Sassy’s Recap: week 14 (2018)

In deze rubriek kan je iedere zondag de korte samenvattingen lezen van de reviews die de afgelopen week zijn verschenen op Phantasasmagoria. De ideale rubriek voor degenen die in een beknopt aantal woorden willen weten wat je van een film, serie of boek kan verwachten.

Deze week kon je de reviews van de films Dolls (1987), Phantasm (1979) en Something Wicked This Way Comes (1983) lezen. En de reviews van het tweede seizoen van Doctor Who, het tweede seizoen van Santa Clarita Diet en het derde seizoen van Z Nation. Ook kon je het review lezen van het boek Something Wicked This Way Comes van Ray Bradbury. Tenslotte kon je dit weekend in een extra editie van HET SPOOKT HIER de reviews van de twee seizoenen van A Series of Unfortunate Events lezen.

Dolls (1987)

dolls 1987
Empire Pictures

In Dolls zit Judy in de auto samen met haar vader David en haar stiefmoeder Rosemary, wanneer er plotseling noodweer uitbreekt. Ze schuilen bij een huis met vreemde bewoners Hillary en Gabriel. Gabriel is een poppenmaker en het hele huis is dan ook bezaaid met allemaal poppen die hij ooit heeft gemaakt. Diezelfde avond komen ook twee liftende punksters binnenstormen samen met Ralph die hen heeft opgepikt. Die nacht kan Judy maar moeilijk slapen, want ze denkt dat er in het huis fairies rondsluipen die de poppenmaker helpen. En wanneer ze meent dat één van de punksters voor dood op de grond ligt en wordt weggesleept is de enige die haar wil geloven Ralph en samen gaan ze op onderzoek uit.

Dolls is een echte dark fairytale, waarbij het voor de goede mensen goed afloopt en voor de slechte mensen slecht. Dat wordt in het begin van het verhaal al duidelijk gemaakt. Zowel David als Rosemary vinden Judy een lastpak en houden haar alleen omdat ze dan geld krijgen en de punksters zijn dieven die eerst Ralph wilden beroven, maar nu het huis dat vol antiquiteiten staat. Ralph alhoewel volwassen is het onschuldige kind in hem nog niet verloren net zoals Judy die zelf een kind is. Deze hele opzet is niet alleen en leuk duister sprookje, maar levert ook een hele hoop hilarische kills op van de creepy poppen die ’s nachts tot leven komen. Alhoewel er af en toe een draadje zichtbaar is, zijn erg genoeg enge scènes met één in het bijzonder met de ‘pop’ op zolder. De film is komisch, campy, vol body horror en fantasy en erg vermakelijk.

Voor een uitgebreider en completer review van Dolls, klik hier.

 

Phantasm (1979)

phantasm 1979
AVCO Embassy Pictures

Deze lowbudget horror fantasy film van Don Coscarelli is door zijn originaliteit en creativiteit uitgegroeid tot een ware cultfilm. De dertien jarige Mike wordt door zijn vierentwintig jarige broer Jody opgevoed nadat zijn ouders pas geleden zijn overleden. Jody is muzikant en Mike is bang dat hij hem zal verlaten om weer te gaan touren. Maar wanneer hij iets vreemds ziet op de lokale begraafplaats, vertelt hij gelijk over zijn belevenissen en samen gaan op onderzoek uit. Want op de begraafplaats werkt een vreemde man The Tall Man die niet alleen heel sterk is, maar ook iets raars doet met de lijken die hij krimpt tot dwergen en hen in een andere dimensie laat werken. Mike en Jody moeten de Tall Man zien te stoppen, helemaal nu hij weet dat zij hem op het spoor zijn.

Met bijzondere cinematografie, creëert Coscarelli een surrealistische droomachtige sfeer. Hij speelt met logica en werkelijkheid en de bizarre twists en wendingen zijn niet alleen passend voor een horror fantasy film, maar ook voor een coming of age verhaal. Het algehele thema van de film draait om de angst van Mike, de angst om verlaten te worden om precies te zijn. Eerst door zijn ouders en nu misschien door Jody. Wil hij The Tall Man verslaan, dan zal hij zijn angsten moeten verslaan. Dat resulteert in een spannende en mysterieuze horror, met de memorabele scène van de vliegende dodelijke orb.

Voor een uitgebreider en completer review van Phantasm, klik hier.

 

Something Wicked This Was Comes (1983)

something wicked this way comes 1987
Buena Vista Distribution

Deze verfilming van het gelijknamige boek van Ray Bradbury volgt nagenoeg het boekverhaal, al ontbreken er wel wat cruciale scènes uit het boek. Will en Jim zijn twee beste vrienden en wanneer een mysterieus Carnival van Mr Dark naar hun dorpje komt, moeten ze de strijd aan gaan en henzelf en hun dorpje zien te redden. Ze krijgen hulp van Charles, de vader van Will. Waar in het boek de vertelling vanuit het perspectief van Will als vanuit Charles wordt gedaan, is nu de focus meer gelegd op Charles. Zijn moeite met ouder worden, en het feit dat hij een trauma heeft opgelopen toen Will nog klein was omdat Charles niet in staat was hem uit de rivier te redden, maar dat moest overlaten aan de dronken vader van Jim, speelt een grote rol. De film is dan ook meer het verhaal van Charles. Hierdoor gaat een hoop thematiek en symboliek uit het boek verloren en ontbreekt de allegorie over de coming of age. Het gaat in deze film ook meer om wat Mr Dark de inwoners aandoet en hoe Charles door Mr Dark te verslaan een soort catharsis beleeft. De film is wat traag en geeft een dark Disney vibe af, van die typische jaren 80. In vergelijking met het boek verloopt de film soms wat onlogisch en chaotischer, omdat sommige stukken geheel worden overgeslagen. Toch is dit een aardige film om te kijken en is het zelfs voor kinderen een superspannende film om mee te kijken.

Voor een uitgebreider en completer review van Something Wicked This Way Comes, klik hier.

 

Doctor Who Seizoen 2

doctor who season 2
BBC

Nadat we in de Kerst aflevering van 2005 The Christmas Invasion kennis maakten met de nieuwe tiende Doctor (David Tennant) begint nu met het tweede seizoen het eerste avontuur van Rose met de tiende Doctor. Hij neemt haar eerst mee op ‘hun tweede date’ naar New New Earth waar ze de Face of Boe voor een tweede keer ontmoeten. Maar er komen meer bekende gezichten voorbij dit seizoen, want ook maakt Rose kennis met een eerdere companion van de Doctor, Sarah Jane Smith en het klikt niet direct tussen de twee. Mickey gaat dit keer mee op avontuur en na een spannend avontuur op een ruimteschip, komen ze terecht in een parallelle wereld waar de Cybermen de macht willen overnemen. Na dit avontuur besluit Mickey om daar te blijven en laat Rose en de Doctor gaan. De band tussen Rose en de Doctor is bijzonder en misschien wel te hecht. Des te schrijnender is dan ook hun gedwongen afscheid wanneer Rose na een heftige strijd op aarde tegen de Daleks en Cybermen vast komt te zitten in die parallelle wereld. Weliswaar met Mickey, haar moeder en haar vader die in die wereld nog wel leeft, maar zonder de Doctor. Het is hartverscheurend om hen beiden zo verdrietig te zien en wanneer de Doctor een ster opbrandt  om aan haar in die parallelle wereld als hologram te verschijnen om afscheid te kunnen nemen is dat een ontroerend en romantisch gebaar, zeker als we er nooit achter zijn gekomen wat zijn laatste woorden waren aan haar.

In dit seizoen worden avonturen die meer gericht zijn op kinderen en die oudere kinderen/volwassenen meer zullen aanspreken goed afgewisseld. Rose en de Doctor krijgen te maken met een weerwolf, Queen Victoria, tickpunk robots op een ruimteschip, een zwart gat met een monster dat zich de duivel noemt, en een komische aflevering over mensen die de Doctor zoeken. De special effects zijn de ene keer prachtig en adembenemend en de andere keer wat te simpel, maar de Doctor en Rose zijn altijd constant. Het is dan ook jammer om afscheid te nemen van dit leuke duo, nu de Doctor weer op zoek moet naar een nieuwe companion.

Voor een uitgebreider en completer review van het tweede seizoen van Doctor Who, klik hier.

 

Santa Clarita Diet Seizoen 2

santa clarita diet season 2
Netflix

Het tweede seizoen van deze absurd komische zombie serie belooft nog meer hilariteit en crazyness. Nu Sheila’s toestand gestabiliseerd is, probeert Joel te achterhalen wat de oorzaak is van haar undead zijn. Ze komen erachter dat Ramona van de supermarkt ook een undead is geworden en dat haar uitgekotste rode balletje pootjes heeft gekregen en leeft, Mr Ball Legs. Sheila en Joel krijgen het op hun werk te stellen, met een concurrerend makelaars echtpaar en hun seksistische baas. Terwijl Abby steeds rebelser en anarchistischer wordt. De serie is dan wel nog leuker geworden en de rode draad zet zich goed voort met een spannend plot, maar de echte problemen krijgen nu ook voldoende aandacht, zodat het echt om het gezin Hammond gaat, en Eric de buurjongen die nog altijd een prominente rol speelt, vooral voor Abby.

Ondertussen ziet Sheila een smakelijk hapje in een neonazi honkbalteam, maken ze een echte killroom, graven ze Gary op die nu een undead hoofd blijkt te zijn die ze in de kelder laten wonen en krijgen ze een hoop te stellen met hulpsheriff Anne, die nu een relatie heeft met Lisa, de moeder van Eric. Anne is duidelijk iets op het spoor van zowel de verdwijning van Gary als Dan (de man van Lisa) en Sheila en Joel zijn hun leven in de suburb niet meer zeker. Een vol seizoen met veel komische situaties, wendingen en vreemde figuren, met iets minder ranzigheid, maar een duidelijke richting, levert een aantal uur kijkplezier op die om zijn voordat je het weet.

Voor een uitgebreider en completer review van Santa Clarita Diet seizoen 2, klik hier.

 

Z Nation Seizoen 3

z nation season 3
Go2 Z LLC/ Syfy

Het derde seizoen van Z Nation wordt een stuk grimmiger, er zijn een hoop nieuwe ontwikkelingen en is de groep van Warren grotendeels opgesplitst. Nadat Warren Murphy aan de CDC uitleverde en de zwaargewonde 10K aan hen overdroeg, keken Warren, Addy, Doc en Hector toe hoe de onderzeeër van de CDC ontplofte en werden ze tegelijkertijd onder schot gehouden door Chinese militairen onder leiding van Dr Sun Mei. Maar voordat we met deze nieuwe ontwikkelingen verder gaan, krijgen we eerst een lange aflevering van een flashback dat in het tweede seizoen plaatsvond en The Man de tegenstander van het derde seizoen wordt geïntroduceerd.

In het nu moet Warren weer op zoek naar Murphy met haar nieuwe team, bestaande uit Addy, Doc, Hector en Sun, omdat Sun in staat zou kunnen zijn om een vaccin te maken. Ze komen Murphy op het spoor in Spokane waar hij een nieuwe ras wil maken door mensen te bijten, de Blenders, waartoe nu ook 10K behoort. Ondertussen zijn Addy en Doc op zoek naar de dochter van Murphy, Lucy omdat zij een doelwit is van The Man.

Er gebeurt veel in dit seizoen, waarbij de originele roadtrip van het noorden naar het zuiden van Amerika en naar de CDC ten einde is gekomen, en nu alles helemaal op zijn kop is gezet. De Southward bound groep is opgesplitst, wat het iets minder leuk maakt, maar wel erg sterke afleveringen oplevert voor zowel Doc als Addy en ook 10K. De toevoeging van Lucy die groeit als kool en zo blauw is als een smurf alleen dan een stuk bijdehanter is erg leuk. Maar ook het aandeel van Citizen Z en Pup is weer goed aanwezig, nu met Kaya en haar Inuit oom en oma. Dit seizoen laat de originele insteek achter zich en gaat over op een nieuw hoofdstuk waarin Warren geconfronteerd wordt met haar eigen angst; nu de missie voorbij is, wat nu?

Voor een uitgebreider en completer review van het derde seizoen van Z Nation, klik hier.

 

Something Wicked This Way Comes (Ray Bradbury, 1962)

review book something wicked this way comes ray bradburyDit prachtige poëtisch vertelde horror/fantasy verhaal van Ray Bradbury gaat over Will Halloway en Jim Nightshade die beste vrienden zijn sinds hun geboorte. Vlak voor hun dertiende verjaardag op Halloween, verschijnt er een mysterieus Carnival in het dorpje onder leiding van de kwade Mr Dark, die het heeft voorzien op de inwoners van hun dorpje en ook op Will en Jim nu ze het geheim van het Carnival hebben gezien. Samen gaan ze de strijd aan tegen Mr Dark, zijn hulpje Mr Cooger en de slechte heks en hun magische carrousel. Maar ze krijgen hulp van Charles de vader van Will, die ondanks zijn oudere leeftijd hen en het dorp weet te redden en Mr Dark en de heks weet te verslaan.

Het is een allegorisch verhaal over de strijd tussen goed en kwaad, maar ook over het ouder worden. Terwijl Jim en Will groeien naar volwassenheid, begint Charles steeds meer moeite te hebben met het ouder worden en is bang dat hij Will op gegeven moment niet meer kan bijstaan. In mooie zinnen, prachtige beschrijvingen, vol symboliek, poëzie en surrealistische gebeurtenissen is dit een verhaal over hoop en over de tijd en het leven met blijdschap tegemoet te zien. Doordat het verhaal zowel vanuit het perspectief van Will als van Charles is geschreven, geeft dit een mooi beeld over de relatie tussen hen. Something Wicked This Way Comes is een bijzonder coming of age verhaal dat op twee verschillende manieren wordt benaderd.

Voor een uitgebreider en completer review van Something Wicked This Way Comes, klik hier.

Deze reviews kon je lezen in de extra editie van HET SPOOKT HIER:

 

A Series of Unfortunate Events Seizoen 1

a series of unfortunate events season 1
Netflix

In deze absurd grappige en spannende serie beleven de Baudelaire kinderen, Violet, Klaus en Sunny de meest ongelukkige avonturen nadat hun ouders zijn omgekomen bij een brand. De slechte Graaf Olaf is uit op hun fortuin en doet er alles aan om dat in handen te krijgen. Hij krijgt hulp van zijn gekke theatergroep, terwijl de Baudelaire kinderen telkens bij een nieuwe voogd worden geplaatst, door Mr Poe, de testament-executeur van hun ouders. Niet omdat hun voogd hen niet wil, maar omdat Graaf Olaf door zijn snode plannen hun nieuwe voogd telkens uit de weg ruimt. Maar de kinderen hebben het niet alleen te stellen met de slechte Graaf Olaf, de domme volwassenen, maar ook schuilt er een mysterie achter het leven van hun ouders dat ze vastberaden zijn te ontrafelen.

In deze zwarte komedie, vol met absurde situaties, originele wendingen en kleurrijke personages, weten de kinderen zich door hun slimheid, vindingrijkheid en dapperheid steeds staande te houden. De vormgeving, decors, aankleding en kostuums zien er telkens prachtig uit. In vier avonturen verdeeld over acht afleveringen, moeten de kinderen heel wat ellende doorstaan, terwijl Lemony Snicket, de schrijver (ook van de 13-delige boekenreeks) en verteller ons meer informatie geeft en de kijker bedient van vileine sneren. Het is een prachtige serie met mysterie, avontuur, heel wat leed, maar ook veel humor, die vooral wat oudere kinderen en volwassenen zullen aanpreken, die een bepaald soort humor hebben en intelligentie waarderen.

Voor een uitgebreider en completer review van het eerste seizoen van A Series of Unfortunate Events, klik hier.

 

A Series of Unfortunate Events Seizoen 2

a series of unfortunate events season 2
Netflix

In het tweede seizoen kan je weer net zoveel ongelukkige gebeurtenissen, absurde situaties, komische taalgrappen en bonte figuren verwachten. Maar reken er maar niet op dat het goed afloopt. De serie zet zich voort met dezelfde grimmige en zwart komische toon en sfeer als in het eerste seizoen. Violet, Klaus en Sunny Baudelaire zijn nog steeds op de vlucht voor Graaf Olaf die hun fortuin afhandig wil maken. Na hun avontuur in de houtzagerij, worden ze nu naar een kostschool gestuurd, waar ze Isodora en Duncan Quagmire ontmoeten, twee wezen waarvan hun ouders en drielingbroer Quigley ook door een brand zijn omgekomen en ze blijken nog meer met elkaar gemeen te hebben. Samen gaan ze op onderzoek uit in de bibliotheek, geholpen door de bibliothecaresse Oliva en komen ze meer te weten over de geheime organisatie VFD waar hun beide ouders lid van waren.

Dit seizoen komen we meer leden tegen zoals Jacques Snicket, de broer van Lemony, die ook lid is en Olivia sluit zich bij hem en Jacquelyn en Larry-uw-ober aan om de kinderen te helpen. En dat zullen ze nodig hebben, want van de kostschool belanden de Baudelaires in een penthouse met de gemene Esmé zo blijkt later, komen ze vervolgens terecht in een wild west dorpje, in een eng ziekenhuis en een kermis. En overal duikt Graaf Olaf vermomd op met zijn gekke gemene hulpjes, die het nu ook heeft voorzien op de Quamires. Mysteries worden ontrafeld, maar ook meer vragen worden opgeworpen. Tegen een prachtige achtergrond van mooie kostuums, locaties, art decoration en vormgeving is het weer een lust voor het oog en de lachspieren. Maar dat wil niet zeggen dat het nu wel goed afloopt voor de Baudelaires, was dat maar waar.

Voor een uitgebreider en completer review van het tweede seizoen van A Series of Unfortunate Events, klik hier.

Wat kon je nog meer lezen de afgelopen week op Phantasasmagoria?

bron: theatrical release posters v.l.n.r: empire pictures, avco embassy pictures, buena vista distribution.