Monster of the Week episode 4: The Creatures uit A Quiet Place (2018)

a quiet place 2018
Paramount Pictures

De Creatures uit A Quiet Place vormen de basis, het uitgangspunt van de film. Zonder dat we eigenlijk weten waar ze vandaan komen.

Het meest aannemelijk is dat het aliens zijn, maar het zouden evengoed gemodificeerde wezens uit een of ander lab kunnen zijn, een experiment dat eventjes helemaal mis gaat. Wel wordt al snel duidelijk dat ze steekblind zijn, maar wel een supersonisch gehoor hebben (wat we al eerder hebben gezien in de zeer vermakelijke film Tremors uit 1990), waarmee ze op de 79ste dag vrijwel de hele bevolking hebben uitgeroeid. Dat geeft wel de vraag hoe ze dat zo snel hebben kunnen doen en wanneer je aanneemt dat het dus heel veel Creatures/Aliens geweest zouden moeten zijn, waarom zien we er dan zo weinig door de hele film?

Deze hele opzet, zoals de film er nu uitziet, maakt van deze Creatures MacGuffins. Een term waarschijnlijk bedacht door Alfred Hitchcock en wat betekent dat we te maken hebben met een element van een film dat het plot in gang zet, stuurt en dus de hele oorzaak is van het verhaal van de film, zonder dat dit element verklaard of uitgelegd wordt. Het is gewoon een gegeven, een feit waar je als kijker niet al te veel over na moet denken, omdat dit slechts een functioneel onderdeel is van het eigenlijke verhaal. Wat de Creatures zijn, waar ze vandaan komen en wat ze hier op aarde doen, wordt dan ook geheel aan de kijker overgelaten. Maar dat ze zorgen voor suspense is duidelijk.

Dat is wel erg goed gedaan. Zo lang mogelijk het monster uit beeld houden, zorgt voor een goede spanningsopbouw. Vaak is het zo bij suspense, dat wanneer je eenmaal het monster hebt gezien, de spanning er grotendeels af is. Alhoewel het jongste kind al gelijk in de eerste 10 minuten van de film gegrepen wordt door een Creature, gaat dit zo snel dat je er weinig van op kan vangen. Een andere glimp vang je op wanneer in het maisveld een Creature achter Regan opduikt, een zeer spannend moment aangezien zij het niet kan horen.

Gelukkig krijgen we aan het einde van de film wel de Creature in volle glorie te zien. Het doet nog het meest denken aan een kruising tussen de alien uit Cloverfield (2008) en een monster/nemesis uit de game Resident Evil 5 en de Demogorgon uit Stranger Things. De focus wordt vooral gelegd op het design van de kop, die zich uit kan vouwen als een bloem, met een gehoorstelsel dat er prachtig vormgegeven uitziet. Dan krijg je een kleine hint, alhoewel het nog niet helemaal verklaart waarom de ruim 7 miljard mensen op aarde (of is het alleen in Amerika gaande? je weet het niet) zijn uitgeroeid. De Creature blijkt alleen maar kwetsbaar wanneer het hoofd zich openvouwt, wat veel weg heeft van een gameplay. Het komt allemaal aan op timing; je kan pas schieten wanneer de kop openstaat.

De Creatures zijn optimaal gebruikte MacGuffins die veel vragen open laten voor de kijkers en die misschien ooit nog wel beantwoord zullen worden, in een sequel…?

Meer lezen over A Quiet Place? Klik dan op onderstaande links:

← Lees ook de vorige Monster of the Week episode 3: The Were-Monster; Guy Mann (The X-Files S10, ep3)

→ Lees ook de volgende Monster of the Week episode 5: Tuunbaq (The Terror S1)