kijken.

February/ The Blackcoat’s Daughter (2015)

film february the blackcoats daughter 2015
A24

Deze film van Oz Perkins die ook I Am the Pretty Thing that Lives in the House (2016) heeft gemaakt, is een prachtige stilistische creepy horror en ghost story, waarin het lang mysterieus blijft wat er nu precies aan de hand is. We volgen drie jonge vrouwen. Twee van hen, Kat en Rose blijven tijdens de vakantie achter op kostschool ieder met hun eigen redenen, maar ze zijn niet alleen… Ondertussen volgen we Joan die liftend op weg is naar het dorp waar ook deze kostschool zich bevindt. Langzaam worden hun karakters en het plot ontvouwen. Het mysterie is als een puzzel in elkaar gezet, terwijl ondertussen enge creepy scènes zich afwisselen met mooie stilistische shots. De sfeer is surrealistisch, poëtisch en indringend dat nog meer wordt versterkt door de verrassende twist op het einde.

Voor wie: Voor degenen die van een mysterie houden dat op een onconventionele manier in elkaar zit en wordt verteld. Die houden van sfeer en stilistische shots en die net als de film een lange spanningsadem heeft.

Lees hier het hele review van February.

 

We Are Still Here (2015)

film we are still here 2015
Dark Sky Films/ Snowfort Pictures

Deze mashup met een seventies vibe is een combinatie van een ghost story, humor, een possession en een heleboel camp aan het einde. De film begint traag wanneer Paul en Annie na de dood van hun zoon verhuizen naar een dorpje. Maar al snel lijkt het te spoken in het huis. Terwijl Anne denkt dat het de geest is van haar overleden zoon, nodigt ze haar vriendin Mary, een medium uit. Maar alhoewel het spookt in het huis, blijkt de vork heel anders in de steel te zitten en neemt de film een bizarre wending. De film begint klein en klassiek, met een unheimische sfeer. Maar terwijl het verhaal, de sfeer en de cinematografie verandert, verandert ook het genre van een ghost story in een classic campy gore festijn met een vette knipoog, die doet denken aan een grindhouse film qua cinematografie. Deze zeer vermakelijke mengelmoes van karakters, subplots, subgenres en stijlen, zit kunstig in elkaar en zorgt voor een unieke en originele kijkervaring die je niet snel zal vergeten.

Voor wie: Voor degenen die zowel van een klassieke ghost story houden als pure camp en dat graag eens samen in een film willen zien, waarbij deze combi goed gearrangeerd is. Die originele cinematografie waarderen en niet vies zijn van een beetje heleboel bloed.   

Lees hier het hele review van We Are Still Here.

 

The Hallow (2015)

film the hallow 2015
Entertainment One/ Occupant Entertainment

Deze horror fantasy film is gebaseerd op de Ierse volkslegenden over de Fairies, de Fair Folk, of the Hallow, zoals ze ook wel genoemd worden. Adam verhuisd met zijn vrouw Clare en baby Finn en hond Iggs naar Ierland om daar te werken voor de staat om het bos te onderzoeken. Maar hun komst wordt niet verwelkomd door de dorpelingen noch door ‘iets’ anders. In het oude bos houden zich wezens schuil die al snel Adam en zijn familie bedreigen en zijn ze hun leven niet meer zeker. De omgeving van het bos is prachtig en daar wordt ook goed gebruik van gemaakt. Niet voor niets spelen zich veel enge verhalen en enge sprookjes zich af in een donker bos. De film is klein gehouden en focust zich op het gezin, dat nu vrijwel geïsoleerd woont, en de personages zijn erg likeabel en realistische gehouden. Het is niet zozeer een hele andere kijk op Fairies, alleen anders dan dat wij gewend zijn en dat levert een eng soort sprookjes verhaal op.

Voor wie: Voor degenen die van enge sprookjes houden, die geloofwaardige personages willen zien die te maken krijgen met iets waarvan zij dachten enkel te bestaan in sprookjesboeken.

Lees hier het hele review van The Hallow.

 

The Cabin in the Woods (2012)

film the cabn in the woods 2012
Lionsgate

Net zoals Scream (1996) is ook deze film een parodie op het slashergenre, waarbij alles overhoop wordt gehaald en er een origineel en humorvol verhaal van is gemaakt. Studenten Dana, Holden, Marty, Jules en Curt gaan samen een weekendje naar een huisje in het bos. Net zoals in The Evil Dead (1981) en ook hen staat iets nasty’s te wachten en ook zij zijn er deels zelfs verantwoordelijk voor dat ze al gauw belaagd worden door een zombie ghost family. Maar er zit een vette twist in, die wel al vrij in het begin wordt prijsgegeven, maar hierdoor het verhaal wel nog leuker wordt. De film neemt de cliché tropes van het slashergenre op de hak, terwijl de film ook nog in staat is om het zowel zeer grappig te maken, als ook echt spannend en ook nog eens eng door de creepy monsters, ghosts en ghouls en vele andere wezens waarmee de film overspoeld is. Deze film is nu al een klassieker.

Voor wie: Voor degenen die houden van een eigenzinnige en originele film. De film is vooral een feest voor slasherfans, maar iedereen die van een goede film houdt en gevoel voor humor heeft zal zich erg met deze film vermaken.

Lees hier het hele review van The Cabin in the Woods.

 

Haunter (2013)

film haunter 2013
IFC Films

Dit is een ghost story waarbij het vooral draait om het plot, en de twist in het verhaal. Dat zorgt voor een originele kijk op het klassieke ghost verhaal. Lisa is een meisje van bijna 16. Zij beleeft op een vreemde manier steeds weer dezelfde dag opnieuw, samen met haar ouders en haar jongere broertje. Terwijl ze hier langzaam achter komt en vervolgens probeert te ontdekken wat er aan de hand is, en ze per ongeluk stuit op een ouijabord, denkt ze dat het komt door een geest in huis, Olivia. Het blijft zowel voor Lisa als de kijker lang mysterieus wat er precies aan de hand is. Terwijl de dagelijkse routine van Lisa meer en meer begint af te wijken en de creepyness steeds meer toeneemt, werkt de film toe naar een bizarre ontknoping. Geheel gefilmd vanuit het perspectief van Lisa, is dit een intieme beleving geworden dat door de mooie cinematografie wordt benadrukt.

Voor wie: Voor degenen die van een verrassing houden en van klassieke ghost stories met een twist. En voor wie de voorkeur geeft aan een spannend mysterie dan aan een echte enge horror.

Lees hier het hele review van Haunter.

 

Demonic (2015)

film demonic 2015
Dimension Films

John heeft visioenen van een bepaald huis en op aandringen van zijn vriendin Michelle, trekken zij er samen, gewapend met studenten die ook paranormaal onderzoekers zijn, naar toe. Ze hangen overal camera’s op, voeren een seance uit en kijken of er iets gebeurt. En dat kan je in dit soort films maar beter niet doen. Want al snel breekt de hel los, er vallen drie doden, Michelle en een andere jongen raken vermist en John is de enige overlevende. Terwijl hij wordt ondervraagd door rechercheur Lewis en psychologe Dr Elizabeth Klein, en het team de found footage doorneemt komen ze er langzaam achter wat er is gebeurd en komen ze nog voor een verrassing te staan. De film is anders dan de standaard found footage films door de verschillende perspectieven en de niet helemaal chronologische volgorde van vertellen, waardoor het lang raadselachtig blijft wat er is gebeurd en eng blijft. Het verschillende gebruik van de camera’s, draagt hier ook goed aan bij. Het is een echte whodunnit geworden, mét enge shots en een twist.

Voor wie: Voor degenen die klaar zijn met de standaard found footage films, maar geen genoeg van het genre krijgen en die wel willen raden wie het heeft gedaan en hoe en waarom en de twist kunnen waarderen.

Lees hier het hele review van Demonic.

← Lees hier de vorige Sassy’s Shortlist van week 17 (2018)

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponserd

theatrical releae posters v.l.n.r: A24, Snowfort Pictures/ Dark Sky Films, Occupant Entertainment/ Entertaiment One, Lionsgate, IFC Films, Dimension Films