Monster of the Week episode 5: Tuunbaq (The Terror S1)

the terror tuunbaq
AMC

In de spannende en avontuurlijke serie The Terror wordt de crew van de schepen HMS Terror en HMS Erebus niet alleen geconfronteerd met de ontberingen van de kou, het slechte eten en ziekten wanneer ze vast komen te zitten in het ijs. De expeditie om de noordelijke passage te vinden richting het westen verandert in een hachelijke situatie, zeker wanneer ze ook te maken krijgen met een bovennatuurlijk monster dat het op hen heeft voorzien; Tuunbaq.

Captains Franklin, Crozier en Fitzjames hebben van 1845-1848 deze ontberingen echt moeten doorstaan, terwijl schrijver Dan Simmons het extra gevaarlijke element van de Tuunbaq heeft toegevoegd. De schepen en de crew zijn ook werkelijk verloren gegaan en slechts een paar graven en dagboeken zijn teruggevonden.

Mythisch wezen

De Tuunbaq is een mythisch wezen van de Inuit. Een animal spirit die onder gezag van de sjamaan hen helpt om voedsel te vinden en om hen te beschermen tegen vijanden of te vechten tegen een kwade Tuunbaq van een slechte sjamaan.

De crew van de schepen haalt de woede van de Tuunbaq op de hals wanneer een paar crewleden per ongeluk de sjamaan dood schieten. En nu er niemand is om het beest te beheersen, heeft de Tuunbaq het op de crew voorzien.

Dreiging

Alhoewel de focus ligt op de werkelijke ontberingen van de crew, speelt de Tuunbaq een dreigende rol op de achtergrond. Gefilmd in slechte weersomstandigheden in mist en storm, blijft de Tuunbaq ook lang tot de verbeelding spreken. Net zoals de crew, weet ook de kijker niet precies wat het is. Gelijkend op een ijsbeer, maar dan met een iets andere schedel met een brede mond, een menselijkere neus en uitgesproken wenkbrauwen. Samen met langere en slankere ledematen en poten die ook iets minder dierlijk zijn gemaakt, wordt het beest niet alleen menselijker, maar is de Tuunbaq ook een geheimzinnig wezen.

Niet alleen het uiterlijk en of het een ijsbeer of een bovennatuurlijk wezen is, wordt lang raadselachtig gehouden, maar ook de aanvallen zijn sporadisch en op goed gekozen momenten in de serie gezet. Precies op het juiste moment duikt de Tuunbaq weer op, om vervolgens zelf uitgekiende aanvallen uit te voeren en het lijkt alsof hij zijn slachtoffers bewust uitkiest. Dat is wat het voor de crew zo angstig maakt, dat het misschien niet zomaar een dier is dat in hen een willekeurig hapje ziet.

the terror tuunbaq
AMC

Symboliek

Ondanks dat de Tuunbaq een monster is, kan het tevens gezien worden als een symbool die de Inuit beschermt tegen indringers die kwaadwillend zijn. De Inuit is in de serie een vredelievend volk, dat zich enkel bezig houdt met overleven wat al moeilijk genoeg is en juist hierom enige bescherming nodig heeft. Het is daarom ook wel begrijpelijk waarom de Tuunbaq op een wraakmissie is. Helemaal wanneer Mr Hickey een paar onschuldige Inuit in koele bloede doodt, waaronder een kind. Deze Inuit waren juist behulpzaam boden hen voedsel aan en hadden hen kunnen helpen om te overleven in de barre omstandigheden.

Wie is het echte monster?

De vraag is dan ook wie in deze serie het echte monster is. Mr Hickey of de Tuunbaq. Beiden handelen uit de wil om te overleven, Mr Hickey uit puur egoïstische redenen en de Tuunbaq omdat deze nu eenmaal zo in elkaar zit en de Inuit wil beschermen. Beiden killers, nietsontziend, maar vanuit twee verschillende perspectieven.

Mr Hickey blijft een antagonist gedurende de hele serie en blijkt dat al te zijn voordat hij aan boord kwam. De echte Mr Hickey werd namelijk door deze bedrieger die zijn naam aannam vermoord, zodat de fake Mr Hickey zijn plaats in kon nemen en mee kon naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. Moord, manipulatie, kannibalisme, muiterij, Mr Hickey draait zijn hand er niet voor om. Zonder Mr Hickey in deze serie, zou deze expeditie misschien heel anders zijn gelopen. Aangezien de expeditie op ware gebeurtenissen is gebaseerd, en Mr Hickey een fictief figuur is, blijft dit pure speculatie. Maar zoals het in de serie is neergezet heeft Mr Hickey een grote rol gespeeld in de ondergang van de crew van HMS Terror en HMS Erebus.

De mens, instinct en het kwaad

Zo komen goed en kwaad, realiteit en het bovennatuurlijke mooi tot zijn recht in de serie. Zeker wanneer het uiteindelijk tot een allerlaatste confrontatie komt, voor de overgebleven crew en Captain Crozier die het zowel op moeten nemen tegen de Tuunbaq als Mr Hickey. De drie standpunten in de barre omstandigheden worden mooi vertegenwoordigd. Waarbij Captain Crozier, de menselijkheid verbeeldt, het juiste wil blijven doen en iedereen wil helpen en oprecht geïnteresseerd is in de Inuit als volk. De Tuunbaq is het instinct, een dierlijke motivatie die de Inuit beschermt en vecht tegen alles wat in zijn optiek kwaadwillend is. En tenslotte Mr Hickey die alles wat in deze omstandigheden het slechte in de mens naar boven kan halen vertegenwoordigt en zelfs de rituelen van de Inuit wil misbruiken voor zichzelf.

In de laatste confrontatie verliest Mr Hickey al zijn nog zinnige verstand en toont hij zich een werkelijke psychopaat. Terwijl de Tuunbaq tot zijn laatste adem doet wat hij behoort te doen. En Captain Crozier, het juiste het goede, uiteindelijk overwint, al voelt hij zich allerminst een winnaar. De sterfscène van de Tuunbaq is dan ook eigenlijk best zielig, maar begrijpelijk. Terwijl de sterfscène van Mr Hickey toch meer een gevoel van gerechtigheid doet opwekken. Dit is erg mooi en goed verbeeld in de serie.

Want wat is het wat iets tot een monster maakt? Puur de acties, of ook de gedachte erachter? Is om te overleven alles geoorloofd, kan je alle menselijkheid laten varen, of is menselijkheid juist nog het enige dat je hebt in deze omstandigheden?

← Lees ook het review van de serie The Terror seizoen 1

← Lees hier de vorige Monster of the Week episode 4: The Creatures uit A Quiet Place (2018)

→ Lees hier de volgende Monster of the Week episode 6: “It” uit It Comes at Night (2017)