Wie is de moordenaar in Scream (1996)

film scream 1996 killer ghostface
Dimension Films

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of film uit te kijken of het hele boek uit te lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Vandaag de ontmaskering van de killer in Scream (1996).

Zowel een parodie op het slashergenre als ook een echte slasher en whodunnit, is deze franchise van Scream samen met de Nightmare on Elm Street franchise de bekendste filmreeks van Wes Craven. In New Nightmare in 1994 maakte Wes Craven al een parodie en metaverhaal op deze franchise, maar met Scream gaat hij nog een stapje verder door zowel de vele verwijzingen naar andere slashers als er maatschappelijk commentaar en tegencommentaar op het genre in de film te verweven. Maar ook is het een echte whodunnit, want tot het laatst blijft het een mysterie wie de moordenaar is.

Sidney Prescott woont met haar vader Neil in Woodsboro. Het is nu bijna een jaar geleden dat haar moeder Maureen is vermoord door Cotton Weary, haar jongere minnaar. Destijds was het journaliste Gale Wheaters die heilig in de onschuld van Cotton geloofde, maar Sidney kon hem aanwijzen als moordenaar. Sidney heeft geprobeerd haar leven weer op te pakken met haar vrienden Randy, beste vriendin Tatum Riley, haar vriendje Stu Macher. En Sids vriendje Billy Loomis geeft haar ook steun.

Films en seriesFilms en series

De slachtoffers

Totdat twee schoolgenoten bruut worden vermoord door een gek in een halloween kostuum genaamd Ghostface: Casey Becker en Steven Orth zijn de eerste slachtoffers. Woodsboro is natuurlijk in rep en roer en als ook nog het schoolhoofd Himbrey wordt vermoord en Sidney wordt aangevallen door Ghostface, en creepy phone calls van hem krijgt, zijn de poppen pas echt aan het dansen. Er wordt een avondklok ingesteld en wat doe je dan als je een middelbare scholier bent? Dan geef je een big party! Waar nog meer doden vallen waaronder Tatum, ondanks haar niet slechte pogingen om te ontsnappen en zich te verdedigen en komt ze toch gruwelijk aan haar einde in een kattenluikje in de garagedeur. Ook Kenny de cameraman/geluidsman van Gale komt er niet prettig vanaf en wordt in hun busje terwijl ze het feest bespioneren op brute wijze vermoord.

Maar de grote vraag is Whodunnit? Allereerst valt de verdenking op Billy, door Sidney zelf als verdachte aangewezen en hij wordt opgepakt. Maar het blijkt dat hij het niet geweest kon zijn en dat zelfs de creepy phone calls gepleegd zijn met de telefoon van haar vader Neil. Die heel convenient al een paar dagen de stad uit is vanwege werk…verdacht. Dat het ook nog eens bijna de verjaardag van de dood van Maureen is, maakt hem alleen nog maar verdachter.

Maarrrr, hij is het niet. Neil is de grote red herring in het hele verhaal. Bijna de hele film afwezig, een motief en een geloofwaardige verdachte is dit het grote zijspoor dat ons wegleidt van…

film scream 1996 killer ghostface
Dimension Films

De killer(s)

Billy Loomis. Want inderdaad Billy is de dader. Maar hij kan onmogelijk op twee plaatsen tegelijk zijn en we hebben hem gewoon in beeld gezien, terwijl Ghost ondertussen Ghostface Sidney achterna zat. Hoe kan dit? Heel simpel natuurlijk: twee killers! Daarom was het ook zo moeilijk te raden, want je verwacht niet dat het er twee zijn. Vanaf deze film, ben je er nu steeds op bedacht, maar toen Scream uitkwam, was het de grote twist. Want killer nummer twee is Stu Macher, het vriendje van Tatum en beste vriend van Billy en even gestoord, zij het niet nog gestoorder dan Billy.

Het motief

Want Billy had nog een motief. Dit blijkt wanneer hij Sidney in een hoek heeft gedreven, haar vader in de kast heeft opgesloten om hem op te laten draaien voor alle moorden, en hij haar zijn verhaal vertelt. Maureen had een stiekeme relatie met de vader van Billy waarop Billy’s moeder hem verliet. En daar blijft het niet bij, want zo biecht hij ook op dat hij degene was die Maureen heeft vermoord en Cotton er in heeft geluisd.

Sidney en Gale de Final Girl(s)

Maar nadat Billy en Stu elkaar hebben belaagd met messen om zo slachtoffers te lijken van Neil, reuze knettertje gek, ziet Sid haar kans en vlucht. Ze weet Stu, al flink gewond door hun eigen zieke plan, te doden en dan is het de beurt aan Billy. Sid weet haar hand te leggen op de stemvervormer en het kostuum van Ghostface en geeft Billy een koekje van eigen deeg, terwijl Gale kans ziet om Billy dood te schieten. Maar zoals Randy al gelijk zegt, blijven killers na één miezerig schot niet echt lang dood. Aan Sid de eer om hem een headshot te geven zodat Billy voorgoed blijft liggen.

Sidney is nog lang niet van Ghostface af…

Maar hiermee is het verhaal niet afgelopen, het begint pas. In Scream 2 (1997) loopt er weer een gestoorde Ghostface in de rondte en in Scream 3 (2000) blijkt Scream 1 toch net even iets anders in elkaar te steken, dan je na het kijken van dit eerste deel denkt. Dus hou deze site in de gaten voor de verdere onthullingen over het werkelijke toedracht van de murderspree van Billy. Tot slot krijgt Sidney in Scream 4 (2011) voor een laatst maal te maken met een nieuwe Ghostface.

So, that’s it folks. Billy Loomis, degene die het in eerste opzicht onmogelijk gedaan zou kunnen hebben, is de killer, met als hoofdmotief wraak. Mede mogelijk gemaakt door zijn psycho partner in crime Stu. Want wat was zijn motief? Nou ja, eigenlijk zijn psychopathische karakter is zijn enige excuus. Slasher movies don’t make killers, they make them more creative.’

Films en seriesFilms en series

← Lees ook het review van de film Scream (1996)

Meer lezen over de Scream reeks? Klik dan op onderstaande links:

Of over de serie Scream?

Of meer ‘wie is de moordenaar’ artikelen lezen?