Film Review: The Lodgers (2017)

review film the lodgers 2017
the lodgers/ Epic Pictures Group

The Lodgers is een mooi vormgegeven gotische horror, met prachtige cinematografie en een droefgeestig haunted house verhaal.

De film is opgenomen in Ierland, waar het zich ook afspeelt, in het grootste haunted house van Ierland, Loftus Hall. Volgens de overlevering waart de duivel en de geest van een jonge vrouw er rond. Het oorspronkelijke huis op die locatie heette Redmond Hall en is al gebouwd in 1170. Tussen 1872 en 1884 werd het herbouwd en werden er grote veranderingen doorgevoerd. Het huis heeft dus een hele geschiedenis doorstaan, van de de pest, tot de Ierse Confederatie oorlog en heeft verschillende spookverhalen nagelaten. Of je nu in spoken gelooft of niet, zo’n locatie met een enorme geschiedenis is evengoed indrukwekkend. Voeg daar aan toe de prachtige vervallen staat waarin het verkeert in de film en het is zonder enig spooky special effect al een waar spookhuis.

Het verhaal

Op het platteland in 1920 in Ierland woont de tweeling Rachel en Edward. Nadat hun ouders zelfmoord hebben gepleegd, wonen zij als wezen alleen op het grote landgoed. Er zijn drie regels waar aan zij zich moeten houden. Ze moeten voor middernacht op hun eigen slaapkamer zijn. Ze mogen geen vreemdeling een voet over de drempel laten zetten. En ten derde mogen ze elkaar nooit verlaten. Alhoewel ze hierdoor in eenzaamheid leven, afgezonderd van de rest van de wereld, durven ze geen van beiden de regels te breken.

Rachel gaat af en toe het kleine dorp in voor de noodzakelijke boodschappen, terwijl Edward het huis niet meer uitdurft nadat hij zijn ouders zelfmoord had zien plegen in het meer op hun landgoed. Maar wanneer hun advocaat Bermingham hen een brief stuurt en langs wil komen om hun financiële situatie te bespreken aangezien zij praktisch blut zijn, wordt hun angstige maar rustige leventje verstoord. Als dan ook Sean, een gewonde soldaat thuis komt van het front en interesse toont in Rachel, wordt Rachel nog meer op de proef gesteld. Terwijl Rachel de drang krijgt om het huis te ontvluchten, wordt Edwards angst alleen maar groter, wat desastreuze gevolgen heeft.

Intiem en unheimisch

Het verhaal is erg klein gehouden en wordt op een wat trage maar intrigerende wijze getoond. Verteld voornamelijk vanuit het perspectief van Rachel, zien we wat het inhoudt om jarenlang opgesloten te leven in angst. Alhoewel het lang onduidelijk blijft waarom ze bang zijn en welk duister geheim het huis en hun familie met zich meedraagt, is het beklemmende gevoel bijna tastbaar. Zowel bij Rachel, die het verstikkende gevoel en de angst voor de angst niet meer kan en wil verdragen, als bij Edward die vlucht in zichzelf en zijn agorafobie. Het huis mag voor hem dan wel een gevangenis zijn, het is een angst die hij kent en waar hij vertrouwd mee is. In tegenstelling tot Rachel is hij bereid te accepteren wat het huis van hen verlangt. Het geheim achter de façade van het prachtige indrukwekkende gebouw, is zowel symbolisch als praktisch een zware last die de tweeling moet dragen. Waar Rachel onder gebukt gaat en er uit wil ontsnappen en Edward zich er aan over wil geven. Als tweeling zijn zij een weerspiegeling van elkaar en van hun verleden.

review film the lodgers 2017
Rachel and Edward/ Epic Pictures Group

Coming of age

Het verhaal begint op de dag van hun achttiende verjaardag, de letterlijke coming of age. Het is ook de dag dat door de komst van Sean er seksuele ontluikende gevoelens ontstaan bij Rachel. En verontrustend genoeg ook bij Edward, die omdat hij nooit iemand anders ziet, eenzelfde soort gevoelens krijgt bij zijn zus. Die scènes waarin beiden dit gevoel ontdekken, zijn prachtig met elkaar verweven door slim gebruik van montage en script. Het geeft de band weer van hun tweeling-zijn, maar ook duidt het op het mysterie dat aan het einde van de film onthuld zal worden.

Haunting

Alhoewel het een haunted house verhaal is in een gotische setting, laten de geesten, de Lodgers zich slechts sporadisch zien in de schaduw. Meer nadruk wordt er gelegd op de enge geluiden, het onheilspellende grote vervallen huis, een eng schilderij dat slechts aan het einde zichtbaar is voor de kijker, en een vreemd luik vlak voor de trap in de hal. Het gevoel dat er elke nacht iets gevaarlijks rondwaart, de Lodgers, komt vooral tot uiting in het gedrag van Rachel en Edward. Maar wanneer Rachel interesse toont in Sean verandert hun nachtelijke aanwezigheid in nachtelijke aanvallen die gevaarlijk en fysiek zijn. En het gevaar komt niet alleen van de Lodgers. Ook Edward begint zich vreemder te gedragen en zoals het een echte gothic horror betaamt, zijn er een aantal nare dorpelingen aanwezig die het er voor Rachel niet makkelijker op maken. Het is daarom niet alleen de ghost hauntings wat deze film beklemmend maakt, ook de onderdrukking van vrouwen zowel seksueel als financieel als van hun zelfstandigheid speelt een grote rol en geeft een nare vibe af. Maar ook de echte horror en de creepy beelden, die vooral terror en dread opwekken, zijn goed aanwezig in de film en vakkundig gemaakt.

Cinematografie

De film is  somber en zwaarmoedig van toon, wat door het kleurgebruik en de prachtige begeleidende muziek wordt versterkt. De art decoration van het huis en het verval, waar de oude glorie nog door heen schijnt is mooi en eveneens melancholiek en doet de kinderen verlangen naar tijden dat hun ouders nog leefden. De onderwater geschoten beelden zijn prachtig en versterken het sprookjesachtige van de jeugdige romantiek. Water is een telkens terugkerend motief in de film. Het meer waar Edward angstig voor is, maar waar Rachel vaak aan de waterkant ligt te lezen en ook waar ze Sean voor hun eerste afspraakje mee naar toe neemt. Het water is zoals Rachel zelf zegt een symbool voor reinheid, voor het wegwassen van zonden. Een reden waarom ze na haar ontmoeting met Sean een bad neemt. Het water dat vanuit het luik omhoog druppelt is het symbool voor het tegennatuurlijke dat zich al twee eeuwen lang onder de dak van het afspeelt.

Mysterie

Dat mysterie is de kern van hun eenzame afzondering, van hun angsten en de aanwezigheid van de Lodgers. Het geheim wordt verteld door Rachel aan Sean en het mysterie wordt duidelijk onthuld, zonder dat er veel vragen overblijven. Dat mysterie is tevens een groot gotisch element. Net zoals de unheimisch verzonnen ruimte onder het luik, een verborgen plek. De nachtelijke uitstapjes van Rachel, alhoewel eerst onbewust, en later om Sean te redden, zijn kleine stappen om de regels te trotseren. Het aardse mysterie is hiermee prachtig verpakt in een gotische bovennatuurlijke fantasy horror.

Conclusie

The Lodgers is een mooie vertelling van een claustrofobisch gotisch verhaal. Een coming of age waarin de seksuele ontluiking voor de ondergang van de tweeling zorgt, terwijl de onderdrukking van de vrouw op de achtergrond speelt. Met prachtige sprookjesachtige cinematografie in een unheimische gotische setting in een vervallen landhuis is dit zowel een haunting story als een haunted house story, en zeker een must see.

Praktische info

  • The Lodgers (2017) 92 min
  • Directed by: Brian O’Malley
  • Produced by: Julianne Forde, Ruth Treacy
  • Written by: David Turpin
  • Starring: Charlotte Vega, David Bradley, Bill Milner, Eugene Simon, deirdre O’Kane, Roisin Murphy
  • Music by: Kevin Murphy, Stephen Shannon, David Turpin
  • Cinematography: Richard Kendrick
  • Edited by: Tony Kearns
  • Production company: Epic Picture Group, Avatar Audio Post Production, Bowsie Workshop, E-Color Studios, Outer Limit Post Production, Point.360, Tailored Films
  • Distributed by: Epic Pictures Group