Doctor Who Christmas Special 2006: The Runaway Bride

review series doctor who christmas special 2006 the runaway bride
the Doctor and Donna on the run/ BBC

Het afscheid van Rose was hartverscheurend, zowel voor de Doctor als voor de kijkers. Maar voor de Doctor is het niet goed om lang alleen te blijven en als Donna Noble per ongeluk op zijn pad komt heeft hij voor even weer een nieuwe companion. Maar of zij daar ook zo blij mee is, is een tweede.

Het verhaal

We zijn te gast op een trouwerij. Terwijl de gelukkige bruid naar het altaar loopt, al waar haar even zo gelukkige bruidegom op haar staat te wachten, wordt zij plotseling in de TARDIS geteleporteerd. De Doctor is net zo verbaasd als zij. Zij eist direct dat hij haar terugbrengt en denkt aan een stomme grap van een van haar zogenaamde vriendinnen, maar de Doctor weet van niets en wil gelijk gaan uitzoeken hoe het komt dat zij zomaar in de TARDIS verscheen. Als zij echter zonder op hem te wachten de TARDIS uit wil lopen, merkt ze dat ze midden in de ruimte zijn.

Het is het begin van een komisch avontuur van Donna en de Doctor. Wat volgt is een spectaculaire achtervolging van de TARDIS op de snelweg. Een redding vol actie waarbij Donna uit een taxi in de TARDIS moet springen. Een bruiloftsreceptie die zonder de bruid toch blijkt te zijn doorgegaan. Robots verkleed als Santa’s die het voorzien hebben op Donna. En natuurlijk een invasie vanuit de ruimte, door een alien spin, de Racnoss, die door de Doctor samen met Donna moet worden tegengehouden.

Donna de antiheld

Met dank aan Catherine Tate is dit een erg leuke aflevering geworden. Donna lijkt in niets op de vorige companions van de Doctor. Zij is absoluut niet van hem gediend in het begin. Ze houdt niet van avontuur, gedraagt zich als een bridezilla, vindt niks aan de Doctor aantrekkelijk en is bijna als enige totaal niet van hem gecharmeerd. Het enige dat zij wil, is terug naar haar bruiloft en trouwen. Op de koop toe blijkt zij ook helemaal niets te hebben meegekregen van alle voorgaande invasies die hebben plaatsgevonden en waar de hele wereld getuige van was. Maar het personage van Donna gaat dieper dan dat. Wanneer zij er achter komt dat haar familie en vrienden zich ergens wel druk maakten om haar verdwijning, blijken ze toch iets minder ongerust als zij had gehoopt. En wanneer ze erachter komt dat Lance, haar verloofde haar alleen maar heeft gebruikt en haar eigenlijk een stomme, saaie en irritante vrouw vindt, is haar hart gebroken.

Maar voordat ze dit allemaal ontdekt besluit ze toch de Doctor te helpen, deels uit een soort nieuwsgierigheid en dapperheid en deels omdat zij denkt dat hij de enige is die haar uit deze benarde situatie kan redden. In tegenstelling tot Rose is Donna al een volwassen vrouw die nog niet echt iets van haar leven heeft weten te maken, en het avontuurlijke dat Rose had een beetje ontbeert. Donna is hiermee een interessant karakter dat qua maatschappelijke normen het niet altijd even makkelijk heeft gehad. Want haar familie is nu niet bepaald ondersteunend. Wat haar ook onderscheidt is dat wanneer de Doctor voorstelt om met hem mee te gaan, ze hem bedankt, maar afwijst. Zij ziet het gevaar en alles wat zich buiten de aarde bevindt beangstigd haar en niet in het minst de blik in de ogen van de Doctor wanneer hij de Racnoss keizerin versloeg. Zoals de Doctor al zei de vorige kerstaflevering is hij een strijdvaardige Doctor, wat hem in de komende seizoenen flink in de weg gaat zitten. Donna drukt hem dan ook op het hart om wel iemand anders te zoeken, om hem te remmen.

review series doctor who christmas special 2006 the runaway bride
to stop the Racnoss Empress/ BBC

Weer een Kerst invasie

Het verhaal zelf speelt zich echter wel af tijdens Kerst en heeft robot Santa’s en killende kerstbomen net zoals de vorige kerstaflevering, maar verder heeft het niet veel van doen met Kerst zelf. De invasie en de hele premisse van de Racnoss is leuker voor kinderen dan voor volwassenen, spannend maar soms een beetje ingewikkeld. Met een prachtig gemaakte Racnoss en al evenzo mooi webster ruimteschip wat grappig genoeg eerst voor een kerstster wordt aangezien en leuke, komische en spannende scènes, is deze aflevering gericht op kinderen.

Maar het vormt ook de achtergrond van het verhaal van de Doctor en Donna. Het belangrijkste aan deze aflevering is de komst van Donna. En het gemis van Rose. We zien haar dan ook nog even terug in flashbacks wanneer de Doctor aan haar denkt en ook Donna vraagt geregeld naar haar. Zij is bang dat als zij met de Doctor mee gaat, haar eenzelfde soort iets zal overkomen. En daar heeft ze geen ongelijk in. De Doctor zien we in de volgende seizoen steeds meer afglijden. De last van alles en iedereen die hij onderweg heeft verloren weegt zwaar en de avonturen die hij beleeft zijn slechts afleidingen.

Met de Doctor avonturen beleven is niet alleen maar leuk

De vijand deze aflevering is een alien spinnenvrouw, de keizerin van de Racnoss een verwoestende alien soort die om een specifieke reden naar de aarde is gekomen. Wanneer de Doctor samen met Donna daar achter wil komen, reizen ze terug naar de tijd wanneer de Aarde op het punt stond te bestaan. Donna is hier getuige van en beseft dat dit alles in een ander perspectief zet. Haar vastberadenheid om te trouwen lijkt ineens minder belangrijk net zoals het feit dat hij haar verraden heeft en haar familie niet erg fijn is. Het doet haar besluiten om niet mee te gaan met de Doctor, maar wel om de Aarde beter te leren kennen en te gaan rondreizen. Deze verfrissende realistische keuze van Donna die als een van de weinigen zich niet compleet in het avontuur stort en de Doctor blindelings vertrouwt, krijgt echter nog wel een staartje. Maar dat zien we pas in het vierde seizoen. Eerst beleeft de Doctor nog een aantal avonturen en komt hij een nieuwe companion tegen: Martha Jones.

Meer lezen van Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special 2006: The Runaway Bride (2006) 60 min
  • Directed by: Euros Lyn
  • Written by: Russell T. Davies
  • Starring: David Tennant, Catherine Tate, Sarah Parish, Don Gilet, Howard Attfield, Jacqueline King
  • Music by: Murray Gold
  • Cinematography: Rory Taylor
  • Edited by: John Richards
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC