Serie Review: Preacher Seizoen 2

review series preacher season 2
a new mission/ AMC

Na het knallende einde van het eerste seizoen van Preacher, begint Jesse samen met Tulip en Cassidy aan zijn belangrijkste queeste ooit; de zoektocht naar god, letterlijk.

Het einde van het eerste seizoen was natuurlijk spectaculair en explosief. Heel Annville is opgeblazen en met de grond gelijk gemaakt en niemand heeft het overleefd, behalve Jesse, Cassidy en Tulip omdat zij na het desillusionerende telefoongesprek met de nepgod, frietjes gingen eten omdat Tulip daar zin in had. Daarbij de rest van het stadje met deze desillusie achterlatend.

Deze vreemde ontdekking is natuurlijk niet zonder consequenties voor de bewoners van Annville. Wanneer de hele basis waar je je hele leven al in gelooft plotseling onder je voeten wegvalt, wat dan? Dit is op een zeer poëtische wijze neergezet door de verschillende reacties van de bewoners van Annville met als hoogtepunt het verzaken van het bijstellen van de temperatuur van de fabrieksriool, waardoor heel Annville ontploft. Maar er is een overlevende, we zien de Seraphim uit de rookwolken opstaan, maar echter niet voor lang, want de Saint of Killers schiet haar neer, en we zien haar niet meer opstaan…

Maar Jesse, Cassidy en Tulip zijn niet de enigen die het hebben overleefd, want Eugene zit ‘veilig’ in de hel. Terwijl Jesse, Cassidy en Tulip van hun frietjes genieten en geen weet hebben van wat zich in Annville heeft plaatsgevonden, neemt Jesse een drastisch besluit. God is kwijt, dus is het aan hem om hem te zoeken om, óf hem te helpen als hij in de problemen zit, óf om hem een flink pak slaag te geven als blijkt dat hij gewoon zijn rug naar de mensheid heeft toegekeerd. Zo begint het tweede seizoen van Preacher.

Het verhaal

Jesse meent iemand te kennen die hen misschien kan helpen en ze zoeken een oude vriend op, ook een preker, die er wel hele vreemde gewoontes op na houdt om zijn kudde te helpen. Voor het eerst gaan Jesse, Cassidy en Tulip op hun road trip en zitten ze continu op elkaars lip wat al snel wat ongemakkelijke, en komische situaties oplevert. Jesse en Tulip hebben het als stel nog niet echt bijgelegd en Cassidy is heimelijk nog steeds gek op Tulip.

Hun volgende aanwijzing leidt hen naar een casino waar Fiore als een soort houdini telkens opstaat uit de dood en daar een hele beroemdheid mee geworden is. Ondertussen zit de Saint of Killers hen steeds op de hielen en blijkt dat hij hen kan volgen doordat Jesse telkens Het Woord gebruikt.

Van Fiore worden ze niet veel wijzer, maar Jesse komt erachter dat God erg van jazz houdt en komt tot de conclusie dat ze naar New Orleans moeten gaan, de stad van de jazz. Tulip vindt het om persoonlijke redenen geen goed plan, maar Cassidy weet een slaapplek voor hen te regelen, bij een oude man genaamd Denis. Hier gaat Jesse verder op zoek naar God door alle jazztenten af te struinen, maar stuit daarbij op een vreemde groep genaamd The Grail die hem tegenwerkt. Hoe redden ze zich uit een benarde situatie wanneer de Saint of Killers hen vindt? Wat is The Grail? Waarom wil Tulip niet naar New Orleans en wat verbergt ze voor Jesse? En wie is Denis?

review series preacher season 2
Saint of Killers/ AMC

On the road

De eerste twee afleveringen bestaan uit een road trip op zoek naar God door Amerika. Terwijl Tulip en Jesse voorin zitten en Cassidy achterin hebben ze komische conversaties, die echt een goede sfeer neerzetten. Dat blijft zo wanneer ze bepaalde plekken aandoen en Cassidy hilarische dingen uithaalt of zegt, en Tulip daar heel droog op reageert. Hun driehoeksverhouding lijkt soms op moeder Tulip, afwezige vader Jesse en het naïeve altijd opportunistische kind Cass. Dat zorgt voor genoeg komische momenten en komen hun onderlinge relaties veel beter en grappiger tot hun recht. Waarbij Cass overduidelijk de humor naar zich toetrekt.

Die eerste twee afleveringen zijn ook precies wat je van hen verwacht wanneer ze op elkaar zijn aangewezen. Ook de achtervolging van de Saint en het vuurgevecht midden op de weg is spectaculair en komisch in beeld gebracht. Hier toont de serie zijn kracht. Daar komt echter al snel verandering in wanneer ze arriveren in New Orleans en een vaste verblijfplaats hebben bij de bejaarde Denis, die later de zoon van Cass blijkt te zijn. Vanaf dit moment gaat Jesse erg zijn eigen gang op zoek naar God. Heeft Tulip de zenuwen omdat haar bijna ex-man en maffiosi daar woont en op zoek is naar haar. En probeert Cass de slechte band met zijn zoon te herstellen. 

Jesse, Tulip en Cassidy

Alhoewel we dus meer te weten komen over de achtergrond en het verleden van zowel Tulip als Cass en we ook in aflevering 5 te weten komen hoe de relatie tussen Jesse en Tulip was toen ze nog bij elkaar waren en voordat Jesse terugkeerde naar Annville, is het best een beetje saai. We komen wel meer over hen te weten, maar de ontwikkeling tussen hen stokt een beetje. De relatie tussen Jesse en Tulip blijft hetzelfde, Tulip wil hem terug, maar doordat Jesse zo geobsedeerd bezig is met God ontstaat er een steeds groter wordende kloof tussen hen. Cass blijft Tulip meer dan leuk vinden en geeft echt om haar zonder actie te ondernemen en hij blijft een trouwe vriend van Jesse. En Jesse blijft lekker egoïstisch bezig.

Dit was eigenlijk al zo in het eerste seizoen en daar komt nu niet echt verandering in en dat is jammer en is ook hetgeen waardoor het naar mijns inziens een beetje saai is. Wat wel goed en interessant is gedaan is de reactie van Tulip nadat zij een confrontatie heeft gehad met de Saint. Zij reageert daar heel slecht op en dit zorgt voor een aantal morele keuzes, zowel van haar kant als van Jesse. Maar ook Cass heeft een aantal morele keuzes te maken die betrekking hebben op zijn verleden en op Denis, wat ook best heftig in beeld is gebracht.

Eugene in hell

Maar we volgen ook de verhaallijn van Eugene, die door Jesse naar de hel is gestuurd. Alhoewel niet dood en verre van een slecht mens, bevindt Eugene zich in zijn eigen persoonlijke hel en maakt keer op keer het moment mee waarop Tracy zichzelf bijna dood schiet en Eugene zichzelf bijna dood schiet. Niets hiervan is zijn schuld, echter dat gevoel heeft hij wel en heeft zelfs het idee dat hij het verdient om in de hel te zijn. We maken dus kennis met de hel, de hele omgeving, de directrice Mrs Mannering en een aantal anderen die in de hel zijn beland, waaronder Hitler.

Tussen Hitler en Eugene ontstaat een band en we krijgen een heel ander beeld van de slechtste man van de twintigste eeuw. Echter aan het einde van dit seizoen moet blijken of die zogenaamde vriendschap wel zo verstandig is geweest. We krijgen af en toe wat scènes van Eugene in de hel voorgeschoteld, die zeker voor wat afwisseling zorgen van wat er op aarde gebeurt. En alhoewel de vormgeving van de hel misschien niet zo spectaculair is, zijn de ideeën rondom deze verhaallijn dat wel, en zorgen voor wat humor, maar ook sentiment. De scène waarin Eugene met behulp van Hitler uit de hel weet te ontsnappen is doordrenkt van zwarte humor en met suggestieve beelden die we niet te zien krijgen. Iets dat het seizoen echt nodig had en dat swung in de serie brengt, wat wel veel in het eerste seizoen werd gebruikt.  Sowieso zijn de scènes met Eugene en Hitler erg sterk.

review series preacher season 2
Eugene in hell with Hitler/ AMC

Spoilers: nieuwe personages en verhaallijn

Het eerste nieuwe personage is de Frans sprekende Denis, de hoogbejaarde en zieke zoon van Cass. Hun ingewikkelde relatie bestaat in het eerste deel van het seizoen uit veelal stilzwijgen. En niet alleen door de taalbarrière want Cass heeft nooit de moeite genomen om Frans te leren, iets dat boekdelen spreekt. Denis wil geen contact met zijn vader omdat Cass er nooit was, het enige dat hij nu wil is dat Cass van hem ook een vampier maakt. In eerste instantie weigert Cass dit, maar op het moment dat Denis op sterven ligt, geeft hij toch toe. Hierdoor verbetert hun relatie en Cass koopt zelfs vertaalcomputertjes die ze beiden om hun nek hangen zodat ze met elkaar kunnen praten. Dit levert komische momenten op en Cass lijkt gelukkig. Al gauw blijkt Denis een vampier die zijn slechte kant niet wil onderdrukken en Cass moet een moeilijke keuze maken en stelt hem bloot aan de zon, wat een heftige scène oplevert.

De actie is niet zo cool als in het eerste seizoen en ook de bizarre en vreemde karakters ontbreken een beetje. Die moeten nu worden opgevangen door drie nieuwe personages die worden geïntroduceerd; Herr Starr, Featherstone en Hoover. Herr Starr is de big boss van The Grail en Featherstone en Hoover zijn aangewezen om Jesse in de gaten te houden. The Grail is namelijk een goddelijke organisatie die een groot geheim verborgen moet houden, totdat de tijd is gekomen om dit grote geheim te onthullen. 

Het idee is erg origineel gevonden, namelijk Jezus heeft op aarde vlak voordat hij stierf een kind verwekt en nu door de eeuwen heen heeft The Grail ervoor gezorgd dat de bloedlijn in stand werd gehouden wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat nu Humperdoo een totaal inbreed gekkie de nieuwe Messias is die op het juiste moment moet opstaan om de mensheid wanneer alle hoop is verloren, moet gaan leiden. Het is de taak van Herr Starr om alle valse messiassen op te sporen en te elimineren, totdat hij bij Jesse uitkomt en een kans ziet. De gave van Genesis, kan van Jesse de ultieme Messias maken. En dat is waar het in het derde seizoen naar toe gaat. Maar niet voordat het tot een ultieme confrontatie komt tussen Tulip en Featherstone, wat tot een schokkend einde leidt.

Conclusie

Het tweede seizoen van Preacher verschilt erg veel van het eerste seizoen qua sfeer maar ook qua toon. Gelukkig krijgen we in de laatste aflevering weer een goede echte preacher-vechtscène te zien en dat geeft weer moed voor het volgende seizoen. Ik vond dit seizoen namelijk een stuk minder leuk dan het eerste seizoen. Er gebeurde net iets te weinig, de ontwikkeling van Jesse, Tulip en Cassidy onderling blijft hetzelfde, alhoewel ze wel ieder voor zich genoeg meemaken. Maar wat ik al zei bij het eerste seizoen, was dat ik die driehoeksverhouding zo sterk en leuk vond, dat was nu een beetje aan het wegzakken doordat iedereen meer met zichzelf bezig was. Wel zijn we dus meer over hen te weten gekomen en hopelijk zorgt dat voor een goede basis om in het derde seizoen nog meer actie en bizarre plots te zien ontvouwen en waarbij de zwarte humor ook weer meer de ruimte krijgt.

Meer lezen over Preacher? Klik dan op onderstaande link:

Praktische info

 • Preacher (2017)
 • Season: 2
 • No of episodes: 13
 • Running time: 42-65 min
 • Based on: Preacher by Garth Ennis, Steve Dillon
 • Developed by: Sam Catlin, Seth Rogen, Evan Goldberg
 • Starring: Dominic Cooper, Joseph Gilgun, Ruth Negga, Ian Colletti, Pip Torrens, Noah Taylor, Ronald Guttman
 • Composer: Dave Porter
 • Cinematography: John Grillo, Andrew Voegeli
 • Production company: Short Drive Entertainment, Point Grey Pictures, Original Films, Kickstart Productions, AMC Studios, Sony Pictures Television, DC Entertainment
 • Original Network: AMC