Doctor Who Christmas Special 2005: The Christmas Invasion

review series doctor who christmas special 2006 the christmas invasion
Rose against the Sycorax/BBC

Nadat we de negende Doctor hebben zien veranderen oftewel regenereren in de tiende Doctor, maken we in de allereerste Kerstspecial kennis met deze nieuwe Doctor (David Tennant).

Hij heeft namelijk niet alleen een geheel nieuw uiterlijk gekregen, maar ook wat andere eigenschappen opgepikt die niet alleen hij moet leren kennen, maar waar ook Rose aan moet wennen. En dat allemaal terwijl de aarde aangevallen wordt door een alienras genaamd de Sycorax.

Het verhaal

De Doctor is weliswaar geregenereerd, maar daar heeft hij dit keer meer tijd voor nodig. Het is een hele tijd later op aarde sinds Rose voor het laatst met de TARDIS vertrok om de Doctor en Jack te redden van de Daleks. Inmiddels is het Kerst geworden en zowel Jackie als Mickey zijn erg ongerust. Maar als ze het geluid van de TARDIS horen rennen ze naar buiten. Wat ze echter aantreffen is een Doctor die ze niet herkennen en die flauwvalt nadat ze zijn geland. Rose vertelt hen dat het de Doctor is, maar er alleen anders uitziet en samen brengen ze hem naar hun huis, waar ze hem in bed stoppen.

Ondertussen heeft Harriet Jones, die net de nieuwe Prime Minister is, en die we al zagen in de vierde en vijfde aflevering van het eerste seizoen, een ruimte sonde genaamd Guinevere de ruimte ingestuurd alwaar het is opgepikt door de Sycorax die dit als een mooie gelegenheid zien om de aarde te overheersen. De Doctor ligt echter nog altijd in een soort slaap.

Nu hebben de Sycorax hun ruimteschip boven Londen geparkeerd en hebben zij een derde van de bevolking gehypnotiseerd en hen naar de hoge gebouwen geleid waar ze wachten om te springen. Uit wanhoop vluchten Rose, Jackie en Mickey naar de TARDIS die door de Sycorax wordt opgemerkt en naar hun schip wordt geteleporteerd. Rose probeert nog door middel van haar kennis van het tijd- en ruimtereizen de Sycorax om te praten, maar pas als de Doctor door een kop thee eindelijk weer bij kennis raakt, is hij het die de aarde weet te redden.

review series doctor who christmas special 2006 the christmas invasion
the Doctor still regenerating/ BBC

Regeneratie

We maken voor het eerst mee, in deze nieuwe serie, wat een regeneratie inhoudt. De vraag is dan ook echt wie is de Doctor? Doctor Who? Deze nieuwe Doctor blijkt een andere Doctor te zijn dan de negende Doctor. Hij is intens, een beetje maniakaal, humoristisch en zeer strijdvaardig. Hij gaat letterlijk de strijd aan met de leider van de Sycorax door een zwaard op te nemen, in zijn pyjama weliswaar. Wanneer zijn hand wordt afgehakt kan hij die gelukkig door zijn nog regenererende lichaam weer aan laten groeien. Deze nieuwe hand is zoals hij zelf zegt: a fighting hand. Als hij de Sycorax heeft verslagen, hen pardon verleent en gebiedt terug te keren naar waar ze vandaan kwamen, laat de Doctor zien dat hij geen tweede kansen geeft en laat de Sycorax leider naar zijn dood vallen, als deze hem van achteren aan wil vallen. Deze nieuwe Doctor is dus, alhoewel ten eerste voor vrede en geweldloze oplossingen, strijdvaardiger en geboren in conflict, wat een veel agressievere Doctor oplevert. Dat wordt gelukkig wel gecompenseerd doordat deze Doctor wel een stuk grappiger is en wat scherpere grappen maakt. Waar de negende Doctor soms een beetje silly kon zijn is deze Doctor qua humor sterker in woord en gedrag wat een aantal komische situaties en momenten oplevert.

Rose

Rose echter verkeert in een innerlijk conflict. Door zijn verandering meent zij haar Doctor te hebben verloren. Alles wat zij  meende te weten over hem staat op losse schroeven. Wanneer ze denkt dat hij is gestorven op gegeven moment is dat een heartbreaking moment. Maar als hij weer bij kennis is en de strijd aangaat, verovert hij opnieuw het hart van Rose.

Doordat de Doctor de halve aflevering in bed ligt, gaat het vooral om Rose. We leren hoe zij het heeft ervaren om met hem te reizen. ‘Timeless,’ zegt ze dat het aanvoelt. Door haar tijd met de Doctor is ze niet alleen veel meer te weten gekomen over het universum, maar kijkt ze ook anders naar dingen en heeft het haar als mens veranderd.

review series doctor who chrsitmas special 2006 the christmas invasion
a new beginning and new adventures/ BBC

Nieuwe Doctor nieuwe Aarde

Doordat de Doctor is veranderd twijfelt Rose of hij haar nog wel leuk vindt en haar mee wil nemen, terwijl tegelijkertijd de Doctor bang is dat ze zijn nieuwe ik niet meer leuk genoeg vindt.

Maar de Doctor is niet de enige die is veranderd. Ook de aarde is voorgoed veranderd, nu ze zich kenbaar hebben gemaakt aan andere aliens en dat nu de hele aarde bewijs heeft gezien dat aliens bestaan en dat ze erg gevaarlijk kunnen zijn. De aflevering heeft hierin een sterk slot gemaakt doordat Harriet Jones aan Torchwood (die voor het eerst wordt genoemd en later in het tweede seizoen zal terug komen) bevel heeft gegeven om het vertrekkende Sycorax schip te vernietigen. Hiermee geeft zij niet alleen een slechte boodschap af aan het universum, maar ook een gevaarlijke. De aarde is nu kwetsbaarder dan ooit. Maar gelukkig is daar de Doctor die een zwak heeft voor deze kleine planeet met zijn gekke mensjes erop. En is hij bereid om hen te beschermen. Terwijl hij ondertussen allemaal avonturen beleeft met Rose en haar de meest prachtige dingen laat zien. En trouble is just the things in between. Gelukkig voor ons krijgen wij die lekker te zien in een spannend nieuw tweede seizoen.

Wil je meer lezen over Doctor Who? Klik dan op onderstaande links:

Praktische info

  • Doctor Who Christmas Special (2006): The Christmas Invasion
  • Directed by: James Hawes
  • Written by: Russell T. Davies
  • Starring: David Tennant, Billie Piper, Camille Coduri, Noel Clarke, Penelope Wilton
  • Music by: Murray Gold
  • Cinematography: Ernest Vincze
  • Edited by: Liana Del Giudice
  • Production company: BBC Wales, BBC
  • Original network: BBC