Doctor Who Christmas Special 2007: Voyage of the Damned

review series doctor who christmas special 2007 voyage of the damned
The Doctor and Astrid/ BBC

Aan het einde van seizoen drie van Doctor Who heeft de Doctor afscheid moeten nemen van Martha, nadat ze besloten had niet meer met hem op reis te gaan. Een dappere beslissing, maar dat laat de Doctor wel weer alleen. Maar niet voor lang want net nadat hij afscheid heeft genomen van Martha wordt de TARDIS door een schip geramd: de Titanic!

Noch een echte pastiche, noch een parodie, maar meer een ode en leuke draai aan het verhaal van de Titanic en de Poseidon Adventure is dit een ware epische Kerstaflevering geworden. Een aflevering die weet te ontroeren, die heroïsch is en zielig, met een spannend avontuur waarin niet alleen de passagiers en de bemanning van de Titanic gevaar lopen, maar ook de hele Aarde. Maar met de Doctor als verstekeling aan boord, is alles nog niet verloren.

Het verhaal

Nadat de Titanic de TARDIS heeft aangevaren in de ruimte, gaat de Doctor natuurlijk een kijkje nemen aan boord. De Titanic is op het moment rond een baan om de Aarde en omdat het Kerst is op Aarde, vieren ze dat ook op de Titanic als extra-planetair feestje. De Doctor maakt al snel kennis met een aantal mensen aan boord. Hij ontmoet Astrid Perth die een serveerster is en altijd al droomde om het universum te zien en andere planeten. Ook ontmoet hij Morvin en Foon Van Hoff een stel dat met een wedstrijd een reisje op de Titanic heeft gewonnen.

Wanneer het hun beurt is om naar de Aarde geteleporteerd te worden, (net zoals bij een excursie van een cruise schip), neemt de Doctor Astrid stiekem mee. Hun gids is Mr Copper, een Earthonomicus, die zogenaamd alles van de Aarde weet, maar het een en ander door elkaar haalt en verkeerd begrijpt, zodat zijn uitleg van de Aarde en Kerst nogal barbaars overkomt. Astrid kijkt haar ogen uit, maar veel te vlug worden ze weer terug geteleporteerd door het schip, net als ze staan te praten met een kioskkoopman (die later de opa van Donna blijkt te zijn).

Er komen namelijk drie meteoren af op de Titanic. Midshipman Frame wil het schild van het schip aanzetten, maar de kapitein houdt hem tegen waardoor de meteoren inslaan en ernstige schade toebrengen aan het schip. De Doctor probeert, samen met Astrid, Bannakaffalatta een alien cyborg, Morvin en Foon, Mr Copper en Rickson een rijke arrgonte man, zich een weg te banen door het puin naar de brug, naar Midshipman Frame. Maar de Heavenly Hosts, robots die de gasten van informatie moeten voorzien en hen moeten ondersteunen, blijken moordende machines te zijn die opdracht hebben gekregen om iedereen aan boord te doden. Natuurlijk wil de Doctor weten wie achter deze maniakale actie zit, maar ook moet hij voorkomen dat de Titanic op rampkoers naar de Aarde valt en zo met een nucleaire explosie de Aarde zal vernietigen.

Leuke personages

Net zoals in de Titanic en Poseidon Adventure is het een heel spannend, maar ook ontroerend en zielig verhaal. Tijdens eerdere alien invasies met Kerst ging de Doctor samen met eerst Rose en vervolgens met Donna de strijd aan. Maar dit keer moet hij er voor zorgen dat niet alleen de Aarde gered wordt, maar ook wil hij een kleine groep overlevenden in veiligheid brengen.

Morvin en Foon zijn te dikke maar lieve en moedige mensen die zielsveel van elkaar houden. Omdat ze een prijs hebben gewonnen en daardoor niet voor de cruise hebben hoeven betalen, zijn ze vaak het mikpunt van andere passagiers. Iets wat al eerder de irritatie van de Doctor opwekte.

De kleine rode alien Bannakaffalatta, blijkt een cyborg te zijn. En op Sto, de planteet waar ze vandaan komen, zijn cyborgs geen volwaardige burgers en worden gediscrimineerd. Bannakaffalatta schaamt zich hiervoor en het kwetst hem en zou niets liever willen dan als volwaardig worden gezien.

Mr Copper, de Earthonomicus, blijkt een bedrieger. Hij is helemaal geen echte historicus, maar gewoon een reizende koopman die ook eens een het universum wilde zien en daarom heeft gelogen om dit baantje op de Titanic te krijgen. Hij is een lieve oude man, die geen enkel kwaad in zich heeft, maar moedig is en goed handelt.

Rickson echter is een geval apart. Hij is de irritatie factor, een egoïst, die alleen met zichzelf en zijn geld bezig is en de groep niet helpt.

De grootste nadruk krijgt Astrid, de jonge vrouw die moedig is en graag met de Doctor op reis zou willen. En de Doctor wil dat ook maar al te graag, helaas loopt dat anders. Iedereen behalve Rickson is een buitenbeentje, personages die op één of andere manier afwijken, maar uitblinken in dapperheid, moed en opofferingsgezindheid.

review series doctor who christmas special 2007 voyage of the damned
a Titanic adventure/ BBC

Rollercoaster van emoties ook voor de Doctor

De aflevering barst van de emoties, van zielig en ontroerend tot heldhaftig en lafheid. En ook in dit ruimteschip avontuur zal niet iedereen het overleven. Meerdere geliefde personages offeren zich op een heldhaftige manier op. En het moment waarop Astrid zich van haar dapperste kant laat zien is hartverscheurend. Niet alleen voor de kijkers, maar ook voor de Doctor. Het is de zoveelste die zich opoffert en sterft, niet zozeer door direct toedoen van hem zelf, maar wel indirect door de beslissingen en acties die hij onderneemt. Het is voor de Doctor weer een harde klap. Zeker omdat hij de groep heeft belooft hen in veiligheid te brengen.

Hij wordt dus gedwongen deze aflevering om vaak I’m sorry’ te zeggen. Een zin die hij als tiende Doctor veelvuldig gebruikt en een zwaar thema is. En wanneer Mr Copper aan het einde van het avontuur zegt dat als je echt kon beslissen wie sterft of wie leeft, je dan pas echt een monster bent. Iets dat de Doctor aangaat, want hoe vaak heeft hij in zo’n positie gezeten? Hoe vaak heeft hij zelf direct of indirect moeten beslissen wie leeft of wie sterft? De Doctor streeft er altijd naar om iedereen te redden en vaak genoeg zelfs de slechte wezens, maar dat lukt niet altijd. Het is een schuldgevoel en een last die hij altijd bij zich draagt en hoe ouder hij wordt en hoe meer avonturen hij beleeft, hoe meer ‘slachtoffers’ hij maakt.

Spannend avontuur

Maar deze aflevering heeft gelukkig ook leuke en spannende momenten. De vormgeving van de Titanic, zowel de buitenkant als de aankleding aan de binnenkant doet denken aan de beginjaren van de twintigste eeuw. We zien de Titanic over het dak van Buckingham Palace scheren in een euforisch moment en het einde is na alle dramatiek toch leuk en positief. Ook de grap dat het altijd sneeuwt met Kerst, maar het nooit echte sneeuw is, geeft een luchtig einde.

De Hosts maken het spannend. Gekleed en vormgeven als Kerstengels, zien ze erg onschuldig uit, maar zijn dat allesbehalve met hun halo’s die ze als chakrams door de lucht jagen. Naast alle andere gevaren vormen zij een extra bedreiging en zijn ook de reden waarom de Doctor denkt dat er opzet in het spel is en een groter kwaadaardig plan.

Dat plan heeft alles te maken met de kleine boodschap die in de aflevering verborgen zit. Het werd al kort aangestipt door Bannakaffalatta en het feit dat hij gediscrimineerd wordt omdat hij een cyborg is. De nadruk ligt echter niet direct op het discrimineren op zich (wat natuurlijk sowieso niet goed is), maar hoe je daar mee omgaat. Bannakaffalatta laat zien dat ondanks dat hij gediscrimineerd wordt toch het juiste kan doen en een held wordt, terwijl de nemisis van de aflevering het tegenovergestelde doet en uit is op wraak. Ondanks dat dit geen grote focus heeft, schemert dit wel door en is gebruikt als motief voor de hele ramp.

Hiermee is Voyage of the Damned is een waardige epische Kerstaflevering, vol heroïek, ontroering, spanning, romantiek, en de Doctor who saves the day, maar blijkt toch helaas weer niet in staat te zijn om iedereen te redden. Met leuke personages die volop ruimte krijgen is dit een echt op zich staande volwaardige aflevering. Gelukkig heeft de Doctor naast zijn ‘I’m sorry’ er weer een leuke catchphrase bij: Allons-y!

Dus Allons-y naar het vierde seizoen!

Meer lezen van Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special 2007: Voyage of the Damned (2007) 72 min
  • Directed by: James Strong
  • Written by: Russell T. Davies
  • Starring: David Tennant, Kylie Minogue, Clive Swift, Jimmy Vee, Debbie Chazen, Clive Rowe, Gray O’Brien, Russell Tovey, Bernard Cribbins
  • Music by: Murray Gold
  • Cinematography: Ernest Vincze
  • Edited by: Mike Jones
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC One