Wie is de moordenaar in Scream Seizoen 1?

killer scream season 1
MTV

Niets is zo vervelend wanneer je eigenlijk geen zin hebt om een hele serie of boek uit te kijken of lezen om erachter te komen who did it. Toch wil je het weten. I hear you, dus bij deze dé onthulling. En misschien vind je het na de onthulling het toch wel weer de moeite waard om verder te lezen of te kijken, want de ene twist is de ander niet. Vandaag wordt de killer uit het eerste seizoen van Scream ontmaskert. 

Emma als de nieuwe Sidney

In het eerste seizoen van Scream draait het allemaal om Emma Duval een zestienjarige die met haar moeder Maggie in Lakewood woont. Haar ouders zijn gescheiden en ze leidt verder een vrij rustig leventje. Daar komt allemaal verandering in wanneer er een meisje van haar school Nina Patterson wordt vermoord. Daar blijft het niet bij want Nina was pas het eerste slachtoffer en één voor één worden vrienden van Emma een kopje kleiner gemaakt. Samen met haar vrienden Brooke, Will, Jake en vroegere vriendin Audrey en Noah moet ze de moordenaar zien te vinden, voordat ze allemaal één voor één te grazen worden genomen. Alleen, wie kan ze nog vertrouwen?

De serie volgt vrijwel, zeker in het begin, hetzelfde patroon als in de film Scream (1996). Net zoals in de film, begint de serie Scream met een moord op een stelletje, dat het begin aankondigt van een hele reeks moorden op personen die allemaal verband houden met het hoofdpersonage, eerst Sidney Prescott en nu Emma. En net zoals in de film valt op gegeven moment ook de verdenking op de vader. Maar er zijn veel meer verdachten. Omdat het een serie is met veel meer personages dan in de film, zijn er niet alleen meer slachtoffers, maar ook meer verdachten, zoals naast de vader van Emma, ook de vader van Brooke, het nieuwe vriendje en leraar van Brooke, Seth Branson en many more.

De reden waarom de killings nu plaatsvinden heeft al evenveel gelijkenis met de film. Want ook hier draait het allemaal om wraak, aangaande iets dat in het verleden is gebeurd. Dat verleden is echter anders. Was de moeder van Sidney een jaar eerder vermoord om haar vreemdgaan met de vader van Billy Loomis, de uiteindelijke moordenaar, gaat het hier om iets dat iets meer dan twintig jaar eerder heeft plaatsgevonden in Lakewood. En dat heeft alles te maken met Brandon James, een jongen met een misvormd gezicht die enorm gepest werd en op gegeven moment doorsloeg en een paar klasgenoten doodde, waarna hij zelf werd doodgeschoten en in het meer viel. Een heel triest verhaal eigenlijk. De moordenaar van nu draagt hetzelfde masker als Brandon droeg bij leven om zijn misvormde gezicht te verbergen. Dat legt gelijk al een verband met hem, maar dat hoeft echter nog niets te betekenen, want de killer kan het ook gewoon cool vinden en gebruiken.

Alhoewel Emma dat verleden kent, weet ze niet dat haar moeder Maggie bevriend was met hem en al helemaal niet dat Maggie samen met Brandon een kind heeft gekregen dat ze ter adoptie moest afstaan. Pas vanaf het moment dat Emma hierachter komt is het slechts een zoektocht naar wie dat kind kan zijn.

killer scream season 1
MTV

Wie is de nieuwe Billy?

Ze krijgt hierbij hulp van Piper Shaw een podcaster van het programma Autopsy of a Crime die naar Lakewood is gekomen om verslag te doen van de moorden. Samen sporen ze de moeder van Brandon James op en zo komt Emma erachter dat Brandon een zoon heeft gehad en vervolgens verdenkt ze Seth Branson, de nieuwe leraar op school.

Maar dit alles is sneaky in scène gezet door Piper zelf. Want wat blijkt: Brandon en Maggie hadden een meisje gekregen en dat meisje is Piper Shaw. Als een echte Gale Weathers heeft Piper zich in het leven van Emma gewurmd, haar verkeerde informatie gegeven, terwijl zij informatie van Emma kreeg, wat het haar makkelijk maakte om zoveel mogelijk van haar beste vrienden op een gruwelijke manier te doden, zoals haar ex-vriendje Will Belmont in het bijzijn van Emma. Haar doel was om Emma zo veel mogelijk te kwetsen om tenslotte haar en Maggie uiteindelijk te doden.

Puur uit jaloezie, uit woede dat Emma liefdevolle ouders heeft, leuke vrienden en een goed leven, terwijl Piper opgroeide in een weeshuis en vond dat haar alles was ontzegd. Het is eenzelfde soort wraak en uitvoering als dat Billy Loomis samen met zijn maatje Stu uitvoerde om het leven van Sidney eerst zo miserabel mogelijk te maken om haar te straffen voor de zonden van haar moeder om haar tenslotte als laatste te doden en haar er in te luizen als de moordenaar. Piper gebruikt hiervoor een andere nepmoordenaar en heeft een iets ander motief, maar de strekking is vrijwel hetzelfde: wraak, jaloezie en woede. Maar ja, daar gaan de meeste van dit soort killings om natuurlijk.

Piper legt wel zelf het loodje, vlak voordat ze Emma en Maggie wil doden en een laatste onthulling wil doen. Audrey komt echter aangerend en weet haar neer te schieten en redt zo Emma en Maggie. Want ook Audrey heeft genoeg reden om kwaad te zijn op Piper nadat ze schaamteloos door haar is gebruikt. Tenminste zo lijkt het, want het is hiermee niet afgedaan. Want net zoals de twist aan het einde in Scream (1996), de onthulling dat er twee killers waren, zo ook is in het tweede seizoen de verrassing van een tweede killer. Net zoals Billy had ook Piper een handlanger. Want als je goed hebt opgelet zijn er scènes waarin zowel de killer als Piper samen te zien zijn, wat haar in eerste instantie van de verdachtenlijst doet schrappen. Wie dat is lees je in de volgende aflevering van Wie is de Moordenaar.

So there you have it, de killer is Piper Shaw. De nep Gale Weathers, de sneaky bastard met haar nerderige look. Looks can be deceiving en dat geldt zeker voor Piper. Wie had gedacht dat zo’n ‘klein’ meisje tot dit soort dingen in staat zou zijn? In ieder geval is het verfrissend geweest om ook eens een vrouwelijke psychopaat aan het werk te zien, al zijn die in veel kleinere aantallen aanwezig dan hun mannelijke collega’s. Het zorgde in ieder geval voor een goede en verrassende twist.

Maar wie is haar handlanger? Lees dat in Wie is de moordenaar in Scream seizoen 2.

Meer lezen over Scream de serie? Klik dan op onderstaande links:

Meer lezen over de films van Scream?

Meer ‘wie is de moordenaar artikelen’ lezen?