Riverdale Chapter 31 seizoen 2, aflevering 18: Riverdale neemt een duistere wending

riverdale season 2 midge anight to remember
The CW

The Black Hood is back!

En de arme Midge was de eerste die het moest ontgelden. Als de understudy van Cheryl nam Midge de rol als Carrie over en werd vastgespijkerd met messen aan het decor. Met de tekst geschreven in haar bloed: “I am back from the dead. All those who escaped me before will die. B.H.”

Een sinistere wending van een o zo fijne musical.

Het is al weer een tijdje geleden dat we de Black Hood voor het laatst zagen. Sterker nog, toen we hem voor het laatst zagen in ‘Silent Night, Deadly Night’ werd hij door sheriff Keller doodgeschoten en ontmaskerd als de conciërge van Riverdale High: Mr Svenson.

Cased closed.

Maar Archie dacht er het zijne over. Want zoals we allemaal hebben kunnen zien, had Mr Svenson geen groene ogen

Maar na het hele gebeuren met de Black Hood doken gelijk een hele hoop andere problemen op. Archie kreeg te maken met de maffiafamilie van Veronica. Betty dacht als leuke opkikker voor haar moeder, eventjes haar verloren broer op te sporen en haalde hiermee Chic de psychopaat in huis, en moest vervolgens een moord verdoezelen. Genoeg om handen dus om je niet meer constant zorgen te blijven maken of Mr Svenson wel de echte Black Hood was, helemaal aangezien er ook helemaal niks meer van de Black Hood werd vernomen.

De makers hebben hun tijd genomen, ze hebben de gedachte aan de Black Hood langzaam laten verdwijnen naar de achtergrond en dan boem met een heppie de peppie musical hem een enorme knaller van een rentree gegeven. En bleek Archie toch gelijk te hebben. Een briljante zet.

riverdale sesaon 2 black hood
The CW

Nu rijst wel de vraag: Wie is dan toch de echte Black Hood? Het enige wat we van hem weten is dat het A) een blanke man is, B) hij groene ogen heeft, C) een best breed postuur heeft, en D) waarschijnlijk van rond de middelbare leeftijd is, van boven de 35/40, D) hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, én E) hij heeft een speciale band met Betty.

De poel om uit te vissen is dan ook niet zo heel groot, tenzij het iemand is die nog nooit als echt personage zijn opwachting heeft gemaakt natuurlijk, dat kan ook nog. Wie heeft er groene ogen? Zover ik kan beoordelen: Niemand. Alleen lijken de ogen en de wenkbrauwen nog wel het meest op die van sheriff Keller. Én dat kan ook de vigilante killings verklaren, want als sheriff met een groot rechtvaardigheidsgevoel, weinig kunnen doen aan al het onrecht, kan hij dit wel doen als de Black Hood. En mocht hij Mr Svenson hebben gechanteerd om aan zijn plannen mee te werken of dat hij dit vrijwillig deed, hoe makkelijk is het dan om als sheriff de dader dood te schieten, zodat je én de held wordt, én de zogenaamde killer hebt gepakt en zelf vrijuit gaat om even te wachten totdat de storm is overgewaaid en weer opnieuw beginnen. Dat verklaart echter nog niet zijn bijzondere band met Betty en het is ook onlogisch om alle zondaars te doden, terwijl je zelf vreemd gaat met de toenmalige burgemeester. Dus deze theorie is niet helemaal waterdicht.

Degene die wel een hechte band heeft met Betty, is haar vader Hal, vaak genoeg ook net eventjes de deur uit, wanneer de Black Hood tevoorschijn komt. Zo ook deze avond, waarin Betty wel een hele duistere keuze maakt. Maar ook Hal heeft geen groene ogen. Toch zitten de Houdini acts van Hal ook Betty wel een beetje dwars.

Maar misschien worden we wijzer uit de lijst van slachtoffers. Wie waren alle slachtoffers van de Black Hood ook al weer? Allereerst dodelijk slachtoffer nummer één Geraldine Grundy, de muzieklerares die het met Archie deed. Vervolgens werden Midge en Moose in hun auto aangevallen vanwege drugsgebruik, maar overleefden het beiden. Fred Andrews, de vader van Archie was een doelwit vanwege zijn vreemdgaan met Hermione, maar overleefde het ook. En dodelijk slachtoffer Robert Philips de leraar die drugs dealde. Dus twee echte dodelijke slachtoffers, Grundy en Philips, en de rest staat volgens zijn boodschap nog op zijn lijstje, waarvan Midge als eerste aan de beurt was. Deze lijst zou dus sheriff Keller met zijn nog overdadiger vreemdgangers gedrag een grotere prooi maken dan Fred, dus waarom is hij nog geen slachtoffer geworden? En nog een grotere vraag is waarom Betty en haar familie gespaard is gebleven van al hun zondige praktijken en de Black Hood Betty zelfs een duister voorstel doet.

Een voorstel waar zij op in gaat en hiermee een weg in slaat, die haar donkere kant naar boven laat komen. Dat Betty altijd de lieve girl next door was, bleek een façade, en haar duistere kant schemerde al door beide seizoenen heen. Het was een kant waar ze zich wel bewust van was, maar nooit aansprak, tot het hele metoo gebeuren rondom Chuck (trouwens: waarom is Chuck nooit slachtoffer geworden van de Black Hood?), waar ze zich van haar duivelse kant liet zien, uit naam der rechtvaardigheid, maar dat meent de Black Hood ook te doen. Maar om Chic zo aan de Black Hood te geven om jezelf en je familie te beschermen gaat toch wel een grote stap verder. Van medeplichtigheid van doodslag naar medeplichtigheid van moord. Dat is niet iets waar je zomaar van terug komt. Betty is going to the dark side.

Maar ja, dark Betty of niet, we weten nog steeds niet wie de Black Hood is. Was Mr Svenson een Black Hood, van een duo of meerdere evil vigilantes? Was hij er in geluisd en helemaal geen Black Hood? Is dit een copycat? Iemand die gebruik maakt van de naam van Black Hood om zijn eigen plannen door te voeren of een fan die zijn werk voortzet? Of is er altijd maar één Black Hood geweest die nu weer opduikt? En heeft Betty wel Chic aan de Black Hood gegeven, misschien werkt Chic wel met de Black Hood samen? Weet jij veel.

Hoe dan ook, de Black Hood is back en houdt de gemoederen in Riverdale en thuis voor de buis weer lekker bezig.  Nog 3 afleveringen te gaan en dan weten we wellicht het antwoord. En misschien ook wel niet en wordt het de cliffhanger van dit seizoen en moeten we geduldig wachten op het derde seizoen.

Wil je meer lezen over Riverdale? Klik dan op onderstaande links: